🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí polévka s masovými knedlíčky

Kuřecí polévka s masovými knedlíčky

  , ,   , , , , ,   , , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuřecí polévka s masovými knedlíčky
0.0 0

Kuřecí polévka je tradiční a oblíbená klasika. Nikoho chuťově neurazí, ale většinou také ani nijak výrazně nenadchne. Co na to jít jednou malinko trošku jinak? Z téměř těch samých surovin totiž můžete připravit krásně hustou a sytou polévku, kterou si každý zamiluje na první ochutnání ❤️ Alespoň u nás doma to platí do posledního člena rodiny.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 35 minut
  • 5 minut

    1 hodina 35 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

VÝVAR

1,2 kg celého kuřete (bez drobů) nebo stehen

voda podle potřeby

1 lžíce jablečného octa

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

10 kuliček celého pepře

POLÉVKA

30 g másla *

100 g cibule

60 g řapíkatého celeru

160 g mrkve

80 g petržele

80 g pórku

1 stroužek česneku

200 g kedlubny nebo ředkve

60 g smetany ke šlehání (volitelně) *

KNEDLÍČKY

1 vejce

1 g jedlé sody (volitelně)

20 g mandlové mouky (neodtučněné)

3 stroužky česneku

1 velká hrst čerstvé petrželky nebo libečku

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 35 minut
  • 5 minut

    1 hodina 35 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

VÝVAR

Z kuřete či stehen vyřízněte cca 300 g masa a dejte zatím stranou (později z něj připravíme masové knedlíčky).

Ořezané kuře vložte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby bylo kompletně ponořené.

Přidejte ocet a vodu přiveďte k jemnému varu. Pomocí malého sítka nebo lžíce odstraňte vznikající pěnu.

Až se pěna přestane tvořit, přidejte bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl.

Za velmi jemného tvoření bublinek vařte nezakryté 60-80 minut, dokud kuřecí maso nepůjde velmi snadno oddělit od kosti.

Pak obsah hrnce slijte přes husté síto. Vývar dejte zatím stranou (mělo by ho být cca 900 ml, případně ho svařte na odpovídající množství) a z uvařeného kuřete oberte maso.

Obrané uvařené maso nakrájejte na kousky, zalijte troškou vývaru (aby zbytečně neoschlo), zakryjte a uložte zatím do lednice.

POLÉVKA

V širším hrnci rozehřejte máslo a nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli.

Přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a 2 minuty restujte.

Vmíchejte na půlkolečka nakrájenou mrkev a petržel. Za velmi častého promíchání restujte další 2 minuty.

Nakonec přisypte na nudličky nakrájený pórek, rozdrcený česnek a také menší kostky kedlubny či ředkve.

Krátce zeleninu opečte a pak zalijte cca 900 ml scezeného vývaru.

Vařte přibližně 15 minut do změknutí.

Část polévky odeberte stranou a rozmixujte co nejvíce dohladka.

Rozmixovanou zeleninu vraťte do hrnce, přilijte smetanu (volitelně) a polévku dochuťte solí a pepřem.

Vmíchejte obrané uvařené maso a krátce prohřejte.

Nakonec přidejte uvařené masové knedlíčky (viz další bod).

Polévku podávejte posypanou lístky čerstvé petrželky nebo libečku.

Uložená v lednici vydrží několik dní, lze ji případně i zamrazit.

KNEDLÍČKY

Zatímco se vaří zelenina, připravte masové knedlíčky.

Syrové maso, které jste na začátku ořezali z kuřete, nakrájejte na malé kostky a následně rozdrťte v elektrickém sekáčku spolu s vejcem a jedlou sodou (volitelně).

Do jemné masové pasty vmíchejte mandlovou mouku (pokud se vyhýbáte ořechům, vynechejte ji), najemno utřený česnek, nadrobno nasekanou petrželku nebo libeček, sůl a pepř.

Pomocí mokrých rukou či lžičky z těsta vytvořte kuličky nebo nočky a ty vhazujte do vroucí osolené vody.

Až knedlíčky vyplavou na hladinu, vařte je dalších cca 5 minut.

Uvařené knedlíčky slijte a pak přidejte do hotové polévky.

TIPY

S přidávanou solí na začátku vaření kuřete to zbytečně nepřežeňte. Počítejte se zredukováním množství vývaru. Takže jí dejte jen tolik (cca 6-9 g), aby ochutila maso, ale slanost vývaru nebyla zatím vyloženě výrazná.

Pokud vám vyšlo více obraného uvařeného masa (záleží na konkrétně zvoleném části kuřete), než je potřeba do polévky, uložte ho do lednice a použijte na přípravu jiných jídel. Například kuřecího salátu se žampióny, bude se hodit i jako náplň tortill nebo na doplnění rychlých zeleninových směsí z pánve.

V případě, že máte na přípravu polévky více času, můžete pro dosažení výraznější chuti obrané uvařené kuřecí kosti ještě vrátit do vývaru a vařit další cca 1 hodinu (už nepřidávejte obranou kůži).

Přípravu polévky můžete rozdělit do 2 dnů. Nejprve připravte vývar, ten nechte zchladnout a z jeho povrchu pak případně seberte přebytečný tuk. Pro tento účel můžete také teplý vývar přelít do vysoké úzké nádoby a po krátkém odstátí pomocí lžíce z hladiny odebrat nadbytečný tuk.

Pokud nemáte rádi krémové polévky, zeleninu mixovat nemusíte. Lze vynechat i přidání smetany (například v paleo či Whole30 verzi).

Jestliže naopak chcete dosáhnout krémové konzistence, ale vyhýbáte se mléčným výrobkům, polévku zjemněte přidáním syrového žloutku (na 5-6 porcí 2 žloutky). Ten pak v polévce už jen prohřejte, ale vyloženě prudce nevařte. Variantou je i rozmixování pár předem namočených kešu ořechů.

Jedlá soda přidávaná do masové směsi pomáhá zjemnit konzistenci knedlíčků, aby byly více nadýchané. Ale nepřežeňte to s jejím množstvím, protože pak má výraznou nepříjemnou pachuť. Můžete ji případně zcela vynechat.

Při přípravě knedlíčků nejprve jeden uvařte, ochutnejte a pak masovou směs podle potřeby ještě osolte a opepřete.

Dostatečné provaření knedlíčků zkontrolujte překrojením jednoho z nich. Pokud bude světlý i v samém středu, máte hotovo.

V Keto variantě snižte množství použité mrkve a petržele.

* V bezmléčné, paleo či Whole30 verzi máslo nahraďte ghee nebo olivovým olejem a smetanu vynechte, nebo využijte některý z tipů na konci receptu.
Reálné množství tuku na 1 porci (a tudíž i celková kalorická hodnota) bude nižší, než je uvedeno, protože uvařenou kůži v jídle nepoužijete (a možná odeberete tuk i z vývaru). Proto to spočítat přesně nelze.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota570 kcal / 2370 kJ *
Sacharidy11 g
Tuky42 g *
Bílkoviny33 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky