Podzimní zelná polévka » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Podzimní zelná polévka

Podzimní zelná polévka

    , , , , , ,   , , , , ,

Říjen 7, 2017

Hodnotit recept
Podzimní zelná polévka
5.0 4

Podzim nemám úplně v lásce. Nemůžu mu sice upřít nádhernou barevnost, ale to počasí! Takže - kdy už podzim, tak zatopit v krbu, hezky se zachumlat do deky, za zvuku deště si pustit nějaký pěkný film a k tomu si do misky nalít horkou sytou polévku. To by šlo, co říkáte?

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg vepřových žebírek

2 l vody

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

1 lžíce octa

30 g sádla

50 g cibule

150 g hlívy ústřičné

2 stroužky česneku

300 g bílého hlávkového zelí

1 lžička mletého kmínu

1 plná lžíce sladké papriky

200 g kedlubny

150 g dýně Hokaido

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Žebírka zalijte 2 litry studené vody, přidejte bobkový list, nové koření a ocet. Nesolte!

Nechte jemně probublávat 2-3 hodiny, dokud maso nezačne samo odpadávat od kosti. Můžete použít i pomalý hrnec. Na stupeň Low bych žebírka vařila 6-8 hodin.

Uvařené maso slijte, oberte z kostí a přibližně 300 g ho nakrájejte na kousky. Zbytek můžete použít na přípravu jiného jídla, bude ale skvěle chutnat i jen tak s hořčicí a hromadou čerstvé zeleniny.

V hrnci si na sádle orestujte kostičky cibule. Jakmile začne růžovět, přidejte na proužky nakrájenou hlívu a vše trošku osolte. Nechte houby pustit šťávu a tu za častého promíchání vyvařte. Přisypte rozdrcený česnek a ten nechte rozvonět.

Zelí nakrouhané na tenké nudličky důkladně promněte s troškou soli, dokud nezačne pouštět šťávu. Pak ho přidejte do hrnce k hlívě, přisypte mletý kmín a sladkou papriku. Promíchejte, nechte chvíli restovat a pak vše zalijte 1,5 litrem vývaru z žebírek. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Soli už většinou potřeba moc není. Záleží, kolik jste jí přidali k hlívě a zelí.

Do polévky přidejte oloupanou kedlubnu nakrájenou na kostičky a vše vařte přibližně 15 minut. Pak ještě na pár minut přisypte na kostky nakrájenou dýni (neloupanou, zbavenou semínek). Vařte na mírném ohni, dokud všechna zelenina nezměkne.

Část zeleniny vyberte z polévky a rozmixujte dohladka. Vraťte ji do polévky, přidejte nakrájené maso a vše krátce prohřejte.

Polévka nejlépe chutná odleželá druhý či třetí den. Pokud jíte mléčné výrobky, můžete ji při podávání doplnit lžící zakysané smetany. Fajnšmekři můžou přidat i špetku pálivé papriky.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie440 kcal
Bílkoviny22 g
Tuky34 g
Sacharidy10 g

8 Recenzí / komentářů

Katka

Říjen 8, 2017

Chystám se brzy uvařit tuto skvěle vypadající polévku… ale nejspíš nahradím kedlubnu tuřínem, dýni mám máslovou a žebírka jehněčí. Snad to bude dobré 🙂

Lucie

Říjen 9, 2017

Tuřín je skvělá volba, mimo Low Carb či Paleo budou fungovat i brambory. Jen těch jehněčích žebírek mi přijde škoda. Ty si raději upečte. Třeba s česnekem a rozmarýnem 🙂

Jindra Horáčková

Říjen 17, 2017

naprosto vynikající, stejně jako teplý salát z dýně, Lucie moc děkuji za inspirace a super popsané postupy přípravy jídel 🙂

Lucie

Říjen 17, 2017

Mám radost, že recepty chutnají a inspirují vás 🙂 Děkuji za milou zprávu.

Mirek Verner

Říjen 18, 2017

Vynikající!

Lucie

Říjen 18, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za zprávu.

Míša

Říjen 28, 2017

Dnes byla k obědu, je výborná! A opravdu člověka zasytí. Přemýšlela jsem,že příště vyzkouším z uzených vepřových žebírek.

Lucie

Říjen 28, 2017

Mám radost, že chutnala. Uzená žebírka by mohla být skvělá volba! Díky za tip.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 3 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: MUDr.Zdeňka před 15 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dana před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Vlasta před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Šárka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Irena před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Eliška před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zuzana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Ivana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha) + 1 Item
zakoupil/a: Lucia před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Gabriela před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Martina před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Lucie před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Ditta před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Helena před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Simona před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Ester před 6 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Renata před 6 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Markéta před 6 dny