Recept na lepivá tamarindová kuřecí křídla se zeleninovým salátem
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

tamarind-wings

Lepivá tamarindová kuřecí křídla se zeleninovým salátem

tamarind-wings

Lepivá tamarindová kuřecí křídla se zeleninovým salátem

  , , ,   , , , ,   , , , , , , , ,

Srpen 2, 2015

Hodnotit recept
Lepivá tamarindová kuřecí křídla se zeleninovým salátem
0.0 0

To, že miluji asijskou kuchyni, vám asi nemusím říkat, to jste si už určitě všimli sami. Líbí se mi její lehkost, svěžest, pikantnost a výrazná sladko-kyselá chuť. Všechno tohle jsem zkusila skloubit do receptu na pikantní kuřecí křídla s lehkým zeleninovým salátem. Dáte si se mnou? 😉

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 2 hodin 15 minut
  • 30 minut

    2 hodin 15 minut

    2 hodin 45 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg kuřecích křídel

3 datle

1 lžička sušeného koriandru

4 tobolky tamarindu*

2 lžíce coconut aminos**

3 cm čerstvého zázvoru

2 stroužky česneku

1 lžíce sezamových semínek

1 lžíce citrónové šťávy

sůl

1 mrkev

1/2 kedlubny

1/4 menší hlávky zelí

2 jarní cibulky

1 hrst nepražených kešu ořechů

1 hrst čerstvého koriandru

1 čerstvá chilli paprička

2 lžíce datlového balsamico octa***

2 lžíce sezamového oleje

Postup

Oloupejte si tamarind a dužinu zbavte semínek. Pokud neseženete čerstvý, můžete klidně použít koncentrát.

Oloupejte si a nakrájejte na tenké plátky (proti vláknu) čerstvý zázvor. Na drobno nakrájejte datle, oloupejte česnek. Vše vložte do mixéru spolu s cca 1 dcl vody, šťávou z citrónu, coconut aminos, sušeným koriandrem, solí a rozmixujte dohladka. Do vzniklé marinády naložte minimálně na půl hodiny kuřecí křídla. Osobně každé křídlo rozříznu na jednotlivé části a špičky křídel, kde není téměř žádné maso, použiju na vývar.

Křídla včetně marinády vložte do vhodné uzavíratelné pečící nádoby a dejte zakryté péct do trouby na 120°C na cca 90 minut. Pak nádobu odkryjte a v případě potřeby dolijte trošku vody, většinou to ale není potřeba. Tekutiny by totiž nemělo být moc, spíše vůbec žádná, aby marináda co nejvíc obalila maso. Vraťte křídla nezakrytá zpět do trouby a pečte cca 20 minut na 180°C. Pak všechna křídla otočte a pečte dalších cca 20 minut.

Než se křídla upečou, připravte si salát. Mrkev, kedlubnu a zelí si očistěte a nakrájejte (nebo nastrouhejte pomocí julienn škrabky) na tenké proužky. Jarní cibulku nakrájejte šikmo na kolečka, otrhejte lístky koriandru. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji na tenké plátky. Vše smíchejte dohromady.

V malé misce si smíchejte sezamový olej a datlové balsamico.

Malou pánvičku si rozpalte na plotně a na ní nasucho opražte mírně rozdrcené kešu ořechy. Jakmile začnou hnědnout, posypte jimi smíchanou pokrájenou zeleninu. Na stejné pánvi si pak opražte i lžíci sezamových semínek a těmi posypte upečená křídla.

Podávejte spolu se zeleninovým salátem a připravenou zálivkou.

* Tamarind se dá koupit v asijských obchodech (více informací).
** Coconut aminos je paleo náhrada za sojovou omáčku. Lze ji koupit přes internet (třeba na zahraničním iHerb.com nebo na českém www.paleo-doupe.cz).
*** Balsamico datlový ocet lze zakoupit v prodejnách Vom Fass v Praze a Brně, případně ho nahraďte kvalitním balsamico octem, ve kterém necháte několik hodin rozmočit datle.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation