📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Obalovaný květák s rančerským dipem

Obalovaný květák s rančerským dipem

  , ,   , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Obalovaný květák s rančerským dipem
5.0 4

Nedávno jsem si se svými sledujícími na Facebooku povídala o tom, v jaké úpravě jedli květák nejčastěji jako děti. Jestli to nějaké jídlo vyhrálo, byl to rozhodně smažený obalovaný květák. Jak jsem ty vzpomínky četla, dostala jsem na něj ohromnou chuť! Vyzkoušejte tuhle bezlepkovou variantu doplněnou svěžím rančerským dipem. Věřím, že si pochutnáte stejně jako já ❤️

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

OBALOVANÝ KVĚTÁK

350 g květáku

1 vejce

20 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu

60 g mandlové mouky (neodtučněné)

60 g parmazánu

1 plná lžička sladké nebo uzené papriky

1 zarovnaná lžička sušeného česneku

50 g lehkého olivového oleje, sádla nebo ghee *

sůl

pepř

RANČERSKÝ DIP

75 g tučné zakysané smetany

75 g kysaného podmáslí nebo kefíru

45 g majonézy

1/2 stroužku česneku

1 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky

1 zarovnaná lžička sušeného kopru

1 lžička citrónové šťávy

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

OBALOVANÝ KVĚTÁK

Květák rozeberte na malé růžičky.

Vejce rozmíchejte dohladka se zakysanou smetanou nebo jogurtem, solí a pepřem.

V hlubokém talíři nebo širší misce promíchejte mandlovou mouku, jemně strouhaný parmazán, sladkou nebo uzenou papriku, sušený česnek, sůl a pepř.

Květákové růžičky důkladně namočte do vaječné směsi a pak obalte v mandlovo-parmazánové "strouhance".

Postupně je za střední teploty osmažte dozlatova ve vysoké vrstvě tuku.

RANČERSKÝ DIP

Smíchejte zakysanou smetanu, kysané podmáslí nebo kefír, majonézu, utřený česnek, pažitku a kopr.

Dip dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Podávejte s čerstvě usmaženým květákem.

TIPY

Potřebné množství obalovací směsi bude hodně záviset na velikosti květákových růžiček a také míře obalení.

K mandlové mouce a parmazánu můžete volitelně přidat i trošku lahůdkového sušeného droždí.

Po usmažení květákové růžičky odkládejte v jedné vrstvě na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.

Květák můžete místo smažení upéct v troubě. Vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem (ten jemně potřete tukem) a pečte cca 35 minut na 180 °C. Pár minut před koncem květákové růžičky na plechu obraťte.

Skvělou variantou je i příprava v horkovzdušné fritéze cca 15 minut na 175 °C.

Zajímavou variantou je rozmixování květáku na kousky o něco větší než zrníčka rýže a smíchaní s vaječnou i obalovací směsí do jedné, tvarovatelné hmoty. Z ní připravte kuličky (cca 20 g směsi na jednu) a ty usmažte v tuku nebo upečte v troubě.

Obalovaný květák chutná nejlépe čerstvě připravený. Lze ho ale až několik dní uchovávat v lednici a před podáváním zprudka rozpéct v troubě.

Rančerský dip se také hodí jako zálivka na salát, zejména hlávkový.

Množství citrónové šťávy bude hodně záviset na zvolené zakysané smetaně (ty méně tučné jsou více kyselé) a také druhu majonézy. Proto ho případně upravte podle sebe.

Pokud budete dip ukládat do lednice pro pozdější použití, opatrně s česnekem. Jeho chuť se rozležením více zvýrazní a může být spolu s pažitkou až moc silná.

* Na usmažení květáku bude potřeba mnohem větší množství tuku (cca 250 ml, v závislosti na velikosti zvolené pánve). Vypsáno je jen reálně konzumované množství pro výpočet kalorické hodnoty.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota570 kcal / 2370 kJ
Sacharidy10 g
Tuky52 g
Bílkoviny16 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

12 Recenzí / komentářů

Marcela

25 května, 2023

Určitě vyzkouším, vypadá to skvěle a jednoduše

Johana

25 května, 2023

Super recept, určitě vyzkouším! Lze připravit i v air-fryer?

Lucka

25 května, 2023

Marcelo, dejte pak vědět, jak jste si pochutnala ❤️ Mně chutnalo moc!

Lucka

25 května, 2023

Johano, mám radost, že se vám recept líbí ❤️ Horkovzdušnou fritézu nemám, takže jsem to nezkoušela, ale předpokládám, že to bude fungovat skvěle. Pokud zkusíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo 🙂 Aby věděli i ostatní. Děkuju ❤️

Marie

25 května, 2023

Moc hutnálo děkuji.

Lucka

25 května, 2023

Mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář.

Vrony

30 května, 2023

Dobrý den,
díky za mnoho paleo receptů. Jen jsem tu nenašel žádného králíka. Pečenej je klasika, ale pěkně podušenej, aby zůstal šťavnatej… Berte to jako tip na recepty se surovinou, kterou jsem tu nenašel. Jinak ještě jednou, máte to tu pěkné. Dělal jsem kokosové řezy s krémem z avokáda a jsou vážně dobré. Peace.

Lucka

31 května, 2023

Dobrý den, máte pravdu, že králík mi tu v receptech chybí. Přiznám se, že jako ryze městské dítě jsem mu nějak zatím nepřišla na chuť, takže ho téměř vůbec nepřipravuji. Ale zkusím se nad tím zamyslet a něco vymyslet 🙂
Každopádně mám velkou radost, že jste u mě na stránkách našel inspiraci a pochutnal si ❤️
Děkuji za milý komentář a doufám, že se uvidíme u dalších receptů 🙂

Ma Mik

4 ledna, 2024

Jo, tak jinak ho už nedelam…jakoze klasicky…LSD, parm, mlete liskace, ci mandle…no prostě eňoňuňo…diky moc, Lucko!!

Lucka

5 ledna, 2024

To LSD mě vždycky dostane! 😀 Boží zkratka! Ale pro neznalce to musí vypadat hodně vesele 😀
Díky za super komentář ❤️

Petra

27 července, 2024

Moc pěkný recept, vyzkouším, nevěděla jsem, co se zbytkem po přípravě mandlového mléka, tak využiji na tento recept. Osobně dávám přednost přípravě v troubě, smažení se při domácím vaření vyhýbám, takže připravím takto.

Chci poděkovat za recepty, hodně jich vyzkouším, jsou tu skvělé nápady.

Díky

Lucka

28 července, 2024

Mám radost, že jsem se vám receptem trefila do potřeb. Mandlová drť bude na obalení skvělá. Určitě si pochutnáte 🙂
Osobně se snažím také nesmažit, ale… I když pečená verze je skvělá, ta smažená je o fous lepší 🙂 Anebo varianta z horkovzdušné fritézy. Tu musím doplnit! Díky za připomenutí ❤️
Těším se na viděnou u nějakého dalšího receptu a ať vám chutná ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0