Dýňový brownie dort
Dýňový brownie dort
Dezerty Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské čokoláda, dýně, kakao, kokosová mouka, kokosové mléko, mandlová mouka, mascarpone, smetana, vejce
2018-03-10
Ohodnotit receptPoužití zeleniny na přípravu dezertů je čím dál oblíbenější. Dodává totiž těstu příjemnou vlhkost a také zajímavou chuť. Třeba dýně je v kombinaci s hořkou čokoládou a kakaem naprosto famózní. Schválně vyzkoušejte tento brownie dort. Určitě mi dáte zapravdu. Chutná totiž i těm, kteří jinak dýni vůbec nemusí.
- Příprava: 1 hodina 30 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
1 hodina 30 minut
25 minut
1 hodina 55 minut
- Množství: 6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
Suroviny
2 vejce
15 g kokosové mouky
50 g mandlové mouky
10 g hořkého kakaa
cca 40 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
60 g hořké vysokoprocentní čokolády + pár gramů navíc na posypání
100 g smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
- Příprava: 1 hodina 30 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
1 hodina 30 minut
25 minut
1 hodina 55 minut
- Množství: 6 porcí
Postup
Dýni nastrouhejte najemno. Smíchejte ji s vejci, kokosovou a mandlovou moukou, kakaem, 25 g zvoleného sladidla a 25 g rozpuštěné čokolády.
Vše vypracujte ve středně tekuté těsto. To nalijte do vhodné formy vystlané zmačkaným pečícím papírem. Na 6 porcí vyjde těsto v koláčové formě o průměru 23 cm přibližně 1-2 cm na výšku. Pokud uděláte korpus vyšší, prodlužte podle toho dobu pečení. Při uvedené výšce těsta to vychází na 25 minut na 180 °C. Hotový korpus nechte vychladnout.
Zatímco se dort peče, připravte si polevu. Ve smetaně si rozpusťte zbytek sladidla a čokolády a vše promíchejte do hladké směsi. Tu nechte chvíli vychladnout a pak do ní po částech zapracujte mascarpone (viz poznámka níže).
Vychladnutý korpus potřete čokoládovým mascarpone a posypte nastrouhanou čokoládou.
Nechte vychladit v lednici alespoň hodinu a pak podávejte nakrájené na dílky.
Výsledkem je typické hutné vlhké brownies. Proto, pokud se nechcete dělat s krémem, nebo nemůžete mléčné výrobky, bohatě postačí, když ve smetaně nebo kokosovém mléku rozpustíte čokoládu a sladidlo, a tím brownies pokapete.
* Kalorické hodnoty a údaje o makroživinách se vztahují k variantě s použitím 90% hořké čokolády, smetany, mascarpone a erythritolu.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
54 Recenzí / komentářů
Lucie
10 března, 2018
Dobrý den, používám různé čokolády. Většinou 90% Lindt, nebo i 99%, Vivani 99% atd. Záleží jak moc si hlídáte sacharidy.
Lili
10 března, 2018
Dobrý den, můžu se prosím zeptat, cim nahradit mandlovou a kokosovou mouku? Oříšky, bohužel,nemuzuděkuji mockrát, jinak ss přiznám, ze u Vas čerpám porad inspiraci..
Lucie
11 března, 2018
Dobrý den, to bohužel přesně neporadím, nikdy jsem je v tomto receptu nahrazovat nezkoušela. Možná slunečnicovou moukou (rozemletými slunečnicovými semínky).
Mám radost, že se vám moje stránky líbí a inspirují vás 🙂
Tereza
11 března, 2018
Dobrý den.
Zrovna jsem koupila maslovou dyni. Myslíte si, ze by ji bylo možné použít místo Hokkaidó? Pokud ano, jak výrazně se změní vyživové hodnoty? Velmi děkuji za odpověď a za úžasné recepty ze kterých čerpám denně.
Lucie
11 března, 2018
Dobrý den,
určitě by šlo použít i máslovou. Výživové hodnoty se změní naprosto nepatrně. Na porci asi půl gramu sacharidů 🙂
To já moc děkuju. Mám radost, že se vám moje stránky líbí a recepty vás inspirují. To je pro mě ta největší odměna.
Dáda
30 května, 2018
proč má být ten pečící papír zmačkaný?
Lucie
31 května, 2018
Protože se lépe tvaruje do formy, je po zmačkání a ideálně i navlhčení poddajnější.
Monika
1 července, 2018
Dobrý večer Lucie,
velmi se mi líbí tento recept, ale zajímá mě, zda je dort chutný i bez použití sladidla?
Děkuji.
Lucie
2 července, 2018
Dobrý den, Moniko, na to vám nikdo za vaše chuťové buňky neodpoví 🙂 Musíte sama vyzkoušet. Každý máme sladkou chuť posazenou někde jinde. Co jednomu chutná naprosto neoslazené, je pro druhého nepoživatelné, a obráceně.
Katarína
31 července, 2018
Dobrý den Lucko,
myslíte, že můžu dát místo Mascarpone tvaroh? ☺️
Lucie
2 srpna, 2018
Dobrý den, Kataríno, určitě, to bude fungovat 🙂
Jana
21 září, 2018
Dobrý den paní Lucie. Jsem naprosto nadšená z vašich úžasných receptů. ( Zatim jsme vyzkoušeli -Cibulačku, lněné tousty, placičky z batátů a cukety- vše vynikající. Dnes jsem se odhodlala upéct i tento dýňový dort. Opět skvělé. Moc si pochutnala i naše sedmiletá dcera s celiakií, která je nadšená, že můžeme jíst všichni stejné jídlo. Děkujeme. Kuchařku už jsem nám předobjednala a manžel přislíbil, že se také zapojí do vaření. Tak už se moc těším:-)
Lucie
22 září, 2018
Dobrý den, Jano, ano nevíte, jak mi podobné komentáře dělají radost <3 Moc mě těší, že chutná, a hlavně že recepty takhle sbližují vaši rodinu. Protože to je to nejvíc 🙂
Lenka
17 října, 2018
Dobrý den, výborné. Udělala jsem na zkoušku a přinesla do práce a dortík byl hned snědený.
Děkuji Vám.
Lucie
19 října, 2018
Dobrý den, Lenko, to já vám děkuji – za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂
Veronika
5 listopadu, 2018
Tento recept jsem dělala již dvakrát a vždy se po něm jenom zaprášilo. Vlastně po všech receptech od Vás (a že už jsem jich dělala dost :)).
Lucie
5 listopadu, 2018
Veroniko, moc děkuji za milý komentář a pochvalu receptu 🙂 Mám radost, že chutná.
Marcela
5 listopadu, 2018
Dobrý den, chci se zeptat, jestli máte na mysli kokosové mléko light nebo normální.
Lucie
6 listopadu, 2018
Dobrý den, klasické. Light výrobky nepoužívám 🙂
Aneta
18 listopadu, 2018
Výborný i bez slazení 🙂
Lucie
18 listopadu, 2018
Máte pravdu, že dýně je sladká sama o sobě dostatečně. Ale je to hodně o individuální chuti. Mám radost, že chutnalo. Díky za komentář 🙂
Simona Penkalová
29 listopadu, 2018
Dobrý den, můžu nahradit kokosovou mouku strouhaným kokosem? Příp.ji vynechat a dát jen mandlovou? Moc děkuji
Lucie
29 listopadu, 2018
Dobrý den, ani jednu variantu jsem nezkoušela, takže nemůžu potvrdit, že to bude fungovat. Kokosová mouka má hodně specifické vlastnosti, takže se hůř v receptech nahrazuje.
Pokud to budete chtít zkusit, strouhaný kokos bych namlela hodně najemno a dala ho o něco více než mouky. Při nahrazení mandlovou moukou je nutné dát mandlové mouky dvojnásobné množství než je té kokosové.
Držím palce, ať to vyjde 🙂
Patricia
7 prosince, 2018
Dobry den, je perfektni!!! Nesladila jsem vubec a stejne chutna skvele!!! Dekuji!!!:)
Lucie
9 prosince, 2018
Dobrý den, to mám velkou radost, že se dort podařil a chutnal 🙂 Moc díky za vyzkoušení receptu a za komentář.
Jitka Weisgarberova
12 ledna, 2019
Ahoj, vynechala jsem do korpusu cokoladu i sladidlo. Navrch jsem smichala zaysanou smetanu s mascarpone a lehce poprasila kakaem. Diky za inspiraci!
Lucie
13 ledna, 2019
Mám radost, že vás recept inspiroval a díky za sdílení tipu na jeho obměnu 🙂
Verča
15 ledna, 2019
Dobrý den, recept jsme už zkoušeli a je perfektní. Chtěla jsem se však zeptat, čím by se dala vhodné nahradit dýně. Děkuji
Lucie
16 ledna, 2019
Dobrý den, díky za vyzkoušení receptu, mám radost, že chutnalo 🙂 Dýni by šlo nahradit batáty, řepou nebo třeba i cuketou. Pokud si až tak nehlídáte sacharidy, budou fungovat i jablka či hrušky.
Hana Vrbíková
27 ledna, 2019
Zdravím Lucko, dortík už se chladí v ledničce, moc děkuji za Vaše skvělé recepty 🙂 , doporučuji vyzkoušet hořkou čokoládu mountains gorila, omlouvám se za reklamu 🙂 , ale je to pro dobrou věc na záchranu horských goril 🙂
Lucie
28 ledna, 2019
Zdravím, Hanko 🙂 To já moc děkuji, že podle mých receptů vaříte. Mám radost, že chutná <3
Reklama na kvalitní a dobrou věc vůbec nevadí, přímo naopak! Moc díky za komentář.
Renata
10 února, 2019
Dělali jsme včera, byl vynikajici. Misto hokaido jsme dali dyni máslovou.
Lucie
11 února, 2019
Máslová dýně lze skvěle použít 🙂 Mám radost, že chutnalo.
Eva
15 dubna, 2019
Včera jsem zkoušela, je naprosto vynikající. Vůbec nejde na chuti poznat, že je z dýně.
Lucie
17 dubna, 2019
Mám radost, že se dort povedl a chutnal. Díky za vložení komentáře 🙂
Bety
11 května, 2019
Dobrý den, Lucie, nedala jsem kakao, zato 2 lžíce chia semínek a vzhledem k tomu, že teprve začínám, tak ta první lžička mě teda neoslovila, ale pokračovala jsem nakonec tak dlouho, že jsem málem snědla místo 1 kousku rovnou 2. Výborná varianta zdravého dortíku. Děkuji moc ☺️
Lucie
11 května, 2019
Dobrý den, Betty, kakao možná spíš zkuste nahradit čokoládou, chia semínka se mi sem osobně moc nehodí, ale hlavní je, že vám nakonec přece jen chutnalo <3 Díky za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂
Lenka
23 září, 2019
Dobrý den paní Lucie,
pravidelně nahlížím do vašich receptů a inspiruji se tu moc ráda. Snažím se o nízkosacharidové stravování, miluju vaše jogurtové houstičky, tento týden se chystám na hovězí ragú atd. Ale až tento dokonalý dortík mě donutil sednout k počítači a napsat vám;-D. Včera jsem ho upekla a právě teď se s dvouletou dcerou rozplýváme u vychlazené dobroty. Sladila jsem datlovou pastou, abych jej nemusela jíst sama;-). Mňam, ten je luxusní!!!! Mám ještě otázku, jak dlouho si myslíte, že může zůstat v lednici? Velké díky za recept a inspiraci. O kuchařku si napíšu Ježíškovi;-). Děkuji vám, mějte parádní den!!!! Lenka
Lucka
24 září, 2019
Dobrý den, Lenko,
moc děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že Vám moje stránky přináší inspiraci a že podle receptů chutná <3
Dort by měl vydržet bez úhony v lednici cca 3 dny. Tedy pokud se do té doby dříve nesní 🙂
Ještě jednou velký dík za milý komentář. Mějte krásný den <3
Hanka Aliová
2 října, 2019
Dobrý den, tak ten určitě 3 dny nevydrží… Opět perfektní recept, chystala jsem se už napsat-chválit víckrát. Pokud bych chtěla udělat dvojnásobné množství, jak uzpůsobit pečení? Dát na plech ve stejné výšce, nebo do dortové formy a péct déle… Děkuji za všechny recepty, jsou velkou inspirací!
Lucka
2 října, 2019
Dobrý den, Hanko, děkuji za milý komentář.
Já mám trošku problém s tím určováním trvanlivosti 😀 Nikdy nedokážu to jídlo ubránit před snězením dřív, než vyzkouším, jak dlouho opravdu vydrží 😀
U dvojnásobné dávky bych postupovala přesně jak píšete – buď na plech a doba zůstane cca stejná, nebo u vyšší vrstvy dobu prodloužit. Propečení bych vyzkoušela pomocí špejle.
Moc děkuju za pochvalu receptů. Mám radost, že jsou pro vás inspirací a že podle nich chutná 🙂
Monca
3 října, 2019
Dobry den, pekne prosim dyne se predem nepece?
Lucka
3 října, 2019
Dobrý den, ne, není potřeba, upeče se přímo v těstu.
Michaela
11 října, 2019
Nemám slov. Absolutní fantazie. Moc děkuji za recept 🙂
Lucka
11 října, 2019
To já moc děkuji za jeho vyzkoušení a za vložení komentáře 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3
Jana
5 listopadu, 2019
Dobrý den Lucko,
poprvé jsem dělala korpus samotný a navrch dala svařené hrušky, byla to svačina pro tříletého syna. Kdybyste viděla, jak do něj dort padal a pořád nastavoval prázdnou pusu . Pak jsem dělala korpus jako narozeninový dort, místo „bílého“ krému jsem udělala čokoládový (svařená šlehačka + vysokoprocentní čokoláda) a dort chutnal i všem dospělým. Děkuji moc za inspirativní recept .
Lucka
6 listopadu, 2019
Dobrý den, Jano,
všechny varianty, které píšete, zní tak úžasně, že se mi úplně sbíhají sliny. Moc děkuju za jejich sdílení, protože budou skvělým tipem pro ostatní jak dort připravit jinak.
Mám velkou radost, že chutnalo a že jste se k receptu opakovaně vrátila. Neexistuje větší pochvala <2
Míša
6 května, 2020
Dobrý večer, tento dort je fakt luxusní. Sice jsem četla špatně a čokoládu jsem tam vyrazila celou, ale myslím, že to ničemu nevadilo Díky za skvělou dobrotu!
Lucka
7 května, 2020
Dobrý den, čokolády není nikdy dost 😀 Mám radost, že se dort povedl a chutnal ❤️
Dýňový brownie dort
20 listopadu, 2020
Dobry den. Mohu pouzit pouze spaldovou mouku misto mandlove a kokosove? Pokud ano, kolik gr ji musim dat? Dekuji predem za Vasi odpoved. Musim si teprve ostatni zdrave mouky poridit ale uz nemohu odolat tomuto receptu. Vypada skvele :))) dekujiii
Lucka
20 listopadu, 2020
Dobrý den, moc ráda bych, ale bohužel neporadím. Špaldovou mouku nepoužívám, takže dávkování neumím odhadnout. Omlouvám se.
Hanka Vyvialová
26 srpna, 2021
Dobrý den, prosím, ta dýně se strouhá do těsta za syrova? Asi ano že? Mám doma dýni a ráda bych recepis vyzkoušela ☺️
Lucka
26 srpna, 2021
Dobrý den, ano syrová. Doufám, že se dort povede a bude chutnat 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Martina
10 března, 2018
Dobry den, pouzivate horku vysokopercentnu cokoladu s obsahom cukru? Pytam sa, aby som vedela aku kupit. Dakujem.