Podzimní zelná polévka » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Podzimní zelná polévka

Podzimní zelná polévka

    , , , , , ,   , , , , ,

Říjen 7, 2017

Hodnotit recept
Podzimní zelná polévka
5.0 3

Podzim nemám úplně v lásce. Nemůžu mu sice upřít nádhernou barevnost, ale to počasí! Takže - kdy už podzim, tak zatopit v krbu, hezky se zachumlat do deky, za zvuku deště si pustit nějaký pěkný film a k tomu si do misky nalít horkou sytou polévku. To by šlo, co říkáte?

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg vepřových žebírek

2 l vody

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

1 lžíce octa

30 g sádla

50 g cibule

150 g hlívy ústřičné

2 stroužky česneku

300 g bílého hlávkového zelí

1 lžička mletého kmínu

1 plná lžíce sladké papriky

200 g kedlubny

150 g dýně Hokaido

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Žebírka zalijte 2 litry studené vody, přidejte bobkový list, nové koření a ocet. Nesolte!

Nechte jemně probublávat 2-3 hodiny, dokud maso nezačne samo odpadávat od kosti. Můžete použít i pomalý hrnec. Na stupeň Low bych žebírka vařila 6-8 hodin.

Uvařené maso slijte, oberte z kostí a přibližně 300 g ho nakrájejte na kousky. Zbytek můžete použít na přípravu jiného jídla, bude ale skvěle chutnat i jen tak s hořčicí a hromadou čerstvé zeleniny.

V hrnci si na sádle orestujte kostičky cibule. Jakmile začne růžovět, přidejte na proužky nakrájenou hlívu a vše trošku osolte. Nechte houby pustit šťávu a tu za častého promíchání vyvařte. Přisypte rozdrcený česnek a ten nechte rozvonět.

Zelí nakrouhané na tenké nudličky důkladně promněte s troškou soli, dokud nezačne pouštět šťávu. Pak ho přidejte do hrnce k hlívě, přisypte mletý kmín a sladkou papriku. Promíchejte, nechte chvíli restovat a pak vše zalijte 1,5 litrem vývaru z žebírek. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Soli už většinou potřeba moc není. Záleží, kolik jste jí přidali k hlívě a zelí.

Do polévky přidejte oloupanou kedlubnu nakrájenou na kostičky a vše vařte přibližně 15 minut. Pak ještě na pár minut přisypte na kostky nakrájenou dýni (neloupanou, zbavenou semínek). Vařte na mírném ohni, dokud všechna zelenina nezměkne.

Část zeleniny vyberte z polévky a rozmixujte dohladka. Vraťte ji do polévky, přidejte nakrájené maso a vše krátce prohřejte.

Polévka nejlépe chutná odleželá druhý či třetí den. Pokud jíte mléčné výrobky, můžete ji při podávání doplnit lžící zakysané smetany. Fajnšmekři můžou přidat i špetku pálivé papriky.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie500 kcal
Bílkoviny31 g
Tuky35 g
Sacharidy10 g

6 Recenzí / komentářů

Katka

Říjen 8, 2017

Chystám se brzy uvařit tuto skvěle vypadající polévku… ale nejspíš nahradím kedlubnu tuřínem, dýni mám máslovou a žebírka jehněčí. Snad to bude dobré 🙂

Lucie

Říjen 9, 2017

Tuřín je skvělá volba, mimo Low Carb či Paleo budou fungovat i brambory. Jen těch jehněčích žebírek mi přijde škoda. Ty si raději upečte. Třeba s česnekem a rozmarýnem 🙂

Jindra Horáčková

Říjen 17, 2017

naprosto vynikající, stejně jako teplý salát z dýně, Lucie moc děkuji za inspirace a super popsané postupy přípravy jídel 🙂

Lucie

Říjen 17, 2017

Mám radost, že recepty chutnají a inspirují vás 🙂 Děkuji za milou zprávu.

Mirek Verner

Říjen 18, 2017

Vynikající!

Lucie

Říjen 18, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za zprávu.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Jana (Ivančice) zakoupil/a před 24 minutami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Eva (Litvínov) zakoupil/a před 1 hodinou
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Kateřina (Smiřice) zakoupil/a před 3 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Alexandra (Bratislava) zakoupil/a před 8 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Drahomíra (Praha 4) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Dana (Příbram) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
jana (Bělá pod Bezdězem) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Lucie (Kralice nad Oslavou) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Alena (Pacov) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Zuzana (Bratislava) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Vladislava (Ludgeřovice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
Lucie (Praha 3) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Nikola (Zlonice) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michaela (Pardubice- Studánka) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Lenka (Praha 5) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Lenka (Most) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jiřina (Kostelec nad č. lesy) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Pavla (Praha 8 - Karlín) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
František (Dolní Rožínka) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Pavol (584) zakoupil/a před 4 dny