Recept na zebra dort s banánovou stracciatella zmrzlinou
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

zebra-dort-logo

Zebra dort s banánovou stracciatella zmrzlinou

zebra-dort-logo

Zebra dort s banánovou stracciatella zmrzlinou

    , , ,   , , , , , , , ,

Srpen 16, 2015

Hodnotit recept
Zebra dort s banánovou stracciatella zmrzlinou
0.0 0

Tenhle dort mě už dlouho lákal udělat. Nápad s vrstvením dvou barev těsta, které vytvoří zajímavý žíhaný efekt, se mi velmi líbil. Jen jsem musela vyzkoušet, zda to bude fungovat i s oříškovou moukou. A funguje 😉 Dort doplněný o kopeček banánové stracciatella zmrzliny je „nebe na talířku‘ 🙂

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 20 minut
  • 1 hodina

    20 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4-6 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

120g mandlové mouky

20 g strouhaného kokosu

3 vejce

10 datlí

2 lžičky hořkého kakaa

1,5 dcl kokosového mléka

1 lžíce kokosového oleje

1 velký banán

3 kostičky vysokoprocentní hořké čokolády

Postup

Den předem si nakrájejte oloupaný banán na plátky, vložte je do uzavíratelné sklenice, přilijte cca 0,5 dcl kokosového mléka a vše dejte přes noc zmrazit.

V den podávání vložte zmražený obsah sklenice do mixéru a rozmixujte na hladkou hmotu.

Přidejte nalámané 3 kostičky čokolády a ještě krátce promixujte.

Čokoláda by měla zůstat v malinkých kousíčkách, jak je obvyklé u stracciatelly.

Přendejte hotovou zmrzlinu do vhodné nádoby a vraťte ji zpět do mrazáku.

Mixér si vymyjte a pak v něm rozmixujte 1 dcl kokosového mléka, kokosový olej, vejce a datle (ty je lepší předem trošku pokrájet).

Mixujte, dokud se datle nerozdrtí na co nejmenší kousky.

Pak přidejte mandlovou mouku a strouhaný kokos.

Vzniknout by mělo hladké řídké těsto.

Půlku si odlijte, do druhé půlky pečlivě vmíchejte kakao.

Tak budete mít připravená 2 těsta různých barev.

Připravte si vhodnou pečící kulatou nádobu (já použila formu o průměru 18 cm).

Těsto příliš nenaběhne, takže pro výrazný žíhaný efekt je vhodnější spíše mírně menší forma a vyšší korpus (můžete samozřejmě na stejnou nádobu zvýšit částečně množství těsta).

Formu si vyložte namočeným a pak vymačkaným pečícím papírem (navlhčení a zmačkání pomáhá papíru lépe kopírovat tvar pečící nádoby), na ní pak střídavě lijte na střed jednotlivá těsta – ideální je v daném množství a velikosti formy vždy tak jednu pětinu těsta (vytvoří se 10 barevných vrstev).

Tzn. na střed nádoby vylijte nejdříve cca 2 lžíce tmavého těsta, do jeho středu pak 2 lžíce světlého těsta, pak zase 2 lžíce tmavého a takto pokračujte do spotřebování obou těst.

Najít ideální střed a formu mít postavenou na vodorovné podložce je základ úspěchu – zbytek už vykouzlí gravitace za vás 😉

Připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na cca 170°C a pečte cca 20 minut (konkrétní doba závisí na výšce těsta).

Propečenost zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte. Pokud je špejle po vytažení vlhká, s kousky těsta, pečte ještě dál.

Po vychlazení korpus nakrájejte na jednotlivé dílky a při podávání doplňte kopečkem banánové stracciatella zmrzliny.

A pak už jen slastně vychutnávejte 😉

PS1: Pokud nemáte mandlovou mouku, můžete ji nahradit kokosovou – použijte na dané množství cca 70 g kokosové mouky a přidejte 1 vejce.

PS2: Pro větší „nadýchanost“ korpusu můžete vejce rozdělit na žloutky a bílky, které opatrně do těsta zapracujete ve formě tuhého sněhu.

00:00

5 Recenzí / komentářů

Lucie Zagorová

Duben 21, 2016

Na tento dezert jsem se strašně moc těšila, ale nějak mi nevyšel, nebyla jsem schopná vyrobit hladké a hlavně řídké těsto, byla to spíš hustá hmota 🙁 použila jsem tedy kokosovou mouku a vejce navíc, bílky vyšlehány zvlášť. Kde by mohla být chyba?? Chtěla bych to příště zvládnout lépe 🙂

LG

Lucie

Duben 21, 2016

Vy jste nahradila mandlovou mouku kokosovou v poměru 1:1? To bohužel nefunguje, kokosová mouka mnohem víc saje. Je jí potřeba dát o polovinu méně.

LG

Lucie

Duben 21, 2016

Ještě mě napadá, každá mouka je trošku jiná, jinak saje. Zkuste příště dát mouky výrazně méně a postupně přisypávat. Ale nejjistější výsledek budete mít s mandlovou moukou. Mrzí mě, že se dort nevydařil 🙁

Lucie Zagorová

Duben 24, 2016

V pořádku, já si to vyzkouším 🙂 taky mě napadlo snížit dávku stylem sypat co nejméně a postupně přidávat do požadované konzistence – takhle by to mohlo jít. A on se tak úplně ne nepodařil, chutnal všem a snědl se, takže já to beru jako odrazový můstek a možnost pro zlepšování 😉 A kokosové mouky jsem použila 70 g.

LG

Lucie

Duben 24, 2016

Ona je kokosová mouka prevít savej 😀 A taky záleží na velikosti vajec. U mandlové mouky se to ztratí, ale u kokosové je znát každý gram. Zkuste jí příště výrazně ubrat a postupně přisypávat, anebo raději pořiďte mandlovou mouku. Ale hlavně, že dort chutnal, to je hlavní 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation