Japonská skládaná miska
Japonská skládaná miska
Hlavní jídla, Ryby, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal
2022-08-22
Ohodnotit receptV létě miluju skládané saláty, kdy si do misky nandám oblíbenou čerstvou zeleninu, doplním ji třeba vejci nebo sýrem a skvěle si pochutnám ❤️ Jakmile se začne ochlazovat, začnu přidávat více tepelně upravené zeleniny a připravuji si různé obdoby skládaných misek. Tady je jedna inspirovaná japonskou kuchyní, kterou připravíte "ichi, ni" (raz dva) 🙂
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
PEČENÝ LOSOS
250 g filety lososa, bez kostí a kůže
10 g medu * (více v TIPECH)
4 lžičky kvalitní sójové omáčky nebo coconut aminos (více v TIPECH)
1 lžička oleje z praženého sezamu
PEČENÉ BATÁTY A LUSKY
250 g batátů * (více v TIPECH)
150 g čerstvých jedlých hráškových lusků
2 lžičky oleje z praženého sezamu
OKURKOVÝ SALÁT
1 lžička sušené řasy wakame (volitelně)
1 lžička oleje z praženého sezamu
SERVÍROVÁNÍ
2 porce květákové rýže
1 lžička sezamových semínek
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
PEČENÝ LOSOS
Filety lososa bez kostí a kůže nakrájejte na kostky a smíchejte s marinádou připravenou z medu (viz TIPY), sójové omáčky nebo coconut aminos, octa, sezamového oleje, sušeného zázvoru a najemno utřeného česneku.
Nechte pár minut rozležet a mezitím připravte batáty a lusky.
PEČENÉ BATÁTY A LUSKY
Batáty oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a promíchejte s troškou sezamového oleje.
Pár kapek oleje vmíchejte i do hráškových lusků.
Obě suroviny nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.
Po 10 minutách lusky vyjměte a uložte zakryté zatím stranou.
K batátům přidejte v samostatné nádobě lososa (včetně marinády), zvedněte teplotu na 220 °C a pečte společně dalších 10 minut.
OKURKOVÝ SALÁT
Okurku nakrájejte na tenké plátky, promíchejte se špetkou soli a nechte v sítu vykapat.
Sušenou řasu wakame zalijte vroucí vodou, nechte cca 3 minuty odstát a nabobtnat.
Vykapané okurkové plátky jemně vymačkejte s papírovém ubrousku a smíchejte se slitou (a podle potřeby nasekanou) řasou wakame, rýžovým octem a sezamovým olejem.
SERVÍROVÁNÍ
Do misek rozdělte ohřátou předem připravenou jemně osolenou květákovou rýži, přidejte upečené lusky, batáty a lososa. Vše doplňte okurkovým salátem a posypte sezamovými semínky. Hned podávejte.
TIPY
V Low carb verzi nahraďte med vhodným sladidlem podle vašich zvyklostí a batáty za dýni máslovou nebo hokaido.
Sójovou omáčku volte kvalitní, bez lepku (například tamari nebo korejskou polévkovou), nebo ji nahraďte coconut aminos (alternativa z kokosu).
Pro pečení lososa zvolte spíše větší nádoby, aby jednotlivé kousky neležely blízko u sebe a lépe se (včetně marinády) vypekly.
Okurky s tenkou slupkou není nutné loupat. Ty pevnější oloupejte a také zbavte vodnatého středu s tuhými semínky. Okurky nakládačky není nutné předem nasolovat (jsou méně vodnaté).
Okurky lze nakrájet na kolečka nebo pomocí ploché škrabky na tenké dlouhé plátky (na fotce).
Opatrně s dávkováním řasy wakame. Stačí jí opravdu jen trošku. Po zalití vodou mnohonásobně zvětší svůj objem.
Sezamová semínka můžete pro zvýraznění chuti před podáváním krátce zprudka opražit na suché pánvi.
* Pro případné snížení obsahu sacharidů vynechte med (nebo ho nahraďte jiným vhodným sladidlem podle vašeho stravovacího stylu) a batáty vyměňte za dýni máslovou nebo hokaido. V takovém případě se změní výživové údaje na 510 kcal / 2150 kJ a 23 g sacharidů na 1 porci.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..