Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
16 Recenzí / komentářů
Lucie
29 prosince, 2017
Ahoj, Jirko, žádný dotaz není stupidní. Jen na některé se hůř na dálku odpovídá. Příčin nezdaru může být více a ty se takhle zprostředkovaně jen těžko odhalují. Ale upřímně, dle tvých fotek bych to za nějaký neúspěch rozhodně nepovažovala.
1) Krtinu je potřeba na fólii opravdu upěchovat. Měla by být částečně vlhká, aby držela pohromadě, ale zase ne moc, aby dort pak netekl. Pomůže také volit trošku jiný typ misky, spíše malinko vyšší. Sice bude mít více zkosených stran, ale zase půjde lépe vyklopit.
2) Vyndaval jsi dort pomocí fólie? Ta by měla pomoci s tím, aby v misce nic nezůstalo přilepené.
3) Použití želatiny se odvíjí od druhu, kterou jednotliví „kuchaři“ použijí. Nemůžu napsat jeden univerzální návod. Želatina se musí rozpustit v zahřáté tekutině, ale třeba plátková se musí nejdřív namočit do studené vody, agar se připravuje zase úplně jinak. Takže opravdu jak píšu – musí se postupovat podle návodu na obalu. To, že jsi tu svojí nerozpustil v zahřáté smetaně, může mít vliv na to že spodní část dortu byla v misce vlhká a špatně se vyklápěla.
4) To, že dort nebyl až tak pevný a působilo problémy ho překrojit přes plátky banánu, způsobila podle mého nesprávně připravená želatina a tím nepevný vnitřek dortu. Krtinu je také potřeba opravdu upěchovat, aby lépe držela pohromadě.
Jak píšu, dle tvých fotek bych první pokus s krtkovým dortem neviděla jako neúspěch. Spíš naopak 🙂 A nejdůležitější je stejně to, jestli chutnal.
Měj se krásně a přeji hodně úspěchů do dalších kuchařských počinů. Pozdravuj rodinu 🙂
Kateřina Pelikánová
4 ledna, 2018
Dobrý den, v jakém množstvím mám prosim nahradit zelatinu agarem? 1:1? Děkuji
Lucie
4 ledna, 2018
Dobrý den, to bohužel přesně neporadím, nepoužívám ho, nechutná mi. Orientovala bych se podle návodu na balení.
Lea
30 ledna, 2018
Dobrý den, lze nějak nahradit dýni? Mám na ní alergii.
Děkuji! 🙂
Lucie
1 února, 2018
Dobrý den, v surovinách je jako varianta uvedena řepa 🙂
Michaela
22 října, 2018
Dobrý den,
chci Vám velmi poděkovat za recept, Poprvé jsem „vařila“ z dýně, tak jsem měla trochu obavu, ale všem velmi chutnalo a brali si ode mně recept. Dokonce i šéfíkovi, který si libuje v bůčku 😀 Určitě jsem nedělala naposled 🙂
Lucie
23 října, 2018
Dobrý den, to já moc děkuju – za vyzkoušení receptu i za milý komentář 🙂 Mám opravdu upřímnou radost, že chutnalo <3
Anička
5 února, 2019
Při čtení pracovní postupu jsem tomu moc nevěřila a v průběhu výroby už vůbec ne, nicméně výsledek byl skvělý. Přidala jsem trochu víc želatiny. Perfektní nápad na odlehčenou mňamku 🙂 Díky
Lucie
5 února, 2019
To mám velkou radost, že se dort povedl a chutnal, i přes počáteční obavy 🙂 Moc díky za komentář.
Majka
1 března, 2019
Napadlo mě, zda by nešlo použít místo želatiny chia mouku, tak jako u rychlého pudingu.
Lucie
1 března, 2019
Šlo by to. Je ale nutné počítat s tím, že chia obarví náplň do nehezké šedé barvy a také mírně ovlivní chuť.
Katka
12 června, 2019
Dobrý den, Lucí. Dnes jsem dělala krtkův dort úplně poprvé a za použití řepy. Je luxusní. Děkuji za recept. Jste TOP.
Lucie
12 června, 2019
Dobrý den, Katko, to mám velkou radost, že se dort podařil a chutnal 🙂 Moc děkuju za komentář a za pochvalu <3
Jaroslava
22 prosince, 2020
Zdravím,šel by korpus normálně upéct v troubě? Pokud ano,na kolik stupňů a jak dlouho? Děkuji za odpověď . Přeji krásný den.
Lucka
23 prosince, 2020
Zdravím 🙂 Určitě to půjde, ale bohužel neporadím přesně dobu a stupně, protože jsem to nezkoušela. Odhaduji to ale přibližně na cca 20 minut při 180 °C. Pokud vyzkoušíte, budu moc ráda, pokud dáte vědět, jak to dopadlo 🙂
Mějte krásný konec a ještě hezčí celý ten nový ❤️
Jiří Sázel
28 prosince, 2017
Ahoj Lucko, musím se přiznat že jsem pekl počtvrté v životě a tak možná budu mít trošku stupidní komentář, nicméně.
1. měl jsem problém vyložit misku krtinou, její sypkost způsobovala že tak držela pouze gravitačně, jinak řečeno na krajích byla vrstva velmi tenká. Má být krtina z pánvičky zcela sypká nebo se u má zachovat nějaká vláha tak tak potom šla tvarovat na misce.
2. Po tom co jsem nechal dort přes noc v lednici, jsem jej vyklopil část krtiny zůstala přilepené v misce. V misce zůstal přilepený kruh v její nejspodnější vodorovné části. Všiml jsem si, že krtina která zůstala v misce byl vlhká vlivem tekutin které asi v průběhu noci ztekli do nejspodnější části misky. Co jsem prosím posral že se mi to přileplo?
3. Nepochopil jsem jak mám použít želatinu. Důvodem je zdřejmě to že jsem pečící nováček. V návodu na želatinu bylo přivést tekutinu/smenatu do varu což se mi přiliš nezdálo a tak jsem tam želatinu jenom nasypal a náplň po uložení v ledničce byla potom podle očekávání. Dopočil bych to v recept trochu více specifikovat aby to bylo jasné i pro takové nuly jako já.
4. Krtinu jsem vyskládal na velmi tenko nakrájeným banánem, ale bohužel mě potom nepříjemně prakvapilo při krájení dortu, že překrojení banánu způsobilo propad propad krtiny níže do krému a tím zkažení pěkného vizuálního vzhledu jasného odělení krtiny od krému. Udělal jsem něco špatně co bych měl do příště vědět?
Jinak můj výtvor zde: https://www.facebook.com/jiri.sazel/posts/10213196646223280
Díky za provoz úžasného webu, moc si toho vážíme s celou rodinou (dokonce i dětí 🙂 )