🤩 NOVINKA 🤩 Stolní kalendář s recepty pro rok 2020 TO MĚ ZAJÍMÁ
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Lososové koláčky s citrónovou majonézou

Lososové koláčky s citrónovou majonézou

  , , ,   , , ,   , , , , , ,

Hodnotit recept
Lososové koláčky s citrónovou majonézou
5.0 4

Tohle jídlo mi evokuje teplé letní večery. Nevím vlastně ani proč 😀 Možná je to kombinací sladké chutě dýně a ryby s osvěžující kyselostí citronové majonézy. To vše doplněné bylinkami je prostě pro mě sluníčko na talíři 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g čerstvého lososa bez kůže

2 hrnky upečené dýně

3 vejce

2 lžíce mandlové mouky

2 hrsti pokrájené čerstvé petrželky nebo koriandru

1 citrón

2 lžíce sezamových semínek

cca 0.5 l olivového oleje pomace

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 15 minut

    20 minut

    35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nejprve si oddělte bílky od žloutků.

Bílky si nechte na přípravu lososových koláčků, žloutky použijte spolu s olivovým olejem a šťávou z půlky citrónu na přípravu citronové majonézy (citrónová šťáva hotovou majonézu hodně naředí, proto základ udělejte co nejvíce tuhý).

Hotovou majonézu dochuťte solí a pepřem, přidejte případně trošku pokrájených bylinek a dejte vychladit do lednice.

Očištěnou rybu (a zbavenou případných kůstek) nakrájejte pomocí ostrého nože na malinké kostičky. Ty smíchejte s upečenou dýní (lze nahradit i stejným množstvím uvařených batátů), 3 bílky, bylinkami, solí a pepřem.

Podle potřeby směs zahustěte mandlovou moukou a dobře promíchejte.

Nechte pár minut odpočinout a pak pomocí navlhčených rukou vytvořte ze směsi cca 12 koláčků, které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Posypte je sezamovými semínky a dejte péct do trouby na 180°C na cca 15-20 minut.

Upečené koláčky podávejte s vychlazenou majonézou a kousky citrónu na pokapání. Doplňte zeleninovým salátem nebo celerovými hranolkami.

Koláčky jsou výborné i druhý den, klidně studené.

00:00

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




11 Recenzí / komentářů

Katarina Strydom

Únor 15, 2016

Vyborny recept! Dakujeme, moc sme si pochutili:)

Lucie

Únor 15, 2016

To mám radost, díky moc že jste dala vědět 🙂

Libuše

Duben 6, 2016

Mandlovou mouku jsem neměla, dala jsem tedy více sezamu do směsi a navíc 1 stroužek česneku. Bylo to výborné, určitě ještě udělám. Děkuji

Lucie

Duben 7, 2016

Já díky za vyzkoušení receptu a pochvalu 🙂

maticka90

Červen 17, 2016

Výborné, výborné, výborné. Dáváme si v primal verzi s řeckým salátem.

Lucie

Červen 17, 2016

Díky, díky, díky 🙂 Mám radost, že chutná 🙂

Renata

Duben 3, 2017

Dobrý den, chci vyzkoušet recept a nevím, zda má být ta dýně nakrájená také na kostičky, nebo rozmačkaná na pyré. díky

Lucie

Duben 3, 2017

Upečená dýně se při zapracování s ostatními surovinami stejně rozpadne, takže spíše pyré, než vyloženě kostičky.

Jiri Pereverzov

Září 3, 2019

Dobrý den, recept vypadá super, určitě vyzkouším.
Nejedeme u nás striktně žádný směr, spíše vaření ze základních potravin bez chemie a na těchto stránkách se dá najít spousta inspirace/variací na různé tradiční recepty – kombinuji s recepty z Vašeho kalendáře.

O to více mě ale zarazilo použití pomace oleje, jestli se tomu ještě dá říkat olej? No, on olej do auta je taky olej….
tady jen pro příklad první odkaz, který vyskočí na internetu:
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Olivovy-olej,-kral-mezi-oleji__s10010x7873.html

určitě bych odebral označení paleo – pochybuji, že v paleu dokázali vytvořit takové podmínky jako v moderní továrně (tlak, teplota, rozpouštědla apod.)

Vím, že je těžké nalézt olej na majonézu, aby nebyl moc výrazný, ale toto není moc zdravé řešení….

Jiri Pereverzov

Září 3, 2019

pěkný recept, jenom si nemyslím, že pomace olej by se měl konzumovat – je stejně rafinovaný jako ostatní levné oleje, nic dobrého. Je těžké najít olej na domácí majonézu, ale radši když má trochu příchuť než ty rafinované oleje…
jinak mám kalendář a tyto stránky jsou super inspirace 🙂

Lucie

Září 3, 2019

Máte pravdu, že pomace olej není úplně nejlepší volba. Ano, je rafinovaný jako ostatní levné oleje, tudíž to není žádná výživová hitparáda 🙁 Na druhou stranu v paleu (a zapomeňme prosím na to, co by jedl pračlověk, protože ten by nepoužil i spoustu jiných surovin a kuchařských postupů) se přihlíží i k jiným aspektům, jako třeba poměr MUFA, PUFA, SAFA, omega 3 a 6. Nechci tvrdit, že pomace je super surovina. To určitě ne, ale jeho občasné použití na trošku majonézy za až tak špatné nepovažuji 🙂
Přesně jak píšete – je těžké najít optimální volbu oleje pro výrobu domácí majonézy. Osobně nejčastěji používám lehký olivový olej. Nicméně i ten je směsí panenského oleje a rafinovaného. Bohužel čistý panenský olivový olej (a spousta jiných za studena lisovaných olejů) mají natolik výraznou chuť, že pro většinu lidí je s nimi majonéza téměř nepoživatelná. Podrobněji o tom píšu v základním receptu na majonézu. Asi úplně nejlépe vychází tzv. high oleic slunečnicový olej. Nicméně ten byl až donedávna v Čechách téměř k nesehnání.
Každopádně moc děkuji za pochvalu receptu a mám velkou radost, že vás zaujal a plánujete ho vyzkoušet. Doufám, že si pochutnáte 🙂 Těší mě, že moje stránky a kalendář vám přináší inspiraci do kuchyně.
Děkuji za komentář <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Hana před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Renáta Opava-Podvihov před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020
zakoupil/a: Dagmar Praha 2 před 3 hodinami
 
e-kuchařky: Voňavá kuchařka + Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 5 e-knih)
zakoupil/a: Denisa před 4 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Barbora Ústí nad Orlicí před 4 hodinami