Květák s houbami a špenátem » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květák s houbami a špenátem

Květák s houbami a špenátem

    , , ,   , , , ,

Listopad 25, 2017

Hodnotit recept
Květák s houbami a špenátem
5.0 21

Některé suroviny se k sobě hodí více, některé zase méně. Ale kombinace květáku, špenátu a hub, navíc podtrhnutá krémovou smetanovou omáčkou s rozpuštěným sýrem, nemůže zklamat snad nikdy. Alespoň mě teda rozhodně ne 🙂 A co vás?

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 5 minut

    35 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

15 g ghee nebo sádla

60 g cibule

50 g slaniny *

250 g čerstvých žampiónů nebo jiných hub

600 g květáku

100 ml smetany ke šlehání **

3 hrsti čerstvého špenátu nebo pár kostiček mraženého listového

50 g strouhaného tvrdého sýru **

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 35 minut
  • 5 minut

    35 minut

    40 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Na tuku si na střední teplotu orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a slaninu. Jakmile začíná být slanina křupavá, přidejte na větší kousky nakrájené žampióny a vše osolte. Nepodlévejte, houby pustí vodu samy. Tu vyvařte.

Do pánve přidejte na malinkaté růžičky rozebraný květák, přilijte smetanu, snižte teplotu plotýnky a pánev zakryjte poklicí. Nechte dusit přibližně 20 minut, dokud nezačne květák měknout.

Sejměte poklici, do pánve přidejte špenát a zvyšte teplotu plotýnky. Za častého promíchání nechte vyvařit veškerou tekutinu.

Vypněte plotýnku, do pánve přisypte strouhaný sýr a nechte ho chvíli rozpustit.

Osolte a opepřete podle chuti, hned podávejte.

* Slaninu můžete vynechat a nahradit ji v jídle kousky upečeného masa, které vám třeba zbylo od večeře. Přidejte ho do pánve až se špenátem.
** Smetanu a sýr můžete v receptu nahradit předem namočenými kešu ořechy, které rozmixujete dohladka s troškou vody a lahůdkového droždí.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie490 kcal
Bílkoviny22 g
Tuky37 g
Sacharidy17 g

44 Recenzí / komentářů

Kamila

Listopad 30, 2017

Vyborne. Pridala jsen jeste porek.

Lucie

Listopad 30, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂

Hana

Prosinec 8, 2017

Skvělé. Dala jsem tam žampióny portobello. Nemá to chybu: -)

Lucie

Prosinec 9, 2017

Skvělá volba! Mám radost, že chutnalo 🙂

Michala

Prosinec 10, 2017

Skvělý recept! Přidala jsem více smetany a sýra a doma si mysleli, že máme těstoviny se špenátem a houbami ;-).

Lucie

Prosinec 10, 2017

Skvělá finta 🙂 Mám radost, že vás recept inspiroval a že doma chutnalo.

Hana Breburdová

Leden 5, 2018

Je to vynikajíííííícííííí!!! moc díky za super večeři

Lucie

Leden 6, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Ale díky nejsou třeba, já tu večeři nevařila 😉

Hana Breburdová

Leden 9, 2018

… ale vymyslela 🙂

Lucie

Leden 10, 2018

:-*

Eva

Leden 19, 2018

Vyzkoušeno. Skvělý recept!

Lucie

Leden 20, 2018

Díky za vyzkoušení receptu, jeho pochvalu i čas věnovaný komentáři 🙂

Radka

Leden 25, 2018

Vyzkoušeno, jedl to i syn! Jen je toho teda mnohem více než na dvě porce. 🙂

Lucie

Leden 25, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Ony se ty porce velmi těžko určují. Někdo jí méně, jiný více.

Lu Zedníková

Leden 25, 2018

Právě jsem dojedla, chutnalo moc a porce jako pro dřevorubce

Lucie

Leden 26, 2018

To jsem moc ráda, že chutnalo 🙂

Lucie

Únor 17, 2018

Dala jsem hlívu a nakonec lahůdkové droždí a je to výborné 🙂 A hezky syté, nesnědla jsem celou porci.

Lucie

Únor 18, 2018

Super tip na obměnu, díky za sdílení 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Monika

Únor 19, 2018

Mohu se zeptat jakou smetanu můžu použít? Moc děkuji

Lucie

Únor 20, 2018

Omlouvám se, nerozumím otázce. Ptáte se na značku? V receptu je uvedena smetana na šlehání, tedy 30% smetana.

Radka

Únor 24, 2018

Dneska jsem vyzkoušela a naprostá pecka! 🙂 Děkuju za recept, to určitě budu mít na talíři častěji. Rychlé, jednoduché a výsledek naprosto nepřekonatelný.

Lucie

Únor 24, 2018

Tak to mám velkou radost! Neexistuje větší pochvala receptu, než když se dostane na stálý jídelníček <3

Silvie

Březen 12, 2018

Je to dobrota!

Lucie

Březen 12, 2018

To mám radost, že chutná 🙂

Jiřka

Březen 14, 2018

Zkousela jsem vas recept. Jen nevim proc, ale kvetak byl nahorkly. Jinak by to bylo moc dobry.

Lucie

Březen 15, 2018

To není chyba receptu, ale aktuálně prodávaných květáků. Není jejich sezóna, proto jsou rychlené, za použití mnoha hnojiv a díky tomu i bohužel občas hořké. Pokud vám ale jinak recept chutnal (z čehož mám upřímnou radost), zkuste se k němu vrátit, až začnou prodávat místní zeleninu. Věřím, že si pochutnáte víc 🙂

Jitka

Březen 29, 2018

Tak tohle jídlo miluju, dělám i s brokolicí…..přidávám někdy i pórek nebo papriku.

Lucie

Březen 30, 2018

Mám radost, že chutná 🙂

Lilianna

Duben 25, 2018

Dobrý den,

vynikající recepty, zbožňuji Vaše stránky 🙂 Jen jeden dotaz k tomuto pokrmu. Květák byl maliko hořký. Udělala jsem chybu v přípravě, nebo to prostě nebyl dobrý květák? Už se mi to totiž stalo podruhé. Děkuji, vaření zdar! :))

Lucie

Duben 26, 2018

Dobrý den, Lilianno. Moc děkuju za pochvalu stránek, mám velkou radost, že se recepty líbí a chutnají.
To s tou hořkostí květáku je bohužel problém zeleniny mimo její sezónu. Jakmile je příliš rychle vyhnaná pomocí hnojiv, bývá hořká.

Jana

Červenec 20, 2018

Vynikající! Neměla jsem po ruce žampiony, tak jsem dala sušené hřiby, a moc jsem si pochutnala. Určitě budu dělat znovu.

Lucie

Červenec 21, 2018

Sušené hřiby jsou top náhrada, lepší než žampiony. Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Teresa

Červenec 23, 2018

Lucko, zbožňuji Vaše recepty, ale tento je TOP. Přidávám ještě špetku kurkumy a děti se můžou utlouct. Jedno z mála jídel, které si i můj muž s chutí přidá. Jste můj guru. Děkuji Vám

Lucie

Červenec 25, 2018

Tereso, to mám velkou radost, že chutná. A díky moc za pobavení – já a guru 😀 Jen miluju jídlo a moc mě baví to nadšení posílat dál 🙂

Lenka

Červenec 28, 2018

Skvělý recept 🙂 Přidala jsem kari a gorgonzolu. I manžel se olizoval až za ušima 😀

Lucie

Červenec 30, 2018

Skvělá volba <3 Mám radost, že chutnalo 🙂

Patrik

Srpen 27, 2018

Skvělý recept. Místo špenátu jsem dal medvědí česnek, který jsem měl ještě v mrazáku a k tomu stroužek česneku navíc, zasypal parmazánem a bylo to výborné!

Lucie

Srpen 28, 2018

To věřím! Medvědí česnek je skvělá volba, díky za sdílení nápadu na obměnu receptu 🙂

Miluše

Září 14, 2018

FAMÓZNÍ

Lucie

Září 14, 2018

To moc ráda čtu 🙂

Eliška

Září 26, 2018

Výborné! 🙂

Lucie

Září 26, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂

Barbora

Říjen 22, 2018

Luci, tak to je geniální <3 Můj muž řekl, že to patří mezi top jídla, které jsem uvařila 🙂 Díky za recept, určitě jsem tohle jídlo nevařila naposledy

Lucie

Říjen 23, 2018

Báro, mám mega radost, že doma tak chutnalo <3 Hlavní chvála ale patří vám – to vy jste vařila 🙂 Moc díky za komentář i za sdílení na IG 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Petra Libiš před 8 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jana Praha před 27 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Kosmonosy před 31 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Hradec Králové před 39 minutami
 
Kalendář pro rok 2019 + 2 Items
zakoupil/a: Helena 11 před 1 hodinou
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Gabriela Nupaky před 1 hodinou
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Helena Chrudim před 1 hodinou
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: František před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Josef Chlumec před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: simona marianske radcice před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Irena Holešov před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Marie Semily před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Katerina Kladno před 5 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 4 Items
zakoupil/a: Alena Praha 4 před 5 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Miriama před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jolana Bystřice nad Olší před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jiří Brno před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kamila SEDLAKOVA karlovy Vary před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lenka Zlín před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Eliška Praha 10 před 6 hodinami
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.