Losos na černo s bylinkovými batáty » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Losos na černo s bylinkovými batáty

Losos na černo s bylinkovými batáty

  , , ,   , , ,   , , ,

Březen 30, 2016

Hodnotit recept
Losos na černo s bylinkovými batáty
5.0 4

Tohle jídlo vypadá na talíři ohromně efektně. Tmavá barva upečeného lososa a křupavá krustička z voňavého koření skvěle kontrastuje s jemnou chutí rybího masa. Bylinkové batáty a svěží majonéza vše už jen chuťově podtrhne. A pokud vám slíbím, že se s přípravou vejdete pohodlně do 30 minut, vážně není co řešit. Co říkáte? 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 5 minut

    20 minut

    25 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Losos na černo

400 g lososa bez kůže

1 zarovnaná lžička uzené papriky (2 g)

1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu (2 g)

1 zarovnaná lžička drceného koriandru (2 g)

1 lžička černého sezamu (5 g)

sůl

pepř

Bylinkové batáty

600 g batátů

10 g nasekaných lístků čerstvých bylinek (např. petrželka, libeček, pažitka, řeřicha atd.)

Ochucená majonéza

100 g domácí majonézy (cca 3 vrchovaté lžíce)

30 g šalotky

1 lžička citrónové šťávy

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 5 minut

    20 minut

    25 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Nejdříve si smíchejte dohromady všechno koření se sezamem, solí a pepřem.

Ve směsi obalte ze všech stran filety lososa zbavené kůže. Nejlépe vám to půjde v mělkém talíři, kam vysypete kořenící směs a do ní vždy lososa z každé strany přitiskněte.

Obalené filety vložte do trouby předem vyhřáté na 200°C a pečte bez obracení 20 minut.

Mezitím, co se losos peče, si dejte vařit batáty.

Oloupejte je, nakrájejte na menší kostičky a dejte vařit do osolené vody na cca 5 minut. Přesná doba záleží na tom, na jak velké kousky jste batáty nakrájeli. Hlídejte je ale dobře, snadno se rozvaří. Mnohem rychleji než klasické brambory.

Další součástí receptu je ochucená majonéza. Stačí ji smíchat s troškou mletého pepře, citrónovou šťávou a drobounce pokrájenou šalotkou. Klasickou cibuli nepoužívejte, má příliš výraznou chuť. Pokud šalotku nemáte, raději ji nahraďte drobně pokrájenou lahůdkovou (jarní) cibulkou.

Ochucenou majonézu dejte vychladit do lednice.

Slijte si uvařené batáty, osolte je a pak smíchejte s drobně pokrájenými bylinkami.

Hotového lososa podávejte spolu s bylinkovými batáty a vychlazenou majonézou.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Martina

Říjen 31, 2017

Dnes jsem zacala toto byl tedy muj prvni obed. Neuveritelne chutne jidlo a hlavne chut lososa famozni! Majoneza se mi nepovedla, konzistence ok, ale chut byla hodne nahorkla. Nevite cim to mohlo zhorknout? Dala jsem vajicko, sul, citronova stava a oliv.olej. Za recept dekuji, uz se tesim az vyzkousim dalsi.

Lucie

Říjen 31, 2017

To mám radost, že chutnalo. Hořkost majonézy způsobil použitý olivový olej. Je nutné použít lehký (ne klasický panenský), nebo jiný s jemnou chutí. Více to rozebírám v receptu na majonézu.

Radka

Prosinec 27, 2017

Tak tento recept zabral jak u návštěvy, tak u štědrovečerní večeře a to můj muž žádná TV. zdravá jídla jist nechce, nevěděl, ze je to paleo recept a moc si pochutnal. Také jsem se naučila dělat domácí majonezu, jen byla hodně cítit po oleji, ale i tak byla dobrá. Takže tento recept na jedničku! Děkuji.

Lucie

Prosinec 27, 2017

Mám radost, že jste si pochutnali 🙂 Ony paleo recepty nejsou nějak extra jiné, zejména ty masové či z ryb. Větší rozdíl je spíše u příloh.
Pokud vám majonéza vyšla hodně olejovatá, můžete zkusit vyměnit olej za jiný druh (některé jsou více cítit, jiné jsou neutrálnější), majonézu dochuťte citrónem a troškou hořčice a pak také funguje hustou majonézu malinko nařdit vodou. Změní to trošku její chuť do jemna.

Katarína

Březen 21, 2018

Lepšího lososa jsem snad nejedla, skvělý recept, doporučuji všem 🙂
Jen jsem se chtěla zeptat, zdali pekacek, kde se pece losos něčím vymazavate?
Děkuji.

Lucie

Březen 22, 2018

Mám radost, že chutnalo. Tenhle recept patří k mým nejoblíbenějším 🙂 Pekáček ničím nevymazávám, maximálně vyložím kouskem pečícího papíru.

Lucka

Březen 28, 2018

Dnes jsem dělala a opravdu vynikající, kombinace koření šla výborně dohromady, bylo mi líto vyhodit kůži, tak jsem ji opekla v troubě do krupava a posypala s ním batáty.

Lucie

Březen 29, 2018

Mám radost, že chutnalo <3 Ano, vypečená kůžička je skvělá. Skvěle jste si poradila 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Andrea před 52 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Blanka před 42 minutami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Barbora před 6 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Anna Holýšov před 7 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Bohdan před 15 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Eva před 1 dnem
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Zdenka před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Iva před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Tereza před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zdenka před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Eva před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Andrea před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Vanda před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Eva před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Iveta před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jiří před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Daniela před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x