Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Smetanové zelí s houbami

Smetanové zelí s houbami

  , ,   , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Smetanové zelí s houbami
5.0 10

S koncem léta a příchodem podzimu se většinou mění chutě na to, co by si člověk rád dal. Alespoň já to tak mám. V létě u mě vedou svěží jednoduchá jídla postavená na čerstvé zelenině. S prvním ochlazením přichází na řadu vařená či pečená podzimní zelenina, často v kombinaci se smetanovými omáčkami a houbami. Vše tohle jsem se pokusila spojit do snadného receptu z jednoho hrnce. A i když samochvála prý smrdí, myslím, že se to podařilo na výbornou 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

800 g bílého hlávkového zelí

10 g sádla

100-200 g slaniny, šunky nebo předem upečeného či uvařeného masa

200 g cibule

350 g hub (hřiby, žampiony, hlíva ústřičná atd.)

4 stroužky česneku

1 lžička mletého kmínu

1 hrst čerstvé petrželky

150 g smetana ke šlehání

200 g sýru brie

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

Z hlávkového zelí vyřízněte košťál a listy nakrájejte na nudličky nebo čtverečky. Promněte je důkladně se solí, aby zkřehly.

Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a opečte v něm na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo kousky předem upečeného masa.

Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opečte ji dozlatova.

Přisypte očištěné nakrájené houby. Lze použít hřiby, žampiony, hlívu aj., čerstvé nebo rozmražené, případně i sušené, které jste předem namočili do horké vody a po půl hodině slili.

Houby mírně osolte, nechte pustit šťávu a tu vyvařte.

Přidejte rozdrcený česnek a krátce orestujte. Přisypte mletý kmín a nechte rozvonět.

Do hrnce přisypte zelí, zakryjte a krátce poduste do poloměkka. Ochutnejte, směs opepřete a případně dosolte.

Vmíchejte nasekanou petrželku, smetanu a na kostičky nakrájený sýr. Hrnec vložte nezakrytý do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 25 minut.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota560 kcal / 2 343 kJ
Sacharidy16 g
Tuky44 g
Bílkoviny25 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




30 Recenzí / komentářů

Pavla

6 září, 2019

Luxusní mňamka 😀 milujeme houby 😀

Lucie

7 září, 2019

To mám radost, že se recept líbí <3 Také miluju houby 🙂

Martina

9 září, 2019

Skvelý recept. Chutilo celej rodine, dokonca aj naše jedenapolročné dvojčatá mi z taniera vyjedli hadam aj pol porcie a mnamkali po každom súste, a to oni vela jedál ofrflu. Vlastne doposiaľ všetky Vaše recepty co sme skúsili chutili aj deťom. Ja uz ani hadam nevarim iné jedla ako tie Vaše

Lucka

9 září, 2019

To mám opravdu upřímnou radost, že chutnalo i dětem a že jsou pro vás moje recepty inspirací <3 Ale ruku na srdce – jestli chutná, je to hlavně vaše zásluha 🙂 To vy vaříte. Poplést se dá i sebelepší recept 😀

Marie

10 září, 2019

Dobrý den Lucie,
mám hodně kadeřávku a mangoldu, myslíte, že by šlo zelí vyměnit za tyto dvě zeleniny? Děkuji moc za radu. Jste nejlepší.

Lucka

10 září, 2019

Dobrý den, Marie,
myslím, že kadeřávek a mangold budou naprosto skvělá volba. Jen bych asi vynechala to promnutí se solí (možná jen to tužší středové žebrování).
Kéž by nejlepší 🙂 Ale moc hezky se to čte, děkuju <3

Miroslava

12 září, 2019

Vynikajici, opravdu jsme si pochutnali. Dekuji

Lucka

13 září, 2019

To mám vážně velkou radost, že vám chutnalo <3 Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂

Petr

24 září, 2019

Dnes na houbách, zítra vyzkouším :-), ingredience nakoupeny … dám echo ale podle postupu to musíbýt super nevidím tam žádnou past 🙂

Lucka

24 září, 2019

Houby závidím <3 Já se na ně letos vůbec nedostala. Na echo se budu těšit a moc doufám, že se recept povede a bude chutnat 🙂

Petr

25 září, 2019

Ahoj Lucko, tak výsledek je fakt velmi dobrý, použil jsem červené zelí, jinak vše dodrženo dle předpisu a rozhodně mi nevadí, že si to dám i k večeři :D. Dovedu si představit, že by se mohlo dobře prodávat i v restauraci pro „nedieťáky“ s čerstvě upečenou bylinkovou bagetkou a určitě by tam místo slaniny mohlo být i mleté maso, klidně 20 až 30 dkg 🙂 S žampiony nebo hlívou se dá dělat celý rok.

Lucka

26 září, 2019

Ahoj, Petře, to mám velkou radost, že chutnalo a moc díky za tipy na úpravu a podávání jídla. Těch není nikdy dost 🙂

Andrea

2 října, 2019

Oooo muuuuj bože!! Moje chuťové buňky se zamilovaly ❤️❤️ Děkuji Lucinko!

Lucka

2 října, 2019

To já děkuju <3 Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Eva

16 října, 2019

Opět výborný recept. Na hlávkové zelí občas zapomínám, a tato úprava je skvělá. Chutnalo celé rodině. Eva

Lucka

16 října, 2019

Evi, to mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za komentář <3

Eva

23 října, 2019

A tak to je zase velká paráda!!! Jednoduché, rychlé, chuťově famózní! Lucko, Vy jste prostě jednička s ********* (jedna hvězdička by byla málo).
Díky za vynikající recept. Těším se, že zase něco vyzkouším o víkendu a určitě dám vědět.

Lucka

23 října, 2019

Evi, vy jste zlatíčko, moc děkuju <3 Já mám takovou radost, když chutná 🙂
Moc děkuju, že se ke mně na stránky vracíte a zkoušíte nové recepty.

Petra

3 února, 2020

Dobrý den, prosím co dát místo hub ? děkuji moc

Lucka

4 února, 2020

Dobrý den, houby jsou v tomto receptu základní surovinou, takže mě bohužel nenapadá nic, čím by se daly vhodně nahradit. To už bych je spíš zcela vynechala 🙂

Eva

17 března, 2020

Zdravím, skvělý recept! Doporučila jsem i rodičům a nemůžou si vynachválit obměnu použití zelí..

Lucka

18 března, 2020

Zdravím 🙂 Mám radost, že podle receptu chutná i rodičům. Děkuji za komentář ❤️

Markéta Nováková

24 dubna, 2020

Nejvíc nejlepší teplý LC recept!!! Uvařila jsem si tuhle dobrotu poprvé v pondělí, dojídala jsem v úterý k obědu i k večeři a stěží jsem si odebrala do krabičky ještě aspoň malilinko na středu … Dneska už jsem nevydržela a dělala zelí znova … na víkend Sdílím, chválím a moc děkuji ❤️

Lucka

25 dubna, 2020

Z každého komentáře, kde někdo píše, že vyzkoušel recept a chutnalo mu, mám vždycky obrovskou radost. A z toho vašeho dokonce mega radost! ❤️
Moc děkuji za milou zprávu 🙂

Marie

4 srpna, 2020

Ahoj,recept vynikající.Jelikož je období cuket,tak jsem místo hlávkového dala cuketové zelí.Za mě superr!!!Děkuji za super recepty,už jsem potřebovala změnu ve stravování a tohle mi sedí.Díky

Lucka

4 srpna, 2020

Ahoj, to moc ráda čtu, že chutnalo 🙂 A díky za tip na obměnu receptu s použitím cukety.

Kristyna

4 ledna, 2021

Luxusní recept Objevila jsem ho asi před rokem a půl a od té doby jsem ho vařila mockrát, patří k mým oblíbeným. Teď je zrovna v troubě a nemůžu se dočkat Děkuji, těším se na další inspiraci
P.S. Brie většinou nemám, tak nedávám, je to mňamka i bez.

Lucka

4 ledna, 2021

Neexistuje větší pochvala pro recept, než když se k němu někdo opakovaně rád vrací ❤️ Moc děkuju.
Vyzkoušejte případně nejnovější recept na dýňové noky s nivovou omáčkou. Poslední porci jsem měla přesolenou, jak jsem si brečela do talíře, že už víc není 😀
https://paleosnadno.cz/recept/dynove-noky-s-nivovou-omackou/

Nat

31 března, 2021

Hmm, vyzerá to naozaj lákavo. Len sa obávam toho množstva cibule – čítala som, že cibuľa má vysokú hodnotu sacharidov a ja som na keto diéte. Myslíte, že jedlo bude rovnako chutné bez nej? Ďakujem za odpoveď.

Lucka

31 března, 2021

Cibule má možná trošku vyšší obsah sacharidů, ale zase jí použijte jen 50 g na porci. Pokud ji vynecháte, celkové množství sacharidů na 1 porci se sníží z 16 g na 12 g, ale nebude to už úplně ono. Nejvíc sacharidů v porci zabírá zelí 🙂
Pokud hledáte recepty s extra nízkým obsahem sacharidů (do 10 g), zkuste nakouknout sem, jestli vás něco neinspiruje https://paleosnadno.cz/stravovaci-styl/keto/
Pro kontrolu obsahu sacharidů u jednotlivých surovin pak prolistujte tuhle tabulku https://paleosnadno.cz/suroviny/
Ať se daří a chutná ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0