Řecké tzatziki s křupavými halloumi chipsy
Řecké tzatziki s křupavými halloumi chipsy
Omáčky, dipy, Rychlovky (do 30 minut), Snacky Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské halloumi, jogurt, okurka
2022-07-04
Ohodnotit receptJak připravit opravdu dobré tradiční řecké tzatziki? Stačí dodržet pár základních bodů, jako je hustý jogurt, dobře vymačkaná okurka a to správné dochucení. Když je navíc doplníte křupavými sýrovými chipsy, úspěch je zaručen. Někdy stačí vážně velmi málo, abyste z pár surovin vykouzlili tu největší pochoutku! ❤️
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
20 minut
10 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
20 minut
10 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
Postup
TZATZIKI
Česnek nasekejte nadrobno a následně s octem a solí utřete do hladké pasty (nejlépe v hmoždíři).
Smíchejte ji s hustým jogurtem (viz TIPY) a většinou olivového oleje.
Omytou neoloupanou salátovou okurku nastrouhejte nahrubo, promačkejte, nechte chvíli odpočinout a pak co nejvíce vymačkejte (v bavlněné utěrce nebo sítku). Mělo by jí zbýt maximálně 75 g.
Vymačkanou okurku vmíchejte do vychlazeného ochuceného jogurtu.
Podle chuti můžete volitelně přidat i drobně nasekané čerstvé bylinky (kopr a/nebo mátu) a čerstvě umletý pepř.
CHIPSY
Halloumi osušte a pomocí ostrého nože nakrájejte na tenounké plátky (1-2 mm).
Plech vyložený pečicím papírem jemně omastěte a rozložte na něj sýrové plátky.
Jemně je posypte gyros kořením, otočte a to samé zopakujte i z druhé strany.
Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte cca 10 minut dozlatova.
Ke konci sýrové chipsy dobře hlídejte, ať se nespálí. Pokud se některé budou péct rychleji, vyndejte z trouby a ostatní případně na plechu otočte.
SERVÍROVÁNÍ
Vychlazené tzatziki pokapejte troškou olivového oleje a doplňte křupavými halloumi chipsy a případně také nakrájenou zeleninou a/nebo olivami.
TIPY
Na přípravu tradiční řecké omáčky tzatziki volte co nejvíce tučný a hustý řecký jogurt. Ty bez tuku bývají výrazně kyselejší, proto při jejich použití raději snižte množství přidaného octa.
Pokud řecký jogurt neseženete, můžete tradiční tučný bílý jogurt nechat několik hodin vykapat v sítu vyloženém čistou bavlněnou utěrkou (pozor na ty vyprané s aviváží). Vykapáním se jogurt zahustí a také se mírně sníží jeho kyselost.
Na přípravu tzatziki volte okurky s tenkou slupkou a drobnými semínky. Ostatní druhy oloupejte a vyřízněte jim vodnatý střed s výraznými semínky.
Vymačkanou šťávu z okurky nevylévejte. Skvěle ochutí vodu s pár kapkami citrónu. Pokud ji ale používat nechcete, můžete nastrouhanou okurku pro lepší zbavení přebytečné tekutiny mírně osolit.
Možná vás to překvapí, ale do pravé původní řecké tzatziki omáčky nepatří kopr, máta a ani pepř. Nicméně pokud jste na ně zvyklí, nebojte se je použít.
To samé platí i pro náhradu tradičně používaného vinného octa za menší množství citrónové šťávy.
Tzatziki zakryté a uložené v lednici vydrží několik dní, nejlépe ale chutnají spotřebované do 2 dnů.
Halloumi krájejte na tenké rovnoměrné plátky. Čím tenčí budou, tím se lépe vypečou dokřupava. Velmi dobře k tomu poslouží i ostrá plochá škrabka.
Halloumi chipsy chutnají nejlépe čerstvě upečené, lze je ale pár dní uchovávat v lednici a před podáváním případně krátce prohřát v troubě.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..