📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Rychle naložený květák

Rychle naložený květák

  ,   , , , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Rychle naložený květák
5.0 4

Zaručuji vám, že tenhle květák překvapí naprosto každého, komu ho dáte na talíř. A to nejen svými zářivými barvami, ale i skvělou chutí. Příprava trvá jen pár minut. Pak už jen stačí vydržet alespoň do druhého dne a můžete ochutnat tuhle křupavou lahůdku. Myslím, že hned poběžíte pro další květák 🙂

  • Příprava: 8 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 8 hodin 10 minut

    5 minut

    8 hodin 15 minut

  • Množství: 8 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

ZÁKLAD

800 g květáku

300 ml vody

400 m jablečného octa

8 g soli

20 g sladidla podle vašeho stravovacího stylu * (nasekané datle, med, erythritol, xylitol aj.)

VARIANTY

2 lžičky hořčičných semínek

2 čerstvé chilli papričky

40 g červené řepy (čerstvé nebo i předvařené)

2 bobkové listy

2 stroužky česneku

1/2 lžičky mleté kurkumy

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 8 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 5 minut
  • 8 hodin 10 minut

    5 minut

    8 hodin 15 minut

  • Množství: 8 porcí

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky.

V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, sůl a zvolené sladidlo.

Jakmile začne nálev vřít, vhoďte do něj květák a nechte pod pokličkou jemně vařit přibližně 5 minut.

Pak plotýnku vypněte a květák s nálevem na ní nechte stát zakrytý dalších cca 10 minut.

Vařící vodou vypláchněte vhodné uzavíratelné sklenice. Pomocí čisté vidličky do nich napěchujte povařený květák a podle chuti ho doplňte některou z uvedených variant:

- hořčičná semínka a nakrájené čerstvé chilli papričky (případně jalapeño)

- plátky oloupané červené řepy a bobkový list

- tenké plátky česneku a mletá kurkuma

Obsah sklenic zalijte horkým octovým nálevem.

Sklenice pečlivě uzavřete a položte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout.

Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Lze ho ale podávat již druhý den po naložení.

Skvěle se hodí k upečenému masu i jako pikantní doplněk různých skládaných misek.

TIPY

Množství doplňujících surovin pro jednotlivé chuťově varianty odpovídá celkovému množství květáku, tedy 800 g. Pokud budete chtít připravit z tohoto množství více variant, jejich množství odpovídajícím způsobem snižte.

Pokud vám nálev nevystačí, sklenice případně dolijte nově vytvořeným studeným nálevem. Snažte se ale sklenice květákem naplnit tak, aby okolo něj nezůstávalo příliš volného místa a nálevu nebylo potřeba moc. Na druhou stranu netlačte květákové růžičky do sklenic násilím, aby se nepolámaly.

Sklenici s kurkumovým květákem během uložení občas otočte. Kurkuma má tendenci klesat ke dnu, tak otočením napomožte, aby se všechen květák stejnoměrně obarvil.

Pokud vám nálev nevystačí, klidně sklenice dolijte studeným octem rozmíchaným s vodou v poměru 1,5:1 a mírně osoleným. Snažte se ale sklenice květákem naplnit tak, aby okolo něj nezůstávalo příliš volného místa a nálevu nebylo potřeba moc. Na druhou stranu necpěte květákové růžičky do sklenic násilím, aby se nepolámaly.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/8 podle receptu
Energetická hodnota40 kcal / 160 kJ
Sacharidy4 g
Tuky0 g
Bílkoviny2 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

16 Recenzí / komentářů

vlasta mlejnková

13 srpna, 2016

Skvělé, jak mi vyjde čas, zkusím – podle ingrediencí mě už teď honí mlsná

Lucie

14 srpna, 2016

Dneska budu dělat další várku. Ta předchozí nějak rychle zmizela 😀

Miroslav

3 října, 2016

Vynikající. Zároveň musím pochválit recept na konfitovaná rajčata z “Letní kuchařky”. Naprostá pecka.

Lucie

3 října, 2016

Moc díky za vyzkoušení receptů a jejich pochvalu 🙂

Evka

24 února, 2017

Skvely recept,nikdy by me samotnou nenapadlo nalozit zrovna kvetak. Chutnalo i odpurcum zdrave stravy☺

Lucie

24 února, 2017

Lahůdka, že? Také mi to moc chutná 🙂 Oni odpůrci zdravé stravy většinou netuší, o jaké lahůdky se jen z principu zbytečně připravují 😉

Jana

11 března, 2017

Hned příští týden vyzkouším, ale bylo by možné místo datli fíky?

Lucie

11 března, 2017

Použijte spíš trošku medu (pokud teda nejste na Whole30, tam se med nesmí).

Pavlína

27 listopadu, 2017

Mohu nahradit datle xylitolem?

Lucie

27 listopadu, 2017

Určitě ano.

Lucie

24 února, 2018

Pri whole 30 se smimi datle? Diky

Lucie

24 února, 2018

Ano, omezeně, ale jen na jemné ochucení slaných jídel. Ne třeba na dezerty či na slazení kávy.

Zora

14 září, 2019

Dobrý den, já opravdu nemusím červenou řepu, už jen ta vůně mi nedělá dobře na duši :D. Má v receptu důležitou roli, nebo ji mohu vynechat/nahradit?
Děkuji

Lucka

14 září, 2019

Dobrý den, tak ji vynechte 🙂 Hlavní roli hraje její barva, a pak malinko i chuť. Ale nijak zásadně.

Jitka

21 dubna, 2021

A co trošičku modreho/červeného zelí? To by šlo, ne? V poslední době jsem si navykla Marino at si trochu najemno nakrouhaného červeného zelí do octa. Přidávám pak do salátů, do šťouchaných brambor, respektive jejich LC náhražku. Zkuste to taky. Do květák by to taky mohlo jít! Ale bude asi spíš modrej. Zítra asi zkusím!

Lucka

22 dubna, 2021

Určitě by to šlo! ❤️ A třeba také kurkuma.
Díky za tip na naložené zelí. Já v poslední době hodně zeleninu kvasím, ale určitě také vyzkouším.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0