Gratinovaný květák » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

    , , , , , ,   , ,

Září 10, 2017

Hodnotit recept
Gratinovaný květák
5.0 7

Naprosto jednoduché jídlo s naprosto úžasným výsledkem. Jestli to nějaké zelenině sluší se smetanou a sýrem, je to právě květák. Když ho rozmixujte s vypečenou smetanou, vytvoříte hebkou omáčku, která celé jídlo přivede k dokonalosti. Uvidíte, že si tuhle lahodu zamilujete.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

700 g květáku

200 ml smetany ke šlehání

špetka muškátového květu

150 g čedaru

60 g slaniny nebo sušené šunky (neplatí pro vegetariánskou verzi)

sůl

pepř

čerstvé bylinky

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky. Vložte je do zapékací nádoby a zalijte smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a 75 g nastrouhaného čedaru. Zakryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Po 45 minutách pekáček odkryjte, slijte vypečenou smetanu a tu rozmixujte s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky. Omáčku nalijte zpátky do pekáčku, navrch nasypte zbytek nastrouhaného čedaru a na malé kostičky nakrájenou slaninu.

Zapékací misku vraťte do trouby a pečte již odkryté dalších 15 minut.

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie810 kcal
Bílkoviny36 g
Tuky68 g
Sacharidy13 g

24 Recenzí / komentářů

Marcela Sojková

Září 11, 2017

Recept mě velmi zaujal, ale opravdu vychází energetická hodnota jedné porce na 810 kcal?

Lucie

Září 11, 2017

Ano, vychází. Smetana, čedar a slanina výrazně zvyšují kalorickou hodnotu, ale také sytivost. Takže někomu může stačit mnohem menší porce.

Markéta

Září 12, 2017

Já květák nejprve předvařím a zapíkám se zakysanou smetanou, taky výborné.

Lucie

Září 12, 2017

To věřím 🙂

Tatiana

Září 13, 2017

Lucko, výborné! Dělala jsem ho včera a moc mi chutnal. Jedl to i manžel-s bagetou.

Lucie

Září 14, 2017

Díky, Tatiano. Mám radost, že chutnal i zmlsanému manželovi 😉

Alena

Září 29, 2017

Výborné. Díky.

Lucie

Říjen 1, 2017

Já díky – za vyzkoušení receptu a za zprávu.

Martina

Říjen 13, 2017

Vyborna zalezitost.
Dekuju ua inspirace.

Lucie

Říjen 14, 2017

Já díky za zkoušení mých receptů a za zprávy.

kika

Říjen 15, 2017

Kolik má byt cca jedna porce? Dekuji

Lucie

Říjen 16, 2017

Polovina připraveného množství podle receptu. Uvaříte, rozdělíte napůl a to odpovídá 1 porci.

Blanka

Říjen 22, 2017

výborné, děkuji, přidávám do repertoáru 🙂 přihodila jsem ještě kuřecí kousky a byl to super oběd pro dva dospělé a dvě děti 🙂

Lucie

Říjen 22, 2017

Díky za zařazení receptu do oblíbených na vašem rodinném jídelníčku 🙂

Jana

Listopad 2, 2017

Rychly a vyborny recept, ja do smotany este pridavam pretlaceny cesnak a neviem sa toho dojest.

Lucie

Listopad 3, 2017

Pro někoho by mohla být kombinace květáku a česneku už možná “vražedná”, ale věřím, že to musí být dobrota 🙂 Díky za skvělý tip.

Jana Hrnčířová

Listopad 11, 2017

Geniální recept, díky za něj! Akorát jsme ještě nevychytali krok “slijte vypečenou smetanu”, vždycky se u toho skoro opaříme a smetanu stejně neslijeme všechnu. Poradíte prosím? V jaké nádobě pečete?

Lucie

Listopad 12, 2017

Je pravda, že tahle část je trošku oříšek. Osobně buď používám formu na koláč, kterou si z větší části přikryju poklicí a smetanu slévám přes škvíru, nebo vyloženě cedník 🙂

Hanka

Listopad 17, 2017

Květák jsem včera dělala k večeři. Musím uznat, že byl skvělý! Dokonce to jedl i manžel a tvrdil, že mu to chutná, což je velký úspěch. Jen malinko vadila ta voda vyvařená ze šlehačky. (i když jsem dodržela postup – vodu slila, rozmixovala s několika růžičkami květáku) .Přemýšlím, jak tu omáčku udělat víc krémovější. Možná ten čedar rozpustit v té smetaně… ještě to zkusím promyslet. Ale jinak výborné!!! Díky Lucko, vaše recepty jsou vždy super!

Lucie

Listopad 18, 2017

Hanko, moc ráda čtu, že chutnalo. To s tou šlehačkou – květák je potřeba slít opravdu dobře (nejlépe to jde přes síto). Protože poměrně dost se jí drží pod květákem, i když už má člověk pocit, že v pekáčku nic nezbylo. Ale i rozmixování se sýrem by mohlo pomoct.
Moje recepty jsou jen tak dobré, jak je dobrý kuchař na druhé straně. Takže pochvala letí k vám 🙂

Eva

Listopad 24, 2017

Další vynikající recept. Jen musím “vychytat” omáčku a příště lépe slít. Ale chuťově jedna báseň . Díky.

Lucie

Listopad 25, 2017

Mám radost, že chutná. Zkuste využít síto. Je to sice další nádobí navíc, ale pomůže slít všechnu tekutinu.

Katka

Leden 18, 2018

fantasticke, pre manzela som pridala aj zemiaky na kruzky aj cibulu. slaninu som nepridala. dakujem fakt super

Lucie

Leden 18, 2018

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, komentář i sdílení zajímavé úpravy. Mám radost, že chutnalo.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation