Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňový brownie dort

Dýňový brownie dort

    , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Dýňový brownie dort
5.0 15

Použití zeleniny na přípravu dezertů je čím dál oblíbenější. Dodává totiž těstu příjemnou vlhkost a také zajímavou chuť. Třeba dýně je v kombinaci s hořkou čokoládou a kakaem naprosto famózní. Schválně vyzkoušejte tento brownie dort. Určitě mi dáte zapravdu. Chutná totiž i těm, kteří jinak dýni vůbec nemusí.

  • Příprava: 1 hodina 30 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 1 hodina 30 minut

    25 minut

    1 hodina 55 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

240 g dýně Hokaido

2 vejce

15 g kokosové mouky

50 g mandlové mouky

10 g hořkého kakaa

cca 40 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

60 g hořké vysokoprocentní čokolády + pár gramů navíc na posypání

100 g smetany ke šlehání nebo kokosového mléka

250 g mascarpone (volitelně)

  • Příprava: 1 hodina 30 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 1 hodina 30 minut

    25 minut

    1 hodina 55 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Dýni nastrouhejte najemno. Smíchejte ji s vejci, kokosovou a mandlovou moukou, kakaem, 25 g zvoleného sladidla a 25 g rozpuštěné čokolády.

Vše vypracujte ve středně tekuté těsto. To nalijte do vhodné formy vystlané zmačkaným pečícím papírem. Na 6 porcí vyjde těsto v koláčové formě o průměru 23 cm přibližně 1-2 cm na výšku. Pokud uděláte korpus vyšší, prodlužte podle toho dobu pečení. Při uvedené výšce těsta to vychází na 25 minut na 180 °C. Hotový korpus nechte vychladnout.

Zatímco se dort peče, připravte si polevu. Ve smetaně si rozpusťte zbytek sladidla a čokolády a vše promíchejte do hladké směsi. Tu nechte chvíli vychladnout a pak do ní po částech zapracujte mascarpone (viz poznámka níže).

Vychladnutý korpus potřete čokoládovým mascarpone a posypte nastrouhanou čokoládou.

Nechte vychladit v lednici alespoň hodinu a pak podávejte nakrájené na dílky.


Výsledkem je typické hutné vlhké brownies. Proto, pokud se nechcete dělat s krémem, nebo nemůžete mléčné výrobky, bohatě postačí, když ve smetaně nebo kokosovém mléku rozpustíte čokoládu a sladidlo, a tím brownies pokapete.

Ať chutná ❤️

* Kalorické hodnoty a údaje o makroživinách se vztahují k variantě s použitím 90% hořké čokolády, smetany, mascarpone a erythritolu.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/6 podle receptu
Energetická hodnota380 kcal / 1 590 kJ *
Sacharidy8 g
Tuky36 g
Bílkoviny8 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




50 Recenzí / komentářů

Martina

10 března, 2018

Dobry den, pouzivate horku vysokopercentnu cokoladu s obsahom cukru? Pytam sa, aby som vedela aku kupit. Dakujem.

Lucie

10 března, 2018

Dobrý den, používám různé čokolády. Většinou 90% Lindt, nebo i 99%, Vivani 99% atd. Záleží jak moc si hlídáte sacharidy.

Lili

10 března, 2018

Dobrý den, můžu se prosím zeptat, cim nahradit mandlovou a kokosovou mouku? Oříšky, bohužel,nemuzuděkuji mockrát, jinak ss přiznám, ze u Vas čerpám porad inspiraci..

Lucie

11 března, 2018

Dobrý den, to bohužel přesně neporadím, nikdy jsem je v tomto receptu nahrazovat nezkoušela. Možná slunečnicovou moukou (rozemletými slunečnicovými semínky).
Mám radost, že se vám moje stránky líbí a inspirují vás 🙂

Tereza

11 března, 2018

Dobrý den.
Zrovna jsem koupila maslovou dyni. Myslíte si, ze by ji bylo možné použít místo Hokkaidó? Pokud ano, jak výrazně se změní vyživové hodnoty? Velmi děkuji za odpověď a za úžasné recepty ze kterých čerpám denně.

Lucie

11 března, 2018

Dobrý den,
určitě by šlo použít i máslovou. Výživové hodnoty se změní naprosto nepatrně. Na porci asi půl gramu sacharidů 🙂
To já moc děkuju. Mám radost, že se vám moje stránky líbí a recepty vás inspirují. To je pro mě ta největší odměna.

Dáda

30 května, 2018

proč má být ten pečící papír zmačkaný?

Lucie

31 května, 2018

Protože se lépe tvaruje do formy, je po zmačkání a ideálně i navlhčení poddajnější.

Monika

1 července, 2018

Dobrý večer Lucie,
velmi se mi líbí tento recept, ale zajímá mě, zda je dort chutný i bez použití sladidla?
Děkuji.

Lucie

2 července, 2018

Dobrý den, Moniko, na to vám nikdo za vaše chuťové buňky neodpoví 🙂 Musíte sama vyzkoušet. Každý máme sladkou chuť posazenou někde jinde. Co jednomu chutná naprosto neoslazené, je pro druhého nepoživatelné, a obráceně.

Katarína

31 července, 2018

Dobrý den Lucko,
myslíte, že můžu dát místo Mascarpone tvaroh? ☺️

Lucie

2 srpna, 2018

Dobrý den, Kataríno, určitě, to bude fungovat 🙂

Jana

21 září, 2018

Dobrý den paní Lucie. Jsem naprosto nadšená z vašich úžasných receptů. ( Zatim jsme vyzkoušeli -Cibulačku, lněné tousty, placičky z batátů a cukety- vše vynikající. Dnes jsem se odhodlala upéct i tento dýňový dort. Opět skvělé. Moc si pochutnala i naše sedmiletá dcera s celiakií, která je nadšená, že můžeme jíst všichni stejné jídlo. Děkujeme. Kuchařku už jsem nám předobjednala a manžel přislíbil, že se také zapojí do vaření. Tak už se moc těším:-)

Lucie

22 září, 2018

Dobrý den, Jano, ano nevíte, jak mi podobné komentáře dělají radost <3 Moc mě těší, že chutná, a hlavně že recepty takhle sbližují vaši rodinu. Protože to je to nejvíc 🙂

Lenka

17 října, 2018

Dobrý den, výborné. Udělala jsem na zkoušku a přinesla do práce a dortík byl hned snědený.
Děkuji Vám.

Lucie

19 října, 2018

Dobrý den, Lenko, to já vám děkuji – za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Veronika

5 listopadu, 2018

Tento recept jsem dělala již dvakrát a vždy se po něm jenom zaprášilo. Vlastně po všech receptech od Vás (a že už jsem jich dělala dost :)).

Lucie

5 listopadu, 2018

Veroniko, moc děkuji za milý komentář a pochvalu receptu 🙂 Mám radost, že chutná.

Marcela

5 listopadu, 2018

Dobrý den, chci se zeptat, jestli máte na mysli kokosové mléko light nebo normální.

Lucie

6 listopadu, 2018

Dobrý den, klasické. Light výrobky nepoužívám 🙂

Aneta

18 listopadu, 2018

Výborný i bez slazení 🙂

Lucie

18 listopadu, 2018

Máte pravdu, že dýně je sladká sama o sobě dostatečně. Ale je to hodně o individuální chuti. Mám radost, že chutnalo. Díky za komentář 🙂

Simona Penkalová

29 listopadu, 2018

Dobrý den, můžu nahradit kokosovou mouku strouhaným kokosem? Příp.ji vynechat a dát jen mandlovou? Moc děkuji

Lucie

29 listopadu, 2018

Dobrý den, ani jednu variantu jsem nezkoušela, takže nemůžu potvrdit, že to bude fungovat. Kokosová mouka má hodně specifické vlastnosti, takže se hůř v receptech nahrazuje.
Pokud to budete chtít zkusit, strouhaný kokos bych namlela hodně najemno a dala ho o něco více než mouky. Při nahrazení mandlovou moukou je nutné dát mandlové mouky dvojnásobné množství než je té kokosové.
Držím palce, ať to vyjde 🙂

Patricia

7 prosince, 2018

Dobry den, je perfektni!!! Nesladila jsem vubec a stejne chutna skvele!!! Dekuji!!!:)

Lucie

9 prosince, 2018

Dobrý den, to mám velkou radost, že se dort podařil a chutnal 🙂 Moc díky za vyzkoušení receptu a za komentář.

Jitka Weisgarberova

12 ledna, 2019

Ahoj, vynechala jsem do korpusu cokoladu i sladidlo. Navrch jsem smichala zaysanou smetanu s mascarpone a lehce poprasila kakaem. Diky za inspiraci!

Lucie

13 ledna, 2019

Mám radost, že vás recept inspiroval a díky za sdílení tipu na jeho obměnu 🙂

Verča

15 ledna, 2019

Dobrý den, recept jsme už zkoušeli a je perfektní. Chtěla jsem se však zeptat, čím by se dala vhodné nahradit dýně. Děkuji

Lucie

16 ledna, 2019

Dobrý den, díky za vyzkoušení receptu, mám radost, že chutnalo 🙂 Dýni by šlo nahradit batáty, řepou nebo třeba i cuketou. Pokud si až tak nehlídáte sacharidy, budou fungovat i jablka či hrušky.

Hana Vrbíková

27 ledna, 2019

Zdravím Lucko, dortík už se chladí v ledničce, moc děkuji za Vaše skvělé recepty 🙂 , doporučuji vyzkoušet hořkou čokoládu mountains gorila, omlouvám se za reklamu 🙂 , ale je to pro dobrou věc na záchranu horských goril 🙂

Lucie

28 ledna, 2019

Zdravím, Hanko 🙂 To já moc děkuji, že podle mých receptů vaříte. Mám radost, že chutná <3
Reklama na kvalitní a dobrou věc vůbec nevadí, přímo naopak! Moc díky za komentář.

