Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Podzimní zelná polévka

Podzimní zelná polévka

    , , , , , ,   , , , , ,

Říjen 7, 2017

Hodnotit recept
Podzimní zelná polévka
5.0 5

Podzim nemám úplně v lásce. Nemůžu mu sice upřít nádhernou barevnost, ale to počasí! Takže - kdy už podzim, tak zatopit v krbu, hezky se zachumlat do deky, za zvuku deště si pustit nějaký pěkný film a k tomu si do misky nalít horkou sytou polévku. To by šlo, co říkáte?

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg vepřových žebírek

2 l vody

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

1 lžíce octa

30 g sádla

50 g cibule

150 g hlívy ústřičné

2 stroužky česneku

300 g bílého hlávkového zelí

1 lžička mletého kmínu

1 plná lžíce sladké papriky

200 g kedlubny

150 g dýně Hokaido

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 10 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Žebírka zalijte 2 litry studené vody, přidejte bobkový list, nové koření a ocet. Nesolte!

Nechte jemně probublávat 2-3 hodiny, dokud maso nezačne samo odpadávat od kosti. Můžete použít i pomalý hrnec. Na stupeň Low bych žebírka vařila 6-8 hodin.

Uvařené maso slijte, oberte z kostí a přibližně 300 g ho nakrájejte na kousky. Zbytek můžete použít na přípravu jiného jídla, bude ale skvěle chutnat i jen tak s hořčicí a hromadou čerstvé zeleniny.

V hrnci si na sádle orestujte kostičky cibule. Jakmile začne růžovět, přidejte na proužky nakrájenou hlívu a vše trošku osolte. Nechte houby pustit šťávu a tu za častého promíchání vyvařte. Přisypte rozdrcený česnek a ten nechte rozvonět.

Zelí nakrouhané na tenké nudličky důkladně promněte s troškou soli, dokud nezačne pouštět šťávu. Pak ho přidejte do hrnce k hlívě, přisypte mletý kmín a sladkou papriku. Promíchejte, nechte chvíli restovat a pak vše zalijte 1,5 litrem vývaru z žebírek. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Soli už většinou potřeba moc není. Záleží, kolik jste jí přidali k hlívě a zelí.

Do polévky přidejte oloupanou kedlubnu nakrájenou na kostičky a vše vařte přibližně 15 minut. Pak ještě na pár minut přisypte na kostky nakrájenou dýni (neloupanou, zbavenou semínek). Vařte na mírném ohni, dokud všechna zelenina nezměkne.

Část zeleniny vyberte z polévky a rozmixujte dohladka. Vraťte ji do polévky, přidejte nakrájené maso a vše krátce prohřejte.

Polévka nejlépe chutná odleželá druhý či třetí den. Pokud jíte mléčné výrobky, můžete ji při podávání doplnit lžící zakysané smetany. Fajnšmekři můžou přidat i špetku pálivé papriky.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie440 kcal
Bílkoviny22 g
Tuky34 g
Sacharidy10 g

10 Recenzí / komentářů

Katka

Říjen 8, 2017

Chystám se brzy uvařit tuto skvěle vypadající polévku… ale nejspíš nahradím kedlubnu tuřínem, dýni mám máslovou a žebírka jehněčí. Snad to bude dobré 🙂

Lucie

Říjen 9, 2017

Tuřín je skvělá volba, mimo Low Carb či Paleo budou fungovat i brambory. Jen těch jehněčích žebírek mi přijde škoda. Ty si raději upečte. Třeba s česnekem a rozmarýnem 🙂

Jindra Horáčková

Říjen 17, 2017

naprosto vynikající, stejně jako teplý salát z dýně, Lucie moc děkuji za inspirace a super popsané postupy přípravy jídel 🙂

Lucie

Říjen 17, 2017

Mám radost, že recepty chutnají a inspirují vás 🙂 Děkuji za milou zprávu.

Mirek Verner

Říjen 18, 2017

Vynikající!

Lucie

Říjen 18, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za zprávu.

Míša

Říjen 28, 2017

Dnes byla k obědu, je výborná! A opravdu člověka zasytí. Přemýšlela jsem,že příště vyzkouším z uzených vepřových žebírek.

Lucie

Říjen 28, 2017

Mám radost, že chutnala. Uzená žebírka by mohla být skvělá volba! Díky za tip.

Světlana

Říjen 13, 2018

ted jsem ji uvařila (sice místo žebírek jsem tam šoupla králičí hlavu), je vynikající 🙂

Lucie

Říjen 14, 2018

Super volba s tím králíkem! Mám radost, že chutnalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation

Všechny mé recepty v MOBILNÍ APLIKACI pro iOS i Android

angle-double-right
angle-double-left