Hlavní jídla, Maso, Polévky Bez lepku, Bez vajec, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 česnek, cibule, drůbeží, paprika, řapíkatý celer, uzeniny
2014-12-19
Ohodnotit receptMožná vám název nic neříká, ale jedná se o typické jídlo z oblasti Louisiany (podobně jako jambalaya), hustou pikantní polévku. Pokud máte rádi pikantní jídla s nádechem exotiky, nebo vám prostě vyhovuje vaření v jednom hrnci, rozhodně recept vyzkoušejte.
10 minut
1 hodina 10 minut
1 hodina 20 minut
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
500 g kuřecího masa (stehenní řízky)
100 g očištěných syrových krevet (volitelně)
150 g kvalitní klobásy (u Whole30 varianty pečlivě zkontrolujte složení)
2 cibule
200 g okry (případně cukety)
100 g rajčatového protlaku
4 stroužky česneku
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
10 minut
1 hodina 10 minut
1 hodina 20 minut
Nejdříve začneme tzv. nejsvětější trojicí (Holy Trinity). Nelekejte se, nebudeme se modlit 😉 Tímto názvem se označuje základ všech polévek a směsí v cajúnské kuchyni. Jedná se o cibuli, řapíkatý celer a zelenou papriku.
Uvedené ingredience si nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky cca 1×1 cm.
Připravte si také okru – odřízněte jí konce a nakrájejte ji na kolečka silná cca 1 cm.
Kuřecí maso nakrájejte na kostky cca 3×3 cm, klobásu na tenké plátky.
Na olivovém oleji si zpěňte cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte do hrnce i nakrájený celer a papriky.
Za častého míchání nechte osmahnout lehce do hněda. Přidejte rajčatový protlak a opět nechte osmahnout.
Nakonec přidejte česnek nakrájený na plátky a vše zalijte cca 1 l horké vody nebo vývaru.
Jakmile voda začne vřít, přidejte do hrnce kuřecí maso a přisypte koření (cayenský pepř, bobkový list, tymián, sůl a pepř). Zakryjte a vařte na mírném ohni cca 30 minut.
Po 30 minutách varu přidejte do hrnce nakrájenou klobásu.
Po dalších 10 minutách přidejte pokrájenou okru a vařte v odkrytém hrnci posledních cca 20 minut.
Pokud máte připravené i krevety, přidejte je do gumba pár minut před dovařením (stačí 2-3 minuty) a nechte je varem zrůžovět.
Na závěr z polévky vyjměte bobkové listy.
Podávejte samotné jako klasickou polévku, popřípadě doplňte na talíři troškou květákové "rýže".
Okru seženete docela snadno ve vietnamských tržnicích či arabských obchodech. Jedná se o plody ibišku jedlého. Někdy bývá také nazyvána gumbo (odtud název polévky). Má celkem neutrální chuť, proto se dá poměrně dobře nahradit cuketou. V čem ale cuketa okru nenahradí, je její zahušťovací vlastnost. Proto, pokud při přípravě gumbo použijete cuketu, bude mít polévka řidší konzistenci než je tomu s okrou. Někomu ale chuť a konzistence uvařené okry naopak vadí. Je to s ní jako s koriandrem – buď si jí zamilujete, nebo jí nikdy na chuť nepřijdete. Je to potřeba vyzkoušet 😉
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
9 srpna, 2016
To mám radost, že chutnalo. Díky za tip na obměnu 🙂
4 listopadu, 2018
Naprosto luxusní
4 listopadu, 2018
To moc ráda čtu. Mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za komentář.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Katka
9 srpna, 2016
NAPROSTO VYNIKAJÍCÍ !!! Měli jsme bez krevet a místo okry cuketa, ale měla obrovský úspěch a moc ráda zařadím do oblíbených receptů 🙂