🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Okurkový salát se zakysanou smetanou

Okurkový salát se zakysanou smetanou

  ,   , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Okurkový salát se zakysanou smetanou
0.0 0

Jestli si okurky v jídle rozumí s nějakými surovinami, jsou to určitě bylinky (ať už kopr, máta nebo petrželka) a pak také zakysané mléčné výrobky. Proto určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý, ale chuťově úžasný okurkový salát, která vás v horkých dnech skvěle osvěží. Připravíte ho doslova za pár minut.

  • Příprava: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

450 g okurek nakládaček nebo salátových

60 g červené cibule

1 lžíce jablečného nebo vinného octa

120 g tučné zakysané smetany

1 malá hrst lístků čerstvého kopru

sůl

pepř

  • Příprava: 20 minut
  • 20 minut

    20 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Okurky nakrájejte na plátky silné 2-3 mm.

Nasypte je do síta, promíchejte se solí a nechte cca 15 minut vykapat (občas promíchejte).

Cibuli nakrájejte na tenounké nudličky a smíchejte s octem. Nechte krátce odpočinout.

Nasolené plátky okurek bez omývání promněte v papírovém ubrousku nebo utěrce, abyste je zbavili přebytečné vlhkosti a soli.

Nasypte je do mísy, přidejte naloženou cibuli (včetně octa), vychlazenou zakysanou smetanu a nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte a podle chuti opepřete a případně i osolte.

Hned podávejte.

Salát se hodí jako svěží doplněk k pečenému masu, grilovanému halloumi sýru nebo masovým kuličkám.

TIPY

Na přípravu salátu ideálně volte okurky nakládačky. Mají tenkou slupku, téměř neznatelná semínka a nejsou tolik vodnaté. Okurky se silnou slupkou oloupejte a také vyřízněte případný vodnatý střed s výraznými semínky.

Pro větší křupavost a barevnost lze do okurek přimíchat i na plátky nakrájené ředkvičky (nasolte je společně).

Červenou cibuli můžete použít i klasickou kuchyňskou, případně bez marinování v octu nahradit jarní cibulkou nebo pažitkou.

Zakysanou smetanu volte nejlépe tučnou, minimálně s 15 % tuku. Ty méně tučné jsou výrazněji kyselé, proto případně upravte množství octa a volitelně salát jemně oslaďte.

Místo zakysané smetany lze použít i tučný hustý řecký jogurt.

Kopr si s okurkami skvěle rozumí. Pokud ho ale nemáte rádi, můžete ho nahradit pažitkou, mátou nebo petrželkou.

Se solí opatrně, ať okurky nepřesolíte. Část jí vykape spolu s přebytečnou vláhou okurek, ale nesmí jí být moc. Pokud jsou vaše okurky po otření příliš slané, opláchněte je vodou a dobře osušte. Pokud je výsledný salát naopak chuťově nevýrazný, sůl přidejte.

Pepř volte ideálně čerstvě namletý. Je mnohem voňavější a chuťově příjemnější.

Salát nepřipravujte do zásoby. Okurky pustí hodně šťávy a změknou, salát bude nepříjemně vodnatý. Můžete si ale předem připravit jednotlivé části a smíchat je až těsně před podáváním.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota90 kcal/ 380 kJ
Sacharidy5 g
Tuky6 g
Bílkoviny3 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky