Gratinovaný květák » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

    , , , , , ,   , ,

Září 10, 2017

Hodnotit recept
Gratinovaný květák
5.0 6

Naprosto jednoduché jídlo s naprosto úžasným výsledkem. Jestli to nějaké zelenině sluší se smetanou a sýrem, je to právě květák. Když ho rozmixujte s vypečenou smetanou, vytvoříte hebkou omáčku, která celé jídlo přivede k dokonalosti. Uvidíte, že si tuhle lahodu zamilujete.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

700 g květáku

200 ml smetany ke šlehání

špetka muškátového květu

150 g čedaru

60 g slaniny nebo sušené šunky (neplatí pro vegetariánskou verzi)

sůl

pepř

čerstvé bylinky

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky. Vložte je do zapékací nádoby a zalijte smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a 75 g nastrouhaného čedaru. Zakryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Po 45 minutách pekáček odkryjte, slijte vypečenou smetanu a tu rozmixujte s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky. Omáčku nalijte zpátky do pekáčku, navrch nasypte zbytek nastrouhaného čedaru a na malé kostičky nakrájenou slaninu.

Zapékací misku vraťte do trouby a pečte již odkryté dalších 15 minut.

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie810 kcal
Bílkoviny36 g
Tuky68 g
Sacharidy13 g

21 Recenzí / komentářů

Marcela Sojková

Září 11, 2017

Recept mě velmi zaujal, ale opravdu vychází energetická hodnota jedné porce na 810 kcal?

Lucie

Září 11, 2017

Ano, vychází. Smetana, čedar a slanina výrazně zvyšují kalorickou hodnotu, ale také sytivost. Takže někomu může stačit mnohem menší porce.

Markéta

Září 12, 2017

Já květák nejprve předvařím a zapíkám se zakysanou smetanou, taky výborné.

Lucie

Září 12, 2017

To věřím 🙂

Tatiana

Září 13, 2017

Lucko, výborné! Dělala jsem ho včera a moc mi chutnal. Jedl to i manžel-s bagetou.

Lucie

Září 14, 2017

Díky, Tatiano. Mám radost, že chutnal i zmlsanému manželovi 😉

Alena

Září 29, 2017

Výborné. Díky.

Lucie

Říjen 1, 2017

Já díky – za vyzkoušení receptu a za zprávu.

Martina

Říjen 13, 2017

Vyborna zalezitost.
Dekuju ua inspirace.

Lucie

Říjen 14, 2017

Já díky za zkoušení mých receptů a za zprávy.

kika

Říjen 15, 2017

Kolik má byt cca jedna porce? Dekuji

Lucie

Říjen 16, 2017

Polovina připraveného množství podle receptu. Uvaříte, rozdělíte napůl a to odpovídá 1 porci.

Blanka

Říjen 22, 2017

výborné, děkuji, přidávám do repertoáru 🙂 přihodila jsem ještě kuřecí kousky a byl to super oběd pro dva dospělé a dvě děti 🙂

Lucie

Říjen 22, 2017

Díky za zařazení receptu do oblíbených na vašem rodinném jídelníčku 🙂

Jana

Listopad 2, 2017

Rychly a vyborny recept, ja do smotany este pridavam pretlaceny cesnak a neviem sa toho dojest.

Lucie

Listopad 3, 2017

Pro někoho by mohla být kombinace květáku a česneku už možná “vražedná”, ale věřím, že to musí být dobrota 🙂 Díky za skvělý tip.

Jana Hrnčířová

Listopad 11, 2017

Geniální recept, díky za něj! Akorát jsme ještě nevychytali krok “slijte vypečenou smetanu”, vždycky se u toho skoro opaříme a smetanu stejně neslijeme všechnu. Poradíte prosím? V jaké nádobě pečete?

Lucie

Listopad 12, 2017

Je pravda, že tahle část je trošku oříšek. Osobně buď používám formu na koláč, kterou si z větší části přikryju poklicí a smetanu slévám přes škvíru, nebo vyloženě cedník 🙂

Hanka

Listopad 17, 2017

Květák jsem včera dělala k večeři. Musím uznat, že byl skvělý! Dokonce to jedl i manžel a tvrdil, že mu to chutná, což je velký úspěch. Jen malinko vadila ta voda vyvařená ze šlehačky. (i když jsem dodržela postup – vodu slila, rozmixovala s několika růžičkami květáku) .Přemýšlím, jak tu omáčku udělat víc krémovější. Možná ten čedar rozpustit v té smetaně… ještě to zkusím promyslet. Ale jinak výborné!!! Díky Lucko, vaše recepty jsou vždy super!

Lucie

Listopad 18, 2017

Hanko, moc ráda čtu, že chutnalo. To s tou šlehačkou – květák je potřeba slít opravdu dobře (nejlépe to jde přes síto). Protože poměrně dost se jí drží pod květákem, i když už má člověk pocit, že v pekáčku nic nezbylo. Ale i rozmixování se sýrem by mohlo pomoct.
Moje recepty jsou jen tak dobré, jak je dobrý kuchař na druhé straně. Takže pochvala letí k vám 🙂

Eva

Listopad 24, 2017

Další vynikající recept. Jen musím “vychytat” omáčku a příště lépe slít. Ale chuťově jedna báseň . Díky.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Lucia (Praha) zakoupil/a před 24 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Ivona (Modřice) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jindra (Sezemice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Petr (Hradec Králové) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Pavel (Zlín) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michal (Brno) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Věra (Praha 2) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michaela (Praha 5) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
Hana (Ostrava-Poruba) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Eva (Týnec nad Labem) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jana (Netvořice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tomáš (Litoměřice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Martina (Mezilesí) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Štěpánka (Praha) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Lucie (Lipno nad Vltavou) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Anežka (Havířov-Prostřední Suchá) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Lucie (Praha 4) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tereza (Poděbrady) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Bára (Praha) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Veronika (Břeclav) zakoupil/a před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x