🎄 Udělejte radost. Zaplacené objednávky do 18.12. doručíme do Vánoc VYBRAT DÁREK
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

    , , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Gratinovaný květák
5.0 17

Naprosto jednoduché jídlo s naprosto úžasným výsledkem. Jestli to nějaké zelenině sluší se smetanou a sýrem, je to právě květák. Když ho rozmixujte s vypečenou smetanou, vytvoříte hebkou omáčku, která celé jídlo přivede k dokonalosti. Uvidíte, že si tuhle lahodu zamilujete.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

700 g květáku

200 ml smetany ke šlehání

špetka muškátového květu

150 g čedaru

60 g slaniny nebo sušené šunky (neplatí pro vegetariánskou verzi)

sůl

pepř

čerstvé bylinky

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 5 minut

    1 hodina

    1 hodina 5 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky. Vložte je do zapékací nádoby a zalijte smetanou rozmíchanou se solí, pepřem, muškátovým květem a 75 g nastrouhaného čedaru. Zakryjte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Po 45 minutách pekáček odkryjte, slijte vypečenou smetanu a tu rozmixujte s pár upečenými růžičkami květáku do husté hladké omáčky. Omáčku nalijte zpátky do pekáčku, navrch nasypte zbytek nastrouhaného čedaru a na malé kostičky nakrájenou slaninu.

Zapékací misku vraťte do trouby a pečte již odkryté dalších 15minut.

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie810 kcal
Bílkoviny36 g
Tuky68 g
Sacharidy13 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




52 Recenzí / komentářů

Marcela Sojková

Září 11, 2017

Recept mě velmi zaujal, ale opravdu vychází energetická hodnota jedné porce na 810 kcal?

Lucie

Září 11, 2017

Ano, vychází. Smetana, čedar a slanina výrazně zvyšují kalorickou hodnotu, ale také sytivost. Takže někomu může stačit mnohem menší porce.

Markéta

Září 12, 2017

Já květák nejprve předvařím a zapíkám se zakysanou smetanou, taky výborné.

Lucie

Září 12, 2017

To věřím 🙂

Tatiana

Září 13, 2017

Lucko, výborné! Dělala jsem ho včera a moc mi chutnal. Jedl to i manžel-s bagetou.

Lucie

Září 14, 2017

Díky, Tatiano. Mám radost, že chutnal i zmlsanému manželovi 😉

Alena

Září 29, 2017

Výborné. Díky.

Lucie

Říjen 1, 2017

Já díky – za vyzkoušení receptu a za zprávu.

Martina

Říjen 13, 2017

Vyborna zalezitost.
Dekuju ua inspirace.

Lucie

Říjen 14, 2017

Já díky za zkoušení mých receptů a za zprávy.

kika

Říjen 15, 2017

Kolik má byt cca jedna porce? Dekuji

Lucie

Říjen 16, 2017

Polovina připraveného množství podle receptu. Uvaříte, rozdělíte napůl a to odpovídá 1 porci.

Blanka

Říjen 22, 2017

výborné, děkuji, přidávám do repertoáru 🙂 přihodila jsem ještě kuřecí kousky a byl to super oběd pro dva dospělé a dvě děti 🙂

Lucie

Říjen 22, 2017

Díky za zařazení receptu do oblíbených na vašem rodinném jídelníčku 🙂

Jana

Listopad 2, 2017

Rychly a vyborny recept, ja do smotany este pridavam pretlaceny cesnak a neviem sa toho dojest.

Lucie

Listopad 3, 2017

Pro někoho by mohla být kombinace květáku a česneku už možná “vražedná”, ale věřím, že to musí být dobrota 🙂 Díky za skvělý tip.

Jana Hrnčířová

Listopad 11, 2017

Geniální recept, díky za něj! Akorát jsme ještě nevychytali krok “slijte vypečenou smetanu”, vždycky se u toho skoro opaříme a smetanu stejně neslijeme všechnu. Poradíte prosím? V jaké nádobě pečete?

Lucie

Listopad 12, 2017

Je pravda, že tahle část je trošku oříšek. Osobně buď používám formu na koláč, kterou si z větší části přikryju poklicí a smetanu slévám přes škvíru, nebo vyloženě cedník 🙂

Hanka

Listopad 17, 2017

Květák jsem včera dělala k večeři. Musím uznat, že byl skvělý! Dokonce to jedl i manžel a tvrdil, že mu to chutná, což je velký úspěch. Jen malinko vadila ta voda vyvařená ze šlehačky. (i když jsem dodržela postup – vodu slila, rozmixovala s několika růžičkami květáku) .Přemýšlím, jak tu omáčku udělat víc krémovější. Možná ten čedar rozpustit v té smetaně… ještě to zkusím promyslet. Ale jinak výborné!!! Díky Lucko, vaše recepty jsou vždy super!

Lucie

Listopad 18, 2017

Hanko, moc ráda čtu, že chutnalo. To s tou šlehačkou – květák je potřeba slít opravdu dobře (nejlépe to jde přes síto). Protože poměrně dost se jí drží pod květákem, i když už má člověk pocit, že v pekáčku nic nezbylo. Ale i rozmixování se sýrem by mohlo pomoct.
Moje recepty jsou jen tak dobré, jak je dobrý kuchař na druhé straně. Takže pochvala letí k vám 🙂

Eva

Listopad 24, 2017

Další vynikající recept. Jen musím “vychytat” omáčku a příště lépe slít. Ale chuťově jedna báseň . Díky.

Lucie

Listopad 25, 2017

Mám radost, že chutná. Zkuste využít síto. Je to sice další nádobí navíc, ale pomůže slít všechnu tekutinu.

Katka

Leden 18, 2018

fantasticke, pre manzela som pridala aj zemiaky na kruzky aj cibulu. slaninu som nepridala. dakujem fakt super

Lucie

Leden 18, 2018

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, komentář i sdílení zajímavé úpravy. Mám radost, že chutnalo.

Veronika Mietlová

Červen 11, 2018

Nebe v hubě. Moc mě to překvapilo a ještě víc chutnalo. Děkuji

Lucie

Červen 12, 2018

Zelenina umí překvapit! Mám radost, že chutnalo 🙂

milada

Červen 17, 2018

Výborné, velmi syté.

Lucie

Červen 18, 2018

Ano, je to hodně syté, to máte pravdu. Mám radost, že chutnalo.

Ludmila Zedníková

Srpen 3, 2018

Jéééééžiš, to bylo výborné. Ani jsem se nemohla dočkat poledne, abych tu dobrotu mohla SEŽRAT a to doslova. Určitě bude patřit k mým oblíbeným.

Marie

Srpen 6, 2018

V obchodě neměli květák. Použila jsem brokolici a cuketu. Místo cedaru parmezan a lepší mnamku jsem nejedla

Lucie

Srpen 7, 2018

Skvělá obměna, děkuji za sdílení nápadu na variantu receptu 🙂

Lucie

Srpen 7, 2018

Pro recept neexistuje větší pochvala, než když se dostane mezi oblíbené, ke kterým se lidé rádi vrací. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Petra Hejlová

Srpen 10, 2018

Super, dělala jsem u tchanu. Babička byla skepticka, ale nakonec chutnalo. Díky

Lucie

Srpen 10, 2018

Mám radost, že chutnalo i skeptické babičce 🙂 Moc díky za komentář.

Ivana

Září 9, 2018

Výborný recept…

Lucie

Září 9, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Veronika

Listopad 8, 2018

Váš recept opět nezklamal. Vynikající záležitost <3 , navíc opravdu jednoduché. Zařadím častěji 🙂

Lucie

Listopad 8, 2018

To mám radost, že chutnalo a že se chcete k receptu vracet <3 Moc díky za komentář.

Lenka

Únor 17, 2019

Pecka, málem jsem to zblajzla už syrové!

Lucie

Únor 17, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Díky za vyzkoušení receptu a za komentář.

Michaela

Duben 23, 2019

Perfektní recept, děkuji za něj 🙂 občas nahradím květák brokolicí nebo půl na půl s květákem a je to vždy naprosto top. Díky díky 🙂

Lucie

Duben 24, 2019

To já děkuju! Za vyzkoušení receptu, za vložení komentáře a za tip na obměnu. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Soňa Pietrzykova

Duben 29, 2019

Dobrý den Lucko, asi by se dalo nahradit smetanu kokosovým mlékem, že? Co myslíte?

Lucie

Květen 6, 2019

Dobrý den, Soňo, pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, tak by i kokosové mléko mohlo fungovat. Jen už to bude chuťově trošku jiné.

Zuzka

Září 14, 2019

Lucko, boží!!! Přidala jsem prsa z grilovaného kuřete, které nikdo nechtěl a jarní cibulku. Je to velká dobrota, díky!

Lucka

Září 14, 2019

Zuzko, to mám velkou radost, že chutnalo <3 Varianta s kuřetem a cibulkou je super nápad. Díky za sdílení 🙂

Helena

Září 29, 2019

Hezky den,naprosto úžasné jídlo. Výborné. Mňam. Děkuji za recept.

Lucka

Září 29, 2019

Krásný den, to já moc děkuju <3 Za vyzkoušení receptu i za vložení komentáře. Dělá mi obrovskou radost, když chutná 🙂

Karolina

Říjen 14, 2019

Geniální. Jako vždycky Paleosnadno je sázka na jistotu.

Lucka

Říjen 15, 2019

Děkuju za milý komentář 🙂 Mám radost, že chutná <3

Sylvia

Prosinec 10, 2019

Lucka, tento recept je uplna zachrana na hodne sialene dni. Kym sme nemali Vonavou kucharku, tak sme po taketo dni zjedli vazne plno blbosti, lebo nebol cas varit! Gratinovany karfiol je neskutocna vec, najlahsie na svete, rychle na aktivnu pripravu, lebo kym sa pece pracujeme. A uz nejeme hluposti 🙂 Vdaka velka!

Lucka

Prosinec 11, 2019

To já děkuju. Vážně moc ❤️ Číst, že jsou moje recepty pro někoho inspirací a pomáhají mu při vaření, je mega pocit 🙂 Moc za něj děkuju. Mám vážně velkou radost, že chutná a že se Voňavá kuchařka líbí ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Marta Červený Kostelec před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Pavla Praha 12 před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020
zakoupil/a: Olga Šluknov před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Hana Praha 3 před 9 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020
zakoupil/a: Renata Jablonec nad Nisou před 11 hodinami