Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňová kešu bábovka se skořicí

Dýňová kešu bábovka se skořicí

  ,   , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Dýňová kešu bábovka se skořicí
5.0 4

Už jsem to psala v minulém receptu na dýňový salát a teď se budu opakovat - ale já dýni vážně miluju. Málokterá surovina je tak neuvěřitelně variabilní. Sluší jí to nejen ve slaných receptech, ale i v těch sladkých. Jako třeba v téhle kešu bábovce, vonící po skořici a hřebíčku. Recept sice vznikl na konci léta, ale úplně se s tímhle dezertem vidím zachumlaná do deky, po ruce s šálkem dobré kávy a v televizi puštěné staré klasické pohádky 🙂

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina

    1 hodina

    2 hodin

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

BÁBOVKA

180 g nepražených kešu

150 g dýně hokaido nebo máslové

3 žloutky

1-2 lžičky mleté skořice

1/3 lžičky mletého hřebíčku

špetka strouhaného muškátového oříšku

sladidlo podle stravovacího stylu a chuti, případně zcela bez (kešu jsou sladké samy o sobě)

3 bílky

3 g prášku do pečiva

POSYPKA

40 g kešu

1 bílek

1/2 lžičky mleté skořice

POLEVA

40 g nepražených kešu

10 g másla nebo ghee

80 g smetany nebo ořechového mléka

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 1 hodina
  • 1 hodina

    1 hodina

    2 hodin

  • Množství: 6 porcí

Postup

BÁBOVKA

Umelte najemno (viz poznámka dole pod receptem) kešu ořechy, včetně těch na polevu a potřebné množství si pak odsypte stranou. Pro hebkou strukturu bábovky je nutné, aby výsledná mouka byla opravdu jemná, bez větších kousků.

Rozmixujte dohladka syrovou dýni nakrájenou na kostičky (hokaido stačí omýt, máslovou oloupejte), žloutky, mletou skořici, hřebíček, muškátový oříšek a zvolené sladidlo dle chuti.

Do dýňové směsi přimíchejte rozemleté kešu ořechy a vypracujte do hladkého řidšího těsta.

Ze 3 bílků vyšlehejte pevný sníh. Až začne tuhnout, přisypte prášek do pečiva a pečlivě zapracujte.

Sníh po částech jemně vmíchejte do kešu těsta.

Nadýchané těsto nalijte do bábovkové formy. Pokud používáte jinou než silikonovou, doporučuji ji důkladně vymazat máslem a vysypat najemno umletými ořechy.

Počítejte s tím, že těsto ve formě nabude, takže by mělo sahat několik centimetrů pod okraj.

Pokud vám těsto zbude, nebo se obáváte vyklopení bábovky z formy, můžete ho rozlít do menších formiček anebo jednoduše použít dortovou formu nebo plech vyložený pečicím papírem.

Připravené těsto vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte podle velikosti formy. Těstu vylitému na plech stačí cca 20 minut, v muffinkách cca 30 minut, v širší dortové formě cca 45 minut a malá bábovka bude potřebovat cca 60 minut. Během pečení troubu neotvírejte, ať těsto zbytečně nespadne.

Na konci propečenost těsta vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji po pár vteřinách vyndáte zcela suchou, můžete troubu vypnout. V opačném případě ještě pár minut pečte.

U bábovky a vyššího dortového korpusu doporučuji nechat formu s těstem ještě 10 minut dojít ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky.

Při použití silikonové formy nechte těsto před vyklopením nejprve vychladnout. U ostatních forem naopak bábovku vyklopte ještě teplou, po pár minutách po vytažení z trouby.

POSYPKA

40 g kešu ořechů rozdrťte na kousky. Lze je zabalené v sáčku rozbít paličkou na maso anebo jednoduše rozlámat v prstech.

Smíchejte je s bílkem a skořicí a směs rozprostřete na pečicí papír.

Vložte je do trouby vyhřáté na 160 °C. Po pár minutách upečenou směs nalámejte na malé kousky a vraťte do trouby, dokud nebudou ořechy při doteku šustit a krásně se vypečou dokřupava. Trvá to celkem cca 20 minut.

POLEVA

40 g předem umletých kešu, které jste si dali stranou, rozmixujte spolu s máslem nebo ghee ještě více najemno, až do podoby hustého krému.

U menšího množství ořechů je bohužel problém s tím, že většina mixérů je příliš velkých a takhle malé množství nezpracují. I když k tomu mlýnek není určený (!), osobně ho používám i na přípravu malého množství ořechového másla. Stačí ho pak zevnitř co nejrychleji po použití otřít vlhkým hadříkem.

Samozřejmě lze tento krok přeskočit a na polevu použít zakoupené kešu máslo, nebo polevu úplně vynechat.

Ořechové máslo smíchejte se smetanou (případně nějakým ořechovým mlékem) a vytvořte tak hustý, ale částečně tekutý krém. Udržujte ho v pokojové teplotě, v lednici by příliš ztuhl.

PODÁVÁNÍ

Vychladlou bábovku polijte polevou a jemně poprašte skořicí. Těsně před podáváním ji posypte i křupavými ořechy.

Ať chutná <3

Často se mě ptáte, čím melu ořechy nebo i koření. Na videu používám a nemůžu si vynachválit kávomlýnek Bosch. Pokud o nějakém uvažujete, rozhodně doporučuji 🙂

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Kalorie350 kcal
Bílkoviny12 g
Tuky27 g
Sacharidy15 g

14 Recenzí / komentářů

Františka Poláková

Září 26, 2019

Tak bábovka teď dodělaná a musím napsat – nemá chybu. Dýně v ní hezký voní a poleva a peč.ořechy to krásně doplňují. Na práci a čas náročnější, ale stojí za to

Lucka

Září 26, 2019

Moc děkuji za komentář a vyzkoušení receptu. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Šárka

Září 27, 2019

Lucie, opět fantazie – všechny chutě se vzájemně doplňují, je lehoučká, až jsem překvapená. Jen ty ořechy s bílkem chce nalámat hned, trochu jsem to podcenila, zchladlé bylo gumové, nešlo lámat

Lucka

Září 27, 2019

Šárko, to mám velkou radost, že se bábovka povedla a chutnala <3
Posypka by neměla být gumová ani po vychladnutí. Měla by to být vyloženě křupavá sypká směs. Ten ořechovo-bílkový plát by se měl rozlámat a rozdrobit po pár minutách pečení (až ztuhne) a ta směs pak hned zase vrátit do trouby. Tak jste postupovala? Mrzí mě, že se posypka úplně nepovedla 🙁

Dája

Září 28, 2019

Užasná, vláčná! Mela jsem dost tuhou dyni tak jem pridala trochu tvarohu, aby byla lepsi konzistence.

Lucka

Září 28, 2019

To mám velkou radost, že se bábovka povedla a chutnala<3 Moc děkuju za komentář a sdílení tipu na přidání tvarohu 🙂

Pavla

Září 29, 2019

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký význam má v receptu syrová dýně, může být i vařená, pečená, pyré?

Lucka

Září 29, 2019

Dobrý den, jen je to jednodušší 🙂 Vařená nebo pečená dýně by měla také asi fungovat, ale nikdy jsem to nezkoušela, takže to neumím 100% povrdit 🙂

Lenka

Říjen 5, 2019

Dnes jsem zkoušela a výsledek byl skvělý. Bábovka výborná, jen jsem měla asi větší formu, že byla bábovka nízká,ale to na chuti neubralo. Prosím v jak velké bábovkové formě pečete? Máte typ na nějakou osvědčenou značku formy na bábovku? Děkuji za odpověď.

Lucka

Říjen 5, 2019

Mám velkou radost, že se bábovka povedla a chutnala. Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂
Přiznám se, že moc často bábovku nepeču a dezerty se u nás doma zas tak často nejí, takže mám úplně pidi formu. Bohužel vám nemůžu přeměřit její objem, protože ji aktuálně nemám u sebe. Ale je vážně malá (viz video recept). Podobně bohužel neporadím ani s osvědčenou značkou. Pořídila jsem si nějakou úplně obyčejnou silikonovou, myslím z Lidlu (ale tím už si nejsem úplně jistá). Omlouvám se, že nemám přesnější odpověď.

Zdenka

Říjen 6, 2019

Dobrý deň, prosím, v akom prístroji ste mi oválna hokado a iné ingrediencie. Ďakujem.

Lucka

Říjen 6, 2019

Dobrý den, dýni jsem mixovala v tomto sekáčku z Lidlu https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Univerzalni-drtic-SMZT-260-A1/p100252322
Je poměrně hodně malý, ale pro menší množství surovin dostačující

PEPINA

Říjen 9, 2019

musím se smát, vy by jste se smál a také…Mam doma maslovku a strašnou chuť na nějakou dobrotu tak si říkám jdu na to. Daně se mi nerozmixovala úplně do hladka, místo kesu jsem přidala mandlovku a liskace. A výsledek? Je to hrozný ale přece to nechodím, když jsou tam same dobře veci. Jinak moc deku za velkou inspiraci ….

Lucka

Říjen 9, 2019

To mě moc mrzí, že se bábovka nepodařila a nechutnala 🙁
Nahrazení kešu mandlovou moukou a lískovými ořechy by dle mého až tak vadit nemělo. Ale to rozmixování dohladka je důležité.
Snad se podaří příště a bude chutnat. Moc držím palce 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Marek Mladá Boleslav před 3 hodinami
 
e-kuchařky: Voňavá kuchařka + Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 5 e-knih)
zakoupil/a: Andrea před 3 hodinami
 
e-kniha Voňavá kuchařka (PDF verze)
zakoupil/a: Jitka před 4 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Daniela Přerov před 4 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Táňa Konice před 4 hodinami
 

Všechny mé recepty v MOBILNÍ APLIKACI pro iOS i Android

angle-double-right
angle-double-left
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.