📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí kuřecí shawarma

Domácí kuřecí shawarma

  , ,   , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Domácí kuřecí shawarma
0.0 0

Miluju street food a různá skládaná jídla! Zbožňuju tu rozmanitost a bohatost chutí! ❤️ To, jak stejné jídlo může pokaždé chutnat trošku jinak. Stačí přidat jinou omáčku, obměnit zeleninu, pohrát si s kořením... A jestli v tomhle hraje něco prim, jsou to různé kebaby, gyrosy a shawarmy. Máte je také rádi? Pak se mnou určitě vyzkoušejte tuhle domácí kuřecí variantu, pěkně naloženou do kořeněného jogurtu a upečenou krásně dozlatova.

  • Příprava: 2 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 2 hodin 10 minut

    25 minut

    2 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

KOŘENICÍ SMĚS

4 g mletého římského kmínu

4 g sladké papriky

2 g mletých semínek koriandru

2 g chilli koření

1 g mleté skořice

2 g mleté kurkumy

0.5 g mletého kardamomu

1 g mletého pepře

MARINÁDA

160 g bílého tučného jogurtu

12 g česneku

20 g rajčatového protlaku

8 g citrónové šťávy

4 g nastrouhané citrónové kůry

6 g soli

SHAWARMA

800 g kuřecích stehenních plátků nebo prsou

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 2 hodin 10 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 2 hodin 10 minut

    25 minut

    2 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Smíchejte všechno koření, bílý jogurt, utřený česnek, rajčatový protlak, vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru z citrónu.

Marinádu osolte a vykostěné kuřecí stehenní plátky nebo prsa do ní naložte minimálně na 2 hodiny (ideálně přes noc).

Namarinované maso rozložte na pečicí rošt a vložte do trouby předem vyhřáté na 250 °C (ideálně na horkovzduch se zapnutým grilem nebo horním ohřevem - viz TIPY).

Přibližně po 15 minutách, až se na povrchu kuřecích plátků začne tvořit výrazně zlatavá vypečená vrstva, je otočte a pečte dalších cca 10 minut.

Po krátkém odpočinutí maso nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s případnou vypečenou šťávou (pokud není spálená).

Doplňte je čerstvou zeleninou (listovým salátem, rajčaty a okurkou) a naloženou cibulí. Pokapejte tahini dipem a/nebo chilli majonézou (viz TIPY) a podávejte například v tortillách nebo s květákovou rýží. Nezapomeňte ani na čerstvé bylinky.

Upečené maso vydrží v lednici několik dní. Lze ho zamrazit. V obou případech ho uložte do dobře těsnicí nádoby, aby zbytečně neschlo a ideálně krájejte až před podáváním.

TIPY

Kořenicí směs si připravte ve větším množství i pro další použití. Uložená v uzavíratelné skleničce vydrží i několik měsíců. Před vmícháním do marinády ji pro intenzivnější chuť volitelně krátce opražte na suché pánvi (pozor, ať se nespálí a nezhořkne).

Místo kuřecího masa lze použít i jehněčí nebo (netradičně) vepřovou krkovici (upravte podle potřeby dobu pečení).

Jestliže použijete jogurt s nižším obsahem tuku než 10 %, dejte do marinády o polovinu méně citrónové šťávy.

Pokud nemáte k dispozici pečicí rošt, maso podložte větším počtem špejlí nebo rozložte na plech.

Skvělou variantou je i příprava na grilu (pozor, ne na přímém ohni, aby se marináda nespálila) a úplně nejlepší na otočném rožni.

Přesná teplota a doba pečení bude hodně záviset na funkci a výkonu vaší trouby či grilu. Proto je případně upravte podle potřeby. Pro ideální výsledek je lepší spíše kratší čas a naopak velmi vysoká teplota, jejichž kombinace zajistí, že se maso na povrchu opeče výrazně dohněda, ale uvnitř zůstane krásně šťavnaté.

Upečené maso je skvělé i jako součást různých skládaných zeleninových salátů. Poskytne vám rychlý základ mnoha jídel, proto ho doporučuji připravit ve větším množství a zamrazit po porcích.

Jako součást tradiční shawarmy nesmí chybět tahini zálivka. Připravíte ji velmi snadno. Stačí smíchat trošku sezamové tahini pasty, utřený česnek, citrónovou šťávu a vodu. Vznikne krásně hebká bělavá omáčka, s příjemně nahořklou chutí, Dochuťte ji solí a pepřem (volitelně lze i kapkou medu).

Skvělým doplňkem je i chilli majonéza - smíchejte majonézu s troškou chilli koření nebo rozmixujte s drobně nakrájenou čerstvou chilli papričkou a volitelně mírně doslaďte.

I když se tradičně pojí spíše s gyrosem, chybu neuděláte ani s omáčkou tzatziki.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota350 kcal / 1470 kJ
Sacharidy5 g
Tuky19 g
Bílkoviny39 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky