Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Polévka ze zelených fazolek se ztraceným vejcem

Polévka ze zelených fazolek se ztraceným vejcem

  , ,   , , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Polévka ze zelených fazolek se ztraceným vejcem
5.0 1

Když jsem byla malá, fazolové lusky u mě patřily do skupiny nenáviděné zeleniny. Vždycky chudinky skončily na okraji talíře, ve společnosti podobně nemilovaných kapustiček 😀 Ale na obranu obou těchto druhů zeleniny - nikdy jsem je neochutnala jinak než jako cosi rozvařeného šedozeleného vysypaného do polévky ze sáčku s mraženou zeleninou. Dneska obě miluju a věřím, že kdybych jako dítě ochutnala třeba tuhle polévku, nikdy by se u mě na blacklist nedostaly 😀

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

300 g zelených fazolek

20 g másla nebo ghee * (viz TIPY)

150 g cibule

4 stroužky česneku

600 ml vývaru nebo vody

120 g smetany ke šlehání nebo na vaření *

50 g špeku nebo slaniny *

3 vejce *

1 lžíce octa

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

POLÉVKA

Očistěte fazolové lusky - omyjte je, odkrojte špičky se stopkou a odstraňte případná postranní vlákna. Můžete i použít i fazolky mražené.

V hrnci rozehřejte máslo nebo ghee a opečte v něm dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli. Jemně ji osolte.

Přidejte polovinu rozdrceného česneku a nechte krátce rozvonět.

Přisypte očištěné fazolové lusky, zalijte vývarem a opepřete.

Přiveďte k varu, zakryjte a nechte jemně probublávat cca 20 minut.

Až fazolky změknou, obsah hrnce rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a podle chuti osolte a opepřete.

V pánvi opečte nadrobno nakrájený špek nebo slaninu. Až zezlátne, přidejte zbytek rozdrceného česneku a nechte za stálého míchání rozvonět.

Pokud se chcete zbavit přebytečného tuku, můžete vyškvařený špek s česnekem slít přes sítko.

ZTRACENÁ VEJCE

Na přípravu ztracených (zastřených, pošírovaných) vajec je pro optimální výsledek nejlepší použít co nejčerstvější vejce. Těm drží bílek krásně tvar a neobsahuje tekutější část, která se při vaření rozptýlí do vody.

Pokud nemáte přístup k čerstvě sebraným vejcím, pomozte si tím, že je přecedíte přes sítko. Tekutá část bílku odteče a vám zůstane pevnější vajíčko, které bude při vaření lépe držet tvar. Počítejte ale s tím, že čím starší vejce je, tím větší část bílku odteče.

V menším, ale vyšším hrnci přiveďte k varu vodu. Až začne vřít, přilijte ocet. Ten pomůže tomu, aby se povrch bílku co nejrychleji vysrážel a udržel tvar.

Teplotu plotýnky stáhněte, aby voda jen jemně perlila a už se vyloženě nevařila. Stoupající bubliny v prudce se vařící vodě by totiž narušily jemnou strukturu syrového vejce.

Rozklepněte vejce, přeceďte ho přes sítko a přelijte do malé mističky.

Pomocí lžíce vytvořte v hrnci s vodou vír a vejce z mističky opatrně vlijte do jeho středu. Pohyb vody pomůže bílek obalit okolo žloutku (zastřít ho).

Nyní si stopněte přesně 3 minuty. Jakmile uplynou, vejce opatrně z hrnce vyjměte pomocí děrované naběračky.

Pokud máte v plánu připravit i další zastřená vejce, to právě uvařené vložte opatrně do misky s ledovou vodou. Tím se zastaví proces varu a žloutek zůstane stále krásně tekutý až do podávání. Takto odložená vejce se pak prohřejí na talíři v horké polévce.

PODÁVÁNÍ

Horkou polévku doplňte ztracenými vejci a posypte opraženým špekem.

Můžete ji podávat jako lehčí hlavní chod nebo sytější polévku následovanou lehčím hlavním jídlem.

TIPY *

Pokud se vám nechce připravovat se zastřenými vejci (i když tuhle variantu opravdu vřele doporučuji, protože tekutý žloutek polévku krásně dochutí), můžete polévku podávat s vejci uvařenými natvrdo a nakrájenými na kostičky, nebo případně vejce úplně vynechat.

U vegetariánské či bezmasé varianty špek nebo slaninu vynechte a česnek přidejte do základu k cibuli.

Pro variantu bez mléčných výrobků (např. Whole30) použijte olivový olej či sádlo a smetanu nahraďte pár najemno rozmixovanými kešu ořechy s vodou.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota480 kcal
Sacharidy12 g
Tuky40 g
Bílkoviny15 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




6 Recenzí / komentářů

olga

1 října, 2020

skvělá

Lucka

1 října, 2020

To moc ráda čtu, že chutnalo 🙂 Děkuju za komentář ❤️

Monika

15 října, 2020

Super recept, jednoduchá a chutná, povedla se na jedničku!!

Lucka

15 října, 2020

To moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Díky za komentář 🙂

Michaela

20 března, 2021

Chystám sa ze ji dnes uvařím ale nemám chuť na vejce…jim ho často… čím ho nahradit plnohodnotne?

Lucka

20 března, 2021

Nejsem si jistá, co přesně myslíte „plnohodnotnou náhradou“. Chuťově dle mého ničím. Pro doplnění bílkovin můžete případně přidat trošku slaniny navíc nebo kousky kuřecího masa. Ale bez vejce to dle mého nebo úplně ono 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0