Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou

Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou

  , ,   , , ,   , ,

Leden 14, 2017

Hodnotit recept
Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou
5.0 4

Tohle jednoduché zeleninové jídlo je takový malý kuchařský poklad. Dá se velice snadno obměňovat, můžete ho připravit jako rychlý oběd či večeři, vynecháním slaniny a vajec vám poskytne základ hlavního jídla, kde ho jako přílohu doplníte kouskem masa. "Rýži" si můžete připravit dopředu a ráno, až budete pospíchat, stačí ji prohřát a rozmíchat s vejci jako extra rychlou snídani. Směs můžete dochutit vaším oblíbeným kořením, přimíchat různé bylinky... Zkrátka si hrát 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

150 g cibule

150 g slaniny

500 g celeru

150 g mrkve

4 vejce

2 lžíce ghee nebo sádla

1 lahůdková cibulka

sůl

pepř

Postup

Ve velké pánvi (opravdu co největší) si rozehřejte tuk a na něm na střední teplotu za častého promíchání osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.

Jakmile je cibule i slanina opečená hezky dohněda, přisypte k nim očištěnou syrovou zeleninu (celer a mrkev), rozdrcenou ve stolním mixéru na zrníčka ve velikosti rýže.

Obsah pánve osolte a opepřete, za častého promíchání nechte orestovat. Pak teplotu plotýnky stáhněte na nižší výkon a pánev zakryjte pokličkou. Zeleninu není nutné podlévat, pustí dostatek vláhy, aby se nepřipékala a přitom zůstala hezky kyprá.

Občas směs zkontrolujte a promíchejte. Duste, dokud zelenina nezměkne. To trvá přibližně 10-15 minut.

Jakmile jsou zrníčka celeru a mrkve příjemně měkké na skus, odstraňte z pánve pokličku, zvyšte výkon plotýnky, zeleninovou směs shrňte ke straně a na odkryté dno vyklepněte vejce. Osolte je a opepřete.

Nechte je odspodu zatáhnout a pak je jen několika prohrábnutími promíchejte. Nechceme z nich udělat klasická míchaná vejce, spíše potrhanou omeletu.

Jakmile veškerá vaječná směs ztuhne, rozdělte ji měchačkou na jednotlivé hrudky a ty promíchejte se zeleninou, kterou jste si v pánvi předtím shrnuli ke straně.

Směs na talíři při podávání ozdobte na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Slaninu můžete v receptu nahradit kousky masa od večeře. Pouze ho přidejte až na závěr a krátce prohřejte.

00:00

10 Recenzí / komentářů

Pavla

Leden 14, 2017

Super recept ani moc náročný na čas a je to mooooc dobré 🙂

Lucie

Leden 14, 2017

Přesně 🙂

Rádmila Uhlířová

Leden 22, 2017

Dnes jsem vyzkoušela, rychlé a moc dobré, děkuji.

Lucie

Leden 22, 2017

To mám radost. Moc díky za zprávu.

Aneta

Leden 24, 2017

Dobry den, chtěla jsem se zeptat jakou dáváte slaninu, aby byla paleo? Všude v obchodech hledám, čtu složení, ale ve všech je minimálně cukr, sladidla a nejake konzervanty apod. Zatím se mi bohužel nepodařilo najít slaninu, která by mela složení vyhovující paleo. Dekuji

Lucie

Leden 24, 2017

Dobrý den, sehnat vyhovující slaninu je docela oříšek. S největší pravděpodobností uspějete na farmářských trzích a u malovýrobců, ale i tak nebude slanina většinou úplně čistá, co se týká dusitanů. Ty, jak mi bylo vysvětleno přímo výrobcem, vyžaduje hygiena pro dodržení zdravotní nezávadnosti uzenářských výrobků (trochu paradox). Já se snažím snížit spotřebu uzenin na maximum, takže slaninu moc často nekupuji, ale když už, navštívím místní trhy nebo si zajedu do potravin v Marks & Spencer pro britskou slaninu (je trošku jiná než ta naše česká). Slaninu lze ale celkem dobře nahradit i nadrobno nakrájeným bůčkem či parmskou šunkou (ta se dá sehnat i bez dusitanů, jen je vyšší cena). Nebo prostě použít kousky pečeně od večeře 🙂

StandyB

Leden 24, 2017

Fantastické 🙂 práve som dovečerala túto dobrotu! Ďakujem 🙂

Lucie

Leden 25, 2017

Já díky za vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Michaela

Březen 1, 2017

Hezký den, moc mě tento recept zaujal, jen bych chtěla vědět, jaký používáte mixér na tu zeleninu, nějak se mi nedaří udělat tu “rýži” z celeru a mrkve. Nakrájela jsem to na kostičky a hodila do mixéru, ale ten to jaksi nebere, ani když to tam trochu šťouchám. Tak jsem přidala trochu vody a mám z toho kaši. Poradíte? Díky Michaela

Lucie

Březen 1, 2017

Dobrý den, Michaelo. Vodu určitě nepřidávejte. Dopadne to přesně jak píšete 😉 Osobně na výrobu zeleninové “rýže” používám mixér, který bývá označován jako sekáček nebo food procesor. Stolní nebo ponorný mixér se k tomu nehodí.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x