Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květák s houbami a špenátem

Květák s houbami a špenátem

    , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Květák s houbami a špenátem
5.0 32

Některé suroviny se k sobě hodí více, některé zase méně. Ale kombinace květáku, špenátu a hub, navíc podtrhnutá krémovou smetanovou omáčkou s rozpuštěným sýrem, nemůže zklamat snad nikdy. Alespoň mě teda rozhodně ne 🙂 A co vás?

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 5 minut

    35 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

15 g ghee nebo sádla

60 g cibule

50 g slaniny *

250 g čerstvých žampiónů nebo jiných hub

600 g květáku

100 ml smetany ke šlehání **

3 hrsti čerstvého špenátu nebo pár kostiček mraženého listového

50 g strouhaného tvrdého sýru **

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 5 minut

    35 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Na tuku si na střední teplotu orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a slaninu. Jakmile začíná být slanina křupavá, přidejte na větší kousky nakrájené žampióny a vše osolte. Nepodlévejte, houby pustí vodu samy. Tu vyvařte.

Do pánve přidejte na malinkaté růžičky rozebraný květák, přilijte smetanu, snižte teplotu plotýnky a pánev zakryjte poklicí. Nechte dusit přibližně 20 minut, dokud nezačne květák měknout.

Sejměte poklici, do pánve přidejte špenát a zvyšte teplotu plotýnky. Za častého promíchání nechte vyvařit veškerou tekutinu.

Vypněte plotýnku, do pánve přisypte strouhaný sýr a nechte ho chvíli rozpustit.

Osolte a opepřete podle chuti, hned podávejte.

* Slaninu můžete vynechat a nahradit ji v jídle kousky upečeného masa, které vám třeba zbylo od večeře. Přidejte ho do pánve až se špenátem.
** Smetanu a sýr můžete v receptu nahradit předem namočenými kešu ořechy, které rozmixujete dohladka s troškou vody a lahůdkového droždí.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota490 kcal / 2 050 kJ
Sacharidy17 g
Tuky37 g
Bílkoviny22 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




70 Recenzí / komentářů

Kamila

30 listopadu, 2017

Vyborne. Pridala jsen jeste porek.

Lucie

30 listopadu, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂

Hana

8 prosince, 2017

Skvělé. Dala jsem tam žampióny portobello. Nemá to chybu: -)

Lucie

9 prosince, 2017

Skvělá volba! Mám radost, že chutnalo 🙂

Michala

10 prosince, 2017

Skvělý recept! Přidala jsem více smetany a sýra a doma si mysleli, že máme těstoviny se špenátem a houbami ;-).

Lucie

10 prosince, 2017

Skvělá finta 🙂 Mám radost, že vás recept inspiroval a že doma chutnalo.

Hana Breburdová

5 ledna, 2018

Je to vynikajíííííícííííí!!! moc díky za super večeři

Lucie

6 ledna, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Ale díky nejsou třeba, já tu večeři nevařila 😉

Hana Breburdová

9 ledna, 2018

… ale vymyslela 🙂

Lucie

10 ledna, 2018

:-*

Eva

19 ledna, 2018

Vyzkoušeno. Skvělý recept!

Lucie

20 ledna, 2018

Díky za vyzkoušení receptu, jeho pochvalu i čas věnovaný komentáři 🙂

Radka

25 ledna, 2018

Vyzkoušeno, jedl to i syn! Jen je toho teda mnohem více než na dvě porce. 🙂

Lucie

25 ledna, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Ony se ty porce velmi těžko určují. Někdo jí méně, jiný více.

Lu Zedníková

25 ledna, 2018

Právě jsem dojedla, chutnalo moc a porce jako pro dřevorubce

Lucie

26 ledna, 2018

To jsem moc ráda, že chutnalo 🙂

Lucie

17 února, 2018

Dala jsem hlívu a nakonec lahůdkové droždí a je to výborné 🙂 A hezky syté, nesnědla jsem celou porci.

Lucie

18 února, 2018

Super tip na obměnu, díky za sdílení 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Monika

19 února, 2018

Mohu se zeptat jakou smetanu můžu použít? Moc děkuji

Lucie

20 února, 2018

Omlouvám se, nerozumím otázce. Ptáte se na značku? V receptu je uvedena smetana na šlehání, tedy 30% smetana.

Radka

24 února, 2018

Dneska jsem vyzkoušela a naprostá pecka! 🙂 Děkuju za recept, to určitě budu mít na talíři častěji. Rychlé, jednoduché a výsledek naprosto nepřekonatelný.

Lucie

24 února, 2018

Tak to mám velkou radost! Neexistuje větší pochvala receptu, než když se dostane na stálý jídelníček <3

Silvie

12 března, 2018

Je to dobrota!

Lucie

12 března, 2018

To mám radost, že chutná 🙂

Jiřka

14 března, 2018

Zkousela jsem vas recept. Jen nevim proc, ale kvetak byl nahorkly. Jinak by to bylo moc dobry.

Lucie

15 března, 2018

To není chyba receptu, ale aktuálně prodávaných květáků. Není jejich sezóna, proto jsou rychlené, za použití mnoha hnojiv a díky tomu i bohužel občas hořké. Pokud vám ale jinak recept chutnal (z čehož mám upřímnou radost), zkuste se k němu vrátit, až začnou prodávat místní zeleninu. Věřím, že si pochutnáte víc 🙂

Jitka

29 března, 2018

Tak tohle jídlo miluju, dělám i s brokolicí…..přidávám někdy i pórek nebo papriku.

Lucie

30 března, 2018

Mám radost, že chutná 🙂

Lilianna

25 dubna, 2018

Dobrý den,

vynikající recepty, zbožňuji Vaše stránky 🙂 Jen jeden dotaz k tomuto pokrmu. Květák byl maliko hořký. Udělala jsem chybu v přípravě, nebo to prostě nebyl dobrý květák? Už se mi to totiž stalo podruhé. Děkuji, vaření zdar! :))

Lucie

26 dubna, 2018

Dobrý den, Lilianno. Moc děkuju za pochvalu stránek, mám velkou radost, že se recepty líbí a chutnají.
To s tou hořkostí květáku je bohužel problém zeleniny mimo její sezónu. Jakmile je příliš rychle vyhnaná pomocí hnojiv, bývá hořká.

Jana

20 července, 2018

Vynikající! Neměla jsem po ruce žampiony, tak jsem dala sušené hřiby, a moc jsem si pochutnala. Určitě budu dělat znovu.

Lucie

21 července, 2018

Sušené hřiby jsou top náhrada, lepší než žampiony. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Teresa

23 července, 2018

Lucko, zbožňuji Vaše recepty, ale tento je TOP. Přidávám ještě špetku kurkumy a děti se můžou utlouct. Jedno z mála jídel, které si i můj muž s chutí přidá. Jste můj guru. Děkuji Vám

Lucie

25 července, 2018

Tereso, to mám velkou radost, že chutná. A díky moc za pobavení – já a guru 😀 Jen miluju jídlo a moc mě baví to nadšení posílat dál 🙂

Lenka

28 července, 2018

Skvělý recept 🙂 Přidala jsem kari a gorgonzolu. I manžel se olizoval až za ušima 😀

Lucie

30 července, 2018

Skvělá volba <3 Mám radost, že chutnalo 🙂

Patrik

27 srpna, 2018

Skvělý recept. Místo špenátu jsem dal medvědí česnek, který jsem měl ještě v mrazáku a k tomu stroužek česneku navíc, zasypal parmazánem a bylo to výborné!

Lucie

28 srpna, 2018

To věřím! Medvědí česnek je skvělá volba, díky za sdílení nápadu na obměnu receptu 🙂

Miluše

14 září, 2018

FAMÓZNÍ

Lucie

14 září, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Eliška

26 září, 2018

Výborné! 🙂

Lucie

26 září, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂

Barbora

22 října, 2018

Luci, tak to je geniální <3 Můj muž řekl, že to patří mezi top jídla, které jsem uvařila 🙂 Díky za recept, určitě jsem tohle jídlo nevařila naposledy

Lucie

23 října, 2018

Báro, mám mega radost, že doma tak chutnalo <3 Hlavní chvála ale patří vám – to vy jste vařila 🙂 Moc díky za komentář i za sdílení na IG 🙂

Vlasta

27 prosince, 2018

Dobrý den, Lucie,
dnes jsem recept vyzkoušela a je skvělý! Všem nám moc chutnalo, Vy jste vážně čarodějka 😉
Děkuji!

Lucie

28 prosince, 2018

Dobrý den, Vlasto 🙂 Vy jste vařila, vy jste čarovala <3 Mám velkou radost, že chutnalo. Moc díky za komentář.

Radanka

9 ledna, 2019

Tak toto bolo naozaj vynikajúce, dokonca môj manžel čo je totálny „mäsožrút“ si naložil 2krát 🙂

Lucie

9 ledna, 2019

To mám radost, že doma chutnalo 🙂 Pochvala ale patří hlavně vám, to vy jste vařila 🙂

Petra

16 ledna, 2019

Vynikající….tato kombinace by mně opravdu nenapadla…..opravdu jsem si moc pochutnala a ještě mi zbylo na další den do práce.
Děkuji vám Lucko…..teprve se s vašimi recepty seznamuji a budu v tom pokračovat

Boďa

16 ledna, 2019

Vyborne jedla to cela rodina

Lucie

16 ledna, 2019

To mám radost, že chutnalo a že máte chuť vyzkoušet i další recepty. Beru to jako mega pochvalu, moc děkuju 🙂

Lucie

16 ledna, 2019

Mám radost, že chutnalo celé rodině. Díky za komentář 🙂

Lucie

30 ledna, 2019

Opravdu výborný recept :-).

Lucie

30 ledna, 2019

To mám radost, že chutnalo <3 Moc díky za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂

Daša Chmelová

1 března, 2019

Dokonalé jídlo, děkuji 🙂

Lucie

2 března, 2019

Já moc děkuji za pochvalu. 🙂

Pavlína

4 března, 2019

Výborný recept, trošku jsem musela improvizovat a místo špenátu jsem dala kapustičky a slaninu jsem nahradila chorízem, také moc dobrý. Jsem nadšená Vaší kuchařkou i recepty tady na internetu…

Lucie

5 března, 2019

Já mám hroznou radost když vy máte radost. 🙂 Děkuji moc za vřelý komentář a doufám, že recepty se budou líbit nadále.

Terez

19 března, 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tu náhradu smetany, kolik těch kešu ořechů použít. Moc děkuji

Lucie

19 března, 2019

Dobrý den, stačí malá hrst, přibližně okolo 30 g. Podmínkou úspěchu je předchozí namočení alespoň na 2 hodiny a pak rozmixování opravdu dohladka.

Helena

14 května, 2019

Boží, i muj anti-kvetakovy pritel se oblizuje :-). Zitra jeste otestuju na dvouletakovy.

Lucie

14 května, 2019

To mám velkou radost, že doma chutnalo <3 Díky za milý komentář.

Ela

26 června, 2019

Potřebovala jsem zlikvidovat doma květák, žampiony a slaninu. Váš recept mi přesně pasoval a je moc dobrý, děkuji za inspiraci.

Lucie

26 června, 2019

To mám velkou radost, že se recept hodil do aktuální potřeby a že chutnalo. Moc díky za komentář 🙂

Eva

15 srpna, 2019

Vynikající!

Lucie

15 srpna, 2019

Díky za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám velkou radost, že chutnalo <3

Jaja

28 srpna, 2019

Nebylo to vůbec špatné! Chutný recept i pro začátečníky s Low Carb 🙂

Lucie

28 srpna, 2019

To jsem moc ráda, že chutnalo 🙂 Díky za komentář <3

Zuzka

14 června, 2020

Tohle je velká dobrota,i bez špenátu a s parmazánem .

Lucka

15 června, 2020

Mám radost, že chutnalo 🙂 Díky za komentář ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0