Nová SVĚŽÍ KUCHAŘKA právě teď v předprodeji za akční cenu! Prozkoumat
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Nakládané cukety s domácím „balkánským“ sýrem
(ze Svěží kuchařky)

Nakládané cukety s domácím „balkánským“ sýrem
(ze Svěží kuchařky)

  ,   , , , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Nakládané cukety s domácím „balkánským“ sýrem
(ze Svěží kuchařky)
0.0 0

Až bude plná sezóna cuket a vy už nebudete vědět, jak je zpracovat, rozhodně si vzpomeňte na tento recept a připravte si nakládané cukety (cuketové matjesy). Chutnají i těm, kteří se jinak téhle zelenině vyhýbají. A když salát doplníte i domácím "balkánským" sýrem, úspěch je zaručen ❤️

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 23 hodin 55 minut

    5 minut

    24 hodin

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

„BALKÁNSKÝ“ SÝR *

500 g tvrdého tvarohu na strouhání

750 ml vody

50 g jemné soli

Ukázkový recept ze Svěží kuchařky


Svěží kuchařka

Prohlédnout si novou kuchařku

NAKLÁDANÉ CUKETY (CUKETOVÉ MATJESY)

190 g lehkého olivového nebo panenského slunečnicového oleje

10 kuliček nového koření

3 bobkové listy

nahrubo umletý pepř

600 g cukety

15 g jemné soli

200 g cibule

20 g vinného octa

40 g panenského olivového oleje

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 23 hodin 55 minut

    5 minut

    24 hodin

  • Množství: 6 porcí

Postup

„BALKÁNSKÝ“ SÝR *

Tvrdý tvaroh umístěte do vhodné nádoby a zalijte vlažnou vodou, ve které jste rozpustili sůl.

Uložte na 5–7 dní do lednice. Tvaroh absorbuje slanost nálevu a také mírně zvláční. Pro rychlejší rozležení ho můžete před zalitím nálevem nakrájet na kostky.

Používejte ho všude tam, kde byste jinak volili balkánský sýr nebo fetu (zastudena), například do salátů nebo pomazánek.

Tvaroh uložený v nálevu vydrží v chladu až několik týdnů.

Ukázkový recept ze Svěží kuchařky


Svěží kuchařka

Prohlédnout si novou kuchařku

NAKLÁDANÉ CUKETY (CUKETOVÉ MATJESY)

V malém hrnci opatrně zahřejte lehký olivový nebo slunečnicový olej. Neměl by dosáhnout nijak vysokých teplot, maximálně cca 50 °C.

Nasypte do něj nové koření, bobkový list a nahrubo rozemletý pepř. Nechte vychladnout.

Omyté cukety bez loupání nakrájejte na tenká kolečka, případně použijte plochou škrabku a nakrouhejte je na dlouhé plátky.

Nakrájené cukety nasypte do mísy a jemně promněte se solí. Nechte pár minut odpočinout.

Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, zakapejte octem, promíchejte a nechte pár minut rozležet.

Nasolenou cuketu včetně šťávy, kterou pustila, smíchejte s odpočinutou cibulí, vychladlým olejem s kořením a panenským olivovým olejem.

Směs napěchujte do čisté, vroucí vodou vymyté sklenice. Snažte se, aby zelenina byla kompletně ponořená v nálevu. Sklenici zavřete a uložte do lednice alespoň na 1 den.

Nakládané cukety ale nejlépe chutnají až po 3–5 dnech.

Uložené v chladu vydrží i několik týdnů.

PODÁVÁNÍ

Rozleželé cukety doplňte na talíři na kostky nakrájeným nebo na větší kousky rozdrobeným naloženým tvarohem. Pro chuť a barvu můžete přidat i čerstvé nebo sušené bylinky, například oregano či tymián, a také špetku chilli vloček.

Nakládané cukety ale chutnají skvěle i samotné, nebo podávané jako salát k pečenému masu.

TIPY

Při výběru tvrdého tvarohu zvolte bločky s jemnou strukturou, bez výrazných hrudek. Nebudou se pak v nálevu rozpadat.

Místo vody lze na marinování tvarohu použít čerstvou syrovátku.

Na nakládání použijte mladé malé cukety s jemnou slupkou a nevýraznými semínky a pro zajímavý barevný efekt nakombinujte žlutou a zelenou odrůdu.

Podobně jako u cukety i cibuli ideálně volte ve více barvách, nejlépe kombinace červené, bílé a tradiční žluté.

Místo naloženého tvarohu můžete cuketový salát podávat i s jinými druhy slaných a chuťově výrazných sýrů. Ať už s fetou, tradičním balkánským sýrem nebo opečeným halloumi (neplatí pro Whole30 a paleo).

Zajímavou a velmi chutnou variantou je podávání okapaných kousků cuket na plátku opečeného chleba (neplatí pro Whole30).

Pro naložení cukety a cibule je potřeba větší množství oleje, aby byly kompletně ponořené. Veškerý použitý olej je započítán do výživových hodnot. Je ale velmi pravděpodobné, že vám nějaký ve sklenici nebo na talíři zůstane (případně můžete salát nechat i cíleně vykapat), takže reálné údaje budou ve výsledku nižší. Nebo naopak vyšší, když si do ochuceného oleje na talíři budete namáčet kousky oblíbeného pečiva☺

* Stravovacím stylům paleo a Whole30, nebo pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, vyhovuje pouze recept na nakládané cukety.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota470 kcal / 1980 kJ
Sacharidy6 g
Tuky40 g
Bílkoviny24 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky