Jogurtové pečivo » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Jogurtové pečivo

Jogurtové pečivo

  , ,   , , , ,   , , ,

Červenec 16, 2017

Hodnotit recept
Jogurtové pečivo
5.0 5

Na začátku, při změně stravy bývá pečivo tím nejvíce řešeným bodem. Co budu jíst, když - "nemůžu lepek", "držím sacharidy na minimu" atd. Postupně si člověk na nový způsob stravování tak zvykne, že pečivo zařazuje opravdu jen občas, protože mu prostě nechybí. Ale pokud jste na začátku, nebo právě máte tu chvíli "občas", mám tu pro vás tip, jak si upéct vlastní pečivo bez klasické mouky a jen s nízkým obsahem sacharidů.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 50 minut
  • 10 minut

    50 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

150 g tučného jogurtu (ideálně řeckého či smetanového s 10 % tuku)

4 vejce

5 g soli (1 zarovnaná lžička)

80 g zlatého lněného semínka (5 plných lžic)

20 g psyllia (2 vrchovaté lžíce)

50 g směsi semínek a ořechů (např. dýňová, slunečnicová, pekany)

10 g vinného kamene (2 plné lžičky) nebo 5 g prášku do pečiva (bez lepku a fosfátů)

Postup

Do misky vyklepněte vejce, přidejte jogurt a sůl. Vše důkladně promíchejte - pomocí ponorného mixéru nebo třeba i vidličkou.

Rozdrťte najemno lněná semínka a psyllium. Tuhle práci velmi dobře zastane elektrický mlýnek na kávu nebo sekáček.

Pokud chcete do těsta přimíchat ořechy, rozdrťte je na menší kousky. Ideálně je vložte do nějakého sáčku a několika údery paličkou na maso je rozbijte. V mlýnku či v sekáčku byste je rozsekali moc nejemno. Pokud přidáváte semínka, můžete je nechat vcelku. Ty rozbíjet není nutné.

Promíchejte důkladně připravenou lněnou mouku (ve které už je psyllium), vinný kámen a semínka či ořechy. Přilijte vaječnou směs, dobře promíchejte a nechte přibližně 2 minuty těsto zhoustnout.

Z lepkavého středně hustého těsta vypracujte 2 bochníky. Vložte je do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 50 minut.

Po stanovené době chleba vytáhněte, položte na bavlněnou či papírovou utěrku (ty pomůžou vytáhnout z pečiva přebytečnou vlhkost) a nechat vychladnout. Teprve potom můžete chleba nakrájet. Pokud byste tenhle krok přeskočili, pečivo by bylo příliš vlhké a mazlavé.

Do těsta můžete přimíchat různé koření (kmín, rozmarýn), česnek, sušená rajčata, parmezán atd.

Z těsta můžete připravit i bulky. Rozdělte ho na 4 části, vypracujte do malých bochánků a ty pečte o trošku kratší dobu, než je uvedené v receptu (okolo 40 minut).

Při tvorbě tohoto receptu jsem se inspirovala skvělými slunečnicovými bulkami na stránkách www.deliketo.cz.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie340 kcal
Bílkoviny14 g
Tuky25 g
Sacharidy6 g

31 Recenzí / komentářů

Vladussa

Červenec 18, 2017

Dobrý den,
jsem úplný začátečník a ještě jsem nestihla celé Vaše stránky prostudovat, ale stejně se chci zeptat – co je to vinný kámen, kde se to koupit ? A můžete mi prosím říct, jak to že můžu do jogurtového pečiva použít jogurt, když jsou zakázány veškeré mléčné výrobky? Děkuji moc za odpověď…

Lucie

Červenec 18, 2017

Dobrý den, vítejte na mých stránkách 🙂
Vinný kámen je prášek do pečiva bez fosfátů, s přidaným vinným kamenem. Můžete ho koupit například v DM drogerii, prodejnách se zdravou výživou či přes internet. Lze místo něj případně použít klasický prášek do pečiva (jen snižte množství přibližně o půlku).
Každý recept je označen podle stylu stravování, kterému vyhovuje. Tento je bezlepkový (to všechny), bez masa, Low carb (tedy se sníženými sacharidy) a Primal (tedy paleo s povolenými mléčnými výrobky). Paleu a Whole30 tento recept nevyhovuje.
Ze začátku těch informací je hodně. Postupně se v tom ale snadno zorientujete 🙂

Jarka

Červenec 20, 2017

Dobrý den, moho použít místo zlatého lněného semínka hnědé?

