Recept na kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2015-07-12 18.34.15

Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“

2015-07-12 18.34.15

Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Červenec 17, 2015

Hodnotit recept
Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“
5.0 1

Jednou z věcí, které na paleu nebo Whole30 miluju, je objevování nových chutí a ingrediencí. Najednou v obchodech nemíjím bez povšimnutí různé „tajemné suroviny“, které jsem dřív „úspěšně“ ignorovala. Jednou z nich je tamarind – malý nevzhledný plod, jehož dužina je příjemně sladko-kyselá, proto skvěle doplňuje chuť asijských jídel. Dá se ale použít i na přípravu dezertů či osvěžujících nápojů. Zajímavé je, že ačkoliv patří mezi luštěniny, je jeho konzumace v paleu i Whole30 povolena. Konzumuje se totiž jeho dužina, nikoliv semena. Ta jsou natolik tvrdá, že byste si na nich leda vylámali zuby 😀 Pokud vám, stejně jako mně, občas chybí typická sladko-kyselá chuť u některých pokrmů, tamarind určitě vyzkoušejte. Dá se koupit u vietnamských obchodníků, v Praze pak v ovozelu u zastávky Štěpánská nebo v Sapě. O něco snadněji pak seženete tamarindový koncentrát. Stojí pár korun a navíc vám odpadne práce s loupáním plodů. Jen pořádně zkontrolujte etiketu, ať neobsahuje něco nepovoleného 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 20 minut

    25 minut

    45 minut

  • Množství: 2 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

400 g kuřecích stehenních řízků

2-3 tobolky tamarindu

2-3 stroužky česneku

cca 4 cm čerstvého zázvoru

1 čerstvá chilli paprička (popř. špetka sušené)

1 velký pomeranč

1 velký květák

2 lžíce ghee (nebo kokosového oleje)

1 limetka

1 hrst lístků čerstvého koriandru

sůl

pepř

3 lžíce coconut aminos (volitelně – lze sehnat například v Paleo doupěti)

Postup

Nejprve si nakrájejte maso na nudličky nebo kostky.

Pak si oloupejte tamarind, očistěte dužinu od skořápek a vláken, odstraňte semínka. Dužinu rozmělněte na menší kousky.

Oloupejte si zázvor a česnek. Oboje nakrájejte nebo nastrouhejte nadrobno. Zejména u zázvoru je to hodně důležité, je totiž nutné přerušit dřevnatá vlákna, aby vám při jídle „nelezla“ do zubů.

Nakrájejte si nadrobno i chilli papričku. Nejdříve ji rozřízněte napůl, pomocí špičky nože odstraňte bílá vlákna (ta pálí nejvíc) a semínka. Očištěné půlky papričky nakrájejte na malinké kostičky či proužky. Odstraněná semínka a vlákna vyhoďte do koše a OPRAVDU pečlivě si omyjte ruce. Tady se nevyplatí „to flákat“, vím o čem mluvím 😀 Hlavně si nesahejte neomytou rukou do oka 😉

Vymačkejte si šťávu z pomeranče a smíchejte ji s připraveným tamarindem, česnekem, zázvorem a chilli papričkou. Pokud máte coconut aminos, přidejte ho také.

Do vzniklé marinády naložte nakrájené maso, dobře promíchejte a nechte cca 30 minut uležet v lednici.

Mezitím si připravte květákovou „rýži“. Květák zbavte košťálu a listů, rozeberte ho na malé růžičky.

Ty vložte do mixéru a rozdrťte na zrníčka ve velikosti rýže.

Vzniklou květákovou drť nasypte do velké pánve, zalijte troškou vody (cca 1 dcl) a nechte na mírném plameni za občasného promíchání dusit pod poklicí do změknutí (cca 15-20 minut).

Na závěr poklici odstraňte a nechte z květákové směsi vyvařit vodu. Nakonec květák osolte podle chuti.

Na druhé široké pánvi (masovou směs je dobré připravovat v jedné vrstvě, aby se lépe odpařovala tekutina a maso se ve více vrstvách spíše nevařilo) si rozehřejte ghee (nebo kokosový olej).

Jakmile je tuk dostatečně rozehřátý, přidejte do pánve maso včetně marinády a za průběžného míchání nechte redukovat tekutinu na minimum.

Maso by mělo získat mírně hnědou barvu. Pokud jste do marinády použili i coconut aminos, bude dokonce tmavě hnědé (na titulním obrázku je směs s coconut aminos, na obrázcích z přípravy naopak bez něj).

Jakmile se omáčka zredukuje, masovou směs osolte, opepřete a dobře promíchejte.



Hotovou masovou směs podávejte s květákovou „rýží“, posypanou lístky čerstvého koriandru a doplněnou o půlku limetky k dochucení.

00:00

8 Recenzí / komentářů

cuprumov

Únor 15, 2016

Vypadá to luxusně a určitě to bude vynikající. K dnešnímu dni i lehčího ražení 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Bylo to výborné! Objev tamarindu mě úplně nadchnul 🙂

Pavel

Únor 15, 2016

Dobry den,

muzu se zeptat, co pouzivate za kudlu – to santoku (je-li to) vypada vyborne.

Pavel

Lucie

Únor 15, 2016

Dobrý den Pavle, používám tohoto mazlíka 😉 http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Danwe

Únor 15, 2016

Dokonalé. Tenhle recept nemá chybu!!! 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

To jsem moc ráda, že chutnalo. Tamarind je prostě skvělý 🙂

Dana H.

Duben 28, 2016

Výborné, chutné a jednoduché jídlo, které nás nepřestává bavit 🙂

LG

Lucie

Duben 28, 2016

To mám radost 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation