Recept na pikantní sekanou » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn00431

Pikantní sekaná

dscn00431

Pikantní sekaná

  , , ,   , , , ,   , , , , ,

Říjen 26, 2014

Hodnotit recept
Pikantní sekaná
5.0 1

Sekaná je další stálicí české kuchyně, snad každá rodina má svůj recept. Základem je ale vždy mleté maso a koření. V klasické verzi se také obyčejně přidává strouhanka, což samozřejmě vzhledem k obsahu lepku v paleo nepřipadá v úvahu. Strouhanku lze ale poměrně dobře nahradit psylliem.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g vepřové krkovičky

300 g hovězího zadního

200 g slaniny (u Whole30 varianty případně nahradit bůčkem)

3 velké cibule

2 lžíce psyllia

4 stroužky česneku

3 lžičky majoránky

1 vejce

1 dcl domácího vývaru

5 lžic hořčice (např. od Alnatura)

3 lžíce domácího kečupu nebo rajčatového protlaku

1 lžička domácího grilovacího koření

1 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

Postup

Na přípravu opravdu dobré domácí sekané je nejlepší, pokud si maso umelete sami. Jestliže tu příležitost nemáte, použijte kupované mleté od prověřeného řezníka, ať máte jistotu, že vám tam nenamele všechny možné různé zbytky.

Slaninu, hovězí i vepřové maso nakrájejte na větší kostky.

Ty pak „na střídačku“ umelte.

Pokud chcete opravdu jemnou sekanou, celý proces zopakujte ještě jednou, tzn. maso umelte dvakrát.

Jestliže máte ale raději sekanou více zrnitou, stačí pomlít jednou.

Umleté maso smíchejte s 1 dcl vychlazeného vývaru, 1 nadrobno nakrájenou cibulí, 2 lžícemi psyllia, 4 utřenými stroužky česneku, 3 lžičkami majoránky, 1 vajíčkem, 3 lžícemi hořčice, 2 lžícemi kečupu, solí a pepřem.

Směs je potřeba ochutnat a případně dochutit.

Pokud se vám příčí představa syrového masa v ústech, udělejte si ze směsi malý karbanátek, opečte ho na pánvi na tuku a podle výsledné chuti dokořeňte masovou směs.

Až budete mít „vyladěnou“ chuť, směs dobře propracujte a tady myslím OPRAVDU DOBŘE 😉

Vaše trpělivost při hnětení (ideálně rukama) se vám odvděčí tím, že sekaná při pečení nepraskne a zbytečně se vám nevysuší.

Až budete mít pocit, že máte hotovo, propracujte maso ještě několikrát, ať máte opravdu jistotu 😉

Pak vytvořte z masa šišku a několikrát s ní během tvarování bouchněte o stůl.

Koukáte, co? 😉 Ono to má svůj důvod, z masa se tak dostane zbytečný vzduch a maso bude při pečení lépe držet pohromadě.

Vytvořenou šišku masa umístěte do pekáčku na vrstvu cibule (2 cibule pokrájené na proužky). Z této cibulky bude skvělé dochucení přílohy (zeleninového pyré, šťouchané dýně apod.), navíc se vám díky ní sekaná zespodu nepřipeče.

Maso potřete omáčkou z 1 lžíce kečupu, 2 lžic hořčice, 1 lžičky grilovacího koření a 1 lžíce olivového oleje.

Sekanou podlijte 1 dcl vody a pekáček dejte nezakrytý do vyhřáté trouby na 180°C.

Pečte cca 1 hodinu. Během této doby sekanou kontrolujte, občas trošku podlijte vodou a potřete kečupovo-hořčičnou směsí.

Podávejte buď samotné nebo s nějakou zeleninovou přílohou, ať už ve formě pyré, hranolků nebo zeleninového salátu.

Chuť sekané si můžete upravit podle svého – místo sušené majoránky přidejte čerstvé bylinky, nebo do masové směsi vmíchejte pokrájené kousky sušených rajčat a čerstvé bazalky.
Pod sekanou můžete kromě cibule vložit i kousky slaniny, žampióny (na fotce) anebo kořenovou zeleninu či dýni.

00:00

6 Recenzí / komentářů

blongie007

Únor 22, 2016

Super…. Jako vždy… Furt jsem dělala maso jen bez vajíčka, abych nemusela strouhanku a to Psylium mě nenapadlo. Je to bomba a byla fakt moc dobrá. Už nebudu dělat jinak ani rodině. Šťavnatá, pevné držící, nedroliva… <3

Lucie

Únor 22, 2016

To mě moc těší, že se sekaná povedla a chutnala.

12309548_10206444974940754_5883964250429991770_o

maticka90

Červen 17, 2016

Sekanou jsem dlouho nejedla, nechutnala mi, tohle je ovšem jiná káva – nejvíc nejlepší.

LG

Lucie

Červen 18, 2016

Tolik chvály, úplně se červenám 🙂

Sisina

Červenec 26, 2016

Dobrý den, můžu vynechat vejce? Bude to držet pak pohromadě? Děkuji

LG

Lucie

Červenec 26, 2016

Bude, nicméně to už nebude mít tak typickou chuť a jemnou konzistenci. Ale výborné to bude pořád, nebála bych se toho.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation