Recept na tatarák s medvědím česnekem » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

tatarak

Tatarák s medvědím česnekem

tatarak

Tatarák s medvědím česnekem

  , ,   , , , ,   , , ,

Březen 15, 2015

Hodnotit recept
Tatarák s medvědím česnekem
0.0 0

Maso na tatarák se podle českých zvyklostí hojně dochucuje různými druhy koření, cibulí, sojovkou, worchesterem, kečupem a hořčicí. Za hranicemi naší země to ale s kořením příliš nepřehání a nechávají více vyniknout samotnou chuť masa. I já téhle úpravě dávám přednost, proto vás možná v receptu překvapí absence některých typických „českých tatarákových“ surovin. Rozhodně vám ale doporučuji tuto verzi vyzkoušet. Možná vám zachutná tak jako mně. Dochutit podle svého ji vždycky můžete dodatečně. Ale dala bych ruku do ohně za to, že to neuděláte 😉

  • Příprava: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

300 g kvalitního hovězího (svíčková, falešná svíčková nebo zadní)

2 žloutky

4 lžíce panenského olivového oleje

1 svazek medvědího česneku

sůl

pepř

špetka chilli

Postup

Základem opravdu dobrého tataráku je kvalitní maso. V tomto případě se nesnažte šetřit a sežeňte si krásný kousek vyzrálého hovězího s minimem mramorování (tuku). Nekupujte předem namleté maso. Nejlépe si ho doma připravte sami. Osobně si maso na tatarák neškrábu (což by se správně mělo dělat, ale většinou to nedělají ani v restauracích), ale umelu ho nadvakrát v mlýnku na maso. Získá tak krásně jemnou strukturu. Pokud nemáte mlýnek k dispozici, nechte si maso umlít u ověřeného řezníka.

Připravené umleté (nebo naškrábáné maso) smíchejte s 2 čerstvými vaječnými žloutky, 4 lžícemi panenského olivového oleje (skvěle se hodí olej dochucený chilli), solí, pepřem a špetkou chilli.

Dobře propracujte a nechte pár minut odležet.

Nakrájejte si na malé kousky medvědí česnek a smíchejte s masem. Ochutnejte a případně dochuťte solí či pepřem.

Vymažte si vhodnou nádobu (malou misku či hrníček) olivovým olejem a naplňte masem. Vyklopte opatrně na talíř a podávejte se sezamovými krekry (i do nich je možné během přípravy přidat nakrájený medvědí česnek; krekry nelze použít při Whole30) a zeleninovým salátem (na obrázku salát z rukoly, avokáda, medvědího česneku a opražených piniových oříšků).

PS: Medvědí česnek koupíte na farmářských trzích během jara (od března do května). Jedná se o bylinku s typickou česnekovou chutí a vůní, oplývající mnoha léčivými účinky. Osobně ho mám velmi ráda pro jeho jemnou chuť, navíc mi na rozdíl od běžného česneku nezpůsobuje zažívací obtíže. Pokud ho neznáte, určitě ho vyzkoušejte.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation