Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňová kešu bábovka se skořicí

Dýňová kešu bábovka se skořicí

  , , ,   , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Dýňová kešu bábovka se skořicí
5.0 6

Už jsem to psala v minulém receptu na dýňový salát a teď se budu opakovat - ale já dýni vážně miluju. Málokterá surovina je tak neuvěřitelně variabilní. Sluší jí to nejen ve slaných receptech, ale i v těch sladkých. Jako třeba v téhle kešu bábovce, vonící po skořici a hřebíčku. Recept sice vznikl na konci léta, ale úplně se s tímhle dezertem vidím zachumlaná do deky, po ruce s šálkem dobré kávy a v televizi puštěné staré klasické pohádky 🙂

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina

    1 hodina

    2 hodin

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

BÁBOVKA

180 g nepražených kešu ořechů

150 g dýně hokaido nebo máslové

3 žloutky

1-2 lžičky mleté skořice

1/3 lžičky mletého hřebíčku

špetka strouhaného muškátového oříšku

sladidlo (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

3 bílky

3 g prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 2 g běžného

POSYPKA

40 g kešu

1 bílek

1/2 lžičky mleté skořice

POLEVA

40 g nepražených kešu

10 g másla nebo ghee

80 g smetany nebo ořechového mléka

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina

    1 hodina

    2 hodin

  • Množství: 6 porcí

Postup

BÁBOVKA

Umelte najemno (viz poznámka dole pod receptem) kešu ořechy, včetně těch na polevu a potřebné množství si pak odsypte stranou. Pro hebkou strukturu bábovky je nutné, aby výsledná mouka byla opravdu jemná, bez větších kousků.

Rozmixujte dohladka syrovou dýni nakrájenou na kostičky (hokaido stačí omýt, máslovou oloupejte), žloutky, mletou skořici, hřebíček, muškátový oříšek a zvolené sladidlo dle chuti.

Do dýňové směsi přimíchejte rozemleté kešu ořechy a vypracujte do hladkého řidšího těsta.

Ze 3 bílků vyšlehejte pevný sníh. Až začne tuhnout, přisypte prášek do pečiva a pečlivě zapracujte.

Sníh po částech jemně vmíchejte do kešu těsta.

Nadýchané těsto nalijte do bábovkové formy. Pokud používáte jinou než silikonovou, doporučuji ji důkladně vymazat máslem a vysypat najemno umletými ořechy.

Počítejte s tím, že těsto ve formě nabude, takže by mělo sahat několik centimetrů pod okraj.

Pokud vám těsto zbude, nebo se obáváte vyklopení bábovky z formy, můžete ho rozlít do menších formiček anebo jednoduše použít dortovou formu nebo plech vyložený pečicím papírem.

Připravené těsto vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte podle velikosti formy. Těstu vylitému na plech stačí cca 20 minut, v muffinkách cca 30 minut, v širší dortové formě cca 45 minut a malá bábovka bude potřebovat cca 60 minut. Během pečení troubu neotvírejte, ať těsto zbytečně nespadne.

Na konci propečenost těsta vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji po pár vteřinách vyndáte zcela suchou, můžete troubu vypnout. V opačném případě ještě pár minut pečte.

U bábovky a vyššího dortového korpusu doporučuji nechat formu s těstem ještě 10 minut dojít ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky.

Při použití silikonové formy nechte těsto před vyklopením nejprve vychladnout. U ostatních forem naopak bábovku vyklopte ještě teplou, po pár minutách po vytažení z trouby.

POSYPKA

40 g kešu ořechů rozdrťte na kousky. Lze je zabalené v sáčku rozbít paličkou na maso anebo jednoduše rozlámat v prstech.

Smíchejte je s bílkem a skořicí a směs rozprostřete na pečicí papír.

Vložte je do trouby vyhřáté na 160 °C. Po pár minutách upečenou směs nalámejte na malé kousky a vraťte do trouby, dokud nebudou ořechy při doteku šustit a krásně se vypečou dokřupava. Trvá to celkem cca 20 minut.

POLEVA

40 g předem umletých kešu, které jste si dali stranou, rozmixujte spolu s máslem nebo ghee ještě více najemno, až do podoby hustého krému.

U menšího množství ořechů je bohužel problém s tím, že většina mixérů je příliš velkých a takhle malé množství nezpracují. I když k tomu mlýnek není určený (!), osobně ho používám i na přípravu malého množství ořechového másla. Stačí ho pak zevnitř co nejrychleji po použití otřít vlhkým hadříkem.

Samozřejmě lze tento krok přeskočit a na polevu použít zakoupené kešu máslo, nebo polevu úplně vynechat.

Ořechové máslo smíchejte se smetanou (případně nějakým ořechovým mlékem) a vytvořte tak hustý, ale částečně tekutý krém. Udržujte ho v pokojové teplotě, v lednici by příliš ztuhl.

PODÁVÁNÍ

Vychladlou bábovku polijte polevou a jemně poprašte skořicí. Těsně před podáváním ji posypte i křupavými ořechy.

Ať chutná <3

Často se mě ptáte, čím melu ořechy nebo i koření. Na videu používám a nemůžu si vynachválit kávomlýnek Bosch. Pokud o nějakém uvažujete, rozhodně doporučuji 🙂
* Výživové hodnoty jsou rozpočítané pro použití erythritolu nebo při úplném vynechání sladidla.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota350 kcal / 1 464 kJ *
Sacharidy15 g *
Tuky27 g
Bílkoviny12 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




28 Recenzí / komentářů

Františka Poláková

26 září, 2019

Tak bábovka teď dodělaná a musím napsat – nemá chybu. Dýně v ní hezký voní a poleva a peč.ořechy to krásně doplňují. Na práci a čas náročnější, ale stojí za to

Lucka

26 září, 2019

Moc děkuji za komentář a vyzkoušení receptu. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Šárka

27 září, 2019

Lucie, opět fantazie – všechny chutě se vzájemně doplňují, je lehoučká, až jsem překvapená. Jen ty ořechy s bílkem chce nalámat hned, trochu jsem to podcenila, zchladlé bylo gumové, nešlo lámat

Lucka

27 září, 2019

Šárko, to mám velkou radost, že se bábovka povedla a chutnala <3
Posypka by neměla být gumová ani po vychladnutí. Měla by to být vyloženě křupavá sypká směs. Ten ořechovo-bílkový plát by se měl rozlámat a rozdrobit po pár minutách pečení (až ztuhne) a ta směs pak hned zase vrátit do trouby. Tak jste postupovala? Mrzí mě, že se posypka úplně nepovedla 🙁

Dája

28 září, 2019

Užasná, vláčná! Mela jsem dost tuhou dyni tak jem pridala trochu tvarohu, aby byla lepsi konzistence.

Lucka

28 září, 2019

To mám velkou radost, že se bábovka povedla a chutnala<3 Moc děkuju za komentář a sdílení tipu na přidání tvarohu 🙂

Pavla

29 září, 2019

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký význam má v receptu syrová dýně, může být i vařená, pečená, pyré?

Lucka

29 září, 2019

Dobrý den, jen je to jednodušší 🙂 Vařená nebo pečená dýně by měla také asi fungovat, ale nikdy jsem to nezkoušela, takže to neumím 100% povrdit 🙂

Lenka

5 října, 2019

Dnes jsem zkoušela a výsledek byl skvělý. Bábovka výborná, jen jsem měla asi větší formu, že byla bábovka nízká,ale to na chuti neubralo. Prosím v jak velké bábovkové formě pečete? Máte typ na nějakou osvědčenou značku formy na bábovku? Děkuji za odpověď.

Lucka

5 října, 2019

Mám velkou radost, že se bábovka povedla a chutnala. Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂
Přiznám se, že moc často bábovku nepeču a dezerty se u nás doma zas tak často nejí, takže mám úplně pidi formu. Bohužel vám nemůžu přeměřit její objem, protože ji aktuálně nemám u sebe. Ale je vážně malá (viz video recept). Podobně bohužel neporadím ani s osvědčenou značkou. Pořídila jsem si nějakou úplně obyčejnou silikonovou, myslím z Lidlu (ale tím už si nejsem úplně jistá). Omlouvám se, že nemám přesnější odpověď.

Zdenka

6 října, 2019

Dobrý deň, prosím, v akom prístroji ste mi oválna hokado a iné ingrediencie. Ďakujem.

Lucka

6 října, 2019

Dobrý den, dýni jsem mixovala v tomto sekáčku z Lidlu https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Univerzalni-drtic-SMZT-260-A1/p100252322
Je poměrně hodně malý, ale pro menší množství surovin dostačující

PEPINA

9 října, 2019

musím se smát, vy by jste se smál a také…Mam doma maslovku a strašnou chuť na nějakou dobrotu tak si říkám jdu na to. Daně se mi nerozmixovala úplně do hladka, místo kesu jsem přidala mandlovku a liskace. A výsledek? Je to hrozný ale přece to nechodím, když jsou tam same dobře veci. Jinak moc deku za velkou inspiraci ….

Lucka

9 října, 2019

To mě moc mrzí, že se bábovka nepodařila a nechutnala 🙁
Nahrazení kešu mandlovou moukou a lískovými ořechy by dle mého až tak vadit nemělo. Ale to rozmixování dohladka je důležité.
Snad se podaří příště a bude chutnat. Moc držím palce 🙂

Kateřina

16 října, 2019

Dobrý den,stravuji se SCD stravovanim a tam není dovolen prasek do peciva.Nezkousela jste nahradit sodou?Nevim,jake dat mnozstvi Jinak receptvypada lakave.

Lucka

16 října, 2019

Dobrý den, nezkoušela, nemám ji moc ráda. Ale fungovat by měla 🙂 Dala bych jí ale jen na špičku nože (je chuťově hodně výrazná) a přidala asi i trošku citrónové šťávy.
Moc děkuju za pochvalu receptu 🙂

Lenka

23 října, 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jde třeba nahradit dýně třeba jablky

Lucka

23 října, 2019

Dobrý den, myslím, že by to mělo fungovat. Ale nezkoušela jsem, takže to nemůžu potvrdit.

Olga

22 července, 2020

Dobrý den,
Upeceno z pečené dýně a měla jsem i prazene oříšky, bez polévky a posypky a myslím si, ze chutná skvěle. Sice je do menší formy, ale nevadí, tak akorát, aby se dneska ještě čerstvá 🙂

Lucka

23 července, 2020

To moc ráda čtu, že se bábovka povedla a chutnala ❤️ Díky za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂

Gabriela

9 září, 2020

Dobrý den, chystám se bábovku zkusit – nicméně, když píšete váhu oříšků v receptu, máte na mysli předem namočené či nikoli? Měly by se přece namáčet pro odstranění antiživin.
Děkuji za odpověď, krásný den!

Lucka

9 září, 2020

Dobrý den, máte pravdu, že pro lepší stravitelnost by se měly ořechy namáčet. Nicméně aby se z nich pak dala udělat mouku, je potřeba je zase šetrně vysušit. Protože ze změklých ořechů by se vytvořila spíše pasta.
Takže buď ořechy namočit, za nižší teploty (třeba v sušičce potravin) opět zcela vysušit a pak používat podle potřeby. Nebo použít ořechy nenamáčené.

Gabriela

11 září, 2020

Nenamáčet mi připadá škoda. Pasta mi nevadí – nezkoušela jste tak někdy péct? Není pak třeba více vláčná?
Nicméně bábovka (nebo spíše koláč v dortové formě) mi vůbec nenabyla – nevíte proč? Dala jsem cca ty 3 g prášku s vinným kamenem.
Také jsem dala příliš muškátového květu (oříšek jsem neměla) – mimochodem je velký rozdíl mezi muškát. květem a muškát. oříškem?
Polevu jsem nechala venku, jak radíte – bohužel mi však smetana zkysla 🙁
Děkuji ještě předem za odpovědi.

