Domácí kuřecí shawarma
Domácí kuřecí shawarma
Hlavní jídla, Maso, Video recepty Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal česnek, citrón, jogurt, kuře, kuřecí maso, rajčatový protlak
2024-06-01
Ohodnotit receptMiluju street food a různá skládaná jídla! Zbožňuju tu rozmanitost a bohatost chutí! ❤️ To, jak stejné jídlo může pokaždé chutnat trošku jinak. Stačí přidat jinou omáčku, obměnit zeleninu, pohrát si s kořením... A jestli v tomhle hraje něco prim, jsou to různé kebaby, gyrosy a shawarmy. Máte je také rádi? Pak se mnou určitě vyzkoušejte tuhle domácí kuřecí variantu, pěkně naloženou do kořeněného jogurtu a upečenou krásně dozlatova.
- Příprava: 2 hodin 10 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
2 hodin 10 minut
25 minut
2 hodin 35 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
KOŘENICÍ SMĚS
4 g mletého římského kmínu
4 g sladké papriky
2 g chilli koření
1 g mleté skořice
2 g mleté kurkumy
0.5 g mletého kardamomu
1 g mletého pepře
MARINÁDA
20 g rajčatového protlaku
4 g nastrouhané citrónové kůry
6 g soli
SHAWARMA
900+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 2 hodin 10 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
2 hodin 10 minut
25 minut
2 hodin 35 minut
- Množství: 4 porce
Postup
Smíchejte všechno koření, bílý jogurt, utřený česnek, rajčatový protlak, vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru z citrónu.
Marinádu osolte a vykostěné kuřecí stehenní plátky nebo prsa do ní naložte minimálně na 2 hodiny (ideálně přes noc).
Namarinované maso rozložte na pečicí rošt a vložte do trouby předem vyhřáté na 250 °C (ideálně na horkovzduch se zapnutým grilem nebo horním ohřevem - viz TIPY).
Přibližně po 15 minutách, až se na povrchu kuřecích plátků začne tvořit výrazně zlatavá vypečená vrstva, je otočte a pečte dalších cca 10 minut.
Po krátkém odpočinutí maso nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s případnou vypečenou šťávou (pokud není spálená).
Doplňte je čerstvou zeleninou (listovým salátem, rajčaty a okurkou) a naloženou cibulí. Pokapejte tahini dipem a/nebo chilli majonézou (viz TIPY) a podávejte například v tortillách nebo s květákovou rýží. Nezapomeňte ani na čerstvé bylinky.
Upečené maso vydrží v lednici několik dní. Lze ho zamrazit. V obou případech ho uložte do dobře těsnicí nádoby, aby zbytečně neschlo a ideálně krájejte až před podáváním.
TIPY
Kořenicí směs si připravte ve větším množství i pro další použití. Uložená v uzavíratelné skleničce vydrží i několik měsíců. Před vmícháním do marinády ji pro intenzivnější chuť volitelně krátce opražte na suché pánvi (pozor, ať se nespálí a nezhořkne).
Místo kuřecího masa lze použít i jehněčí nebo (netradičně) vepřovou krkovici (upravte podle potřeby dobu pečení).
Jestliže použijete jogurt s nižším obsahem tuku než 10 %, dejte do marinády o polovinu méně citrónové šťávy.
Pokud nemáte k dispozici pečicí rošt, maso podložte větším počtem špejlí nebo rozložte na plech.
Skvělou variantou je i příprava na grilu (pozor, ne na přímém ohni, aby se marináda nespálila) a úplně nejlepší na otočném rožni.
Přesná teplota a doba pečení bude hodně záviset na funkci a výkonu vaší trouby či grilu. Proto je případně upravte podle potřeby. Pro ideální výsledek je lepší spíše kratší čas a naopak velmi vysoká teplota, jejichž kombinace zajistí, že se maso na povrchu opeče výrazně dohněda, ale uvnitř zůstane krásně šťavnaté.
Upečené maso je skvělé i jako součást různých skládaných zeleninových salátů. Poskytne vám rychlý základ mnoha jídel, proto ho doporučuji připravit ve větším množství a zamrazit po porcích.
Jako součást tradiční shawarmy nesmí chybět tahini zálivka. Připravíte ji velmi snadno. Stačí smíchat trošku sezamové tahini pasty, utřený česnek, citrónovou šťávu a vodu. Vznikne krásně hebká bělavá omáčka, s příjemně nahořklou chutí, Dochuťte ji solí a pepřem (volitelně lze i kapkou medu).
Skvělým doplňkem je i chilli majonéza - smíchejte majonézu s troškou chilli koření nebo rozmixujte s drobně nakrájenou čerstvou chilli papričkou a volitelně mírně doslaďte.
I když se tradičně pojí spíše s gyrosem, chybu neuděláte ani s omáčkou tzatziki.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..