Vánoční krtkův dort » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vánoční krtkův dort

Vánoční krtkův dort

  ,   , , , ,   , , , , ,

Prosinec 10, 2017

Hodnotit recept
Vánoční krtkův dort
0.0 0

Posledních pár týdnů jsem neměla k dispozici troubu, takže jsem všechna jídla musela připravovat pouze na plotně. A to včetně dezertů. Že lze na plotně klidně "upéct" i dort, budiž důkazem tento vánoční recept. Vyzkoušíte ho se mnou? Klidně i mimo Vánoce.

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 4 hodin 20 minut

    20 minut

    4 hodin 40 minut

  • Množství: 6 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

KORPUS

100 g pekanů, případně jiných ořechů

150 g máslové dýně nebo Hokaido (bude fungovat i řepa)

2 vejce

15 g hořkého kakaa

sladidlo podle chuti a stravovacího stylu (cca 20 g medu, datlí, erythritolu, xylitolu atd.)

10 g másla

NÁPLŇ

1 větší banán (neplatí pro Low carb variantu)

100 g smetany ke šlehání

2,5 plátku želatiny nebo 2 g sypké

1 vanilkový lusk

300 g měkkého tučného tvarohu

sladidlo podle chuti a stravovacího stylu (cca 20 g medu, datlí, erythritolu, xylitolu atd.)

volitelně pár gramů nahrubo nastrouhané hořké čokolády

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 4 hodin 20 minut

    20 minut

    4 hodin 40 minut

  • Množství: 6 kousků

Postup

Ořechy si rozdrťte na zrníčka velikosti písku.

Dýni nastrouhejte najemno nebo také rozmixujte. Vymačkejte z ní co nejvíc přebytečné tekutiny.

Rozdrcené ořechy a vymačkanou dýni smíchejte s vejci a kakaem. Podle chuti oslaďte.

Těsto nalijte do pánve jemně omaštěné máslem a za občasného promíchání "pečte" na střední teplotu (4.-5. stupeň z devíti) přibližně 20 minut. Ze začátku se vám těsto bude vyloženě lepit na měchačku a bude to spíš jedna velká koule. Ale postupně se bude rozpadávat na menší kousky a těsto bude méně vlhké. Výsledkem by měla být jemná sypká směs.

Smetanu si jemně zahřejte a rozpusťte v ní podle návodu želatinu. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku a směs vmíchejte do tvarohu. Podle chuti oslaďte a případně přimíchejte i nastrouhanou čokoládu.

Připravte si vhodnou misku. Pro uvedené dávkování (bez použití banánu) jsem použila hlubokou polévkovou misku z IKEA o obsahu 600 ml, která vyšla úplně na milimetr přesně 🙂

Vnitřek misky pokryjte potravinářskou fólií a na její povrch napěchujte 2/3 vychladlé kakaové drti. Pokud si až tak nehlídáte sacharidy, můžete přidat i kolečka banánu a obložit jimi upěchovanou kakaovou drť.

Jakmile je vnitřek misky pokrytý, zalijte ho tvarohovou směsí a na její povrch nasypte zbytek kakaové drti. Opět upěchujte. Tentokrát samozřejmě trošku opatrně, abyste drť nenatlačili moc do tvarohu.

Dort uložte do lednice a zde ho nechte alespoň 4 hodiny vychladit (ideálně přes noc).

Vychlazený dort opatrně vyklopte na talířek, odstraňte z něj fólii, nakrájejte ho na 6 dílků a podávejte.

Ať chutná <3

* Výživové hodnoty jsou spočítané bez přidání banánu, čokolády a za použití erythritolu.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1 kousek
Kalorie300 kcal *
Bílkoviny11 g
Tuky26 g
Sacharidy5 g *

6 Recenzí / komentářů

Jiří Sázel

Prosinec 28, 2017

Ahoj Lucko, musím se přiznat že jsem pekl počtvrté v životě a tak možná budu mít trošku stupidní komentář, nicméně.
1. měl jsem problém vyložit misku krtinou, její sypkost způsobovala že tak držela pouze gravitačně, jinak řečeno na krajích byla vrstva velmi tenká. Má být krtina z pánvičky zcela sypká nebo se u má zachovat nějaká vláha tak tak potom šla tvarovat na misce.
2. Po tom co jsem nechal dort přes noc v lednici, jsem jej vyklopil část krtiny zůstala přilepené v misce. V misce zůstal přilepený kruh v její nejspodnější vodorovné části. Všiml jsem si, že krtina která zůstala v misce byl vlhká vlivem tekutin které asi v průběhu noci ztekli do nejspodnější části misky. Co jsem prosím posral že se mi to přileplo?
3. Nepochopil jsem jak mám použít želatinu. Důvodem je zdřejmě to že jsem pečící nováček. V návodu na želatinu bylo přivést tekutinu/smenatu do varu což se mi přiliš nezdálo a tak jsem tam želatinu jenom nasypal a náplň po uložení v ledničce byla potom podle očekávání. Dopočil bych to v recept trochu více specifikovat aby to bylo jasné i pro takové nuly jako já.
4. Krtinu jsem vyskládal na velmi tenko nakrájeným banánem, ale bohužel mě potom nepříjemně prakvapilo při krájení dortu, že překrojení banánu způsobilo propad propad krtiny níže do krému a tím zkažení pěkného vizuálního vzhledu jasného odělení krtiny od krému. Udělal jsem něco špatně co bych měl do příště vědět?
Jinak můj výtvor zde: https://www.facebook.com/jiri.sazel/posts/10213196646223280
Díky za provoz úžasného webu, moc si toho vážíme s celou rodinou (dokonce i dětí 🙂 )

Lucie

Prosinec 29, 2017

Ahoj, Jirko, žádný dotaz není stupidní. Jen na některé se hůř na dálku odpovídá. Příčin nezdaru může být více a ty se takhle zprostředkovaně jen těžko odhalují. Ale upřímně, dle tvých fotek bych to za nějaký neúspěch rozhodně nepovažovala.
1) Krtinu je potřeba na fólii opravdu upěchovat. Měla by být částečně vlhká, aby držela pohromadě, ale zase ne moc, aby dort pak netekl. Pomůže také volit trošku jiný typ misky, spíše malinko vyšší. Sice bude mít více zkosených stran, ale zase půjde lépe vyklopit.
2) Vyndaval jsi dort pomocí fólie? Ta by měla pomoci s tím, aby v misce nic nezůstalo přilepené.
3) Použití želatiny se odvíjí od druhu, kterou jednotliví “kuchaři” použijí. Nemůžu napsat jeden univerzální návod. Želatina se musí rozpustit v zahřáté tekutině, ale třeba plátková se musí nejdřív namočit do studené vody, agar se připravuje zase úplně jinak. Takže opravdu jak píšu – musí se postupovat podle návodu na obalu. To, že jsi tu svojí nerozpustil v zahřáté smetaně, může mít vliv na to že spodní část dortu byla v misce vlhká a špatně se vyklápěla.
4) To, že dort nebyl až tak pevný a působilo problémy ho překrojit přes plátky banánu, způsobila podle mého nesprávně připravená želatina a tím nepevný vnitřek dortu. Krtinu je také potřeba opravdu upěchovat, aby lépe držela pohromadě.
Jak píšu, dle tvých fotek bych první pokus s krtkovým dortem neviděla jako neúspěch. Spíš naopak 🙂 A nejdůležitější je stejně to, jestli chutnal.
Měj se krásně a přeji hodně úspěchů do dalších kuchařských počinů. Pozdravuj rodinu 🙂

Kateřina Pelikánová

Leden 4, 2018

Dobrý den, v jakém množstvím mám prosim nahradit zelatinu agarem? 1:1? Děkuji

Lucie

Leden 4, 2018

Dobrý den, to bohužel přesně neporadím, nepoužívám ho, nechutná mi. Orientovala bych se podle návodu na balení.

Lea

Leden 30, 2018

Dobrý den, lze nějak nahradit dýni? Mám na ní alergii.
Děkuji! 🙂

Lucie

Únor 1, 2018

Dobrý den, v surovinách je jako varianta uvedena řepa 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Barbora před 19 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Bohdan před 8 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Eva před 21 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Zdenka před 22 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Iva před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Tereza před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zdenka před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Eva před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Andrea před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Vanda před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Eva před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Iveta před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jiří před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Daniela před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Noemi před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Katerina před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 7 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x