Smetanové zelí s houbami
Smetanové zelí s houbami
Hlavní jídla, Přílohy, Video recepty Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Primal bylinky, česnek, cibule, hlávkové zelí, houby, mléčné výrobky, smetana
2019-09-05
Ohodnotit receptS koncem léta a příchodem podzimu se většinou mění chutě na to, co by si člověk rád dal. Alespoň já to tak mám. V létě u mě vedou svěží jednoduchá jídla postavená na čerstvé zelenině. S prvním ochlazením přichází na řadu vařená či pečená podzimní zelenina, často v kombinaci se smetanovými omáčkami a houbami. Vše tohle jsem se pokusila spojit do snadného receptu z jednoho hrnce. A i když samochvála prý smrdí, myslím, že se to podařilo na výbornou 🙂
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 50 minut
-
10 minut
50 minut
1 hodina
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště
Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.
Suroviny
10 g sádla
100-200 g slaniny, šunky nebo předem upečeného či uvařeného masa
200 g cibule
350 g hub (hřiby, žampiony, hlíva ústřičná atd.)
4 stroužky česneku
150 g smetana ke šlehání
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 50 minut
-
10 minut
50 minut
1 hodina
- Množství: 4 porce
Postup
Z hlávkového zelí vyřízněte košťál a listy nakrájejte na nudličky nebo čtverečky. Promněte je důkladně se solí, aby zkřehly.
Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a opečte v něm na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo kousky předem upečeného masa.
Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opečte ji dozlatova.
Přisypte očištěné nakrájené houby. Lze použít hřiby, žampiony, hlívu aj., čerstvé nebo rozmražené, případně i sušené, které jste předem namočili do horké vody a po půl hodině slili.
Houby mírně osolte, nechte pustit šťávu a tu vyvařte.
Přidejte rozdrcený česnek a krátce orestujte. Přisypte mletý kmín a nechte rozvonět.
Do hrnce přisypte zelí, zakryjte a krátce poduste do poloměkka. Ochutnejte, směs opepřete a případně dosolte.
Vmíchejte nasekanou petrželku, smetanu a na kostičky nakrájený sýr. Hrnec vložte nezakrytý do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 25 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Výživové hodnoty na 1 porci
Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
28 Recenzí / komentářů
Lucie
7 září, 2019
To mám radost, že se recept líbí <3 Také miluju houby 🙂
Martina
9 září, 2019
Skvelý recept. Chutilo celej rodine, dokonca aj naše jedenapolročné dvojčatá mi z taniera vyjedli hadam aj pol porcie a mnamkali po každom súste, a to oni vela jedál ofrflu. Vlastne doposiaľ všetky Vaše recepty co sme skúsili chutili aj deťom. Ja uz ani hadam nevarim iné jedla ako tie Vaše
Lucka
9 září, 2019
To mám opravdu upřímnou radost, že chutnalo i dětem a že jsou pro vás moje recepty inspirací <3 Ale ruku na srdce – jestli chutná, je to hlavně vaše zásluha 🙂 To vy vaříte. Poplést se dá i sebelepší recept 😀
Marie
10 září, 2019
Dobrý den Lucie,
mám hodně kadeřávku a mangoldu, myslíte, že by šlo zelí vyměnit za tyto dvě zeleniny? Děkuji moc za radu. Jste nejlepší.
Lucka
10 září, 2019
Dobrý den, Marie,
myslím, že kadeřávek a mangold budou naprosto skvělá volba. Jen bych asi vynechala to promnutí se solí (možná jen to tužší středové žebrování).
Kéž by nejlepší 🙂 Ale moc hezky se to čte, děkuju <3
Miroslava
12 září, 2019
Vynikajici, opravdu jsme si pochutnali. Dekuji
Lucka
13 září, 2019
To mám vážně velkou radost, že vám chutnalo <3 Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂
Petr
24 září, 2019
Dnes na houbách, zítra vyzkouším :-), ingredience nakoupeny … dám echo ale podle postupu to musíbýt super nevidím tam žádnou past 🙂
Lucka
24 září, 2019
Houby závidím <3 Já se na ně letos vůbec nedostala. Na echo se budu těšit a moc doufám, že se recept povede a bude chutnat 🙂
Petr
25 září, 2019
Ahoj Lucko, tak výsledek je fakt velmi dobrý, použil jsem červené zelí, jinak vše dodrženo dle předpisu a rozhodně mi nevadí, že si to dám i k večeři :D. Dovedu si představit, že by se mohlo dobře prodávat i v restauraci pro „nedieťáky“ s čerstvě upečenou bylinkovou bagetkou a určitě by tam místo slaniny mohlo být i mleté maso, klidně 20 až 30 dkg 🙂 S žampiony nebo hlívou se dá dělat celý rok.
Lucka
26 září, 2019
Ahoj, Petře, to mám velkou radost, že chutnalo a moc díky za tipy na úpravu a podávání jídla. Těch není nikdy dost 🙂
Andrea
2 října, 2019
Oooo muuuuj bože!! Moje chuťové buňky se zamilovaly ❤️❤️ Děkuji Lucinko!
Lucka
2 října, 2019
To já děkuju <3 Mám velkou radost, že chutnalo 🙂
Eva
16 října, 2019
Opět výborný recept. Na hlávkové zelí občas zapomínám, a tato úprava je skvělá. Chutnalo celé rodině. Eva
Lucka
16 října, 2019
Evi, to mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za komentář <3
Eva
23 října, 2019
A tak to je zase velká paráda!!! Jednoduché, rychlé, chuťově famózní! Lucko, Vy jste prostě jednička s ********* (jedna hvězdička by byla málo).
Díky za vynikající recept. Těším se, že zase něco vyzkouším o víkendu a určitě dám vědět.
Lucka
23 října, 2019
Evi, vy jste zlatíčko, moc děkuju <3 Já mám takovou radost, když chutná 🙂
Moc děkuju, že se ke mně na stránky vracíte a zkoušíte nové recepty.
Petra
3 února, 2020
Dobrý den, prosím co dát místo hub ? děkuji moc
Lucka
4 února, 2020
Dobrý den, houby jsou v tomto receptu základní surovinou, takže mě bohužel nenapadá nic, čím by se daly vhodně nahradit. To už bych je spíš zcela vynechala 🙂
Eva
17 března, 2020
Zdravím, skvělý recept! Doporučila jsem i rodičům a nemůžou si vynachválit obměnu použití zelí..
Lucka
18 března, 2020
Zdravím 🙂 Mám radost, že podle receptu chutná i rodičům. Děkuji za komentář ❤️
Markéta Nováková
24 dubna, 2020
Nejvíc nejlepší teplý LC recept!!! Uvařila jsem si tuhle dobrotu poprvé v pondělí, dojídala jsem v úterý k obědu i k večeři a stěží jsem si odebrala do krabičky ještě aspoň malilinko na středu … Dneska už jsem nevydržela a dělala zelí znova … na víkend Sdílím, chválím a moc děkuji ❤️
Lucka
25 dubna, 2020
Z každého komentáře, kde někdo píše, že vyzkoušel recept a chutnalo mu, mám vždycky obrovskou radost. A z toho vašeho dokonce mega radost! ❤️
Moc děkuji za milou zprávu 🙂
Marie
4 srpna, 2020
Ahoj,recept vynikající.Jelikož je období cuket,tak jsem místo hlávkového dala cuketové zelí.Za mě superr!!!Děkuji za super recepty,už jsem potřebovala změnu ve stravování a tohle mi sedí.Díky
Lucka
4 srpna, 2020
Ahoj, to moc ráda čtu, že chutnalo 🙂 A díky za tip na obměnu receptu s použitím cukety.
Kristyna
4 ledna, 2021
Luxusní recept Objevila jsem ho asi před rokem a půl a od té doby jsem ho vařila mockrát, patří k mým oblíbeným. Teď je zrovna v troubě a nemůžu se dočkat Děkuji, těším se na další inspiraci
P.S. Brie většinou nemám, tak nedávám, je to mňamka i bez.
Lucka
4 ledna, 2021
Neexistuje větší pochvala pro recept, než když se k němu někdo opakovaně rád vrací ❤️ Moc děkuju.
Vyzkoušejte případně nejnovější recept na dýňové noky s nivovou omáčkou. Poslední porci jsem měla přesolenou, jak jsem si brečela do talíře, že už víc není 😀
https://paleosnadno.cz/recept/dynove-noky-s-nivovou-omackou/
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Pavla
6 září, 2019
Luxusní mňamka 😀 milujeme houby 😀