Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou

Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou

  , ,   , , ,   , ,

Leden 14, 2017

Hodnotit recept
Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou
5.0 12

Tohle jednoduché zeleninové jídlo je takový malý kuchařský poklad. Dá se velice snadno obměňovat, můžete ho připravit jako rychlý oběd či večeři, vynecháním slaniny a vajec vám poskytne základ hlavního jídla, kde ho jako přílohu doplníte kouskem masa. "Rýži" si můžete připravit dopředu a ráno, až budete pospíchat, stačí ji prohřát a rozmíchat s vejci jako extra rychlou snídani. Směs můžete dochutit vaším oblíbeným kořením, přimíchat různé bylinky... Zkrátka si hrát 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

150 g cibule

150 g slaniny

500 g celeru

150 g mrkve

4 vejce

2 lžíce ghee nebo sádla

1 lahůdková cibulka

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 5 minut

    15 minut

    20 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Ve velké pánvi (opravdu co největší) si rozehřejte tuk a na něm na střední teplotu za častého promíchání osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu.

Jakmile je cibule i slanina opečená hezky dohněda, přisypte k nim očištěnou syrovou zeleninu (celer a mrkev), rozdrcenou ve stolním mixéru na zrníčka ve velikosti rýže.

Obsah pánve osolte a opepřete, za častého promíchání nechte orestovat. Pak teplotu plotýnky stáhněte na nižší výkon a pánev zakryjte pokličkou. Zeleninu není nutné podlévat, pustí dostatek vláhy, aby se nepřipékala a přitom zůstala hezky kyprá.

Občas směs zkontrolujte a promíchejte. Duste, dokud zelenina nezměkne. To trvá přibližně 10-15 minut.

Jakmile jsou zrníčka celeru a mrkve příjemně měkké na skus, odstraňte z pánve pokličku, zvyšte výkon plotýnky, zeleninovou směs shrňte ke straně a na odkryté dno vyklepněte vejce. Osolte je a opepřete.

Nechte je odspodu zatáhnout a pak je jen několika prohrábnutími promíchejte. Nechceme z nich udělat klasická míchaná vejce, spíše potrhanou omeletu.

Jakmile veškerá vaječná směs ztuhne, rozdělte ji měchačkou na jednotlivé hrudky a ty promíchejte se zeleninou, kterou jste si v pánvi předtím shrnuli ke straně.

Směs na talíři při podávání ozdobte na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Slaninu můžete v receptu nahradit kousky masa od večeře. Pouze ho přidejte až na závěr a krátce prohřejte.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Kalorie640 kcal
Bílkoviny30 g
Tuky42 g
Sacharidy27 g

28 Recenzí / komentářů

Pavla

Leden 14, 2017

Super recept ani moc náročný na čas a je to mooooc dobré 🙂

Lucie

Leden 14, 2017

Přesně 🙂

Rádmila Uhlířová

Leden 22, 2017

Dnes jsem vyzkoušela, rychlé a moc dobré, děkuji.

Lucie

Leden 22, 2017

To mám radost. Moc díky za zprávu.

Aneta

Leden 24, 2017

Dobry den, chtěla jsem se zeptat jakou dáváte slaninu, aby byla paleo? Všude v obchodech hledám, čtu složení, ale ve všech je minimálně cukr, sladidla a nejake konzervanty apod. Zatím se mi bohužel nepodařilo najít slaninu, která by mela složení vyhovující paleo. Dekuji

Lucie

Leden 24, 2017

Dobrý den, sehnat vyhovující slaninu je docela oříšek. S největší pravděpodobností uspějete na farmářských trzích a u malovýrobců, ale i tak nebude slanina většinou úplně čistá, co se týká dusitanů. Ty, jak mi bylo vysvětleno přímo výrobcem, vyžaduje hygiena pro dodržení zdravotní nezávadnosti uzenářských výrobků (trochu paradox). Já se snažím snížit spotřebu uzenin na maximum, takže slaninu moc často nekupuji, ale když už, navštívím místní trhy nebo si zajedu do potravin v Marks & Spencer pro britskou slaninu (je trošku jiná než ta naše česká). Slaninu lze ale celkem dobře nahradit i nadrobno nakrájeným bůčkem či parmskou šunkou (ta se dá sehnat i bez dusitanů, jen je vyšší cena). Nebo prostě použít kousky pečeně od večeře 🙂

StandyB

Leden 24, 2017

Fantastické 🙂 práve som dovečerala túto dobrotu! Ďakujem 🙂

Lucie

Leden 25, 2017

Já díky za vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Michaela

Březen 1, 2017

Hezký den, moc mě tento recept zaujal, jen bych chtěla vědět, jaký používáte mixér na tu zeleninu, nějak se mi nedaří udělat tu “rýži” z celeru a mrkve. Nakrájela jsem to na kostičky a hodila do mixéru, ale ten to jaksi nebere, ani když to tam trochu šťouchám. Tak jsem přidala trochu vody a mám z toho kaši. Poradíte? Díky Michaela

Lucie

Březen 1, 2017

Dobrý den, Michaelo. Vodu určitě nepřidávejte. Dopadne to přesně jak píšete 😉 Osobně na výrobu zeleninové “rýže” používám mixér, který bývá označován jako sekáček nebo food procesor. Stolní nebo ponorný mixér se k tomu nehodí.

EM

Květen 3, 2017

Za mě je to super, akorát na můj vkus hrozně celerový, ale to je otázka chutí 🙂 Příště zkusím míň celeru a víc vajec 🙂

Lucie

Květen 3, 2017

Vyměňte celer za jinou více oblíbenou zeleninu. Je pravda, že celer ne každý má rád. Já ho miluju 🙂

Pavel

Únor 7, 2018

Opravdu skvělý recept a přístupný i pro úplné začátečníky jako jsem já!

Lucie

Únor 7, 2018

Mám radost, že vás recept takto nadchnul. Snažím se psát recepty tak, aby se neztratil ani naprostá začátečník, přesto to chce šikovné ruce. A to vy očividně máte 🙂

Veronika

Únor 22, 2018

Paní Lucie, nikdy by mě nenapadlo, že takto upravena zelenina může být jedlá. Fakt mňamka! Děkuji Vám za celé stránky, recepty a informace!

Lucie

Únor 22, 2018

Veroniko, mám radost, že chutnalo. Zelenina dokáže velmi často hodně překvapit 🙂 To já moc děkuju – za milou zprávu.

Romana Kvapilová

Březen 1, 2018

Dobrý den Lucie, dnes začínám s paleo a snídaně byla opravdu luxusní!!! Jsem zvyklá na pečivo a tady ho vůbec nepotřebuji. Za mě mohla bych jen poprosit o hodnoty sacharidů atd., začátek si chci hlídat… Děkuji ❤️❤️❤️

Lucie

Březen 1, 2018

Dobrý den, Romano, mám obrovskou radost, že vám tak chutnalo <3 Až takovou, že jdu ty údaje hned doplnit 🙂

Barbora

Březen 15, 2018

Tak to je boží! Mňam.

Lucie

Březen 15, 2018

Skvělý komentář! Děkuju 🙂

Katarína

Březen 20, 2018

Výborné, jednoduché, zdravé jídlo. Dala jsem min celeru a přidala rozmixovany květák a chutnalo fantasticky.

Lucie

Březen 21, 2018

Mám radost, že chutná. Květák je skvělá volba.

Veronika

Duben 10, 2018

Prvně chci pochválit úžasné stránky plné inspirace.Trošku jsem z toho měla obavu,protože moc nemusím výraznou chut celeru,ale tohle je jedna naprostá bomba.Jelikož s LCHF teprve začínám kvůli manželovi,tak tohle mě hooodně mile překvapilo.Já tedy bez slaniny,protože to byla příloha ke kuřecím nudličkám.Prostě jedno velké mnam 🙂

Lucie

Duben 10, 2018

Moc děkuju za pochvalu stránek. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Anna

Květen 29, 2018

Dobrý den. Celer rapikaty nebo bulva ?

Lucie

Květen 29, 2018

Dobrý den, bulva. Ta je v Čechách přeci jen běžnější. Kde je použitý řapíkatý celer, je to výslovně uvedeno 🙂

Kristýna Henková

Červenec 18, 2018

Místo celeru jsem použila brokolici a bylo to “eňo ňůňo”! Skvělá dobrota! Díky 🙂

Lucie

Červenec 19, 2018

Super varianta, díky za sdílení a pochvalu receptu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation