Štítek: PROSINEC - sezónní suroviny
Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:
* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).
Co z prosincových sezónních surovin uvařit? Třeba...
Krkovička s kapustičkami
Růžičková kapusta nemá úplně tu nejlepší pověst. Spousta lidí si ji spojuje se vzpomínkami na rozbředlé našedlé kuličky ve vývaru, s nepříjemnou pachutí. I já osobně s touhle představou dlouho bojovala. Pokud to máte podobně jako já, zkuste ještě dát téhle skvělé zelenině novou šanci. Když se opeče dozlatova a spojí s měkounkým masem a houbami, věřím, že si ji zamilujete. Detail receptu »
Pečená segedínská krkovička
Jídla z jednoho hrnce nebo pekáče většinou nevypadají moc pěkně na pohled. Ale ta chuť! Jejich přípravou navíc nestrávíte moc času v kuchyni, takže to bývají zlaté hřeby jídelníčku, když nemáte čas stát u plotny. Jeden takový recept tu pro vás mám. Zkuste si se mnou připravit segedínský guláš trošku jinak. Detail receptu »
Vánoční krtkův dort
Posledních pár týdnů jsem neměla k dispozici troubu, takže jsem všechna jídla musela připravovat pouze na plotně. A to včetně dezertů. Že lze na plotně klidně "upéct" i dort, budiž důkazem tento vánoční recept. Vyzkoušíte ho se mnou? Klidně i mimo Vánoce. Detail receptu »
Asijská polévka s křupavým bůčkem
Milujete asijskou kuchyni? Já rozhodně. Baví mě její barevnost, kontrast chutí i netradiční kombinace a postupy. Nejsem žádný odborník, neznám jemné nuance mezi jednotlivými národními kuchyněmi, ani úplně přesné tradiční suroviny. Ale ráda se asijskými jídly inspiruji. Detail receptu »
Podzimní zelná polévka
Podzim nemám úplně v lásce. Nemůžu mu sice upřít nádhernou barevnost, ale to počasí! Takže - kdy už podzim, tak zatopit v krbu, hezky se zachumlat do deky, za zvuku deště si pustit nějaký pěkný film a k tomu si do misky nalít horkou sytou polévku. To by šlo, co říkáte? Detail receptu »
SVĚŽÍ kuchařka
170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.
Brownie dort z červené řepy
Možná některé z vás představa moučníku připraveného z červené řepy vyděsí. Ale nenechte se zmást zažitými zvyklostmi, že řepa patří jen do slaných receptů. V kombinaci s kakaem, hebkou čokoládovou polevou a efektním růžovým žíháním nadchne i její zaryté odpůrce. Detail receptu »
Lososovo-cuketové pečené nugety
Když o něčem, co obsahuje cuketu, moje dcera prohlásí, že je to "jako fakt dobrý", beru to jako mega úspěch. Takže by bylo škoda se o takový recept s vámi nepodělit. Proto, až vás začne nudit losos jen tak pečený v troubě či připravený na pánvi, vyzkoušejte tyhle měkoučké nugetky. Detail receptu »
Cuketové makovníky
Jako malá jsem milovala všechno, co obsahovalo mák. Mohla jsem ho v jakémkoli množství. Tahle obliba se postupem času vytratila, ale já včera dostala neuvěřitelnou chuť si ji připomenout. A protože se výsledek myslím opravdu povedl, tady máte recept. Detail receptu »
Cuketové rollatini
Rollatini se běžně připravují ze silnějších plátků lilku, které se předem upečou, aby byly dostatečně měkké. Přeci jen, lilek je tvrdohlavý a trvá mu to o něco déle, než zvláční. Tento klasický italský recept jsem si drze půjčila a upravila ho do verze s cuketou. Detail receptu »
Francouzský cibulový koláč
Francouzský cibulový koláč je vlastně takovou zjednodušenou verzí italské pizzy. Jeho skvělá chuť je ale postavená na úplně jiných surovinách, více typickými pro farmářský venkov. Sladká opečená cibule, křupavá slaninka a lehce nakyslá smetana vás vynesou na vrchol blaha :-) Detail receptu »
Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno
Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.
