Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Podzimní zelná polévka

Podzimní zelná polévka

    , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Podzimní zelná polévka
5.0 5

Podzim nemám úplně v lásce. Nemůžu mu sice upřít nádhernou barevnost, ale to počasí! Takže - kdy už podzim, tak zatopit v krbu, hezky se zachumlat do deky, za zvuku deště si pustit nějaký pěkný film a k tomu si do misky nalít horkou sytou polévku. To by šlo, co říkáte?

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 kg vepřových žebírek

2 l vody

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

1 lžíce octa

30 g sádla

50 g cibule

150 g hlívy ústřičné

2 stroužky česneku

300 g bílého hlávkového zelí

1 lžička mletého kmínu

1 plná lžíce sladké papriky

200 g kedlubny

150 g dýně Hokaido

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Žebírka zalijte 2 litry studené vody, přidejte bobkový list, nové koření a ocet. Nesolte!

Nechte jemně probublávat 2-3 hodiny, dokud maso nezačne samo odpadávat od kosti. Můžete použít i pomalý hrnec. Na stupeň Low bych žebírka vařila 6-8 hodin.

Uvařené maso slijte, oberte z kostí a přibližně 300 g ho nakrájejte na kousky. Zbytek můžete použít na přípravu jiného jídla, bude ale skvěle chutnat i jen tak s hořčicí a hromadou čerstvé zeleniny.

V hrnci si na sádle orestujte kostičky cibule. Jakmile začne růžovět, přidejte na proužky nakrájenou hlívu a vše trošku osolte. Nechte houby pustit šťávu a tu za častého promíchání vyvařte. Přisypte rozdrcený česnek a ten nechte rozvonět.

Zelí nakrouhané na tenké nudličky důkladně promněte s troškou soli, dokud nezačne pouštět šťávu. Pak ho přidejte do hrnce k hlívě, přisypte mletý kmín a sladkou papriku. Promíchejte, nechte chvíli restovat a pak vše zalijte 1,5 litrem vývaru z žebírek. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Soli už většinou potřeba moc není. Záleží, kolik jste jí přidali k hlívě a zelí.

Do polévky přidejte oloupanou kedlubnu nakrájenou na kostičky a vše vařte přibližně 15 minut. Pak ještě na pár minut přisypte na kostky nakrájenou dýni (neloupanou, zbavenou semínek). Vařte na mírném ohni, dokud všechna zelenina nezměkne.

Část zeleniny vyberte z polévky a rozmixujte dohladka. Vraťte ji do polévky, přidejte nakrájené maso a vše krátce prohřejte.

Polévka nejlépe chutná odleželá druhý či třetí den. Pokud jíte mléčné výrobky, můžete ji při podávání doplnit lžící zakysané smetany. Fajnšmekři můžou přidat i špetku pálivé papriky.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota440 kcal / 1 841 kJ
Sacharidy10 g
Tuky34 g
Bílkoviny22 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




10 Recenzí / komentářů

Katka

8 října, 2017

Chystám se brzy uvařit tuto skvěle vypadající polévku… ale nejspíš nahradím kedlubnu tuřínem, dýni mám máslovou a žebírka jehněčí. Snad to bude dobré 🙂

Lucie

9 října, 2017

Tuřín je skvělá volba, mimo Low Carb či Paleo budou fungovat i brambory. Jen těch jehněčích žebírek mi přijde škoda. Ty si raději upečte. Třeba s česnekem a rozmarýnem 🙂

Jindra Horáčková

17 října, 2017

naprosto vynikající, stejně jako teplý salát z dýně, Lucie moc děkuji za inspirace a super popsané postupy přípravy jídel 🙂

Lucie

17 října, 2017

Mám radost, že recepty chutnají a inspirují vás 🙂 Děkuji za milou zprávu.

Mirek Verner

18 října, 2017

Vynikající!

Lucie

18 října, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za zprávu.

Míša

28 října, 2017

Dnes byla k obědu, je výborná! A opravdu člověka zasytí. Přemýšlela jsem,že příště vyzkouším z uzených vepřových žebírek.

Lucie

28 října, 2017

Mám radost, že chutnala. Uzená žebírka by mohla být skvělá volba! Díky za tip.

Světlana

13 října, 2018

ted jsem ji uvařila (sice místo žebírek jsem tam šoupla králičí hlavu), je vynikající 🙂

Lucie

14 října, 2018

Super volba s tím králíkem! Mám radost, že chutnalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0