Renata

10 února, 2019

Dělali jsme včera, byl vynikajici. Misto hokaido jsme dali dyni máslovou.

Lucie

11 února, 2019

Máslová dýně lze skvěle použít 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Eva

15 dubna, 2019

Včera jsem zkoušela, je naprosto vynikající. Vůbec nejde na chuti poznat, že je z dýně.

Lucie

17 dubna, 2019

Mám radost, že se dort povedl a chutnal. Díky za vložení komentáře 🙂

Bety

11 května, 2019

Dobrý den, Lucie, nedala jsem kakao, zato 2 lžíce chia semínek a vzhledem k tomu, že teprve začínám, tak ta první lžička mě teda neoslovila, ale pokračovala jsem nakonec tak dlouho, že jsem málem snědla místo 1 kousku rovnou 2. Výborná varianta zdravého dortíku. Děkuji moc ☺️

Lucie

11 května, 2019

Dobrý den, Betty, kakao možná spíš zkuste nahradit čokoládou, chia semínka se mi sem osobně moc nehodí, ale hlavní je, že vám nakonec přece jen chutnalo <3 Díky za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂

Lenka

23 září, 2019

Dobrý den paní Lucie,
pravidelně nahlížím do vašich receptů a inspiruji se tu moc ráda. Snažím se o nízkosacharidové stravování, miluju vaše jogurtové houstičky, tento týden se chystám na hovězí ragú atd. Ale až tento dokonalý dortík mě donutil sednout k počítači a napsat vám;-D. Včera jsem ho upekla a právě teď se s dvouletou dcerou rozplýváme u vychlazené dobroty. Sladila jsem datlovou pastou, abych jej nemusela jíst sama;-). Mňam, ten je luxusní!!!! Mám ještě otázku, jak dlouho si myslíte, že může zůstat v lednici? Velké díky za recept a inspiraci. O kuchařku si napíšu Ježíškovi;-). Děkuji vám, mějte parádní den!!!! Lenka

Lucka

24 září, 2019

Dobrý den, Lenko,
moc děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že Vám moje stránky přináší inspiraci a že podle receptů chutná <3
Dort by měl vydržet bez úhony v lednici cca 3 dny. Tedy pokud se do té doby dříve nesní 🙂
Ještě jednou velký dík za milý komentář. Mějte krásný den <3

Hanka Aliová

2 října, 2019

Dobrý den, tak ten určitě 3 dny nevydrží… Opět perfektní recept, chystala jsem se už napsat-chválit víckrát. Pokud bych chtěla udělat dvojnásobné množství, jak uzpůsobit pečení? Dát na plech ve stejné výšce, nebo do dortové formy a péct déle… Děkuji za všechny recepty, jsou velkou inspirací!

Lucka

2 října, 2019

Dobrý den, Hanko, děkuji za milý komentář.
Já mám trošku problém s tím určováním trvanlivosti 😀 Nikdy nedokážu to jídlo ubránit před snězením dřív, než vyzkouším, jak dlouho opravdu vydrží 😀
U dvojnásobné dávky bych postupovala přesně jak píšete – buď na plech a doba zůstane cca stejná, nebo u vyšší vrstvy dobu prodloužit. Propečení bych vyzkoušela pomocí špejle.
Moc děkuju za pochvalu receptů. Mám radost, že jsou pro vás inspirací a že podle nich chutná 🙂

Monca

3 října, 2019

Dobry den, pekne prosim dyne se predem nepece?

Lucka

3 října, 2019

Dobrý den, ne, není potřeba, upeče se přímo v těstu.

Michaela

11 října, 2019

Nemám slov. Absolutní fantazie. Moc děkuji za recept 🙂

Lucka

11 října, 2019

To já moc děkuji za jeho vyzkoušení a za vložení komentáře 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3

Jana

5 listopadu, 2019

Dobrý den Lucko,
poprvé jsem dělala korpus samotný a navrch dala svařené hrušky, byla to svačina pro tříletého syna. Kdybyste viděla, jak do něj dort padal a pořád nastavoval prázdnou pusu . Pak jsem dělala korpus jako narozeninový dort, místo „bílého“ krému jsem udělala čokoládový (svařená šlehačka + vysokoprocentní čokoláda) a dort chutnal i všem dospělým. Děkuji moc za inspirativní recept .

Lucka

6 listopadu, 2019

Dobrý den, Jano,
všechny varianty, které píšete, zní tak úžasně, že se mi úplně sbíhají sliny. Moc děkuju za jejich sdílení, protože budou skvělým tipem pro ostatní jak dort připravit jinak.
Mám velkou radost, že chutnalo a že jste se k receptu opakovaně vrátila. Neexistuje větší pochvala <2

Míša

6 května, 2020

Dobrý večer, tento dort je fakt luxusní. Sice jsem četla špatně a čokoládu jsem tam vyrazila celou, ale myslím, že to ničemu nevadilo Díky za skvělou dobrotu!

Lucka

7 května, 2020

Dobrý den, čokolády není nikdy dost 😀 Mám radost, že se dort povedl a chutnal ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0