📱 Mobilní aplikace plná receptů.Nejvíce mých receptů na jednom místě
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Obalovaný květák s rančerským dipem

Obalovaný květák s rančerským dipem

  , ,   , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Obalovaný květák s rančerským dipem
5.0 2

Nedávno jsem si se svými sledujícími na Facebooku povídala o tom, v jaké úpravě jedli květák nejčastěji jako děti. Jestli to nějaké jídlo vyhrálo, byl to rozhodně smažený obalovaný květák. Jak jsem ty vzpomínky četla, dostala jsem na něj ohromnou chuť! Vyzkoušejte tuhle bezlepkovou variantu doplněnou svěžím rančerským dipem. Věřím, že si pochutnáte stejně jako já ❤️

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

OBALOVANÝ KVĚTÁK

350 g květáku

1 vejce

20 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu

60 g mandlové mouky (neodtučněné)

60 g parmazánu

1 plná lžička sladké nebo uzené papriky

1 zarovnaná lžička sušeného česneku

50 g lehkého olivového oleje, sádla nebo ghee *

sůl

pepř

RANČERSKÝ DIP

75 g tučné zakysané smetany

75 g kysaného podmáslí nebo kefíru

45 g majonézy

1/2 stroužku česneku

1 lžíce nadrobno nasekané čerstvé pažitky

1 zarovnaná lžička sušeného kopru

1 lžička citrónové šťávy

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

OBALOVANÝ KVĚTÁK

Květák rozeberte na malé růžičky.

Vejce rozmíchejte dohladka se zakysanou smetanou nebo jogurtem, solí a pepřem.

V hlubokém talíři nebo širší misce promíchejte mandlovou mouku, jemně strouhaný parmazán, sladkou nebo uzenou papriku, sušený česnek, sůl a pepř.

Květákové růžičky důkladně namočte do vaječné směsi a pak obalte v mandlovo-parmazánové "strouhance".

Postupně je za střední teploty osmažte dozlatova ve vysoké vrstvě tuku.

RANČERSKÝ DIP

Smíchejte zakysanou smetanu, kysané podmáslí nebo kefír, majonézu, utřený česnek, pažitku a kopr.

Dip dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Podávejte s čerstvě usmaženým květákem.

TIPY

Potřebné množství obalovací směsi bude hodně záviset na velikosti květákových růžiček a také míře obalení.

K mandlové mouce a parmazánu můžete volitelně přidat i trošku lahůdkového sušeného droždí.

Po usmažení květákové růžičky odkládejte v jedné vrstvě na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.

Květák můžete místo smažení upéct v troubě. Vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem (ten jemně potřete tukem) a pečte cca 35 minut na 180 °C. Pár minut před koncem květákové růžičky na plechu obraťte.

Zajímavou variantou je rozmixování květáku na kousky o něco větší než zrníčka rýže a smíchaní s vaječnou i obalovací směsí do jedné, tvarovatelné hmoty. Z ní připravte kuličky (cca 20 g směsi na jednu) a ty usmažte v tuku nebo upečte v troubě.

Obalovaný květák chutná nejlépe čerstvě připravený. Lze ho ale až několik dní uchovávat v lednici a před podáváním zprudka rozpéct v troubě.

Rančerský dip se také hodí jako zálivka na salát, zejména hlávkový.

Množství citrónové šťávy bude hodně záviset na zvolené zakysané smetaně (ty méně tučné jsou více kyselé) a také druhu majonézy. Proto ho případně upravte podle sebe.

Pokud budete dip ukládat do lednice pro pozdější použití, opatrně s česnekem. Jeho chuť se rozležením více zvýrazní a může být spolu s pažitkou až moc silná.

* Na usmažení květáku bude potřeba mnohem větší množství tuku (cca 250 ml, v závislosti na velikosti zvolené pánve). Vypsáno je jen reálně konzumované množství pro výpočet kalorické hodnoty.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota570 kcal / 2370 kJ
Sacharidy10 g
Tuky52 g
Bílkoviny16 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

6 Recenzí / komentářů

Marcela

25 května, 2023

Určitě vyzkouším, vypadá to skvěle a jednoduše

Johana

25 května, 2023

Super recept, určitě vyzkouším! Lze připravit i v air-fryer?

Lucka

25 května, 2023

Marcelo, dejte pak vědět, jak jste si pochutnala ❤️ Mně chutnalo moc!

Lucka

25 května, 2023

Johano, mám radost, že se vám recept líbí ❤️ Horkovzdušnou fritézu nemám, takže jsem to nezkoušela, ale předpokládám, že to bude fungovat skvěle. Pokud zkusíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se povedlo 🙂 Aby věděli i ostatní. Děkuju ❤️

Marie

25 května, 2023

Moc hutnálo děkuji.

Lucka

25 května, 2023

Mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky