📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

  , , ,   , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Mandlové vanilkové rohlíčky
5.0 2

U nás doma se nikdy vánoční cukroví moc nepřipravovalo. Vždy maximálně tak 3-4 druhy, víc ne. Ale co nesmělo u stromečku nikdy chybět, byly křehké rohlíčky, jemně poprášené moučkovým cukrem a už na dálku vonící vanilkou ❤️ Připravte si se mnou tuhle vánoční klasiku, ale tentokrát bez použití běžné mouky. A nezapomeňte nakouknout i na dva tipy navíc. Na konci receptu najdete jednoduchý návod na domácí vanilkový "cukr" a vanilkový extrakt.

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 3 hodin

    10 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 10 porcí (1 porce = 5 ks)
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

100 g másla

80 g sypkého sladidla podle stravovacího stylu

1/3 vanilkového lusku

2 žloutky

60 g mandlí

150 g jemné mandlové (neodtučněné) mouky nebo jemně umletých blanšírovaných mandlí

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 3 hodin
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 3 hodin

    10 minut

    3 hodin 10 minut

  • Množství: 10 porcí (1 porce = 5 ks)

Postup

Máslo rozdrobte nebo nakrájejte na kousky a nechte stranou povolit.

Sypké sladidlo (kvůli barvě, chuti a konzistenci nejlépe erythritol, xylitol, případně klasický cukr, pokud se mu nevyhýbáte) rozemelte v elektrickém mlýnku na kávu na jemnou moučku a smíchejte se zrníčky z vanilkového lusku.

Část vanilkového "cukru" (cca 30 g) si nechte stranou na poprášení hotových rohlíčků a zbytek rozmíchejte se žloutky.

Do žloutkové směsi zapracujte i rozměklé máslo a následně i blanšírované mandle, rozdrcené do podoby hrubšího písku, a jemnou mandlovou mouku.

Vypracujte do hustšího lepivého těsta.

Těsto zakryjte a uložte alespoň na hodinu do lednice. Působením chladu ztuhne a bude se vám s ním lépe pracovat.

Rozehřejte troubu na 160 °C.

Z vychlazeného těsta odebírejte po cca 8 g, rozválejte v dlaních a na plechu vyloženém pečicím papírem zahněte do podoby rohlíčku. Mělo by vyjít cca 50 kousků (5 na 1 porci).

Pečte cca 8-10 minut na 160 °C.

Upečené cukroví nechte mírně zchladnout a pak ho ještě teplé poprašte zbytkem vanilkového "cukru", který jste si na začátku nechali stranou.

Po kompletním vychladnutí rohlíčků, sesypte "cukr", který se usadil mezi jednotlivými kousky, a použijte ho na poprášení cukroví před podáváním.

Rohlíčky přemístěte do uzavíratelné krabičky a uložte do chladu, kde vydrží cca 14 dní. Lze je případně i zamrazit.

TIPY

Pro jemnější chuť použijte na přípravu cukroví blanšírované mandle nebo rozlámané mandlové plátky. Pokud naopak chcete dosáhnout intenzivnější ořechové chuti, přidejte rozdrcené neloupané mandle nebo jiné druhy ořechů, například vlašské, lískové či pekany.

Mandlová mouka by měla být ideálně světlá (z loupaných mandlí) a co nejvíce jemná. Proto ji případně prosejte a hrubší kousky rozemelte.

Nepoužívejte odtučněnou mandlovou mouku (má výrazně méně tuku než 50 g na 100 g výrobku). Chová se totiž úplně jinak než ta z mletých mandlí. Je více suchá, drolivá a hodně saje. Pokud jinou k dispozici nemáte, použijte ji cca poloviční množství, než je uvedeno v receptu, a podle potřeby případně trošku dosypte.

Rohlíčky dělejte spíše vyšší a nedávejte je příliš blízko sebe, protože se v troubě mírně roztečou.

Pokud připravujete větší množství cukroví, odeberte si jen část těsta a zbytek nechte chladit v lednici.

Připravené rohlíčky vkládejte do předem rozehřáté trouby, kde teplota dosáhla požadovaných 160 °C. Nikdy ne do nedostatečně vyhřáté.

Rohlíčky vyjměte z trouby, hned jak začnou od krajů růžovět. Nepečte je dozlatova. Zbytečně by se vysušily.

Před jakoukoliv manipulací nechte cukroví kompletně vychladnout. Za tepla jsou rohlíčky hodně křehké, vychladnutím se ale zpevní.

Před podáváním nechte rohlíčky alespoň krátce odležet v pokojové teplotě.

Na přípravu "cukroví" můžete použít předem připravený vanilkový cukr, nebo ho naopak ze zbytku vanilkového lusku vyrobit. Stejně tak lze zbylou část lusku použít na přípravu domácího vanilkového extraktu.

DOMÁCÍ VANILKOVÝ CUKR

Velmi snadno si ho můžete připravit do zásoby. Máte několik možností.

Ta úplně nejjednodušší, ale s nejmenší výslednou vůní a intenzitou chuti, je vložit použité vyškrábané vanilkové lusky do dózy s "cukrem", nechat několik týdnů rozležet a občas promíchat. Vanilkové lusky zvolené sypké sladidlo krásně ovoní. Průběžně můžete přidávat další použité lusky a dosypávat "cukr".

Pro intenzivnější chuť a vůni celé nevyškrábané lusky nakrájejte na menší kousky a spolu se zvoleným sypkým sladidlem rozemelte najemno.

DOMÁCÍ VANILKOVÝ EXTRAKT

Stejně snadno si doma připravíte i vanilkový extrakt, který je v obchodech jinak velmi drahý (pozor, neplést s vanilkovým nebo vanilinovým aroma, to je úplně něco jiného).

Stačí když do důkladně vymyté a vysušené uzavíratelné láhve nalijete čistou vodku (případně lze i brandy, koňak, rum či whisku) a na každých 100 ml přidáte minimálně 1 po délce rozříznutý nevyškrábaný vanilkový lusk

Lusky musí být kompletně ponořené, proto je případně přeřízněte na víc kusů.

Za občasného protřepání nechte uležet několik měsíců (v temnu a při spíše nižší pokojové teplotě).

Pak používejte, jak jste zvyklí.

Pokud chcete zužitkovat vyškrábané vanilkové lusky, i ty lze na výrobu extraktu použít. Jen jich bude potřeba více než těch se zrníčky.

Použité lusky můžete během roku kdykoliv do láhve přihodit a případně i nepatrně dolít alkohol za spotřebovaný extrakt.

* Výživové údaje jsou platné při použití erythritolu a neodtučněné mandlové mouky.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/10 podle receptu (5 rohlíčků)
Energetická hodnota210 kcal / 860 kJ *
Sacharidy2 g *
Tuky20 g *
Bílkoviny5 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

6 Recenzí / komentářů

Jitka

21 listopadu, 2022

Dobry den, da se v cukrovi nejakym zpusobem nahradit vejce/zloutek?

Lucka

21 listopadu, 2022

Dobrý den, Jitko, žloutek můžete i zcela vynechat. O něco málo snižte množství mandlové mouky a počítejte s tím, že se rohlíčky hodně roztečou (proto je dělejte opravdu vyšší a tenké). Když je necháte dokonale vychladnout (teplé budou zcela křehké a budou se rozpadat), zpevní se. Budou o něco křehčí a ne tak vláčné jako se žloutkem, ale pochutnáte si i tak ❤️

Martina

22 března, 2023

Rohlíčky de luxe!!!

Lucka

22 března, 2023

De luxe komentář ❤️ Mám radost, že jste si pochutnala 🙂

Martina

25 listopadu, 2023

Dělala jsem je vloni a moc nám chutnali. Letos je budu dělat znova, ale z větší dávky.

Lucka

26 listopadu, 2023

Návrat k vyzkoušenému receptu je velká pochvala, děkuju ❤️ Mám radost, že jste si pochutnali. Krásné Vánoce ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0