Lucie

Červenec 20, 2017

Dobrý den, ano, můžete. Zlatý len má jen jemnější chuť, jinak je to stejné.

Jarka

Červenec 21, 2017

Dobrý den, upekla jsem bulky, při pečení “se roztekly” a byly to spíše vyšší placky(těsto bylo celkem řítké, nešlo vůbec tvarovat), ale i tak chuťově luxusní :-). Můžete potadit, kde jsem udělala chybu? Děkuji.

Tereza

Červenec 21, 2017

Dobrý den,
vyzivove hodnoty na jednu porci znamena na kolik gramu?

Lucie

Červenec 21, 2017

Dobrý den, to mě mrzí, že se recept ne úplně povedl. Jediné co mě napadá, kde by mohl být zádrhel, je nedostatečné rozemletí lnu či nedodržení doby odstátí těsta. Musí trošku ztuhnout, aby se z něj daly vypracovat bulky či bochník.

Lucie

Červenec 21, 2017

Dobrý den, na gramy vám to neřeknu, hotový chleba jsem nevážila. Ale jedna porce odpovídá 1/2 hotového bochníčku, tedy 1/4 celkového množství.

Jana

Červenec 22, 2017

Dobry den, lze nejak nahradit psyllium? S jeho stravenim mam problem. Dekuji! Jana

Lucie

Červenec 22, 2017

Dobrý den, možná přidat více lnu. Ale nezkoušela jsem. Psyllium je specifické, pro výslednou texturu pečiva dle mého zásadní.

Jana

Červenec 22, 2017

Dobrý den,nemáte zkušenost s vynecháním vajec?čím je případně nahradit?děkuji.

Lucie

Červenec 22, 2017

Dobrý den, bohužel nemám. Ale vyzkoušejte semínkový chleba tady ode mě ze stránek. Ten je bez vajec.

Jana B.

Červenec 22, 2017

Dobrý den Lucie,
chlebíky jsem dnes pekla a jsem nadmíru spokojená. Použila jsem obyčejný prášek do pečiva (kámen jsem neměla) a hnědý len (zlatého jsem už měla malinko). Jinak jsem recept i postup dodržela. Chlebíky se v troubě na plechu trošku roztáhly do šířky, ale oválky z nich zůstaly (v nejvyšším bodě chlebík měřil 3 cm). Oba dohromady vážily 390 g. Přijel můj bratr s rodinou a z chlebíku byli naprosto nadšeni. Jedli je namazané se žervé a bráška si ho dal i k párkům. Hned si vyžádali recept. A já si tenhle chlebík do jídelníčku určitě zařadím.

Lucie

Červenec 23, 2017

Dobrý den, Jano. Moc děkuji za sdílení zkušenosti s přípravou chlebu. Zajímavé, jak se někomu rozteče a někomu ne. Mám velkou radost, že tak chutná 🙂

Olga

Červenec 23, 2017

Zdravím. Pojidam pochoutky podle Vašich receptu denne, dekuji za ne. Presto se zeptám: Lněné semínko ma kourovy bod pri 107 stupních, tudiz jako mleté neni vhodné k pečení, smazeni atd. Je to pro mne nova a celkem zasadni informace vzhledem k tomu, ze je uvedeno v každém druhem receptu, tento plosne oblibeny nevyjimaje. Co vy na to?

Lucie

Červenec 23, 2017

Taktéž zdravím 🙂 Mám radost, že vám moje recepty chutnají. Přiznám se, že informace o nevhodnosti lněného semínka je pro mě nová. Snažím se při pečení se semínky či ořechy používat teploty nižší než 180 stupňů. Ale že je u lněného tento bod ještě níže, jsem nevěděla.

Lucie

Červenec 23, 2017

Tak jsem to v rychlosti zkoumala na internetu a zahraniční zdroje uvádí, že pečení lněných semínek (na rozdíl od samotného oleje) je bezpečné i při teplotě 180 stupňů.

Olga

Červenec 24, 2017

Dekuji za odpověď. Celkem bouřliva diskuze ve skupine na fb me vyděsila asi vic nez jiné. Ostatní drti a melou dal bez zavahani 🙂 resenim je samozřejmě uprednostnit odtučněnou lněnou mouku, lec tam jsme cenově nekde jinde, to je jasné..
Fandím vam!

Katcha

Červenec 26, 2017

Zrovna jsem ho dala do trouby a taky ho mám roztekly 🙁 postupovala jsem přesně podle receptu, nechala víc jak 5 min odpočinout, lněné semínko i psylium rozemlete, nevím kde může být chyba.. Kamarádka taky pekla a měla také placku.. Nepovedly se mi ani housky, které máte na webu.. Chuťově dobre, ale placky.. Nevím v čem dělám chybu

Lucie

Červenec 26, 2017

To mě hrozně mrzí, že se nedaří a recepty nevychází 🙁 Jaký jogurt jste použila? Byl hodně tučný a hustý? Psyllium jste vážila? Pomocí digitální váhy, která umí i 1 g? Rozemletý len byl jako hladká mouka? Snažím se přijít na to, co může být špatně.

Katcha

Červenec 26, 2017

Jogurt řecký 10%, len řádně rozemlety, jedině co mě napadá je to psylium, váhu tak přesnou nemám, dám tomu ještě šanci a zkusím ho dát více..

Lucie

Červenec 26, 2017

Vaše zpráva mě zvedla z polohy ležmo 🙂 a donutila recept vyzkoušet znovu. A chlebík stoupá, je vysoký. Směs musí okamžitě po smíchání začít výrazně houstnout. Od téměř tekuté konzistence po tvarovatelnou, která se nerozteče. Gramáž opravdu sedí. Tak možná bude vážně zádrhel v nepřesnosti váhy. Používám digitální s 1 gramovou přesností. Pokud máte doma mechanickou, ty bývají méně přesné.

Katcha

Červenec 26, 2017

To jsem nechtěla Vás vyrusit z relaxu 🙂 digitální váhu mám, teď si uvědomuji, že jsem psylium nevazila, ale dala plné 2 polévkové lžíce, takže příště 3? Nebo spatne psylium?

Lucie

Červenec 26, 2017

V pohodě, bude zase chleba k jídlu 😀 V receptu jsou vrchovaté lžíce, ne jen plné. Možná v tom bude zakopaný pes. Psyllium je vždy lepší odvážit. Poměrně velké množství váží jen pár gramů.

Alena

Červenec 26, 2017

dneska jsem zkousela a fakt bomba…. moc mi chutna a i se mi povedl 🙂 dekuji

Lucie

Červenec 26, 2017

To mám radost, že se povedl 🙂 Díky moc za zprávu.

Slavomíra

Červenec 26, 2017

Dobrý večer, tak som to nevydržala do zajtra, prišla z práce a upiekla bulky.Miesto zlateho lanu som dala tmavy. Neroztiekli sa pretože som ich nechala stát 5 minut,cesto pekne zhustlo.Ďakujem

Lucie

Červenec 26, 2017

Dobrý večer. To mám radost, že se bulky povedly. Ať chutnají 🙂

Slavomíra

Červenec 26, 2017

Dobrý večer, nevydržala som do zajtra a pustila sa do pečennia, urobila som bulky.Neroztiekly sa ,nechala som cesto stát 5 min.a miesto zlateho lanu som dala tmavý.Dakujem

Václav

Červenec 26, 2017

Dobrý den,
Je možno použít místo lněných semínek kokosovou mouku?

Děkuji

Lucie

Červenec 26, 2017

Dobrý den, ne v poměru 1:1. Nezkoušela jsem, takže neumím poradit množství.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x