Bílá kapustová polévka
Kapusta nepatří zrovna mezi nejoblíbenější zeleninu. A to je taková škoda! Když se totiž dobře připraví, je chuťově naprosto jedinečná. Navíc se jedná o surovinu, kterou seženete levně i během zimního období, kdy se cena ostatních druhů dovážené zeleniny šplhá do závratných výšek. Detail receptu »
Pikantní bůček v tomatové omáčce
Bůček vypečený dokřupava, to je naprostá lahoda. Stále stejná příprava se vám ale může časem přejíst. Proto vyzkoušejte recept, kdy maso necháte hezky pomalu vypéct doměkka v pikantní tomatové omáčce. Na talíři pak vše doplňte upečenou dýní, která svou sladkostí krásně doplní jemně nakyslou chuť a pikantnost výrazné omáčky. Detail receptu »
Cuketové placky se sušenými rajčaty a olivami
Když vrcholí sezóna cuket, občas dochází nápady co s nimi. Pokud už jste vyzkoušeli všechny možné varianty, od cuketových špaget, cuketových "bramboráků" a dalších receptů, zkuste je jednou upéct jako placku ochucenou Itálií inspirovanými surovinami. Detail receptu »
Škvarkové zelňáky
Ačkoliv se velmi ráda inspiruji zahraničními recepty, se stejnou chutí vařím i českou klasiku. I když s drobnými obměnami, aby vyhovovala mému stravovacímu stylu - tedy s vynecháním mouky, cukru a většinou i mléčných výrobků. Detail receptu »
Zelný salát s červenou řepou
Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký mulťák z lékárny :-) Věděli jste, že v zelí je jen o něco menší množství vitamínu C než v citrónech? Pro pokrytí denní dávky cca 80 mg (při nemoci tato potřeba stoupá až 20násobně) jich stačí sníst přibližně 180 g. Ale uznáte sami, že miska zelného salátu se konzumuje mnohem lépe než stejné množství citrónu :-D Detail receptu »
Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ
Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.
Mrkvový dort s kešu krémem
Mrkev, jablka a ořechy jsou skvělé sezónní suroviny, které vám ve vhodné kombinaci dokáží prozářit pochmourný podzimní den. Dort není potřeba ani příliš doslazovat. Přirozenou sladkost mrkve a jablek stačí trochu podpořit pár datlemi. Detail receptu »
Batátový přílohový salát s křenem a hořčicí
Tenhle salát je až směšně jednoduchý, přitom vás zaručeně nadchne svou výraznou chutí, která skvěle doplní jakékoliv upečené maso (nejvíc mu to ale bude asi slušet s vepřovou pečení nebo bůčkem). Detail receptu »
Jablečná granola
Jednou z nejvíce diskutovaných oblastí v paleo jsou snídaně. Ze začátku si každý nadšeně připravuje vejce na tisíce různých způsobů, jenže i ty se brzy přejí. Nebo jste byli zvyklí na ranní kaše a cereálie s mlékem, popřípadě máte na vejce intoleranci. Co pak? Detail receptu »
Spirálový zeleninový koláč
Tenhle efektní zeleninový koláč mě už dlouho lákal udělat. Bylo mi ale jasné, že bude hodně pracný, původní recept navíc obsahoval moučný korpus a náplň ze zakysané smetany. A do toho se mi ani do jednoho nechtělo. Jenže, občas je prostě nejlepší nechat nápad trošku „uležet“ a on se časem vytříbí sám. Detail receptu »
Hruškový makovec
Tedy nevím jak vy, já ale funguji na sluneční pohon. Studené a pošmourné počasí v posledních dnech mi na náladě nepřidá. Co mi ale dokáže náladu zvednout, je krásně voňavý dezert ;-) Detail receptu »
Dýňové placky
Dýňová sezóna je tady! Jestli dýni milujete stejně jako já, budete podobně nadšení. Dýně je totiž neuvěřitelně variabilní zelenina, dá se z ní připravit spoustu dobrot – od pyré či polévky, přes pečenou dýni, po dezerty. A když budete mít pocit, že už vám nic nového nemůže ukázat, vždy se objeví něco nového, co vás nadchne. Detail receptu »