Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Polévka ze zelených fazolek se ztraceným vejcem

Polévka ze zelených fazolek se ztraceným vejcem

  , ,   , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Polévka ze zelených fazolek se ztraceným vejcem
0.0 0

Když jsem byla malá, fazolové lusky u mě patřily do skupiny nenáviděné zeleniny. Vždycky chudinky skončily na okraji talíře, ve společnosti podobně nemilovaných kapustiček 😀 Ale na obranu obou těchto druhů zeleniny - nikdy jsem je neochutnala jinak než jako cosi rozvařeného šedozeleného vysypaného do polévky ze sáčku s mraženou zeleninou. Dneska obě miluju a věřím, že kdybych jako dítě ochutnala třeba tuhle polévku, nikdy by se u mě na blacklist nedostaly 😀

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300 g zelených fazolek

20 g másla nebo ghee *

150 g cibule

4 stroužky česneku

600 ml vývaru nebo vody

120 g smetany ke šlehání

nebo na vaření *

50 g špeku nebo slaniny *

3 vejce *

1 lžíce octa

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

POLÉVKA

Očistěte fazolové lusky - omyjte je, odkrojte špičky se stopkou a odstraňte případná postranní vlákna. Můžete i použít i fazolky mražené.

V hrnci rozehřejte máslo nebo ghee a opečte v něm dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli. Jemně ji osolte.

Přidejte polovinu rozdrceného česneku a nechte krátce rozvonět.

Přisypte očištěné fazolové lusky, zalijte vývarem a opepřete.

Přiveďte k varu, zakryjte a nechte jemně probublávat cca 20 minut.

Až fazolky změknou, obsah hrnce rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a podle chuti osolte a opepřete.

V pánvi opečte nadrobno nakrájený špek nebo slaninu. Až zezlátne, přidejte zbytek rozdrceného česneku a nechte za stálého míchání rozvonět.

Pokud se chcete zbavit přebytečného tuku, můžete vyškvařený špek s česnekem slít přes sítko.

ZTRACENÁ VEJCE

Na přípravu ztracených (zastřených, pošírovaných) vajec je pro optimální výsledek nejlepší použít co nejčerstvější vejce. Těm drží bílek krásně tvar a neobsahuje tekutější část, která se při vaření rozptýlí do vody.

Pokud nemáte přístup k čerstvě sebraným vejcím, pomozte si tím, že je přecedíte přes sítko. Tekutá část bílku odteče a vám zůstane pevnější vajíčko, které bude při vaření lépe držet tvar. Počítejte ale s tím, že čím starší vejce je, tím větší část bílku odteče.

V menším, ale vyšším hrnci přiveďte k varu vodu. Až začne vřít, přilijte ocet. Ten pomůže tomu, aby se povrch bílku co nejrychleji vysrážel a udržel tvar.

Teplotu plotýnky stáhněte, aby voda jen jemně perlila a už se vyloženě nevařila. Stoupající bubliny v prudce se vařící vodě by totiž narušily jemnou strukturu syrového vejce.

Rozklepněte vejce, přeceďte ho přes sítko a přelijte do malé mističky.

Pomocí lžíce vytvořte v hrnci s vodou vír a vejce z mističky opatrně vlijte do jeho středu. Pohyb vody pomůže bílek obalit okolo žloutku (zastřít ho).

Nyní si stopněte přesně 3 minuty. Jakmile uplynou, vejce opatrně z hrnce vyjměte pomocí děrované naběračky.

Pokud máte v plánu připravit i další zastřená vejce, to právě uvařené vložte opatrně do misky s ledovou vodou. Tím se zastaví proces varu a žloutek zůstane stále krásně tekutý až do podávání. Takto odložená vejce se pak prohřejí na talíři v horké polévce.

PODÁVÁNÍ

Horkou polévku doplňte ztracenými vejci a posypte opraženým špekem.

Můžete ji podávat jako lehčí hlavní chod nebo sytější polévku následovanou lehčím hlavním jídlem.

Ať chutná ❤️

* TIPY
Pokud se vám nechce připravovat se zastřenými vejci (i když tuhle variantu opravdu vřele doporučuji, protože tekutý žloutek polévku krásně dochutí), můžete polévku podávat s vejci uvařenými natvrdo a nakrájenými na kostičky, nebo případně vejce úplně vynechat.
U vegetariánské či bezmasé varianty špek nebo slaninu vynechte a česnek přidejte do základu k cibuli.
Pro variantu bez mléčných výrobků použijte olivový olej či sádlo a smetanu nahraďte pár najemno rozmixovanými kešu ořechy s vodou.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota480 kcal
Sacharidy12 g
Tuky40 g
Bílkoviny15 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0