🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Japonská skládaná miska

Japonská skládaná miska

  , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Japonská skládaná miska
0.0 0

V létě miluju skládané saláty, kdy si do misky nandám oblíbenou čerstvou zeleninu, doplním ji třeba vejci nebo sýrem a skvěle si pochutnám ❤️ Jakmile se začne ochlazovat, začnu přidávat více tepelně upravené zeleniny a připravuji si různé obdoby skládaných misek. Tady je jedna inspirovaná japonskou kuchyní, kterou připravíte "ichi, ni" (raz dva) 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

PEČENÝ LOSOS

250 g filety lososa, bez kostí a kůže

10 g medu * (více v TIPECH)

4 lžičky kvalitní sójové omáčky nebo coconut aminos (více v TIPECH)

1 lžička rýžového octa

1 lžička oleje z praženého sezamu

špetka sušeného zázvoru

1 stroužek česneku

PEČENÉ BATÁTY A LUSKY

250 g batátů * (více v TIPECH)

150 g čerstvých jedlých hráškových lusků

2 lžičky oleje z praženého sezamu

OKURKOVÝ SALÁT

100 g salátové okurky

1 lžička sušené řasy wakame (volitelně)

1 lžička rýžového octa

1 lžička oleje z praženého sezamu

sůl

SERVÍROVÁNÍ

2 porce květákové rýže

1 lžička sezamových semínek

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

PEČENÝ LOSOS

Filety lososa bez kostí a kůže nakrájejte na kostky a smíchejte s marinádou připravenou z medu (viz TIPY), sójové omáčky nebo coconut aminos, octa, sezamového oleje, sušeného zázvoru a najemno utřeného česneku.

Nechte pár minut rozležet a mezitím připravte batáty a lusky.

PEČENÉ BATÁTY A LUSKY

Batáty oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a promíchejte s troškou sezamového oleje.

Pár kapek oleje vmíchejte i do hráškových lusků.

Obě suroviny nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.

Po 10 minutách lusky vyjměte a uložte zakryté zatím stranou.

K batátům přidejte v samostatné nádobě lososa (včetně marinády), zvedněte teplotu na 220 °C a pečte společně dalších 10 minut.

OKURKOVÝ SALÁT

Okurku nakrájejte na tenké plátky, promíchejte se špetkou soli a nechte v sítu vykapat.

Sušenou řasu wakame zalijte vroucí vodou, nechte cca 3 minuty odstát a nabobtnat.

Vykapané okurkové plátky jemně vymačkejte s papírovém ubrousku a smíchejte se slitou (a podle potřeby nasekanou) řasou wakame, rýžovým octem a sezamovým olejem.

SERVÍROVÁNÍ

Do misek rozdělte ohřátou předem připravenou jemně osolenou květákovou rýži, přidejte upečené lusky, batáty a lososa. Vše doplňte okurkovým salátem a posypte sezamovými semínky. Hned podávejte.

TIPY

V Low carb verzi nahraďte med vhodným sladidlem podle vašich zvyklostí a batáty za dýni máslovou nebo hokaido.

Sójovou omáčku volte kvalitní, bez lepku (například tamari nebo korejskou polévkovou), nebo ji nahraďte coconut aminos (alternativa z kokosu).

Pro pečení lososa zvolte spíše větší nádoby, aby jednotlivé kousky neležely blízko u sebe a lépe se (včetně marinády) vypekly.

Okurky s tenkou slupkou není nutné loupat. Ty pevnější oloupejte a také zbavte vodnatého středu s tuhými semínky. Okurky nakládačky není nutné předem nasolovat (jsou méně vodnaté).

Okurky lze nakrájet na kolečka nebo pomocí ploché škrabky na tenké dlouhé plátky (na fotce).

Opatrně s dávkováním řasy wakame. Stačí jí opravdu jen trošku. Po zalití vodou mnohonásobně zvětší svůj objem.

Sezamová semínka můžete pro zvýraznění chuti před podáváním krátce zprudka opražit na suché pánvi.

* Pro případné snížení obsahu sacharidů vynechte med (nebo ho nahraďte jiným vhodným sladidlem podle vašeho stravovacího stylu) a batáty vyměňte za dýni máslovou nebo hokaido. V takovém případě se změní výživové údaje na 510 kcal / 2150 kJ a 23 g sacharidů na 1 porci.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota560 kcal / 2350 kJ *
Sacharidy35 g *
Tuky27 g
Bílkoviny37 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky