Gratinovaný květák
Gratinovaný květák
Hlavní jídla Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské čedar, květák, slanina, smetana
2017-09-10
Ohodnotit receptNaprosto jednoduché jídlo s naprosto úžasným výsledkem. Jestli to nějaké zelenině sluší se smetanou a sýrem, je to právě květák. Když ho rozmixujte s vypečenou smetanou, vytvoříte hebkou omáčku, která celé jídlo přivede k dokonalosti. Uvidíte, že si tuhle lahodu zamilujete.
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 1 hodina
-
5 minut
1 hodina
1 hodina 5 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště
Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.
Suroviny
700 g květáku
200 ml smetany ke šlehání
60 g slaniny nebo sušené šunky (neplatí pro vegetariánskou verzi)
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 1 hodina
-
5 minut
1 hodina
1 hodina 5 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Květák rozeberte na malé růžičky. Vložte je do zapékací nádoby a zalijte smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a 75 g nastrouhaného čedaru. Zakryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Po 45 minutách pekáček odkryjte, slijte vypečenou smetanu a tu rozmixujte s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky. Omáčku nalijte zpátky do pekáčku, navrch nasypte zbytek nastrouhaného čedaru a na malé kostičky nakrájenou slaninu.
Zapékací misku vraťte do trouby a pečte již odkryté dalších 15minut.
Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.
Sdílejte recept s přáteli
Výživové hodnoty na 1 porci
Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
66 Recenzí / komentářů
Lucie
11 září, 2017
Ano, vychází. Smetana, čedar a slanina výrazně zvyšují kalorickou hodnotu, ale také sytivost. Takže někomu může stačit mnohem menší porce.
Markéta
12 září, 2017
Já květák nejprve předvařím a zapíkám se zakysanou smetanou, taky výborné.
Lucie
12 září, 2017
To věřím 🙂
Tatiana
13 září, 2017
Lucko, výborné! Dělala jsem ho včera a moc mi chutnal. Jedl to i manžel-s bagetou.
Lucie
14 září, 2017
Díky, Tatiano. Mám radost, že chutnal i zmlsanému manželovi 😉
Alena
29 září, 2017
Výborné. Díky.
Lucie
1 října, 2017
Já díky – za vyzkoušení receptu a za zprávu.
Martina
13 října, 2017
Vyborna zalezitost.
Dekuju ua inspirace.
Lucie
14 října, 2017
Já díky za zkoušení mých receptů a za zprávy.
kika
15 října, 2017
Kolik má byt cca jedna porce? Dekuji
Lucie
16 října, 2017
Polovina připraveného množství podle receptu. Uvaříte, rozdělíte napůl a to odpovídá 1 porci.
Blanka
22 října, 2017
výborné, děkuji, přidávám do repertoáru 🙂 přihodila jsem ještě kuřecí kousky a byl to super oběd pro dva dospělé a dvě děti 🙂
Lucie
22 října, 2017
Díky za zařazení receptu do oblíbených na vašem rodinném jídelníčku 🙂
Jana
2 listopadu, 2017
Rychly a vyborny recept, ja do smotany este pridavam pretlaceny cesnak a neviem sa toho dojest.
Lucie
3 listopadu, 2017
Pro někoho by mohla být kombinace květáku a česneku už možná „vražedná“, ale věřím, že to musí být dobrota 🙂 Díky za skvělý tip.
Jana Hrnčířová
11 listopadu, 2017
Geniální recept, díky za něj! Akorát jsme ještě nevychytali krok „slijte vypečenou smetanu“, vždycky se u toho skoro opaříme a smetanu stejně neslijeme všechnu. Poradíte prosím? V jaké nádobě pečete?
Lucie
12 listopadu, 2017
Je pravda, že tahle část je trošku oříšek. Osobně buď používám formu na koláč, kterou si z větší části přikryju poklicí a smetanu slévám přes škvíru, nebo vyloženě cedník 🙂
Hanka
17 listopadu, 2017
Květák jsem včera dělala k večeři. Musím uznat, že byl skvělý! Dokonce to jedl i manžel a tvrdil, že mu to chutná, což je velký úspěch. Jen malinko vadila ta voda vyvařená ze šlehačky. (i když jsem dodržela postup – vodu slila, rozmixovala s několika růžičkami květáku) .Přemýšlím, jak tu omáčku udělat víc krémovější. Možná ten čedar rozpustit v té smetaně… ještě to zkusím promyslet. Ale jinak výborné!!! Díky Lucko, vaše recepty jsou vždy super!
Lucie
18 listopadu, 2017
Hanko, moc ráda čtu, že chutnalo. To s tou šlehačkou – květák je potřeba slít opravdu dobře (nejlépe to jde přes síto). Protože poměrně dost se jí drží pod květákem, i když už má člověk pocit, že v pekáčku nic nezbylo. Ale i rozmixování se sýrem by mohlo pomoct.
Moje recepty jsou jen tak dobré, jak je dobrý kuchař na druhé straně. Takže pochvala letí k vám 🙂
Eva
24 listopadu, 2017
Další vynikající recept. Jen musím „vychytat“ omáčku a příště lépe slít. Ale chuťově jedna báseň . Díky.
Lucie
25 listopadu, 2017
Mám radost, že chutná. Zkuste využít síto. Je to sice další nádobí navíc, ale pomůže slít všechnu tekutinu.
Katka
18 ledna, 2018
fantasticke, pre manzela som pridala aj zemiaky na kruzky aj cibulu. slaninu som nepridala. dakujem fakt super
Lucie
18 ledna, 2018
To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, komentář i sdílení zajímavé úpravy. Mám radost, že chutnalo.
Veronika Mietlová
11 června, 2018
Nebe v hubě. Moc mě to překvapilo a ještě víc chutnalo. Děkuji
Lucie
12 června, 2018
Zelenina umí překvapit! Mám radost, že chutnalo 🙂
milada
17 června, 2018
Výborné, velmi syté.
Lucie
18 června, 2018
Ano, je to hodně syté, to máte pravdu. Mám radost, že chutnalo.
Ludmila Zedníková
3 srpna, 2018
Jéééééžiš, to bylo výborné. Ani jsem se nemohla dočkat poledne, abych tu dobrotu mohla SEŽRAT a to doslova. Určitě bude patřit k mým oblíbeným.
Marie
6 srpna, 2018
V obchodě neměli květák. Použila jsem brokolici a cuketu. Místo cedaru parmezan a lepší mnamku jsem nejedla
Lucie
7 srpna, 2018
Skvělá obměna, děkuji za sdílení nápadu na variantu receptu 🙂
Lucie
7 srpna, 2018
Pro recept neexistuje větší pochvala, než když se dostane mezi oblíbené, ke kterým se lidé rádi vrací. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂
Petra Hejlová
10 srpna, 2018
Super, dělala jsem u tchanu. Babička byla skepticka, ale nakonec chutnalo. Díky
Lucie
10 srpna, 2018
Mám radost, že chutnalo i skeptické babičce 🙂 Moc díky za komentář.
Ivana
9 září, 2018
Výborný recept…
Lucie
9 září, 2018
To moc ráda čtu 🙂
Veronika
8 listopadu, 2018
Váš recept opět nezklamal. Vynikající záležitost <3 , navíc opravdu jednoduché. Zařadím častěji 🙂
Lucie
8 listopadu, 2018
To mám radost, že chutnalo a že se chcete k receptu vracet <3 Moc díky za komentář.
Lenka
17 února, 2019
Pecka, málem jsem to zblajzla už syrové!
Lucie
17 února, 2019
To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu a za komentář.
Michaela
23 dubna, 2019
Perfektní recept, děkuji za něj 🙂 občas nahradím květák brokolicí nebo půl na půl s květákem a je to vždy naprosto top. Díky díky 🙂
Lucie
24 dubna, 2019
To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, za vložení komentáře a za tip na obměnu. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️
Soňa Pietrzykova
29 dubna, 2019
Dobrý den Lucko, asi by se dalo nahradit smetanu kokosovým mlékem, že? Co myslíte?
Lucie
6 května, 2019
Dobrý den, Soňo, pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, tak by i kokosové mléko mohlo fungovat. Jen už to bude chuťově trošku jiné.
Zuzka
14 září, 2019
Lucko, boží!!! Přidala jsem prsa z grilovaného kuřete, které nikdo nechtěl a jarní cibulku. Je to velká dobrota, díky!
Lucka
14 září, 2019
Zuzko, to mám velkou radost, že chutnalo <3 Varianta s kuřetem a cibulkou je super nápad. Díky za sdílení 🙂
Helena
29 září, 2019
Hezky den,naprosto úžasné jídlo. Výborné. Mňam. Děkuji za recept.
Lucka
29 září, 2019
Krásný den, to já moc děkuju <3 Za vyzkoušení receptu i za vložení komentáře. Dělá mi obrovskou radost, když chutná 🙂
Karolina
14 října, 2019
Geniální. Jako vždycky Paleosnadno je sázka na jistotu.
Lucka
15 října, 2019
Děkuju za milý komentář 🙂 Mám radost, že chutná <3
Sylvia
10 prosince, 2019
Lucka, tento recept je uplna zachrana na hodne sialene dni. Kym sme nemali Vonavou kucharku, tak sme po taketo dni zjedli vazne plno blbosti, lebo nebol cas varit! Gratinovany karfiol je neskutocna vec, najlahsie na svete, rychle na aktivnu pripravu, lebo kym sa pece pracujeme. A uz nejeme hluposti 🙂 Vdaka velka!
Lucka
11 prosince, 2019
To já děkuju. Vážně moc ❤️ Číst, že jsou moje recepty pro někoho inspirací a pomáhají mu při vaření, je mega pocit 🙂 Moc za něj děkuju. Mám vážně velkou radost, že chutná a že se Voňavá kuchařka líbí ❤️
Lusillka
6 března, 2020
Odzkouseno a vyborne. O vikendu se vrhnu na plnene dynovo-kvetakove kapsicky podle vas.Moc moc děkuji za inspiraci a pomoc
Lucka
6 března, 2020
Díky za vyzkoušení receptu a čas věnovaný komentáři. Mám radost, že chutnalo ❤️ Doufám, že si podobně pochutnáte i na taštičkách 🙂
Magdaléna
13 března, 2020
Luci, vaše recepty jsou jistota! Všechno je krásně popsané, vaří se to skoro samo:) Zkoušela jsem pár receptů a všechny byly na jedničku, včetně tohoto květáku. Děkuji za to, co děláte ♥
Lucka
14 března, 2020
Magdi, moc děkuju za milou pochvalu ❤️ Mám velkou radost, že se podle receptů dobře vaří a že podle nich chutná 🙂
Mějte se krásně a ještě jednou velký dík ❤️
Petra Poláková
10 září, 2020
Gratinovaný květák opravdu super ňamka. Moc mi to chutnalo
Lucka
11 září, 2020
Moc ráda čtu, že jste si pochutnala ❤️ Děkuju za vyzkoušení receptu a pochvalu. Doufám, že bude chutnat i podle nějakého dalšího receptu 🙂
Alena Hajna Caletka
6 listopadu, 2020
Vyborne Lucinko! Tesim se na dalsi recepty. Bydlim ve Svedsku, proto zadne hacky,carky.
Moc zdravim! Preji hezky vikend!
Alena
Lucka
6 listopadu, 2020
Alenko, to moc ráda čtu, že se povedlo a chutnalo ❤️
Mějte se pěkně a opatrujte se 🙂
Gábi
7 ledna, 2021
Dobrý den, dnes jsem zkusila Váš první recept a nemůžu vynachválit. Výborné. Těším se na další. Děkuji za Vaše nápady. Gábi
Lucka
7 ledna, 2021
Dobrý den, Gábi 🙂 Děkuju za komentář. Mám radost, že jste si pochutnala, a tajně doufám, že podobně nadšená budete i z nějakého dalšího receptu, který vyzkoušíte. Mějte se krásně ❤️
Eliška
26 ledna, 2021
Vynikající dobrota! Místo čedaru a slaniny (které jsem doma neměla), jsem použila strouhaný sýr balkánského typu a šunku. Určitě budu dělat častěji, tohle bude šmakovat i chlapovi 😉 Děkuji za rychlý a snadný recept 🙂
Lucka
27 ledna, 2021
To já děkuju 🙂 Za vyzkoušení receptu i za milý komentář. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️
Irena
10 února, 2021
Veliká dobrota, děkuji za inspiraci. Irena
Lucka
10 února, 2021
Já děkuju za čas věnovaný komentáři. Nic mi nedělá větší radost, než když si někdo pochutná ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Marcela Sojková
11 září, 2017
Recept mě velmi zaujal, ale opravdu vychází energetická hodnota jedné porce na 810 kcal?