Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“

Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“
5.0 1

Jednou z věcí, které na paleu nebo Whole30 miluju, je objevování nových chutí a ingrediencí. Najednou v obchodech nemíjím bez povšimnutí různé „tajemné suroviny“, které jsem dřív „úspěšně“ ignorovala. Jednou z nich je tamarind – malý nevzhledný plod, jehož dužina je příjemně sladko-kyselá, proto skvěle doplňuje chuť asijských jídel. Dá se ale použít i na přípravu dezertů či osvěžujících nápojů. Zajímavé je, že ačkoliv patří mezi luštěniny, je jeho konzumace v paleu i Whole30 povolena. Konzumuje se totiž jeho dužina, nikoliv semena. Ta jsou natolik tvrdá, že byste si na nich leda vylámali zuby 😀 Pokud vám, stejně jako mně, občas chybí typická sladko-kyselá chuť u některých pokrmů, tamarind určitě vyzkoušejte. Dá se koupit u vietnamských obchodníků, v Praze pak v ovozelu u zastávky Štěpánská nebo v Sapě. O něco snadněji pak seženete tamarindový koncentrát. Stojí pár korun a navíc vám odpadne práce s loupáním plodů. Jen pořádně zkontrolujte etiketu, ať neobsahuje něco nepovoleného 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 20 minut

    25 minut

    45 minut

  • Množství: 2 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

400 g kuřecích stehenních řízků

2-3 tobolky tamarindu

2-3 stroužky česneku

cca 4 cm čerstvého zázvoru

1 čerstvá chilli paprička (popř. špetka sušené)

1 velký pomeranč

1 velký květák

2 lžíce ghee (nebo kokosového oleje)

1 limetka

1 hrst lístků čerstvého koriandru

sůl

pepř

3 lžíce coconut aminos (volitelně – lze sehnat například v Paleo doupěti)

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 20 minut

    25 minut

    45 minut

  • Množství: 2 osoby

Postup

Nejprve si nakrájejte maso na nudličky nebo kostky.

Pak si oloupejte tamarind, očistěte dužinu od skořápek a vláken, odstraňte semínka. Dužinu rozmělněte na menší kousky.

Oloupejte si zázvor a česnek. Oboje nakrájejte nebo nastrouhejte nadrobno. Zejména u zázvoru je to hodně důležité, je totiž nutné přerušit dřevnatá vlákna, aby vám při jídle „nelezla“ do zubů.

Nakrájejte si nadrobno i chilli papričku. Nejdříve ji rozřízněte napůl, pomocí špičky nože odstraňte bílá vlákna (ta pálí nejvíc) a semínka. Očištěné půlky papričky nakrájejte na malinké kostičky či proužky. Odstraněná semínka a vlákna vyhoďte do koše a OPRAVDU pečlivě si omyjte ruce. Tady se nevyplatí „to flákat“, vím o čem mluvím 😀 Hlavně si nesahejte neomytou rukou do oka 😉

Vymačkejte si šťávu z pomeranče a smíchejte ji s připraveným tamarindem, česnekem, zázvorem a chilli papričkou. Pokud máte coconut aminos, přidejte ho také.

Do vzniklé marinády naložte nakrájené maso, dobře promíchejte a nechte cca 30 minut uležet v lednici.

Mezitím si připravte květákovou „rýži“. Květák zbavte košťálu a listů, rozeberte ho na malé růžičky.

Ty vložte do mixéru a rozdrťte na zrníčka ve velikosti rýže.

Vzniklou květákovou drť nasypte do velké pánve, zalijte troškou vody (cca 1 dcl) a nechte na mírném plameni za občasného promíchání dusit pod poklicí do změknutí (cca 15-20 minut).

Na závěr poklici odstraňte a nechte z květákové směsi vyvařit vodu. Nakonec květák osolte podle chuti.

Na druhé široké pánvi (masovou směs je dobré připravovat v jedné vrstvě, aby se lépe odpařovala tekutina a maso se ve více vrstvách spíše nevařilo) si rozehřejte ghee (nebo kokosový olej).

Jakmile je tuk dostatečně rozehřátý, přidejte do pánve maso včetně marinády a za průběžného míchání nechte redukovat tekutinu na minimum.

Maso by mělo získat mírně hnědou barvu. Pokud jste do marinády použili i coconut aminos, bude dokonce tmavě hnědé (na titulním obrázku je směs s coconut aminos, na obrázcích z přípravy naopak bez něj).

Jakmile se omáčka zredukuje, masovou směs osolte, opepřete a dobře promíchejte.



Hotovou masovou směs podávejte s květákovou „rýží“, posypanou lístky čerstvého koriandru a doplněnou o půlku limetky k dochucení.

00:00

10 Recenzí / komentářů

cuprumov

Únor 15, 2016

Vypadá to luxusně a určitě to bude vynikající. K dnešnímu dni i lehčího ražení 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Bylo to výborné! Objev tamarindu mě úplně nadchnul 🙂

Pavel

Únor 15, 2016

Dobry den,

muzu se zeptat, co pouzivate za kudlu – to santoku (je-li to) vypada vyborne.

Pavel

Lucie

Únor 15, 2016

Dobrý den Pavle, používám tohoto mazlíka 😉 http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Danwe

Únor 15, 2016

Dokonalé. Tenhle recept nemá chybu!!! 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

To jsem moc ráda, že chutnalo. Tamarind je prostě skvělý 🙂

Dana H.

Duben 28, 2016

Výborné, chutné a jednoduché jídlo, které nás nepřestává bavit 🙂

Lucie

Duben 28, 2016

To mám radost 🙂

Dana

Srpen 12, 2018

Dobrý den,

Tamarynd vůbec neznám, ani jsem ho nikde neviděla, kde prosím kupujete ?

Děkuji.
Dana

Lucie

Srpen 12, 2018

Dobrý den, Dano,
čerstvý tamarind v tobolkách lze koupit například v Tesco, tamarindovou pastu pak v asijských prodejnách.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.