Okurkový salát se zakysanou smetanou
Okurkový salát se zakysanou smetanou
Rychlovky (do 30 minut), Saláty Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské bylinky, cibule, kysaná smetana, okurka
2022-08-12
Ohodnotit receptJestli si okurky v jídle rozumí s nějakými surovinami, jsou to určitě bylinky (ať už kopr, máta nebo petrželka) a pak také zakysané mléčné výrobky. Proto určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý, ale chuťově úžasný okurkový salát, která vás v horkých dnech skvěle osvěží. Připravíte ho doslova za pár minut.
- Příprava: 20 minut
-
20 minut
20 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 20 minut
-
20 minut
20 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Okurky nakrájejte na plátky silné 2-3 mm.
Nasypte je do síta, promíchejte se solí a nechte cca 15 minut vykapat (občas promíchejte).
Cibuli nakrájejte na tenounké nudličky a smíchejte s octem. Nechte krátce odpočinout.
Nasolené plátky okurek bez omývání promněte v papírovém ubrousku nebo utěrce, abyste je zbavili přebytečné vlhkosti a soli.
Nasypte je do mísy, přidejte naloženou cibuli (včetně octa), vychlazenou zakysanou smetanu a nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte a podle chuti opepřete a případně i osolte.
Salát se hodí jako svěží doplněk k pečenému masu, grilovanému halloumi sýru nebo masovým kuličkám.
TIPY
Na přípravu salátu ideálně volte okurky nakládačky. Mají tenkou slupku, téměř neznatelná semínka a nejsou tolik vodnaté. Okurky se silnou slupkou oloupejte a také vyřízněte případný vodnatý střed s výraznými semínky.
Pro větší křupavost a barevnost lze do okurek přimíchat i na plátky nakrájené ředkvičky (nasolte je společně).
Místo červené cibule můžete použít i klasickou kuchyňskou, případně ji bez marinování v octu nahradit jarní cibulkou nebo pažitkou.
Zakysanou smetanu volte nejlépe tučnou, minimálně s 15 % tuku. Ty méně tučné jsou výrazněji kyselé, proto případně upravte množství octa a volitelně salát jemně oslaďte.
Místo zakysané smetany lze použít i tučný hustý řecký jogurt.
Kopr si s okurkami skvěle rozumí. Pokud ho ale nemáte rádi, můžete ho nahradit pažitkou, mátou nebo petrželkou.
Se solí opatrně, ať okurky nepřesolíte. Část jí vykape spolu s přebytečnou vláhou okurek, ale nesmí jí být moc. Pokud jsou vaše okurky po otření příliš slané, opláchněte je vodou a dobře osušte. Pokud je výsledný salát naopak chuťově nevýrazný, sůl přidejte.
Pepř volte ideálně čerstvě namletý. Je mnohem voňavější a chuťově příjemnější.
Salát nepřipravujte do zásoby. Okurky pustí hodně šťávy a změknou, salát bude nepříjemně vodnatý. Můžete si ale předem připravit jednotlivé části a smíchat je až těsně před podáváním.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
13 srpna, 2023
Mám velkou radost, že chutnalo ❤️ Děkuju za milý komentář.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Janka
13 srpna, 2023
Vynikajúci šalát. A vynikajúci recept – pretože som mala trochu prerastené nakladačky, aspoň som ich takto perfektne spracovala.