🚚 Dopravci slibují doručení do 🎄Vánoc u objednávek dokončených do 20.12., 📦 Česká pošta do 16.12.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gazpacho

Gazpacho

  ,   , , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Gazpacho
5.0 1

Gazpacho je trošku netradiční polévka – jí se totiž studená. Co studená? Přímo ledově vychlazená. A to v horkých letních dnech může přijít vyloženě k chuti ❤️ Pochází z jižního Španělska, kde má snad každá rodina svůj vlastní zaručený recept – někdo přidává bílý chléb, jiný červené víno, základem je ale vždy perfektně zralá a chuťově bohatá zelenina. Bez ní to zkrátka nikdy nebude ono 🙂

  • Příprava: 2 hodin 15 minut
  • 2 hodin 15 minut

    2 hodin 15 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g zralých rajčat

100 g papriky

150 g salátové okurky

50 g červené cibule

1 větší stroužek česneku

1-2 lžíce červeného vinného octa

4 lžíce olivového oleje

pár kapek citrónové šťávy

sůl

čerstvě umletý pepř

  • Příprava: 2 hodin 15 minut
  • 2 hodin 15 minut

    2 hodin 15 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

GAZPACHO

Omyjte a očistěte zeleninu. Z větších rajčat vyřízněte případné tuhé části u stopky, okurku oloupejte (u vodnatých odrůd vyřízněte i střední část se semínky), z papriky odstraňte jádřinec, cibuli a česnek oloupejte.

Všechnu zeleninu nakrájejte nahrubo a pak rozmixujte dohladka. Pro extra jemnou strukturu doporučuji směs propasírovat přes síto.

Rozmixovanou zeleninu dochuťte octem, olivovým olejem (část si nechte na servírování), solí a pepřem. Podle chuti přidejte i pár kapek citrónové šťávy.

Dejte vychladit do lednice (ideálně alespoň na 2 hodiny).

Polévku podávejte vychlazenou, pokapanou olivovým olejem a posypanou čerstvě umletým pepřem. Můžete ji doplnit i na drobné kostičky nakrájenou zeleninou ze základu.

Gazpacho můžete servírovat klasicky v talíři či misce, v horkých letních dnech ale poskytne skvělé osvěžení servírované ve skleničkách, odkud se může přímo pít.

TIPY

Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i trošku chilli - ať čerstvou chilli papričku zbavenou semínek do mixované zeleniny, nebo špetku chilli při servírování.

Pro zjemnění můžete přidat pár kapek smetany (neplatí pro paleo a W30). Nejedná se pak sice už o tradiční gazpacho, ale někomu tato varianta chutná více.

Často se v receptech můžete setkat s mixováním zeleniny a kostek ledu. Sice si tím urychlíte vychlazení polévky, takže ji můžete podávat prakticky okamžitě, nicméně naředěním ztrácí svojí výraznou chuť. Proto budte trpěliví a raději si pár hodin počkejte.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota210 kcal / 870 kJ
Sacharidy9 g
Tuky17 g
Bílkoviny3 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




4 Recenzí / komentářů

cuprumov

16 února, 2016

Už od školky nejím jediné jídlo a tím je rajská polévka, a to jen možná tím, že jsem ji už pěkně dlouho neměl a ona vlastně ve skutečnosti chutná mnohem lépe, než to zvládly uvařit tamní kuchařky.

O tom, že rajče do polévky nepatří jsem byl doposud přesvědčen, ale jak vidím tu fotku, tak přemýšlím, že udělám výjimku.

Jen ta paprika. Já ji miluji, ale není mi po ní dobře. Čím by se dala nahradit? Nebo úplně vynechat?

Lucie

16 února, 2016

Tahle polévka je skvělá, i když trošku netradiční 😉 Osobně mi ale o malinko víc chutná ta z pečených rajčat. Ale každá má svoje, jedná je studená, druhá se jí teplá. Papriky bohužel ničím nenahradíte, aby to bylo chuťově podobné. Takže jedině vynechat. Anebo vyzkoušet tu z pečených rajčat 😉

Jana

14 července, 2018

Doporučuji vyzkoušet pouze cuketu bez slupky, koření kurkuma a koriandr + trochu citronové šťávy. Je to velká dobrota z knihy Moučný mozek.

Lucie

16 července, 2018

Díky za tip 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0