Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Mexický „tacos“ bůček

Mexický „tacos“ bůček

  , , ,   , , , ,   , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Mexický „tacos“ bůček
5.0 3

Miluju jídla, která se jí rukama. Chutnají mi tak nejvíc. A pokud se navíc jedná o pokrm, kde si každé sousto nakombinujete sami podle sebe, jsem na vrcholu blaha 😀 Sem bezpochyby patří různé nachos, tacos a wrapy z mexické kuchyně. Jenže ty se připravují z kukuřičné či pšeničné mouky, které jsou v paleu „mimo hru“. Lze to obejít použitím mandlových nachos či tortil, tacos z tvrdého sýra nebo tortilami z květáku. Anebo si to úplně zjednodušit a místo placek použít listy salátu. Tuhle variantu jsem tentokrát zvolila i já, protože jsem aktuálně na svém čtvrtém Whole30 a navíc vynechávám vejce. A rozhodně to nebylo špatné, ba přímo naopak 🙂

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 30 minut

    3 hodin

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

750 g libovějšího bůčku

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička mletého koriandru

2 lžičky uzené papriky

1/2 lžičky chilli

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

sůl

1 velká červená cibule

1 plátek čerstvé červené řepy

1 dcl jablečného octa

1 dcl vody

2 vypeckované datle

1 bobkový list

3 kuličky nového koření

500 g batátů

1 avokádo

2 papriky (červená a žlutá)

150 g cherry rajčátek

2 jarní cibulky

1 malý římský salát (nebo pár vnitřních listů ledového salátu)

1/2 limetky

hrst lístků čerstvého koriandru

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 30 minut

    3 hodin

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Vyděsil vás počet ingrediencí? 😉 Nenechte se jen tak zastrašit. I když to vypadá na dlouhý nákup, trocha času věnovaného shánění a přípravě za to vážně stojí.

Nejdříve si nejméně den předem naložte cibuli. Stačí ji nakrájet na půlkolečka, vložit do pečlivě vymyté uzavíratelné sklenice, přidat plátek oloupané čerstvé červené řepy (ta se přidává pro výraznější barvu, lze případně vynechat) a datle (není je nutné krájet, v nálevu se časem rozpustí). Vše zalijte vařícím nálevem z jablečného octa a vody, ve kterém jste pár minut povařili bobkový list a nové koření (to můžete v nálevu nechat pro výraznější chuť). Sklenici uzavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Takto naloženou cibuli lze uchovávat v lednici i několik měsíců.

Z bůčku odřízněte kůži a sádlo na povrchu nařezejte nožem do mřížky.

Smíchejte si olivový olej s rozdrceným česnekem a veškerým kořením. Touto směsí potřete bůček ze všech stran.

Připravený bůček dejte péct doměkka.

Pokud máte doma pomalý hrnec, určitě ho použijte. Stačí do něj maso vložit a bez podlití „pomalit“ cca 4 hodiny na High (2. stupeň). Na posledních cca 30 minut pokličku poodkryjte, aby se bůček trošku vypekl víc do křupava, popřípadě ho na stejnou dobu vložte do trouby na 180°C.

Pokud pomalý hrnec nemáte, postupujte obdobně s přípravou v troubě. Bůček bez podlití vložte do uzavíratelné nádoby a pečte na 100°C cca 2 hodiny. Pak pekáček odkryjte, zvědnete v troubě teplotu na 180°C a bůček dopečte (cca 1 hodinu.)

Pokud pečete bůček v troubě, na posledních cca 15-20 minut k němu přidejte na plátky nakrájené a jemně omaštěné batáty (rozložené v jedné vrstvě na plechu pokrytém pečícím papírem).

Pokud maso připravujete v pomalém hrnci, tak těsně před tím, než se dopeče, rozehřejte troubu na 180°C a během cca 5-20 minut batáty upečte. Před podáváním je osolte.

A teď přichází na řadu servírování 🙂

Nejlépe na dřevěné prkénko, nebo nějaký větší servírovací talíř umístěte na plátky nakrájený bůček, upečené batáty, nakrájené avokádo (z toho můžete případně udělat guacamole), papriky, rajčata, jarní cibulky, limetky, koriandr, naloženou cibuli a listy salátu (do toho si mohou strávníci nakombinovat a zabalit jednotlivá sousta).

Pak už jen stačí začít hodovat.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




6 Recenzí / komentářů

Sára Fuková

31 května, 2017

Další výborný recept!

Lucie

1 června, 2017

Můj oblíbený 🙂

Olga

20 září, 2018

Mnam. Vyborny Jen me po jidla napadlo – smi se zvykacky bez cukru? Prece jen malinko jsem ten cesnek citila.. ale nskonec jsem to zvladla i bez zvykacek, jen s bylinkovym cajem.

Lucie

21 září, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂
Ohledně jakého stravovacího stylu se na žvýkačky ptáte? Většina žvýkaček bez cukru obsahuje uměla sladidla. Navíc žvýkání působí nepříznivě na trávení (produkuje žaludeční šťávy, ačkoliv člověk nejí), takže bych se zvyku žvýkat spíše vyhnula 🙂
Osvěžení dechu bych řešila raději přírodní cestou – vámi zmiňovaný bylinkový čaj, cucání hřebíčku, žvýkání lístků máty či meduňky, tenkého plátku zázvoru atd. Ale chápu, že žvýkačka je rychlejší a snadnější volbou 🙂

Lenka Vávrová

3 února, 2019

Dobrý den, pokouším se upéct Mexický tacos bůček a v receptu jsem nenašla jak dál požít naloženou cibuli. Děkuji

Lucie

3 února, 2019

Dobrý den, naložená cibule se jí syrová, nijak se tepelně neupravuje. Je uvedena na konci receptu, v části o servírování. Na fotce ji najdete v mističce vpravo dole.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0