🚚 Dopravci slibují doručení do 🎄Vánoc u objednávek dokončených do 20.12., 📦 Česká pošta do 16.12.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

    , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Gratinovaný květák
5.0 19

Naprosto jednoduché jídlo s naprosto úžasným výsledkem. Jestli to nějaké zelenině sluší se smetanou a sýrem, je to právě květák. Když ho rozmixujte s vypečenou smetanou, vytvoříte hebkou omáčku, která celé jídlo přivede k dokonalosti. Uvidíte, že si tuhle lahodu zamilujete.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

700 g květáku

200 ml smetany ke šlehání

špetka muškátového květu

150 g čedaru

60 g slaniny nebo sušené šunky (neplatí pro vegetariánskou verzi)

sůl

pepř

čerstvé bylinky

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky. Vložte je do zapékací nádoby a zalijte smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a 75 g nastrouhaného čedaru. Zakryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Po 45 minutách pekáček odkryjte, slijte vypečenou smetanu a tu rozmixujte s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky. Omáčku nalijte zpátky do pekáčku, navrch nasypte zbytek nastrouhaného čedaru a na malé kostičky nakrájenou slaninu.

Zapékací misku vraťte do trouby a pečte již odkryté dalších 15minut.

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota810 kcal / 3 389 kJ
Sacharidy13 g
Tuky68 g
Bílkoviny36 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




60 Recenzí / komentářů

Marcela Sojková

11 září, 2017

Recept mě velmi zaujal, ale opravdu vychází energetická hodnota jedné porce na 810 kcal?

Lucie

11 září, 2017

Ano, vychází. Smetana, čedar a slanina výrazně zvyšují kalorickou hodnotu, ale také sytivost. Takže někomu může stačit mnohem menší porce.

Markéta

12 září, 2017

Já květák nejprve předvařím a zapíkám se zakysanou smetanou, taky výborné.

Lucie

12 září, 2017

To věřím 🙂

Tatiana

13 září, 2017

Lucko, výborné! Dělala jsem ho včera a moc mi chutnal. Jedl to i manžel-s bagetou.

Lucie

14 září, 2017

Díky, Tatiano. Mám radost, že chutnal i zmlsanému manželovi 😉

Alena

29 září, 2017

Výborné. Díky.

Lucie

1 října, 2017

Já díky – za vyzkoušení receptu a za zprávu.

Martina

13 října, 2017

Vyborna zalezitost.
Dekuju ua inspirace.

Lucie

14 října, 2017

Já díky za zkoušení mých receptů a za zprávy.

kika

15 října, 2017

Kolik má byt cca jedna porce? Dekuji

Lucie

16 října, 2017

Polovina připraveného množství podle receptu. Uvaříte, rozdělíte napůl a to odpovídá 1 porci.

Blanka

22 října, 2017

výborné, děkuji, přidávám do repertoáru 🙂 přihodila jsem ještě kuřecí kousky a byl to super oběd pro dva dospělé a dvě děti 🙂

Lucie

22 října, 2017

Díky za zařazení receptu do oblíbených na vašem rodinném jídelníčku 🙂

Jana

2 listopadu, 2017

Rychly a vyborny recept, ja do smotany este pridavam pretlaceny cesnak a neviem sa toho dojest.

Lucie

3 listopadu, 2017

Pro někoho by mohla být kombinace květáku a česneku už možná „vražedná“, ale věřím, že to musí být dobrota 🙂 Díky za skvělý tip.

Jana Hrnčířová

11 listopadu, 2017

Geniální recept, díky za něj! Akorát jsme ještě nevychytali krok „slijte vypečenou smetanu“, vždycky se u toho skoro opaříme a smetanu stejně neslijeme všechnu. Poradíte prosím? V jaké nádobě pečete?

Lucie

12 listopadu, 2017

Je pravda, že tahle část je trošku oříšek. Osobně buď používám formu na koláč, kterou si z větší části přikryju poklicí a smetanu slévám přes škvíru, nebo vyloženě cedník 🙂

Hanka

17 listopadu, 2017

Květák jsem včera dělala k večeři. Musím uznat, že byl skvělý! Dokonce to jedl i manžel a tvrdil, že mu to chutná, což je velký úspěch. Jen malinko vadila ta voda vyvařená ze šlehačky. (i když jsem dodržela postup – vodu slila, rozmixovala s několika růžičkami květáku) .Přemýšlím, jak tu omáčku udělat víc krémovější. Možná ten čedar rozpustit v té smetaně… ještě to zkusím promyslet. Ale jinak výborné!!! Díky Lucko, vaše recepty jsou vždy super!

Lucie

18 listopadu, 2017

Hanko, moc ráda čtu, že chutnalo. To s tou šlehačkou – květák je potřeba slít opravdu dobře (nejlépe to jde přes síto). Protože poměrně dost se jí drží pod květákem, i když už má člověk pocit, že v pekáčku nic nezbylo. Ale i rozmixování se sýrem by mohlo pomoct.
Moje recepty jsou jen tak dobré, jak je dobrý kuchař na druhé straně. Takže pochvala letí k vám 🙂

Eva

24 listopadu, 2017

Další vynikající recept. Jen musím „vychytat“ omáčku a příště lépe slít. Ale chuťově jedna báseň . Díky.

Lucie

25 listopadu, 2017

Mám radost, že chutná. Zkuste využít síto. Je to sice další nádobí navíc, ale pomůže slít všechnu tekutinu.

Katka

18 ledna, 2018

fantasticke, pre manzela som pridala aj zemiaky na kruzky aj cibulu. slaninu som nepridala. dakujem fakt super

Lucie

18 ledna, 2018

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, komentář i sdílení zajímavé úpravy. Mám radost, že chutnalo.

Veronika Mietlová

11 června, 2018

Nebe v hubě. Moc mě to překvapilo a ještě víc chutnalo. Děkuji

Lucie

12 června, 2018

Zelenina umí překvapit! Mám radost, že chutnalo 🙂

milada

17 června, 2018

Výborné, velmi syté.

Lucie

18 června, 2018

Ano, je to hodně syté, to máte pravdu. Mám radost, že chutnalo.

Ludmila Zedníková

3 srpna, 2018

Jéééééžiš, to bylo výborné. Ani jsem se nemohla dočkat poledne, abych tu dobrotu mohla SEŽRAT a to doslova. Určitě bude patřit k mým oblíbeným.

Marie

6 srpna, 2018

V obchodě neměli květák. Použila jsem brokolici a cuketu. Místo cedaru parmezan a lepší mnamku jsem nejedla

Lucie

7 srpna, 2018

Skvělá obměna, děkuji za sdílení nápadu na variantu receptu 🙂

Lucie

7 srpna, 2018

Pro recept neexistuje větší pochvala, než když se dostane mezi oblíbené, ke kterým se lidé rádi vrací. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Petra Hejlová

10 srpna, 2018

Super, dělala jsem u tchanu. Babička byla skepticka, ale nakonec chutnalo. Díky

Lucie

10 srpna, 2018

Mám radost, že chutnalo i skeptické babičce 🙂 Moc díky za komentář.

Ivana

9 září, 2018

Výborný recept…

Lucie

9 září, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Veronika

8 listopadu, 2018

Váš recept opět nezklamal. Vynikající záležitost <3 , navíc opravdu jednoduché. Zařadím častěji 🙂

Lucie

8 listopadu, 2018

To mám radost, že chutnalo a že se chcete k receptu vracet <3 Moc díky za komentář.

Lenka

17 února, 2019

Pecka, málem jsem to zblajzla už syrové!

Lucie

17 února, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu a za komentář.

Michaela

23 dubna, 2019

Perfektní recept, děkuji za něj 🙂 občas nahradím květák brokolicí nebo půl na půl s květákem a je to vždy naprosto top. Díky díky 🙂

Lucie

24 dubna, 2019

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, za vložení komentáře a za tip na obměnu. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Soňa Pietrzykova

29 dubna, 2019

Dobrý den Lucko, asi by se dalo nahradit smetanu kokosovým mlékem, že? Co myslíte?

Lucie

6 května, 2019

Dobrý den, Soňo, pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, tak by i kokosové mléko mohlo fungovat. Jen už to bude chuťově trošku jiné.

Zuzka

14 září, 2019

Lucko, boží!!! Přidala jsem prsa z grilovaného kuřete, které nikdo nechtěl a jarní cibulku. Je to velká dobrota, díky!

Lucka

14 září, 2019

Zuzko, to mám velkou radost, že chutnalo <3 Varianta s kuřetem a cibulkou je super nápad. Díky za sdílení 🙂

Helena

29 září, 2019

Hezky den,naprosto úžasné jídlo. Výborné. Mňam. Děkuji za recept.

Lucka

29 září, 2019

Krásný den, to já moc děkuju <3 Za vyzkoušení receptu i za vložení komentáře. Dělá mi obrovskou radost, když chutná 🙂

Karolina

14 října, 2019

Geniální. Jako vždycky Paleosnadno je sázka na jistotu.

Lucka

15 října, 2019

Děkuju za milý komentář 🙂 Mám radost, že chutná <3

Sylvia

10 prosince, 2019

Lucka, tento recept je uplna zachrana na hodne sialene dni. Kym sme nemali Vonavou kucharku, tak sme po taketo dni zjedli vazne plno blbosti, lebo nebol cas varit! Gratinovany karfiol je neskutocna vec, najlahsie na svete, rychle na aktivnu pripravu, lebo kym sa pece pracujeme. A uz nejeme hluposti 🙂 Vdaka velka!

Lucka

11 prosince, 2019

To já děkuju. Vážně moc ❤️ Číst, že jsou moje recepty pro někoho inspirací a pomáhají mu při vaření, je mega pocit 🙂 Moc za něj děkuju. Mám vážně velkou radost, že chutná a že se Voňavá kuchařka líbí ❤️

Lusillka

6 března, 2020

Odzkouseno a vyborne. O vikendu se vrhnu na plnene dynovo-kvetakove kapsicky podle vas.Moc moc děkuji za inspiraci a pomoc

Lucka

6 března, 2020

Díky za vyzkoušení receptu a čas věnovaný komentáři. Mám radost, že chutnalo ❤️ Doufám, že si podobně pochutnáte i na taštičkách 🙂

Magdaléna

13 března, 2020

Luci, vaše recepty jsou jistota! Všechno je krásně popsané, vaří se to skoro samo:) Zkoušela jsem pár receptů a všechny byly na jedničku, včetně tohoto květáku. Děkuji za to, co děláte ♥

Lucka

14 března, 2020

Magdi, moc děkuju za milou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že se podle receptů dobře vaří a že podle nich chutná 🙂
Mějte se krásně a ještě jednou velký dík ❤️

Petra Poláková

10 září, 2020

Gratinovaný květák opravdu super ňamka. Moc mi to chutnalo

Lucka

11 září, 2020

Moc ráda čtu, že jste si pochutnala ❤️ Děkuju za vyzkoušení receptu a pochvalu. Doufám, že bude chutnat i podle nějakého dalšího receptu 🙂

Alena Hajna Caletka

6 listopadu, 2020

Vyborne Lucinko! Tesim se na dalsi recepty. Bydlim ve Svedsku, proto zadne hacky,carky.
Moc zdravim! Preji hezky vikend!
Alena

Lucka

6 listopadu, 2020

Alenko, to moc ráda čtu, že se povedlo a chutnalo ❤️
Mějte se pěkně a opatrujte se 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0