📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Omáčka Romesco

Omáčka Romesco

  ,   , , , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Omáčka Romesco
5.0 3

Různé omáčky a dipy dokážou obyčejnou pečenou zeleninu nebo maso pozvednout na úplně jinou úroveň. A vážně to nemusí být jen tatarka nebo kečup 🙂 Zkuste si třeba připravit tuhle úžasnou španělskou omáčku z pečených paprik, rajčat a pražených mandlí. Skvěle chutná, vydrží v lednici až několik týdnů a lze jí použít nejen za studena jako dip, ale klidně také teplou jako omáčku k cuketovým těstovinám nebo grusetkám. Samá pozitiva, nemyslíte? 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 20 minut

    40 minut

    1 hodina

  • Množství: 10 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

800 g čerstvé červené papriky

400 g rajčat

10 stroužků česneku

1 chilli paprička (volitelně)

4 lžíce olivového oleje

100 g loupaných mandlí

2 lžíce vinného octa

1 lžička uzené papriky

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 40 minut
  • 20 minut

    40 minut

    1 hodina

  • Množství: 10 porcí

Postup

Na plech s pečicím papírem nebo do pekáčku vložte celé papriky.

Do samostatné pečicí nádoby nasypte rajčata (větší kusy překrojte napůl) a jemně je polijte olivovým olejem.

Přihoďte i 4 neoloupané stroužky česneku a chilli papričku (volitelně).

Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na maximum.

Pečte přibližně 40 minut (přesná doba hodně záleží na velikosti paprik a rajčat a také výkonu vaší trouby), dokud paprikám nezčerná slupka.

Nebojte se opravdu černého spáleného povrchu. Kůži paprik později sloupnete a dužina pod ní bude mít krásně kouřovou chuť, která omáčku romesco dělá tak dobrou.

Během pečení papriky alespoň jednou obraťte, aby se opekly ze všech stran, a rajčata promíchejte.

Zatímco se zelenina peče, opražte mandle za střední teploty v pánvi na sucho. Mandle mohou být celé i sekané, vždy ale loupané (slupky by výsledné omáčce zbytečně dodaly hořkost) .

Upečené papriky přendejte do mísy a přikryjte. Zapaří se a jejich opečená kůže půjde lépe sloupnout.

Upečený česnek vymáčkněte ze slupky. Chilli papričku zbavte stopky a případně i semínek, pokud nemáte rádi příliš pálivá jídla.

Zapařené papriky po pár minutách vyndejte z mísy, zbavte je stopky a jádřince. Dužinu oloupejte.

Rozmixujte dohladka oloupané papriky, upečená rajčata a chilli, vymačkaný upečený česnek, oloupaný čerstvý česnek, opražené mandle, olivový olej, vinný ocet a uzenou papriku.

Ochuťte solí a pepřem, případně i špetkou chilli vloček.

Omáčka chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Můžete ji podávat teplou i studenou. Hodí se skvěle k upečené zelenině, grilovanému masu, rybám či krevetám. Lze si do ní namáčet domácí pečivo, oblíbené krekry nebo sýrové chipsy (neplatí pro Whole30).

Omáčku uchovávejte v chladu, kde vydrží několik dní až týdnů.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/10 podle receptu
Energetická hodnota140 kcal / 586 kJ
Sacharidy6 g
Tuky10 g
Bílkoviny4 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

10 Recenzí / komentářů

Pavla

24 září, 2019

Dobrý den, Lucinko, na kolik stupňů v té troubě péct? Moc děkuji za Váš čas.

Lucka

24 září, 2019

Dobrý den, Pavli, to záleží na troubě. Ale ideálně tak kolem 230 °C.

Zdeňka

10 října, 2019

Dobrý den,chci se zeptat,jakto,že mohu domácí pečivo a sýrové chipsy? Držím Whole30. Děkuji

Lucka

10 října, 2019

Dobrý den, nemůžete. Tento tip na servírování neplatí pro W30. Samotný recept je do programu vhodný, ale samozřejmě další použití je nutné upravit podle konkrétního stravovacího stylu. Pro přehlednost to do receptu doplním.

Markéta

10 ledna, 2020

Dobrý den,
výborná omáčka a úžasná vůně po celém domě při pečení 🙂

Děkuji

Lucka

12 ledna, 2020

Dobrý den,
moc děkuji za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂
Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Dana

16 dubna, 2020

Dobrý den,
myslíte, že by šla omáčka zamrazit?
Díky

Lucka

16 dubna, 2020

Dobrý den, přiznám se, že jsem to nikdy nezkoušela, ale fungovat by to podle mého mělo. Maximálně bych omáčku po rozmrazení krátce promixovala, pokud by nebyla hladká.

Elenka

25 září, 2024

Začínam robiť tento recept pravidelne. Najlepší recept. Myslíte prosím, že je Salsa Romesco vhodná aj na zavarenie? Ďakujem Vám veľmi za recept, ani neviete koľko radosti doma toto jedlo spôsobilo. Najkrajšia je vôna papriky, keď sa pečie.

Lucka

26 září, 2024

Ani nevíte, jak velkou radost váš komentář udělal mně ❤️ Číst, že chutná, mně vždycky dobije novou energií. Takže díky moc! 🙂
Zda půjde omáčku zavařit, bohužel neumím přesně potvrdit, nezkoušela jsem. Nejsem si ale úplně jistá, co udělají ty ořechy. Osobně bych možná zavařila jen tu upečenou zeleninu s kořením a pak dodatečně před použitím rozmixovala s mandlemi.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0