📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pikantní sekaná

Pikantní sekaná

  , , , ,   , , , ,   , , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Pikantní sekaná
5.0 5

Sekaná je další stálicí české kuchyně, snad každá rodina má svůj recept. Základem je ale vždy mleté maso a koření. V klasické verzi se také obyčejně přidává strouhanka, kterou lze ale velmi snadno nahradit psylliem.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

200 g bůčku nebo slaniny

500 g vepřové krkovičky

300 g hovězího zadního

100 ml vývaru

250 g cibule

10 g psyllia

4 stroužky česneku

3 lžičky majoránky

1 vejce

100 g hořčice (např. od Alnatura)

75 g domácího kečupu nebo rajčatového protlaku

1 lžička domácího grilovacího koření

1 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Bůček nebo slaninu, vepřové a hovězí maso nakrájejte na větší kostky a „na střídačku“ umelte.

Pokud chcete opravdu jemnou sekanou, celý proces zopakujte ještě jednou, tzn. maso umelte dvakrát. Jestliže máte ale raději sekanou více zrnitou, stačí pomlít jednou.

Umleté maso smíchejte se 100 ml vychlazeného vývaru, 80 g nadrobno nakrájené cibule, 10 g psyllia, 4 utřenými stroužky česneku, 3 lžičkami majoránky, 1 vejcem, 60 g hořčice, 25 g protlaku, solí a pepřem.

Směs je potřeba ochutnat a případně dochutit. Proto z ní udělejte malý karbanátek, opečte ho na pánvi na tuku a podle výsledné chuti masovou směs dokořeňte.

Až budete mít „vyladěnou“ chuť, směs dobře propracujte a tady myslím OPRAVDU DOBŘE. Vaše trpělivost při hnětení (ideálně rukama) se vám odvděčí tím, že sekaná při pečení nepraskne a zbytečně se vám nevysuší.

Až budete mít pocit, že máte hotovo, propracujte maso ještě několikrát, ať máte opravdu jistotu.

Pak vytvořte z masa šišku a několikrát s ní během tvarování bouchněte o stůl. Překvapeni? Ono to má svůj důvod, z masa se tak dostane zbytečný vzduch a maso bude při pečení lépe držet pohromadě.

Vytvořenou šišku masa umístěte do pekáčku na vrstvu 170 g cibule pokrájené na proužky. Bude z ní skvělé dochucení přílohy (zeleninového pyré, šťouchané dýně apod.), navíc se vám díky ní sekaná zespodu nepřipeče.

Maso potřete omáčkou z 40 g hořčice, 50 g protlaku, 5 g grilovacího koření a lžíce olivového oleje.

Sekanou podlijte 100 ml vody a pekáček dejte nezakrytý do trouby předem vyhřáté na 180 °C.

Pečte cca 1 hodinu. Během této doby sekanou kontrolujte, občas trošku podle potřeby podlijte vodou a potřete vypečenou šťávou nebo zbylou rajčatovo-hořčičnou směsí.

Po upečení nechte sekanou chvíli odpočinout, než do ní zakrojíte.

Sekanou podávejte buď samotnou nebo s nějakou zeleninovou přílohou, ať už ve formě pyré, hranolků nebo zeleninového salátu. Skvělou variantou je celerový nebo dýňový salát.

TIPY

Na přípravu opravdu dobré domácí sekané je nejlepší, pokud si maso umelete sami. Jestliže tu příležitost nemáte, nechte si u řezníka koupené maso umlít.

Chuť sekané můžete upravit podle svého – místo sušené majoránky přidejte čerstvé bylinky, nebo do masové směsi vmíchejte pokrájené kousky sušených rajčat a čerstvé bazalky.

Pod sekanou můžete kromě cibule vložit i kousky slaniny, žampióny nebo kořenovou zeleninu či dýni.

Na posledních cca 10 minut můžete v troubě zvednout teplotu a sekané udělat tmavší kůrku.

Chuť sekané si můžete upravit podle svého – místo sušené majoránky přidejte čerstvé bylinky, nebo do masové směsi vmíchejte pokrájené kousky sušených rajčat a čerstvé bazalky.
Pod sekanou můžete kromě cibule vložit i kousky slaniny, žampióny (na fotce) anebo kořenovou zeleninu či dýni.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota530 kcal / 2220 kJ
Sacharidy9 g
Tuky35 g
Bílkoviny42 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

24 Recenzí / komentářů

blongie007

22 února, 2016

Super…. Jako vždy… Furt jsem dělala maso jen bez vajíčka, abych nemusela strouhanku a to Psylium mě nenapadlo. Je to bomba a byla fakt moc dobrá. Už nebudu dělat jinak ani rodině. Šťavnatá, pevné držící, nedroliva… <3

Lucie

22 února, 2016

To mě moc těší, že se sekaná povedla a chutnala.

maticka90

17 června, 2016

Sekanou jsem dlouho nejedla, nechutnala mi, tohle je ovšem jiná káva – nejvíc nejlepší.

Lucie

18 června, 2016

Tolik chvály, úplně se červenám 🙂

Sisina

26 července, 2016

Dobrý den, můžu vynechat vejce? Bude to držet pak pohromadě? Děkuji

Lucie

26 července, 2016

Bude, nicméně to už nebude mít tak typickou chuť a jemnou konzistenci. Ale výborné to bude pořád, nebála bych se toho.

