Letní křupan (z kalendáře 2023)
Letní křupan (z kalendáře 2023)
Dezerty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské borůvky, jahody, kokos, maliny, ořechy, ostružiny
2022-09-10
Ohodnotit receptTento tradiční a léty prověřený dezert je takový malý kuchařský zázrak - jeho příprava je super jednoduchá, vystačíte si s pár surovinami, připravíte ho z různých druhů ovoce, nemusíte se trápit konzistencí těsta a ani se piplat s výsledným vzhledem. Přitom vás výsledek nadchne! ❤️ V každém soustu si vychutnáte úžasný kontrast horkého a chladivého, měkkého a křupavého, sladkého a příjemně kyselého.
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
10 minut
30 minut
40 minut
- Množství: 5 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
Suroviny
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
10 minut
30 minut
40 minut
- Množství: 5 porcí
Postup
POSTUP
Ovoce očistěte, jahody nakrájejte.
Vše nasypte ve vyšší vrstvě do vhodné pečicí nádoby a promíchejte se šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z citrónu.
Ořechy rozdrťte na konzistenci hrubého písku a spolu se strouhaným kokosem, mírně změklým máslem nebo kokosovým olejem a bílkem vypracujte do hrubého lepivého těsta.
To rovnoměrně rozprostřete na připravené ovoce a jemně upěchujte.
Nezakryté vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut. Ovoce by mělo začít bublat a ořechová vrstva zezlátnout.
Dezert podávejte horký a na talířku (nebo mističce, protože ovoce pustí hodně šťávy) doplňte pro kontrast a vyvážení chuti domácí smetanovou zmrzlinou nebo vychlazeným vanilkovým krémem (například v podobě domácího pribináčku, mascarpone se smetanou a vanilkou atd.). Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, bude se hodit i vyšlehaná tuhá část vychlazeného kokosového mléka.
Křupan chutná nejlépe čerstvě upečený. Lze ho ale případně připravit dopředu a před podáváním rozpéct v troubě.
TIPY
Pokud máte k dispozici jen kyselejší ovoce, citrónovou šťávu vynechte a ovocnou směs dochuťte například špetkou mletého kardamomu.
Mimo sezónu můžete dezert připravit z mraženého ovoce.
Část ořechů lze nahradit slunečnicovými semínky.
Pokud se vyhýbáte vejcím, můžete bílek vynechat. Bude to fungovat i bez něj. S ním je ale výsledek o něco křupavější.
Místo strouhaného kokosu lze v polovičním množství použít kokosovou mouku.
Pokud krém či zmrzlinu při podávání vynecháte, ořechovou směs mírně oslaďte a ochuťte vanilkovým extraktem. Nicméně to, co dělá tento dezert tak unikátním a skvělým, je právě trojkombinace horkého ovoce, křupavých ořechů a chladivého krému.
V paleo či bezmléčné verzi použijte kokosový olej.
Pokud se vyhýbáte vejcím, bílek můžete zcela vynechat.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
12 září, 2022
Šárko, mám radost, že vás recept zaujal ❤️ Už jste zkoušela? Povedlo se a chutnalo? 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Šárka R.
11 září, 2022
Už vím, co bude na snídani 🙂 zase dobry napad…je neděle, tak se trochu hřešit může 🙂