Horká jablka s křupavou drobenkou
Horká jablka s křupavou drobenkou
Dezerty, Rychlovky (do 30 minut), Snídaně Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské jablka, kešu, mandle, máslo, ořechy
2023-10-02
Ohodnotit receptJestli máte rádi štrúdl a zejména jeho šťavnatou náplň, tak tuhle dobrotu musíte ochutnat. Budete ji mít připravenou za chvilku a úžasně si pochutnáte. Ideální pochoutka na chladnější podzimní a zimní dny. Opečená jablíčka se skořicí, volitelně doplněná zakysanou smetanou a posypaná křupavou ořechovou drobenkou si zamilujete ❤️
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 15 minut
-
10 minut
15 minut
25 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 15 minut
-
10 minut
15 minut
25 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Ořechy rozdrťte (nejlépe v elektrickém sekáčku) do konzistence hrubšího písku.
Smíchejte je s 10 g rozpuštěného másla * a rozprostřete na pečicí papír.
Vložte je do trouby vyhřáté na 160 °C a za častého prohrnutí pečte dozlatova 12-15 minut.
Po upečení nechte drobenku na kuchyňské lince vychladnout. Zpevní se a bude více křupavá.
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostky.
V pánvi rozehřejte 20 g másla * a za častého promíchání v něm nakrájená jablka opečte. Až budou příjemně měkká, poprašte je skořicí a ještě chvíli prohřejte.
Jablka podávejte horká, posypaná křupavou drobenkou a volitelně doplněná například lžící tučné zakysané smetany *, která skvěle vyváží sladkost jablek, nebo mascarpone, domácí smetanové zmrzliny, pribináčku či kokosové šlehačky.
Drobenku i jablečnou směs lze připravit předem a až několik dní uchovávat v lednici. Jablka před podáváním pak prohřejte na pánvi a drobenku nechte dojít do pokojové teploty.
TIPY
Část mandlí případně nahraďte mandlovými lupínky. Dodá to další strukturu.
Do rozdrcených ořechů můžete před vložením do trouby přidat i trošku sladidla (pro křupavost ideálně sypkého). Druh a množství zvolte podle svých stravovacích zvyklostí.
Odkrojky z jablek nevyhazujte. Zejména pokud máte domácí. Použijte je na přípravu horkého jablečného nápoje.
Pokud máte k dispozici výrazně sladká jablka, můžete jejich chuť rozjasnit přidáním trošky citrónové šťávy.
Kromě ochucení skořicí můžete k jablkům v pánvi přidat hned na začátku pár hřebíčků a hvězdičky badyánu (koření před podáváním odstraňte).
Volitelně můžete část opečených jablek odebrat stranou, rozmixovat s trošku vody, vrátit zpět do pánve a krátce povařit. Je to řešením i v případě, kdy máte k dispozici pouze pevnější křupavější jablka, která jen neochotně měknou.
V případě, že chcete snížit množství sacharidů, část jablek nahraďte oloupanou cuketou zbavenou semínek.
Zakysanou smetanu, tvaroh či mascarpone lze dochutit pár kapkami vanilkového extraktu a volitelně i osladit.
* V bezmléčné či paleo verzi nahraďte máslo kokosovým olejem a jablka na talíři doplňte kokosovou šlehačkou nebo kokosovým jogurtem.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.