Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Zebra dort s banánovou stracciatella zmrzlinou

Zebra dort s banánovou stracciatella zmrzlinou

    , , ,   , , , , , , , ,

Hodnotit recept
Zebra dort s banánovou stracciatella zmrzlinou
0.0 0

Tenhle dort mě už dlouho lákal udělat. Nápad s vrstvením dvou barev těsta, které vytvoří zajímavý žíhaný efekt, se mi velmi líbil. Jen jsem musela vyzkoušet, zda to bude fungovat i s oříškovou moukou. A funguje 😉 Dort doplněný o kopeček banánové stracciatella zmrzliny je „nebe na talířku‘ 🙂

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 20 minut
  • 1 hodina

    20 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4-6 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

120g mandlové mouky

20 g strouhaného kokosu

3 vejce

10 datlí

2 lžičky hořkého kakaa

1,5 dcl kokosového mléka

1 lžíce kokosového oleje

1 velký banán

3 kostičky vysokoprocentní hořké čokolády

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 20 minut
  • 1 hodina

    20 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4-6 kousků

Postup

Den předem si nakrájejte oloupaný banán na plátky, vložte je do uzavíratelné sklenice, přilijte cca 0,5 dcl kokosového mléka a vše dejte přes noc zmrazit.

V den podávání vložte zmražený obsah sklenice do mixéru a rozmixujte na hladkou hmotu.

Přidejte nalámané 3 kostičky čokolády a ještě krátce promixujte.

Čokoláda by měla zůstat v malinkých kousíčkách, jak je obvyklé u stracciatelly.

Přendejte hotovou zmrzlinu do vhodné nádoby a vraťte ji zpět do mrazáku.

Mixér si vymyjte a pak v něm rozmixujte 1 dcl kokosového mléka, kokosový olej, vejce a datle (ty je lepší předem trošku pokrájet).

Mixujte, dokud se datle nerozdrtí na co nejmenší kousky.

Pak přidejte mandlovou mouku a strouhaný kokos.

Vzniknout by mělo hladké řídké těsto.

Půlku si odlijte, do druhé půlky pečlivě vmíchejte kakao.

Tak budete mít připravená 2 těsta různých barev.

Připravte si vhodnou pečící kulatou nádobu (já použila formu o průměru 18 cm).

Těsto příliš nenaběhne, takže pro výrazný žíhaný efekt je vhodnější spíše mírně menší forma a vyšší korpus (můžete samozřejmě na stejnou nádobu zvýšit částečně množství těsta).

Formu si vyložte namočeným a pak vymačkaným pečícím papírem (navlhčení a zmačkání pomáhá papíru lépe kopírovat tvar pečící nádoby), na ní pak střídavě lijte na střed jednotlivá těsta – ideální je v daném množství a velikosti formy vždy tak jednu pětinu těsta (vytvoří se 10 barevných vrstev).

Tzn. na střed nádoby vylijte nejdříve cca 2 lžíce tmavého těsta, do jeho středu pak 2 lžíce světlého těsta, pak zase 2 lžíce tmavého a takto pokračujte do spotřebování obou těst.

Najít ideální střed a formu mít postavenou na vodorovné podložce je základ úspěchu – zbytek už vykouzlí gravitace za vás 😉

Připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na cca 170°C a pečte cca 20 minut (konkrétní doba závisí na výšce těsta).

Propečenost zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte. Pokud je špejle po vytažení vlhká, s kousky těsta, pečte ještě dál.

Po vychlazení korpus nakrájejte na jednotlivé dílky a při podávání doplňte kopečkem banánové stracciatella zmrzliny.

A pak už jen slastně vychutnávejte 😉

PS1: Pokud nemáte mandlovou mouku, můžete ji nahradit kokosovou – použijte na dané množství cca 70 g kokosové mouky a přidejte 1 vejce.

PS2: Pro větší „nadýchanost“ korpusu můžete vejce rozdělit na žloutky a bílky, které opatrně do těsta zapracujete ve formě tuhého sněhu.

00:00

5 Recenzí / komentářů

Lucie Zagorová

Duben 21, 2016

Na tento dezert jsem se strašně moc těšila, ale nějak mi nevyšel, nebyla jsem schopná vyrobit hladké a hlavně řídké těsto, byla to spíš hustá hmota 🙁 použila jsem tedy kokosovou mouku a vejce navíc, bílky vyšlehány zvlášť. Kde by mohla být chyba?? Chtěla bych to příště zvládnout lépe 🙂

Lucie

Duben 21, 2016

Vy jste nahradila mandlovou mouku kokosovou v poměru 1:1? To bohužel nefunguje, kokosová mouka mnohem víc saje. Je jí potřeba dát o polovinu méně.

Lucie

Duben 21, 2016

Ještě mě napadá, každá mouka je trošku jiná, jinak saje. Zkuste příště dát mouky výrazně méně a postupně přisypávat. Ale nejjistější výsledek budete mít s mandlovou moukou. Mrzí mě, že se dort nevydařil 🙁

Lucie Zagorová

Duben 24, 2016

V pořádku, já si to vyzkouším 🙂 taky mě napadlo snížit dávku stylem sypat co nejméně a postupně přidávat do požadované konzistence – takhle by to mohlo jít. A on se tak úplně ne nepodařil, chutnal všem a snědl se, takže já to beru jako odrazový můstek a možnost pro zlepšování 😉 A kokosové mouky jsem použila 70 g.

Lucie

Duben 24, 2016

Ona je kokosová mouka prevít savej 😀 A taky záleží na velikosti vajec. U mandlové mouky se to ztratí, ale u kokosové je znát každý gram. Zkuste jí příště výrazně ubrat a postupně přisypávat, anebo raději pořiďte mandlovou mouku. Ale hlavně, že dort chutnal, to je hlavní 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.