📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Nakládané cukety s domácím “balkánským” sýrem (ze Svěží kuchařky)

Nakládané cukety s domácím “balkánským” sýrem (ze Svěží kuchařky)

  ,   , , , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Nakládané cukety s domácím “balkánským” sýrem (ze Svěží kuchařky)
5.0 7

Až bude plná sezóna cuket a vy už nebudete vědět, jak je zpracovat, rozhodně si vzpomeňte na tento recept a připravte si nakládané cukety (cuketové matjesy). Chutnají i těm, kteří se jinak téhle zelenině vyhýbají. A když salát doplníte i domácím "balkánským" sýrem, úspěch je zaručen ❤️

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 23 hodin 55 minut

    5 minut

    24 hodin

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

„BALKÁNSKÝ“ SÝR *

500 g tvrdého tvarohu na strouhání

750 ml vody

50 g jemné soli

NAKLÁDANÉ CUKETY (CUKETOVÉ MATJESY)

190 g lehkého olivového nebo panenského slunečnicového oleje

10 kuliček nového koření

3 bobkové listy

nahrubo umletý pepř

600 g cukety

15 g jemné soli

200 g cibule

20 g vinného octa

40 g panenského olivového oleje

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 23 hodin 55 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 23 hodin 55 minut

    5 minut

    24 hodin

  • Množství: 6 porcí

Postup

„BALKÁNSKÝ“ SÝR *

Tvrdý tvaroh umístěte do vhodné nádoby a zalijte vlažnou vodou, ve které jste rozpustili sůl.

Uložte na 5–7 dní do lednice. Tvaroh absorbuje slanost nálevu a také mírně zvláční. Pro rychlejší rozležení ho můžete před zalitím nálevem nakrájet na kostky.

Používejte ho všude tam, kde byste jinak volili balkánský sýr nebo fetu (zastudena), například do salátů nebo pomazánek.

Tvaroh uložený v nálevu vydrží v chladu až několik týdnů.

NAKLÁDANÉ CUKETY (CUKETOVÉ MATJESY)

V malém hrnci opatrně zahřejte lehký olivový nebo slunečnicový olej. Neměl by dosáhnout nijak vysokých teplot, maximálně cca 50 °C.

Nasypte do něj nové koření, bobkový list a nahrubo rozemletý pepř. Nechte vychladnout.

Omyté cukety bez loupání nakrájejte na tenká kolečka, případně použijte plochou škrabku a nakrouhejte je na dlouhé plátky.

Nakrájené cukety nasypte do mísy a jemně promněte se solí. Nechte pár minut odpočinout.

Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka, zakapejte octem, promíchejte a nechte pár minut rozležet.

Nasolenou cuketu včetně šťávy, kterou pustila, smíchejte s odpočinutou cibulí, vychladlým olejem s kořením a panenským olivovým olejem.

Směs napěchujte do čisté, vroucí vodou vymyté sklenice. Snažte se, aby zelenina byla kompletně ponořená v nálevu. Sklenici zavřete a uložte do lednice alespoň na 1 den.

Nakládané cukety ale nejlépe chutnají až po 3–5 dnech.

Uložené v chladu vydrží i několik týdnů.

PODÁVÁNÍ

Rozleželé cukety doplňte na talíři na kostky nakrájeným nebo na větší kousky rozdrobeným naloženým tvarohem. Pro chuť a barvu můžete přidat i čerstvé nebo sušené bylinky, například oregano či tymián, a také špetku chilli vloček.

Nakládané cukety ale chutnají skvěle i samotné, nebo podávané jako salát k pečenému masu.

Ukázkový recept ze Svěží kuchařky


Svěží kuchařka

Prohlédnout si novou kuchařku

TIPY

Při výběru tvrdého tvarohu zvolte bločky s jemnou strukturou, bez výrazných hrudek. Nebudou se pak v nálevu rozpadat.

Místo vody lze na marinování tvarohu použít čerstvou syrovátku.

Na nakládání použijte mladé malé cukety s jemnou slupkou a nevýraznými semínky a pro zajímavý barevný efekt nakombinujte žlutou a zelenou odrůdu.

Podobně jako u cukety i cibuli ideálně volte ve více barvách, nejlépe kombinace červené, bílé a tradiční žluté.

Místo naloženého tvarohu můžete cuketový salát podávat i s jinými druhy slaných a chuťově výrazných sýrů. Ať už s fetou, tradičním balkánským sýrem nebo opečeným halloumi (neplatí pro Whole30 a paleo).

Zajímavou a velmi chutnou variantou je podávání okapaných kousků cuket na plátku opečeného chleba (neplatí pro Whole30).

Pro naložení cukety a cibule je potřeba větší množství oleje, aby byly kompletně ponořené. Veškerý použitý olej je započítán do výživových hodnot. Je ale velmi pravděpodobné, že vám nějaký ve sklenici nebo na talíři zůstane (případně můžete salát nechat i cíleně vykapat), takže reálné údaje budou ve výsledku nižší. Nebo naopak vyšší, když si do ochuceného oleje na talíři budete namáčet kousky oblíbeného pečiva☺

* Stravovacím stylům paleo a Whole30, nebo pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, vyhovuje pouze recept na nakládané cukety.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota470 kcal / 1980 kJ
Sacharidy6 g
Tuky40 g
Bílkoviny24 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

14 Recenzí / komentářů

Lucie

4 prosince, 2021

Lucie, asi jsi tento recept špatně zařadila. Pokud je to Paleo a tím pádem bez mléčných výrobků, pak tam nemůže být žádná forma mléčných výrobků, tedy ani tvaroh.
Tvé recepty se mi moc líbí, ale mléčné výrobky máš skoro ve všem a né vždy jdou úplně nahradit. Přitom bych od stránky paleosnadno čekala, že tu bude bez mléčných výrobků vše. Škoda 🙁

Lucka

4 prosince, 2021

Lucie, děkuji za komentář. Nezařadila jsem ho špatně – pod receptem je poznámka, že stravovacím stylům paleo a Whole30 vyhovují pouze samotné nakládané cukety 🙂
Na svých stránkách se dlouhodobě věnuji i jiným stravovacím stylům než je čistě paleo. Ano, uznávám, že název je tudíž zavádějící. Ale třeba stylu “primal” se často říká “paleo primal”.
Dlouhodobě přemýšlím nad změnou názvu stránek. Ale bohužel to není tak jednoduché najednou vše přejmenovat. A když jsem to řešila ve velké anketě s návštěvníky stránek, většina byla za ponechání názvu. Že už si na něj zvykli a ví, že se nevěnuji čistě jen paleo. I proto je často před názvem připojeno slovo “nejen” 🙂
K dnešnímu dni mám na stránkách 300 receptů, které lze připravit bez mléčných výrobků. Takže zdaleka nejsou ve všem, jak píšeš 🙂
Tady jsou, věřím, že si určitě něco dobrého a čistě paleo najdeš https://paleosnadno.cz/recepty/?category=&cuisine=225&cooking_method=&sort=&content-search=

Petr

23 února, 2022

Naprosto skvělé. Moc mi chutnalo. Svěží kuchařku si určitě pořídím.

Lucka

14 března, 2022

To moc ráda čtu, díky za komentář ❤️ Budu se těšit na společné vaření 🙂

Marinka

4 května, 2022

Dobrý den LUcinko,
právě začínám s VAšími receptíky a jsou úúúžasné, mohu se zeptat, u tohoto receptu chybí, kolik cuket ….děkuji krásný den

Lucka

4 května, 2022

Dobrý den, Marinko, děkuju za milou pochvalu! Doufám, že vám bude podle receptů často a hodně chutnat ❤️
Omlouvám se, asi je to díky vloženému upozornění na Svěží kuchařku méně přehledné. Množství surovin potřebné na nakládané cukety najdete detailně rozepsané v levém pruhu (v jeho spodní části, pod tím upozorněním). Jsou seřazené podle pořadí použití (600 g cukety je cca uprostřed) 🙂

David

26 května, 2022

Naprosto úžasné… děláme si něco podobného u nás v práci a hosté si to nemohou vynachválit

Lucka

27 května, 2022

Díky za komentář! Od machra z oboru o to víc potěšil 🙂 Souhlasím, že tenhle salát já vážně boží. Taky ho mám moc ráda ❤️

Marcela

8 června, 2022

Děkuji za recept na domácí balkánský sýr. Až budou cukety na zahrádce, vyzkouším celý recept.

Lucka

9 června, 2022

Děkuji za milou zprávu 🙂 Věřím, že si pak pochutnáte i cuketách. Budu moc ráda, když dáte vědět, jak se salát povedl. Krásné léto ❤️

Majija

18 července, 2023

Lucie, chci se zeptat, zda to můžeme i nějak zavařit, aby nám tato dobrůtka vydržela až do zimy?

Lucka

18 července, 2023

To myslím bohužel nebude fungovat. Nebo nevím, jak na to. Zavařování probíhá za vyšších teplot a to by tady cuketám uškodilo.
Ale pokud se dodrží maximálně hygiena přípravy a obsah bude kompletně ponořený pod olejem, směs vydrží dlouho. Zda až do zimy to neumím potvrdit. Vždy to rychle sním 🙂

Helena

10 srpna, 2023

Nezkousela jste misto cukety pouzit salatovou okurku?

Lucka

10 srpna, 2023

Nezkoušela jsem. Ale pokud bych tipovala, tak to podle mě fungovat bude, i když ne s naprosto stejně dobrým výsledkem. Okurky mají přeci jen malinko jinou strukturu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky