📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

    , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Gratinovaný květák
5.0 30

Naprosto jednoduché jídlo s naprosto úžasným výsledkem. Jestli to nějaké zelenině sluší se smetanou a sýrem, je to právě květák. Když ho rozmixujte s vypečenou smetanou, vytvoříte hebkou omáčku, která celé jídlo přivede k dokonalosti. Uvidíte, že si tuhle lahodu zamilujete.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

700 g květáku

200 ml smetany ke šlehání

špetka muškátového květu

150 g čedaru

60 g slaniny nebo sušené šunky (neplatí pro vegetariánskou verzi)

sůl

pepř

čerstvé bylinky

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky.

Vložte je do zapékací nádoby a zalijte smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a 75 g nastrouhaného čedaru.

Zakryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Po 45 minutách pekáček odkryjte, slijte vypečenou smetanu a tu rozmixujte s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky.

Omáčku nalijte zpátky do pekáčku, navrch nasypte zbytek nastrouhaného čedaru a na malé kostičky nakrájenou slaninu.

Zapékací misku vraťte do trouby a pečte již odkryté dalších 15minut.

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota810 kcal / 3 389 kJ
Sacharidy13 g
Tuky68 g
Bílkoviny36 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

92 Recenzí / komentářů

Marcela Sojková

11 září, 2017

Recept mě velmi zaujal, ale opravdu vychází energetická hodnota jedné porce na 810 kcal?

Lucie

11 září, 2017

Ano, vychází. Smetana, čedar a slanina výrazně zvyšují kalorickou hodnotu, ale také sytivost. Takže někomu může stačit mnohem menší porce.

Markéta

12 září, 2017

Já květák nejprve předvařím a zapíkám se zakysanou smetanou, taky výborné.

Lucie

12 září, 2017

To věřím 🙂

Tatiana

13 září, 2017

Lucko, výborné! Dělala jsem ho včera a moc mi chutnal. Jedl to i manžel-s bagetou.

Lucie

14 září, 2017

Díky, Tatiano. Mám radost, že chutnal i zmlsanému manželovi 😉

Alena

29 září, 2017

Výborné. Díky.

Lucie

1 října, 2017

Já díky – za vyzkoušení receptu a za zprávu.

Martina

13 října, 2017

Vyborna zalezitost.
Dekuju ua inspirace.

Lucie

14 října, 2017

Já díky za zkoušení mých receptů a za zprávy.

kika

15 října, 2017

Kolik má byt cca jedna porce? Dekuji

Lucie

16 října, 2017

Polovina připraveného množství podle receptu. Uvaříte, rozdělíte napůl a to odpovídá 1 porci.

Blanka

22 října, 2017

výborné, děkuji, přidávám do repertoáru 🙂 přihodila jsem ještě kuřecí kousky a byl to super oběd pro dva dospělé a dvě děti 🙂

Lucie

22 října, 2017

Díky za zařazení receptu do oblíbených na vašem rodinném jídelníčku 🙂

Jana

2 listopadu, 2017

Rychly a vyborny recept, ja do smotany este pridavam pretlaceny cesnak a neviem sa toho dojest.

Lucie

3 listopadu, 2017

Pro někoho by mohla být kombinace květáku a česneku už možná “vražedná”, ale věřím, že to musí být dobrota 🙂 Díky za skvělý tip.

Jana Hrnčířová

11 listopadu, 2017

Geniální recept, díky za něj! Akorát jsme ještě nevychytali krok “slijte vypečenou smetanu”, vždycky se u toho skoro opaříme a smetanu stejně neslijeme všechnu. Poradíte prosím? V jaké nádobě pečete?

Lucie

12 listopadu, 2017

Je pravda, že tahle část je trošku oříšek. Osobně buď používám formu na koláč, kterou si z větší části přikryju poklicí a smetanu slévám přes škvíru, nebo vyloženě cedník 🙂

Hanka

17 listopadu, 2017

Květák jsem včera dělala k večeři. Musím uznat, že byl skvělý! Dokonce to jedl i manžel a tvrdil, že mu to chutná, což je velký úspěch. Jen malinko vadila ta voda vyvařená ze šlehačky. (i když jsem dodržela postup – vodu slila, rozmixovala s několika růžičkami květáku) .Přemýšlím, jak tu omáčku udělat víc krémovější. Možná ten čedar rozpustit v té smetaně… ještě to zkusím promyslet. Ale jinak výborné!!! Díky Lucko, vaše recepty jsou vždy super!

Lucie

18 listopadu, 2017

Hanko, moc ráda čtu, že chutnalo. To s tou šlehačkou – květák je potřeba slít opravdu dobře (nejlépe to jde přes síto). Protože poměrně dost se jí drží pod květákem, i když už má člověk pocit, že v pekáčku nic nezbylo. Ale i rozmixování se sýrem by mohlo pomoct.
Moje recepty jsou jen tak dobré, jak je dobrý kuchař na druhé straně. Takže pochvala letí k vám 🙂

Eva

24 listopadu, 2017

Další vynikající recept. Jen musím “vychytat” omáčku a příště lépe slít. Ale chuťově jedna báseň . Díky.

Lucie

25 listopadu, 2017

Mám radost, že chutná. Zkuste využít síto. Je to sice další nádobí navíc, ale pomůže slít všechnu tekutinu.

Katka

18 ledna, 2018

fantasticke, pre manzela som pridala aj zemiaky na kruzky aj cibulu. slaninu som nepridala. dakujem fakt super

Lucie

18 ledna, 2018

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, komentář i sdílení zajímavé úpravy. Mám radost, že chutnalo.

Veronika Mietlová

11 června, 2018

Nebe v hubě. Moc mě to překvapilo a ještě víc chutnalo. Děkuji

Lucie

12 června, 2018

Zelenina umí překvapit! Mám radost, že chutnalo 🙂

milada

17 června, 2018

Výborné, velmi syté.

Lucie

18 června, 2018

Ano, je to hodně syté, to máte pravdu. Mám radost, že chutnalo.

Ludmila Zedníková

3 srpna, 2018

Jéééééžiš, to bylo výborné. Ani jsem se nemohla dočkat poledne, abych tu dobrotu mohla SEŽRAT a to doslova. Určitě bude patřit k mým oblíbeným.

Marie

6 srpna, 2018

V obchodě neměli květák. Použila jsem brokolici a cuketu. Místo cedaru parmezan a lepší mnamku jsem nejedla

Lucie

7 srpna, 2018

Skvělá obměna, děkuji za sdílení nápadu na variantu receptu 🙂

Lucie

7 srpna, 2018

Pro recept neexistuje větší pochvala, než když se dostane mezi oblíbené, ke kterým se lidé rádi vrací. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Petra Hejlová

10 srpna, 2018

Super, dělala jsem u tchanu. Babička byla skepticka, ale nakonec chutnalo. Díky

Lucie

10 srpna, 2018

Mám radost, že chutnalo i skeptické babičce 🙂 Moc díky za komentář.

Ivana

9 září, 2018

Výborný recept…

Lucie

9 září, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Veronika

8 listopadu, 2018

Váš recept opět nezklamal. Vynikající záležitost <3 , navíc opravdu jednoduché. Zařadím častěji 🙂

Lucie

8 listopadu, 2018

To mám radost, že chutnalo a že se chcete k receptu vracet <3 Moc díky za komentář.

Lenka

17 února, 2019

Pecka, málem jsem to zblajzla už syrové!

Lucie

17 února, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu a za komentář.

Michaela

23 dubna, 2019

Perfektní recept, děkuji za něj 🙂 občas nahradím květák brokolicí nebo půl na půl s květákem a je to vždy naprosto top. Díky díky 🙂

Lucie

24 dubna, 2019

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, za vložení komentáře a za tip na obměnu. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Soňa Pietrzykova

29 dubna, 2019

Dobrý den Lucko, asi by se dalo nahradit smetanu kokosovým mlékem, že? Co myslíte?

Lucie

6 května, 2019

Dobrý den, Soňo, pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, tak by i kokosové mléko mohlo fungovat. Jen už to bude chuťově trošku jiné.

Zuzka

14 září, 2019

Lucko, boží!!! Přidala jsem prsa z grilovaného kuřete, které nikdo nechtěl a jarní cibulku. Je to velká dobrota, díky!

Lucka

14 září, 2019

Zuzko, to mám velkou radost, že chutnalo <3 Varianta s kuřetem a cibulkou je super nápad. Díky za sdílení 🙂

Helena

29 září, 2019

Hezky den,naprosto úžasné jídlo. Výborné. Mňam. Děkuji za recept.

Lucka

29 září, 2019

Krásný den, to já moc děkuju <3 Za vyzkoušení receptu i za vložení komentáře. Dělá mi obrovskou radost, když chutná 🙂

Karolina

14 října, 2019

Geniální. Jako vždycky Paleosnadno je sázka na jistotu.

Lucka

15 října, 2019

Děkuju za milý komentář 🙂 Mám radost, že chutná <3

Sylvia

10 prosince, 2019

Lucka, tento recept je uplna zachrana na hodne sialene dni. Kym sme nemali Vonavou kucharku, tak sme po taketo dni zjedli vazne plno blbosti, lebo nebol cas varit! Gratinovany karfiol je neskutocna vec, najlahsie na svete, rychle na aktivnu pripravu, lebo kym sa pece pracujeme. A uz nejeme hluposti 🙂 Vdaka velka!

Lucka

11 prosince, 2019

To já děkuju. Vážně moc ❤️ Číst, že jsou moje recepty pro někoho inspirací a pomáhají mu při vaření, je mega pocit 🙂 Moc za něj děkuju. Mám vážně velkou radost, že chutná a že se Voňavá kuchařka líbí ❤️

Lusillka

6 března, 2020

Odzkouseno a vyborne. O vikendu se vrhnu na plnene dynovo-kvetakove kapsicky podle vas.Moc moc děkuji za inspiraci a pomoc

Lucka

6 března, 2020

Díky za vyzkoušení receptu a čas věnovaný komentáři. Mám radost, že chutnalo ❤️ Doufám, že si podobně pochutnáte i na taštičkách 🙂

Magdaléna

13 března, 2020

Luci, vaše recepty jsou jistota! Všechno je krásně popsané, vaří se to skoro samo:) Zkoušela jsem pár receptů a všechny byly na jedničku, včetně tohoto květáku. Děkuji za to, co děláte ♥

Lucka

14 března, 2020

Magdi, moc děkuju za milou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že se podle receptů dobře vaří a že podle nich chutná 🙂
Mějte se krásně a ještě jednou velký dík ❤️

Petra Poláková

10 září, 2020

Gratinovaný květák opravdu super ňamka. Moc mi to chutnalo

Lucka

11 září, 2020

Moc ráda čtu, že jste si pochutnala ❤️ Děkuju za vyzkoušení receptu a pochvalu. Doufám, že bude chutnat i podle nějakého dalšího receptu 🙂

Alena Hajna Caletka

6 listopadu, 2020

Vyborne Lucinko! Tesim se na dalsi recepty. Bydlim ve Svedsku, proto zadne hacky,carky.
Moc zdravim! Preji hezky vikend!
Alena

Lucka

6 listopadu, 2020

Alenko, to moc ráda čtu, že se povedlo a chutnalo ❤️
Mějte se pěkně a opatrujte se 🙂

Gábi

7 ledna, 2021

Dobrý den, dnes jsem zkusila Váš první recept a nemůžu vynachválit. Výborné. Těším se na další. Děkuji za Vaše nápady. Gábi

Lucka

7 ledna, 2021

Dobrý den, Gábi 🙂 Děkuju za komentář. Mám radost, že jste si pochutnala, a tajně doufám, že podobně nadšená budete i z nějakého dalšího receptu, který vyzkoušíte. Mějte se krásně ❤️

Eliška

26 ledna, 2021

Vynikající dobrota! Místo čedaru a slaniny (které jsem doma neměla), jsem použila strouhaný sýr balkánského typu a šunku. Určitě budu dělat častěji, tohle bude šmakovat i chlapovi 😉 Děkuji za rychlý a snadný recept 🙂

Lucka

27 ledna, 2021

To já děkuju 🙂 Za vyzkoušení receptu i za milý komentář. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Irena

10 února, 2021

Veliká dobrota, děkuji za inspiraci. Irena

Lucka

10 února, 2021

Já děkuju za čas věnovaný komentáři. Nic mi nedělá větší radost, než když si někdo pochutná ❤️

Tereza

2 června, 2021

Vynikající. Mám podobný recept a mám ho moc ráda, ale tenhle je snad ještě lepší. Krásně se podle postupu vařilo. Moc děkuji

Lucka

3 června, 2021

Moc děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že jste si podle receptu pochutnala ❤️

Marie

17 června, 2021

Naprostá dokonalost. Včera jsem dělala k večeři. Všichni se ládovali, až měli boule za ušima 🙂 Toto jídlo jsme rozhodně neměli naposledy. Děkuji za úžasný recept.

Lucka

17 června, 2021

Mám velkou radost, že jste si doma pochutnali a že se k němu plánujete někdy vrátit ❤️ Pro recept neexistuje větší pochvala. Moc děkuju 🙂

Markéta

1 září, 2021

opravdu výborné zařazuji do květákových mnamek 🙂 přitom tak snadné

Lucka

2 září, 2021

Děkuju za milý komentář 🙂 Mám radost, že jste si pochutnala ❤️

Čapulka

15 října, 2021

Děkuji za výborný recept,určitě nebyl naposledy.

Lucka

15 října, 2021

Moc ráda čtu, že se květák povedl a chutnal. Děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář ❤️

Jiřina

29 ledna, 2022

Lucko, děkuji že se věnujete psaní těchto úžasných receptů. Zatím jsem jich vyzkoušela jen pár, ale všechny stály za to. Gratinovaný květák je luxusní a přidávám si jej opět do oblíbených.

Lucka

30 ledna, 2022

Jiřino, moc děkuji za milý komentář, krásnou pochvalu a povzbuzení ❤️ Nabila jste mě novou energií vymýšlet další recepty. Děkuju!
Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️

Hanka Javorska

28 února, 2022

Recept byl vyborny,děkuji urcite ho budu dělat často

Lucka

28 února, 2022

Děkuji za komentář. Moc ráda čtu, že jste si pochutnala ❤️

Marta

4 března, 2022

Dělala jsem minulý týden, bylo to výborné, manžel si i přidal… 🙂 Zatím všechny recepty které jsem vyzkoušela byly super. V oblíbených receptech už mám tolik srdíček, že nevím co dřív uvařit. Jen tak dál a přeji spoustu nových nápadů!

Lucka

4 března, 2022

Marto, děkuju za milý komentář ❤️ Vždy mi udělá velkou radost, když si někdo pochutná. Těší mě, že tu nacházíte dostatek inspirace. Beru to jako velkou pochvalu ❤️
Přeji vám co nejvíc klidu a pohody. Opatrujte se ❤️

Kamila Petříčková

4 září, 2022

Vynikající, jako všechno od Vás.

Lucka

5 září, 2022

❤️ Mám radost, že jste si pochutnala. Díky, že jste dala vědět ❤️

Martina

20 října, 2022

Miluju kvetak, tak moc deluju za tenhle jednoduchy a chutove tak vynikajici recept!

Lucka

21 října, 2022

Mám radost, že jsem se vám trefila do chuti 🙂 Děkuji za milý komentář ❤️

Pavlina

3 listopadu, 2022

Vynikající nemá chybbu

Lucka

3 listopadu, 2022

Mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář 🙂

Eva Muráriková

6 listopadu, 2022

Není to recenze na tento recept s květákem, ale dělala jsem podle Vašeho receptu “Masové koule s gratinovaným pórkem”
a bylo to tak výborné, že to musím napsat !
Ten květák budu dělat zítra, napíšu, jak se povedlo a jak chutnalo.
Přeji hezký večer

Lucka

7 listopadu, 2022

Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️ Doufám, že si podobně s nadšením pochutnáte i na tomto receptu. Děkuju za milý komentář 🙂

Petra Ma.

15 května, 2023

Ano, porce mame 1/2 k veceri, nebo 3/4 a proste super 🙂
Mrazeny kvetak je cenove dostupnejsi a jde to z nej tez, jen jsem minule neproplachla a pravdepodobne jsem to zapekala i s vodou z pytliku 😀 Chyba chyba. Nejake moke to bylo. Priste lepe 😉

Lucka

16 května, 2023

Mám radost, že vám chutná ❤️
Děkuji za sdílení zkušenosti s přípravou receptu z mraženého květáku. U mražené zeleniny je bohužel vyšší podíl vody, máte pravdu.

Eva

25 listopadu, 2023

Moc jsem si pochutnala. Pro zjednodušení jsem ke květáku přidala syrové brambory na plátky a promíchala. Dál jsem postupovala podle receptu. Vše jsem dělala v remosce a moc jsem si pochutnala a téméř bez práce a v jedné nádobě. Normálně nerada jim jedno jídlo 2-3 dny , ale už se těším na zítřejší oběd , kdy dojim zbytek. Možná ještě k večeři. Opravdu výborné a jednoduché .

Lucka

26 listopadu, 2023

Moc děkuju za milý komentář s tipem na doplnění receptu a přípravu v remosce. Vy to tak krásně a nadšeně popisujete, že se mi úplně sbíhají sliny! Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0