📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pečené kuřecí řízečky

Pečené kuřecí řízečky

  , , ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Pečené kuřecí řízečky
5.0 7

Vystopovat původ vzniku některých tradičních receptů je práce hodná Sherlocka Holmese 😀 Třeba takový řízek. I když by název původního vídeňského řízku napovídal, že se jedná o recept pocházející z Rakouska, údajně jeho kořeny sahají do Itálie. Tam ho prý ochutnal jeden významný rakousko-uherský vojevůdce a byl tak nadšený, že nápad s masem obaleným ve strouhance (a původně i parmazánu) předal kuchaři u císařského dvora. Ať už je pravda jakákoli, tohle jídlo se stalo v české kuchyni natolik oblíbené, že nemůže chybět ani u mě na stránkách, i když ne v klasické podobě s trojobalem a smažením. Ale věřím, že si pochutnáte i na téhle variantě 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 20 minut

    50 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

3 vejce

120 g slunečnicových semínek (loupaných, nepražených)

2 stroužky česneku

400 g kuřecích řízků (nejlépe stehenních)

cca 1 zarovnaná lžička grilovacího koření

20 g sezamových semínek

sůl

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 20 minut

    50 minut

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Nejdřív připravte směs na obalování řízečků. Můžete udělat i dlouho dopředu a ve větším množství na opakované použití. Stačí ji pak uchovávat v uzavřené nádobě, v suchu a v chladu.

Oddělte žloutky od bílků.

Bílky smíchejte s rozdrcenými slunečnicovými semínky. Neměla by z nich vzniknou vyloženě mouka, ani zůstat ve velkých kusech. Ideální je struktura hrubšího písku. Proto nepoužívejte třeba mlýnek na kávu, ale spíše elektrický sekáček nebo semínka rozdrťte v hmoždíři.

Vzniklé těsto rozetřete co nejvíce dotenka na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 150 °C.

Pečte cca 30-35 minut. Přibližně po 15 minutách vzniklý plát co nejvíce rozdrobte na malé kousky.

Během pečení směs občas prohrábněte, aby se sušila rovnoměrně, a rozdrťte v prstech větší kousky. Po upečení nechte případně drť dojít v chladnoucí troubě.

Výsledkem by měla být křehká šustivá směs, která konzistencí připomíná hrubší strouhanku.

Žloutky, které vám zbyly po oddělení bílků, smíchejte s rozdrceným česnekem a grilovacím kořením. Můžete případně přidat i nadrobno nasekané oblíbené bylinky.

Do žloutkové směsi naložte alespoň na půl hodiny na kousky nakrájené kuřecí maso.

Slunečnicovou strouhanku smíchejte se sezamovými semínky a troškou soli.

Ve směsi postupně obalte naložené kuřecí maso.

Obalené řízečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na cca 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Přesná doba pečení záleží na velikosti kuřecích kousků, proto ji případně mírně prodlužte, ale maso by mělo zůstat krásně šťavnaté, takže to zase nepřežeňte.

Upečené řízečky podávejte, jak jste zvyklí. Skvělým doplněním je třeba příloha na styl bramborového salátu (připravená například z dýně, celeru či květáku) nebo nějaké zeleninové pyré (květákové, celerové, dýňové aj.).

Kuřecí nugetky se také hodí do různých zeleninových salátů nebo jako jídlo na cesty. Potěší i hosty na různých oslavách, protože chutnají skvěle i za studena.

Obalené řízky lze i usmažit. Ale pečené z trouby chutnají stejně skvěle, takže mi to přijde zbytečné. Ale pokud to vy máte raději, s chutí do toho 🙂

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota408 kcal / 1708 kJ
Sacharidy6 g
Tuky29 g
Bílkoviny30 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

18 Recenzí / komentářů

Alena

26 července, 2020

Vypadá skvěle, určitě vyzkouším

Lucka

26 července, 2020

Tak to moc doufám, že bude chutnat 🙂

zuzka

5 září, 2020

Lucko, děkuju za další perfektní recept. Původně jsem na Vašich stránkách hledala jiný, ale jak jsem si přečetla tenhle, bylo rozhodnuto – hned jsem šla drtit semínka;-) postup je sice trochu pracnější než jen obalit maso ve vajíčku a mandlové mouce, ale stojí za to a bylo to vítané chuťové zpestření. A to jsem ani nevěděla, že mám azbestové prsty, kterými zvládnu rovnou při pečení sloupávat směs s pečicího papíru a lámat ji:-) mimochodem – aby se další kuchtíci nelekli – v průběhu pečení zezelenala (už jsem někde četla, že to slunečnicová semínka v nějaké reakci dělají), ale pak získala zpátky “normálnější” barvu. Těším se až vyzkouším některý Váš další recept, ať se Vám i stránkám daří!

Lucka

6 září, 2020

Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za milý komentář, který mi nejen udělal radost, ale také pobavil 😀 Máte pravdu, že azbestové prsty se v kuchyni občas hodí 😀
To s těmi semínky je zajímavé. Zatím se mi to stalo jen v kombinaci s práškem do pečení (konkrétně se sodou v něm obsaženou). Ale v tomto receptu nikdy, proto mě to u vás překvapilo. Ale kuchyně je tak trošku malá chemická laboratoř a stále se nestačím divit, co s čím reaguje a jak se různě chová 🙂
Ještě jednou díky za vyzkoušení receptu. Máte pravdu, že je pracnější, ale osobně mi chutná asi nejvíc ze všech různých trojobalů. Hodně mi připomíná řízky v kukuřičných lupínkách.
Mám radost, že chutnalo i vám ❤️

Lenka

11 listopadu, 2020

Hlásím, že jsem vyzkoušela a chutnalo! Normálně mi obalované řízky moc nejedou, ale se zrním to je mnohem lepší! 🙂
Dala jsem si je s celerovýma hranolkama a majonézou.
Jen to teda strašně dlouho trvá – nešlo by přeskočit první krok pražení a obalit kuře v syrové směsi?

Lucka

11 listopadu, 2020

Moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Děkuji za vyzkoušení receptu a za komentář. S celerovými hranolky to musela být dobrota!
Máte pravdu, že recept je díky přípravě vlastní “strouhanky” náročnější na čas. Ale pokud na první ochutnání vyhovuje, doporučuji ji připravit ve větším množství dopředu. Další řízečky už jsou pak hotové raz dva 🙂 Obalení v syrové směsi by bohužel nefungovalo se stejně uspokojivým výsledkem.

Terka

9 prosince, 2020

Včera jsem dělala poprvé a nechápu, jak tě to napadlo, ale je to dokonalý!!!! Mňam!! A není to ani složitý, jen dopředu připravit tu slunečnici a je to pak šup šup, fakt super! Díky, takže letos budou řízky na Vánoce, určitě nakombinuju i maso, podle mě se dá použít na různé. Ještě zkusím obalit v těch mandlích, ale potřebuju vyzkoušet, který robot nebo mlýnek ty mandle zvládne 😀

Lucka

10 prosince, 2020

Jeee, to mám radost, že ti chutnalo ❤️ Moje myšlenkové pochody při přemýšlení nad novým receptem jsou občas pěkně zamotané 😀 Tohle mě napadlo v souvislosti s přípravou křupavé granoly. Naštěstí to fungovalo. Protože spousta jiných “skvělých” nápadů fakt ne 😀
Obalení v mandlích je fajn, ale osobně hlasuju za tuhle variantu 🙂
Mějte doma krásné a hlavně klidné pohodové Vánoce ❤️

Terka

12 prosince, 2020

a proč radši tyhle? jsou chuťově lepší nebo s tou slunečnicí lépe pracuje? moc děkuju, usnadnilo by mi to rozhodování, zda se nutit do přiípravy těch mandlí 😀 protože variantu s mandlema tu máš taky 🙂 moc děkuju

Lucka

12 prosince, 2020

Nejsem si úplně jistá, který konkrétní recept s mandlemi máš na mysli. Trošku mě mate ta zmiňovaná “příprava mandlí” 🙂 Ale na tenhle recept jsem fakt pyšná, protože mi ze všech “alternativních trojobalů” chuťově nejvíc připomíná dříve hodně oblíbené řízky obalené v cornflakes a také mi mi nejvíc chutná ❤️

Terka

18 prosince, 2020

ty vánoční myslím 🙂 tam jsou mandle https://paleosnadno.cz/recept/kureci-rizecky-a-dynovy-bramborovy-salat/

Lucka

18 prosince, 2020

Aha, rozumím 🙂 Ta příprava mandlí je raz dva. Ale osobně fakt hlasuju za tyhle 🙂

Terka

18 prosince, 2020

aha, nebo tyhle 🙂 https://paleosnadno.cz/recept/pecene-nugety/ ok, tak mandle nechám na něco jiného 🙂 děkuju

Lucka

18 prosince, 2020

Pokud vám až tak nevadí, že nejsou křupavé, tak ty jsou skvělou rychlou variantou 🙂 Třeba na lososa je to super volba.

Jada

6 listopadu, 2022

dobrý den, myslím, že sezamová a slunečnicová semínka nepatří do W30

Lucka

6 listopadu, 2022

Dobrý den, oba druhy semínek jsou povolené.
Viz seznamy surovin vhodných ve W30 https://paleosnadno.cz/whole-30/ke-stazeni/

Věra

18 ledna, 2023

Dobrý den, dnes jsem dělala řízečky k obědu. Jsou moc dobré. Příště jen musím více dokořenit.
Asi zatím nejlepší způsob obalení.
Hezký den.

Lucka

19 ledna, 2023

Dobrý den, děkuji za vyzkoušení receptu a komentář. Mám radost, že jste si pochutnala ❤️
Dochucovala jste prosím domácím grilovacím kořením nebo kupovaným? 🙂
Pěkný den přeji

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0