Lucka

12 září, 2020

Přiznám se, že z čerstvě namočených ořechů jsem péct nezkoušela, takže bohužel přesně neporadím. Ale myslím, že další vláhu tohle těsto nepotřebuje (hodně jí přidává dýně), takže tady by to bylo možná už spíš na škodu.
Pokud těsto nenabylo, příčin může být hodně a na dálku se jen špatně odhadují. Napadá mě nedostatečně vyšlehaný pevný sníh, starší prášek do pečiva, jeho nedostatečné množství, otevírání trouby během pečení… Ono je pečení (a to bezlepkové ještě víc) taková alchymie, že občas stačí naprosto nepatrná změněná drobnost a recept nevyjde.
Muškátový květ a oříšek se trošku odlišují v chuti, zaměňovat se ale většinou dají. Nicméně obě koření mají natolik výraznou chuť, že je potřeba je dávkovat opravdu velmi opatrně.
Jak dlouho jste polevu měla mimo lednici? Samozřejmě hodně záleží na okolní teplotě, ale při klasické pokojové by během 1-2 hodin (než se připraví bábovka) ke zkysnutí dojít nemělo.
Mrzí mě, že recept nevyšel a bábovka se nepovedla 🙁
Snad lépe vyjde nějaký jiný recept a vy si pochutnáte ❤️

Gabriela

12 září, 2020

Sníh byl opravdu vyšlehaný dobře, prášek do pečiva nově zakoupený a troubu jsem vůbec neotevírala. Akorát na prášku s vinným kamenem je psáno, že může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek apod. Tak nevím, zda je to ten správný? Připadá mi, že pokud jen stopa, tak to nevadí (vyloženě celiak nejsem). Namočenými oříšky by to asi být nemohlo, že bábovka nenabyla?
Polevu jsem měla mimo lednici celkem dlouho – vy jste myslela jen na dobu než se připraví bábovka 😀 – mně to bylo hned nějaké divné.

Lucka

13 září, 2020

Tak pak bych to tipovala na ty namočené oříšky. Ale takhle na dálku vážně jen těžko říct 🙂

Gabriela

24 září, 2020

Tak představte si paní Lucko, že jsem zkoušela péct znova a opět s možná ještě horším výsledkem :D… Oříšky jsem sušila v troubě celou noc (kešu byly předtím namočené jen asi 3 hodiny) a ještě dopoledne na 40-50 stupňů – přesto v nich vlhkost zůstala, i když vážily pak stejně jako před namočením, na pohled šlo vidět, že jsou stále navlhlé. Poradíte, jak je to možné? Dala jsem na horní/spodní ohřev. Pak mě ještě napadlo, že nemám až tak přesnou váhu, takže neodměřila možná přesně množství kypřícího prášku – ale dala jsem toho s vinným kamenem spíše více než méně (pak by nepřesnost neměla vadit, ne?). A jako třetí možnost, která by mohla mít zásluhu za nenakynutí mě napadá, že v dortové silikonové formě mám na okraji trhlinu… Tak co myslíte? 🙂 Omlouvám se, že s tím ještě otravuji…

Lucka

25 září, 2020

To mě vážně moc mrzí, že se nedaří 🙁 Na dálku (ono často i na přímo) se jen těžko odhaluje, v čem je chyba.
S tím sušením a zbytkovou vlhkostí bohužel neporadím. Přiznám se, že ořechy příliš často nesuším a když už, tak v sušičce a delší dobu za nižší teploty.
U kypřícího prášku je problém, že pokud se ho dá málo, těsto nevyběhne. A při velkém množství sice vyběhne rychle a hodně, ale také pak rychle spadne.
Trhlinu ve formě bych osobně jako problém neviděla.
Opravdu mě moc mrzí, že bábovka nevychází.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0