Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květákový hummus

Květákový hummus

  , , ,   , , , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Květákový hummus
0.0 0

Musím přiznat, že hummusu jsem se dlouho vyhýbala. Ten název ve mně nevzbuzoval zrovna důvěru 😀 Nicméně po prvním ochutnání to byla láska na celý život ❤️ Kombinace našlehané hebké cizrny a tahini je dokonalá. Jak ale na tuhle dobrotu bez použití luštěnin? Samozřejmě že výsledek není stejný jako u originálního receptu, ale i tahle varianta z květáku je skvělá a poslouží jako zajímavý dip.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g květáku

60 g mrkve, případně dýně či batátů (volitelně)

cca 3 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

1/2 citrónu

50 g tahini

voda podle potřeby

1 lžička mletého římského kmínu

1/2 lžičky uzené, sladké nebo pálivé papriky

sůl

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 45 minut
  • 15 minut

    45 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

Květák rozeberte na malé růžičky.

Nasypte je na plech vyložený pečicím papírem, přidejte na kousky nakrájenou mrkev, dýni či batáty (volitelně, jen pro chuť a barvu) a promíchejte s troškou olivového oleje.

Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 45 minut, dokud květák nezměkne. Občas během pečení zeleninu prohrábněte, aby se nespálila.

Úderem přes plochu nože rozdrťte nahrubo neoloupaný česnek a zalijte ho šťávou z citrónu.

Nechte odležet, než se upeče zelenina, a pak ho promáčkněte přes lis (česnek není nutné loupat). Tento způsob drcení napomůže, aby si česnek zachoval vůni, ale jeho chuť nebyla až tak štiplavá.

Upečenou zeleninu rozmixujte dohladka spolu s rozdrceným česnekem a pár kapkami citrónové šťávy.

Přidejte tahini (viz TIP níže), římský kmín a sůl. Podle potřeby přilijte i po troškách vodu a vše rozmixujte.

Dejte si opravdu záležet, ať je směs co nejhladší a jemně nadýchaná. Počítejte s tím, že to chvíli zabere (samozřejmě v závislosti na výkonu vašeho mixéru).

Průběžně ochutnejte a přidejte podle potřeby vodu, citrón, sůl a římský kmín.

Nakonec vmixujte i trošku olivového oleje. Počítejte s jeho hořkostí, proto dejte ze začátku jen pár kapek a později případně přidejte.

Květákový hummus podávejte v pokojové teplotě, pokapaný olivovým olejem, posypaný římským kmínem, špetkou uzené, sladké či pálivé papriky a lístky petrželky nebo koriandru. Na stole ho doplňte hromadou čerstvé zeleniny a případně i nějakými oblíbenými krekry, například lněnými s parmazánem (podávání s krekry neplatí pro Whole30).

TIP

Pro někoho je tahini příliš hořké. Proto ho můžete z části nebo zcela nahradit kešu máslem, které má více sladkou chuť.

Květákový hummus můžete ochutit různými surovinami a vytvořit si tak několik chuťových a barevných variant – například vmixovat čerstvý koriandr, uzenou papriku, osmaženou cibulku, trošku uvařené řepy atd.

Ať chutná ❤️

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota215 kcal / 900 kJ
Sacharidy8 g
Tuky17 g
Bílkoviny6 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0