Obalovaný květák s rančerským dipem
Obalovaný květák s rančerským dipem
Hlavní jídla, Omáčky, dipy, Snacky Bez lepku, Bez masa, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, květák, kysaná smetana, majonéza, mandlová mouka, parmazán, vejce
2023-05-21
Ohodnotit receptNedávno jsem si se svými sledujícími na Facebooku povídala o tom, v jaké úpravě jedli květák nejčastěji jako děti. Jestli to nějaké jídlo vyhrálo, byl to rozhodně smažený obalovaný květák. Jak jsem ty vzpomínky četla, dostala jsem na něj ohromnou chuť! Vyzkoušejte tuhle bezlepkovou variantu doplněnou svěžím rančerským dipem. Věřím, že si pochutnáte stejně jako já ❤️
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
20 minut
30 minut
50 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
Suroviny
OBALOVANÝ KVĚTÁK
RANČERSKÝ DIP
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
20 minut
30 minut
50 minut
- Množství: 3 porce
Postup
OBALOVANÝ KVĚTÁK
Květák rozeberte na malé růžičky.
Vejce rozmíchejte dohladka se zakysanou smetanou nebo jogurtem, solí a pepřem.
V hlubokém talíři nebo širší misce promíchejte mandlovou mouku, jemně strouhaný parmazán, sladkou nebo uzenou papriku, sušený česnek, sůl a pepř.
Květákové růžičky důkladně namočte do vaječné směsi a pak obalte v mandlovo-parmazánové "strouhance".
Postupně je za střední teploty osmažte dozlatova ve vysoké vrstvě tuku.
RANČERSKÝ DIP
Smíchejte zakysanou smetanu, kysané podmáslí nebo kefír, majonézu, utřený česnek, pažitku a kopr.
Dip dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Podávejte s čerstvě usmaženým květákem.
TIPY
Potřebné množství obalovací směsi bude hodně záviset na velikosti květákových růžiček a také míře obalení.
K mandlové mouce a parmazánu můžete volitelně přidat i trošku lahůdkového sušeného droždí.
Po usmažení květákové růžičky odkládejte v jedné vrstvě na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.
Květák můžete místo smažení upéct v troubě. Vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem (ten jemně potřete tukem) a pečte cca 35 minut na 180 °C. Pár minut před koncem květákové růžičky na plechu obraťte.
Zajímavou variantou je rozmixování květáku na kousky o něco větší než zrníčka rýže a smíchaní s vaječnou i obalovací směsí do jedné, tvarovatelné hmoty. Z ní připravte kuličky (cca 20 g směsi na jednu) a ty usmažte v tuku nebo upečte v troubě.
Obalovaný květák chutná nejlépe čerstvě připravený. Lze ho ale až několik dní uchovávat v lednici a před podáváním zprudka rozpéct v troubě.
Rančerský dip se také hodí jako zálivka na salát, zejména hlávkový.
Množství citrónové šťávy bude hodně záviset na zvolené zakysané smetaně (ty méně tučné jsou více kyselé) a také druhu majonézy. Proto ho případně upravte podle sebe.
Pokud budete dip ukládat do lednice pro pozdější použití, opatrně s česnekem. Jeho chuť se rozležením více zvýrazní a může být spolu s pažitkou až moc silná.
* Na usmažení květáku bude potřeba mnohem větší množství tuku (cca 250 ml, v závislosti na velikosti zvolené pánve). Vypsáno je jen reálně konzumované množství pro výpočet kalorické hodnoty.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
6 Recenzí / komentářů
Johana
25 května, 2023
Super recept, určitě vyzkouším! Lze připravit i v air-fryer?
Lucka
25 května, 2023
Marcelo, dejte pak vědět, jak jste si pochutnala ❤️ Mně chutnalo moc!
Lucka
25 května, 2023
Johano, mám radost, že se vám recept líbí ❤️ Horkovzdušnou fritézu nemám, takže jsem to nezkoušela, ale předpokládám, že to bude fungovat skvěle. Pokud zkusíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo 🙂 Aby věděli i ostatní. Děkuju ❤️
Marie
25 května, 2023
Moc hutnálo děkuji.
Lucka
25 května, 2023
Mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Marcela
25 května, 2023
Určitě vyzkouším, vypadá to skvěle a jednoduše