Lenka

6 srpna, 2017

Dnes jsme s pritelem hledali inspiraci na veceri.
Par receptu uz jsem od vas vyzkousela a tahle sekana opravdu nezklamala! Priste vyzkousim jeste se susenymi rajcaty jak pisete ,a myslim ,ze to bude naprosta pecka! Doma dodrzujeme bezlepkovou dietu a low carb a tady jsem konecne nasla spousty krasnych receptu. Dekuji za ne a jen tak dal ☺️

Lucie

6 srpna, 2017

To mám velkou radost, že se sekaná povedla a vy jste si pochutnali. Ohromně mě motivuje pokračovat v tom, co dělám, když vidím, že jsou pro někoho moje recepty inspirací 🙂 Moc děkuju.

Ivana

16 listopadu, 2017

Luci, mohu se prosím zeptat, jak dlouho byste dělala v pomalém hrnci na L? Díky a ať se daří 🙂

Lucie

18 listopadu, 2017

Ivčo, záleží, jak bude sekaná velká. Na kilo bych zvolila asi 6-7 hodin na Low a pak ještě 30 minut dopéct na 180 °C v troubě. Ať chutná 🙂

Katka

6 března, 2018

Sekaná bude zřejmě výborná, podle vzorku z pánve. Jen mi celá praskla a rozšklebila se… Propracovala sem ručně, bouchala s ní o stůl, ale stejně. Aspoň, že to nebude mít vliv na chuť. Ještě, že ji mám jen pro sebe a pro manžela a nečekáme návštěvu…

Lucie

7 března, 2018

To mě mrzí, že praskla 🙁 Občas se to bohužel stane. Ale jak píšete, hlavní je, že bude chutnat 🙂

Veronika Koukolská

12 dubna, 2018

Hledala jsem sekanou bez strouhanky. V naší polovegetariánské a pololowcarb domácnosti je většinou nutné improvizovat, nejinak tomu bylo v případě tohoto receptu 🙂 Měla jsem jen hovězí maso, tak jsem tam přidala na zjemnění trochu olivového oleje – ani jsem nemusela, i tak to pustilo hodně tuku. Doma nikdy nemáme slaninu, takže jsem tam nastrouhala tofu (mělo být uzené, ale až při pečení jsem si všimla, že jsem omylem vzala obyčejné, takže jsem to v podstatě jenom nastavila:D). Ale i tak se sekaná povedla – trochu se rozplácla, ale jen minimálně a vůbec to nevadí, voněla krásně a chutná skvěle! A psyllium jako pojivo funguje bezvadně, vůbec tam není cítit! 🙂
Přidávám si recept do oblíbených, abych ho měla po ruce, až budu zase za sto let vařit maso 😉

Lucie

13 dubna, 2018

Veroniko, to zní skvěle a voní to až sem 🙂 Mám radost, že se sekaná povedla a chutnala.

Michaela

2 března, 2019

Dobrý den, móooc ďakujem za recept. Nikdy by ma nenapadlo dať miesto strúhanky psyllium. Sekaná je výborná, mala velký úspech.

Lucie

3 března, 2019

Dobrý den, jsem moc ráda že chutnalo a mělo úspěch. 🙂

Sára

1 května, 2019

Dobrý den, recept byl výborný, moc děkuji! Můžu se zeptat prosím kolik má celá porce tuků, bílkovin a sacharidů? Moc děkuji.

Lucie

4 května, 2019

Dobrý den, díky za vyzkoušení receptu. Mám velkou radost, že chutnalo. Výživové hodnoty se budou hodně měnit podle konkrétních použitých surovin, ale na 1 porci to vychází přibližně 500 kcal, 28 g tuku, 54 g bílkovin, 7 g sacharidů.

Zuzka

17 července, 2019

Dobrý den. V receptu používáte kečup. Jak je to u W30. Není zakázaný.

Lucie

17 července, 2019

Dobrý den, v receptu je uvedený domácí kečup, s odkazem na recept, který plně vyhovuje pravidlům W30. Další variantou je použití čistého rajčatového protlaku. Máte pravdu, že klasický kupovaný kečup by pravidlům W30 nevyhovoval.

Petra

5 března, 2021

Nejlepší sekaná!!

Lucka

5 března, 2021

S velkou radostí čtu, že chutná ❤️ Moc děkuju za komentář.
Ale jak tak teď koukám na fotku, tak by zatraceně potřebovala přefotit. Asi vím, co budu někdy brzy jíst 😀

Vláďa

10 července, 2022

Sekaná výborná, krásně šťavnatá 🙂 Jen té vypečené cibulky jsem nedosáhnul, zůstala bílá, jako syrová, kůrčička taky nee. Měřil jsem jádro teploměrem a nechtěl jsem, aby se vysušila, tak už jsem jí tam radši déle nenechával. Tak snad napodruhé se zadaří o trošku lépe 🙂

Lucka

11 července, 2022

Mám radost, že se sekaná povedla a chutnala vám ❤️
Bílá neupečená cibule mě překvapuje. Těžko takhle na dálku odhadovat “zakopaného psa”, ale jako první mě napadá příliš hrubé nakrájení, nižší teplota v troubě, málo tuku nebo vypečené šťávy.
Vyloženě křupavá kůrka na téhle sekané není. Přeci jen chybí běžně přidávaná strouhanka nebo namočené pečivo, zkrátka lepek 🙂 Ale velkou část odvede ta pikantní směs na potření.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky