Recept na gazpacho » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

30_06-06_2b

Gazpacho

30_06-06_2b

Gazpacho

  ,   , , , , ,   , ,

Červenec 6, 2015

Hodnotit recept
Gazpacho
0.0 0

Gazpacho je trošku netradiční polévka – jí se totiž studená. Co studená? Přímo ledově vychlazená. A to v horkých letních dnech může přijít vyloženě k chuti 😉 Pochází ze Španělska, kde má snad každá rodina svůj vlastní zaručený recept – někdo přidává bílý chléb, jiný červené víno, základem je ale vždy perfektně zralá a chuťově bohatá zelenina. Takže v zimě tuto polévku připravit rozhodně nezkoušejte.

  • Příprava: 15 minut
  • 15 minut

    15 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g perfektně zralých rajčat

2 papriky (nejlépe červené kvůli barvě)

3 šalotky (popř. 1 větší cibule)

1 střední okurka (nebo 4 čerstvé nakládačky)

3 stroužky česneku

2-3 lžíce červeného vinného octa

sůl

pepř

čerstvé bylinky (petržel, bazalka nebo oregano)

cca 10 lžic olivového oleje

Postup

Omyjte a očistěte si zeleninu.

Oloupejte šalotky a česnek, zbavte okurku slupky (u vodnatých okurek vyřízněte i střední část se semínky) a u papriky odstraňte jádřinec.

Pokud na přípravu gazpacha používáte cherry rajčata, nemusíte je loupat.

U větších rajčat odstraňte slupku tak, že je na špičce nařízněte do kříže, ponořte na pár minut do vroucí vody a pak je prudce zchlaďte ledovou vodou. Slupka půjde snadno stáhnout.

Pár kousků zeleniny si dejte případně stranou na finální ozdobení (pokrájenou na drobné kostičky), jinak ji všechnu včetně koření, bylinek, octa a cca 6 lžic olivového oleje vložte do mixéru a pečlivě rozmixujte dohladka.

Pro extra jemnou strukturu můžete na závěr polévku přepasírovat přes sítko.

Dochuťte podle vaší chuti a dejte do lednice na pár hodin perfektně vychladit.

Podávejte vychlazené, ozdobené bylinkami, pokapané olivovým olejem (1 lžíce na 1 porci) a posypané případně kousky drobně pokrájené zeleniny, kterou jste si na začátku dali stranou. Polévku lze podávat klasicky v talíři či misce, nic nepokazíte ani servisem ve skleničkách, odkud se polévka může přímo pít.

PS: Často se v receptech můžete setkat s mixováním zeleniny a kostek ledu. Sice si tím urychlíte vychlazení polévky, takže ji můžete podávat prakticky okamžitě, nicméně naředěním ztrácí svojí výraznou chuť. Proto budte trpěliví a raději si pár hodin počkejte 🙂

00:00

2 Recenzí / komentářů

cuprumov

Únor 16, 2016

Už od školky nejím jediné jídlo a tím je rajská polévka, a to jen možná tím, že jsem ji už pěkně dlouho neměl a ona vlastně ve skutečnosti chutná mnohem lépe, než to zvládly uvařit tamní kuchařky.

O tom, že rajče do polévky nepatří jsem byl doposud přesvědčen, ale jak vidím tu fotku, tak přemýšlím, že udělám výjimku.

Jen ta paprika. Já ji miluji, ale není mi po ní dobře. Čím by se dala nahradit? Nebo úplně vynechat?

Lucie

Únor 16, 2016

Tahle polévka je skvělá, i když trošku netradiční 😉 Osobně mi ale o malinko víc chutná ta z pečených rajčat. Ale každá má svoje, jedná je studená, druhá se jí teplá. Papriky bohužel ničím nenahradíte, aby to bylo chuťově podobné. Takže jedině vynechat. Anebo vyzkoušet tu z pečených rajčat 😉

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation