Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Smetanové zelí s houbami

Smetanové zelí s houbami

  , ,   , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Smetanové zelí s houbami
5.0 8

S koncem léta a příchodem podzimu se většinou mění chutě na to, co by si člověk rád dal. Alespoň já to tak mám. V létě u mě vedou svěží jednoduchá jídla postavená na čerstvé zelenině. S prvním ochlazením přichází na řadu vařená či pečená podzimní zelenina, často v kombinaci se smetanovými omáčkami a houbami. Vše tohle jsem se pokusila spojit do snadného receptu z jednoho hrnce. A i když samochvála prý smrdí, myslím, že se to podařilo na výbornou 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

800 g bílého hlávkového zelí

10 g sádla

100-200 g slaniny, šunky nebo předem upečeného či uvařeného masa

200 g cibule

350 g hub (hřiby, žampiony, hlíva ústřičná atd.)

4 stroužky česneku

1 lžička mletého kmínu

1 hrst čerstvé petrželky

150 g smetana ke šlehání

200 g sýru brie

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

Z hlávkového zelí vyřízněte košťál a listy nakrájejte na nudličky nebo čtverečky. Promněte je důkladně se solí, aby zkřehly.

Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a opečte v něm na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo kousky předem upečeného masa.

Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opečte ji dozlatova.

Přisypte očištěné nakrájené houby. Lze použít hřiby, žampiony, hlívu aj., čerstvé nebo rozmražené, případně i sušené, které jste předem namočili do horké vody a po půl hodině slili.

Houby mírně osolte, nechte pustit šťávu a tu vyvařte.

Přidejte rozdrcený česnek a krátce orestujte. Přisypte mletý kmín a nechte rozvonět.

Do hrnce přisypte zelí, zakryjte a krátce poduste do poloměkka. Ochutnejte, směs opepřete a případně dosolte.

Vmíchejte nasekanou petrželku, smetanu a na kostičky nakrájený sýr. Hrnec vložte nezakrytý do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 25 minut.

Ať chutná <3

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota560 kcal / 2 343 kJ
Sacharidy16 g
Tuky44 g
Bílkoviny25 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




26 Recenzí / komentářů

Pavla

6 září, 2019

Luxusní mňamka 😀 milujeme houby 😀

Lucie

7 září, 2019

To mám radost, že se recept líbí <3 Také miluju houby 🙂

Martina

9 září, 2019

Skvelý recept. Chutilo celej rodine, dokonca aj naše jedenapolročné dvojčatá mi z taniera vyjedli hadam aj pol porcie a mnamkali po každom súste, a to oni vela jedál ofrflu. Vlastne doposiaľ všetky Vaše recepty co sme skúsili chutili aj deťom. Ja uz ani hadam nevarim iné jedla ako tie Vaše

Lucka

9 září, 2019

To mám opravdu upřímnou radost, že chutnalo i dětem a že jsou pro vás moje recepty inspirací <3 Ale ruku na srdce – jestli chutná, je to hlavně vaše zásluha 🙂 To vy vaříte. Poplést se dá i sebelepší recept 😀

Marie

10 září, 2019

Dobrý den Lucie,
mám hodně kadeřávku a mangoldu, myslíte, že by šlo zelí vyměnit za tyto dvě zeleniny? Děkuji moc za radu. Jste nejlepší.

Lucka

10 září, 2019

Dobrý den, Marie,
myslím, že kadeřávek a mangold budou naprosto skvělá volba. Jen bych asi vynechala to promnutí se solí (možná jen to tužší středové žebrování).
Kéž by nejlepší 🙂 Ale moc hezky se to čte, děkuju <3

Miroslava

12 září, 2019

Vynikajici, opravdu jsme si pochutnali. Dekuji

Lucka

13 září, 2019

To mám vážně velkou radost, že vám chutnalo <3 Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za vložení komentáře 🙂

Petr

24 září, 2019

Dnes na houbách, zítra vyzkouším :-), ingredience nakoupeny … dám echo ale podle postupu to musíbýt super nevidím tam žádnou past 🙂

Lucka

24 září, 2019

Houby závidím <3 Já se na ně letos vůbec nedostala. Na echo se budu těšit a moc doufám, že se recept povede a bude chutnat 🙂

Petr

25 září, 2019

Ahoj Lucko, tak výsledek je fakt velmi dobrý, použil jsem červené zelí, jinak vše dodrženo dle předpisu a rozhodně mi nevadí, že si to dám i k večeři :D. Dovedu si představit, že by se mohlo dobře prodávat i v restauraci pro „nedieťáky“ s čerstvě upečenou bylinkovou bagetkou a určitě by tam místo slaniny mohlo být i mleté maso, klidně 20 až 30 dkg 🙂 S žampiony nebo hlívou se dá dělat celý rok.

Lucka

26 září, 2019

Ahoj, Petře, to mám velkou radost, že chutnalo a moc díky za tipy na úpravu a podávání jídla. Těch není nikdy dost 🙂

Andrea

2 října, 2019

Oooo muuuuj bože!! Moje chuťové buňky se zamilovaly ❤️❤️ Děkuji Lucinko!

Lucka

2 října, 2019

To já děkuju <3 Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Eva

16 října, 2019

Opět výborný recept. Na hlávkové zelí občas zapomínám, a tato úprava je skvělá. Chutnalo celé rodině. Eva

Lucka

16 října, 2019

Evi, to mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za komentář <3

Eva

23 října, 2019

A tak to je zase velká paráda!!! Jednoduché, rychlé, chuťově famózní! Lucko, Vy jste prostě jednička s ********* (jedna hvězdička by byla málo).
Díky za vynikající recept. Těším se, že zase něco vyzkouším o víkendu a určitě dám vědět.

Lucka

23 října, 2019

Evi, vy jste zlatíčko, moc děkuju <3 Já mám takovou radost, když chutná 🙂
Moc děkuju, že se ke mně na stránky vracíte a zkoušíte nové recepty.

Petra

3 února, 2020

Dobrý den, prosím co dát místo hub ? děkuji moc

Lucka

4 února, 2020

Dobrý den, houby jsou v tomto receptu základní surovinou, takže mě bohužel nenapadá nic, čím by se daly vhodně nahradit. To už bych je spíš zcela vynechala 🙂

Eva

17 března, 2020

Zdravím, skvělý recept! Doporučila jsem i rodičům a nemůžou si vynachválit obměnu použití zelí..

Lucka

18 března, 2020

Zdravím 🙂 Mám radost, že podle receptu chutná i rodičům. Děkuji za komentář ❤️

Markéta Nováková

24 dubna, 2020

Nejvíc nejlepší teplý LC recept!!! Uvařila jsem si tuhle dobrotu poprvé v pondělí, dojídala jsem v úterý k obědu i k večeři a stěží jsem si odebrala do krabičky ještě aspoň malilinko na středu … Dneska už jsem nevydržela a dělala zelí znova … na víkend Sdílím, chválím a moc děkuji ❤️

Lucka

25 dubna, 2020

Z každého komentáře, kde někdo píše, že vyzkoušel recept a chutnalo mu, mám vždycky obrovskou radost. A z toho vašeho dokonce mega radost! ❤️
Moc děkuji za milou zprávu 🙂

Marie

4 srpna, 2020

Ahoj,recept vynikající.Jelikož je období cuket,tak jsem místo hlávkového dala cuketové zelí.Za mě superr!!!Děkuji za super recepty,už jsem potřebovala změnu ve stravování a tohle mi sedí.Díky

Lucka

4 srpna, 2020

Ahoj, to moc ráda čtu, že chutnalo 🙂 A díky za tip na obměnu receptu s použitím cukety.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0