📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hlívové škvarky

Hlívové škvarky

  ,   , , , , , , , ,   

Ohodnotit recept
Hlívové škvarky
5.0 8

Milujete škvarky? Tak tenhle recept je přímo pro vás! Nebo naopak - všichni básní o škvarkách a vy jim nemůžete přijít na chuť? Pak vyzkoušejte ty z hlívy. Hodí se jako zajímavý snack, nebo úžasně chuťově doplní různá jídla - od vařených batátů, přes květákovou rýži či pyré, až po míchaná vejce.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

300 g čerstvé hlívy ústřičné

100 g hřbetního vepřového sádla (popřípadě libovolný tuk)

1 lžička mletého kmínu

sůl

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Hlívu zbavte tvrdých nožiček a trsy nakrájejte na proužky, hřbetní sádlo na kostičky (1 x 1 cm). *

Na plotýnce si rozpalte nasucho velkou pánev. Jakmile je dostatečně nahřátá, teplotu plotýnky stáhněte na nižší střední stupeň a na pánvi si nechte za častého promíchání vypéct kostičky sádla. Hotové škvarky odeberte pomocí sítka a nechte okapat na papírové utěrce. Vodítkem, dokdy máte sádlo škvařit, vám může být syčení škvarků - dokud výrazně syčí a prskají, ještě pokračujte. Jakmile se budou blížit do svého "dokonalého stavu", jejich zvukové projevy se ztiší 😉

Pod pánví, ve které vám zbyl čistý tuk, zvedněte teplotu (na sedmý až osmý stupeň z devíti). Vhoďte do ní dvě hrsti nakrájené hlívy. Potřebujeme, aby se houby smažily a ne dusily, proto jich do pánve nedávejte příliš velké množství najednou.

Za častého míchání nechte houby zbavit veškeré tekutiny a vypéct se dokřupava. Po usmažení je opět pomocí sítka vyberte z pánve a nechte oschnout na papírové utěrce, která odsaje přebytečný tuk. Takto pokračujte i se zbytkem nakrájených hub.

Usmažené vepřové i hlívové škvarky po okapání smíchejte dohromady a ochuťte solí a mletým kmínem.

Hlívové škvarky konzumujte nejlépe hned, po pár hodinách ztrácí svojí křupavost. Dají se použít jako zajímavý snack, nebo ještě lépe jako posypka na různé saláty, pečené batáty, volská oka či míchaná vejce. Osobně jsem si je zamilovala smíchané s kostičkami uvařených batátů, hrstí polníčku a doplněné ztraceným vejcem.

* Pokud hřbetní sádlo neseženete nebo ho nemáte rádi, můžete vynechat krok s vepřovými škvarky a hlívu usmažit na větším množství ghee.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

15 Recenzí / komentářů

Miroslav Matoušek

28 února, 2017

Krááása! Hned na to jdu!

Lucie

28 února, 2017

Tak pak dej vědět, jak chutnaly 🙂

Jitka Macková

3 března, 2017

Milá Lucie, dnes jsem “škvarky” podle Vašeho receptu vyzkoušela a chrochtala jsem blahem :o) Smažila jsem je na vepřovém sádle a díky němu dostaly úžasnou masovou příchuť. Rozhodně jsem je nedělala naposledy! Díky za skvělý recept.

Lucie

3 března, 2017

Mně vždycky udělá takovou radost, když někdo vyzkouší recept a chutná mu 🙂 Moc díky za zprávu.

Dagmar

12 března, 2017

Supr! Nepotřebuji ani kmín, ani sůl. Jsou vynikající!!!

Lucie

12 března, 2017

To mám radost, že chutnají 🙂

Zuza

29 března, 2017

Mnaaaaam !!!!

Lucie

29 března, 2017

😉 Je

Markéta J.

14 srpna, 2017

Naprosto boží!!! Minulý týden jsem je dělala tři dny po sobě, přidala jsem ještě trochu smažené cibulky a nemůžu se toho nabažit! 😀

Lucie

15 srpna, 2017

Taky jsem měla období, že jsem kupovala až několik kilo hlívy 😀 Mám radost, že chutnají. Doplnění o cibulku je super nápad 🙂

Michala

7 října, 2017

Hlívu moc nemusím, a tak jsme byla dost skeptická, ale je to vynikající! Vyhýbám se vepřovému, a tak jsem dělala na ghee, posolila a přidala chilli. Jako snack bezkonkurenční :-).

Lucie

7 října, 2017

Super varianta <3 Mám radost, že chutnalo 🙂

Radmila

27 května, 2018

Tak toto je úžasný receptík. Včera jsem ho vyzkoušela na vepřovém sádle… Je to velká dobrota a i když hlívu používám často, tento způsob mě nikdy nenapadl.Díky za Vaši inspiraci. Vlastně poslední měsíc vařím jen podle Vašich receptů:-)

Lucie

27 května, 2018

Můj oblíbený recept <3 Člověk dokáže té hlívy na posezení sníst i půl kila 😀
Mám velkou radost, že se vám moje stránky a hlavně recepty líbí a že vám podle nich chutná 🙂 To je pro mě ta nejlepší odměna.

Světlana

14 října, 2018

Jsou luxusní. Jako dítě jsem milovala škvarky z ryzců (ty bohužel už málokdy jsou k nalezení) a tyto hlívové jsou adekvátní náhradou 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0