Máslové kuře (Butter Chicken)
Máslové kuře (Butter Chicken)
Hlavní jídla, Maso Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Primal česnek, cibule, jogurt, kuřecí maso, máslo, rajčata, smetana, zázvor
2020-05-18
Ohodnotit receptIndická kuchyně je plná barev a výrazného koření. Každé sousto poskytuje doslova gejzír chutí! Mezi nejoblíbenější indická jídla patří fantastické máslové kuře Butter Chicken - šťavnaté kuřecí kousky ve voňavé hebké husté smetanové omáčce. Také ho máte rádi, ale objednáváte si ho jen v restauraci? Anebo jste ještě nikdy neochutnali? Pak rozhodně doporučuji si ho zkusit připravit doma. Věřím, že si ho zamilujete ❤️
- Příprava: 40 minut
- Vaření / pečení: 40 minut
-
40 minut
40 minut
1 hodina 20 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
MASO
500 g kuřecích stehenních řízků
60 g bílého jogurtu
2 stroužky česneku
1 lžička koření garam masala
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/4 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky cayenského pepře (podle chuti)
OMÁČKA
40 g ghee nebo půl napůl olivový olej a máslo
150 g cibule
3 stroužky česneku
1 lžička koření garam masala
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/4 lžičky mleté skořice
20 g rajčatového protlaku
400 g konzervovaných loupaných rajčat
250 g smetana na šlehání
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 40 minut
- Vaření / pečení: 40 minut
-
40 minut
40 minut
1 hodina 20 minut
- Množství: 4 porce
Postup
MASO
Kuřecí stehenní řízky (lze použít i prsní, ale maso bude sušší) nakrájejte na kostky.
Jogurt smíchejte s rozdrceným česnekem a veškerým kořením.
Do marinády vmíchejte kostky kuřete a uložte do lednice ideálně přes noc. Případně nechte maso marinovat cca 30 minut v pokojové teplotě.
Před úpravou maso s marinádou osolte a promíchejte.
Pro samotnou přípravu máte 3 možnosti.
Osobně doporučuji zvolit opečení masa v hrnci (viz níže). Dodává to omáčce příjemnou kouřovou chuť.
Maso lze také nezakryté upéct v troubě (cca 15-20 minut na 210 °C) a pak již jen prohřát v hotové omáčce.
Případně ho můžete v omáčce uvařit (maso vložte do rozmixované omáčky, povařte pod pokličkou cca 15 minut a pak teprve přidejte smetanu a máslo).
OMÁČKA
V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu ghee nebo směs másla a olivového oleje.
Opečte v něm dohněda kostky masa naložené v marinádě.
Vyjměte je z hrnce a dejte zatím stranou.
Teplotu plotýnky snižte na vyšší střední stupeň a v tuku po mase orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
Osolte ji, ať rychleji pustí šťávu a ta ze dna hrnce uvolní připečené kousíčky marinády (pozor, ta nesmí být vyloženě spálená, aby omáčka nebyla hořká).
Až cibule zezlátne, přidejte rozdrcený česnek a drobounce nasekaný zázvor (při jeho krájení si dejte opravdu záležet, větší kousky se později hůře mixují a zanechávají v jinak hladké omáčce nepříjemnou texturu). Krátce orestujte.
Základ omáčky zasypte kořením a to za stálého míchání opečte.
Přidejte rajčatový protlak a krátce ho orestujte.
Vše zalijte loupanými rajčaty a cca 1 dcl vody nebo vývaru.
Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu plotýnky na nižší stupeň a nechte jemně probublávat 10-15 minut.
Omáčku rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
Do hrnce nasypte opečené kuřecí kostky a již jen krátce povařte.
Podle potřeby případně omáčku nařeďte troškou vody nebo vývaru a podle chuti osolte.
Vypněte plotýnku a do hotového pokrmu vmíchejte máslo.
Máslové kuře podávejte například s květákovou rýží nebo nějakými plackami na styl naanu.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
22 Recenzí / komentářů
Lucka
26 května, 2020
Nic mi nedělá větší radost, než když se trefím receptem do chuti ❤️ Moc děkuju za milý komentář a skvělé hodnocení 🙂
Renča
5 června, 2020
Moc Vás zdravím, paní Lucie. Právě jsem uvařila toto naprosto skvělé jídlo. Je to naprostá pecka a jen těžce odolávám, abych nesnědla celý hrnec rodině! Možná jsem i něco v receptu pokazila, nepodařilo se mi marinované maso opéct do hněda, stále se v hrnci držela kašička-tak jsem to vzdala, prostě maso bylo obdělané, ale nebylo opečené :-)-poradíte, jak na to příště? . Při výrobě omáčky, jsem se rozhodla dát pouze 240g krájených rajčat z plechovky, připadalo mi to až dost. Omáčky mám přesto dostatek a řekla bych že je oranžovější než vaše na obrázku. Napadlo mě, že by byla omáčka dobrá i bez rajčat, lépe by vynikla chuť koření, příště to zkusím. Moc děkuji za tento skvělý recept! Dala bych i 6 hvězd!
Lucka
6 června, 2020
Zdravím, Renčo 🙂 Děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že chutná ❤️
K opečení masa je nutné mít hrnec rozpálený na vyšší teplotu a příliš jimi nemíchat. Nechat opéct krustičku a pak teprve maso obrátit.
Barvou na fotce se nenechte zmást. Velmi často je úplně jiná na různých monitorech či displejích. Vliv má i konkrétní značka konzervovaných rajčat 🙂
Bez rajčat to určitě také půjde. Jen už to nebude klasické Butter Chicken, kam rajčata patří 🙂 Ale je fajn, když se člověk nebojí zkoušet a experimentovat. Hlavní, že je chutná ❤️
Ještě jednou děkuji za milý komentář a vysoké hodnocení ❤️
Eva
8 července, 2020
Dobrý den Lucko.
Děkuji za skvělý recept. Máslové kuře bylo boží a povedlo se. Recept je výborně napsaný, u ničeho jsem nemusela přemýšlet, jak to udělat. Pěkně krok po kroku jsem uvařila a nakonec jsem podávala jídlo, jak z tvého obrázku. Měli jsme ho také s květákovou rýží a strávníci moc chválili.
Lucka
8 července, 2020
Dobrý den, Evi,
to mám velkou radost, že chutnalo a že to moje podrobné navádění v receptu má význam a je pro někoho užitečné 🙂 Občas dostanu vynadáno, že nepíšu recepty, ale rozvláčné romány 😀
Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za čas věnovaný komentáři – potěšil ❤️
Dominika
22 července, 2020
Lucko opět další úžasný jídlo 🙂 Vy jste prostě jednička. Zbožňuji všechny Vaše jídla a manžel na máslové kuře říkal, že je ukrutně brutální 😀 Udělala jsem k tomu grusetky a opravdu vynikající jídlo 🙂
Lucka
22 července, 2020
Dominiko, taková pochvala! Moc děkuju ❤️ Ale víte jak – vy vaříte, vám se jídla daří, vám patří chvála 🙂 Ukrutně brutální – že bych si to půjčila jako nový název webu? 😀
Jana
24 ledna, 2021
Dobrý den,Lucko,taky musím jedině vychvalovat jídlo se mi moc povedlo a poprvé jsem si udělala grusetky,děkuji moc moc za úžasné receptiky a rady .❤️⭐⭐⭐⭐⭐
Lucka
24 ledna, 2021
Dobrý den, Jano 🙂 Pochvalte hlavně sebe! Vy jste vařila, vám se jídla povedla ❤️ Ale pokud se mi povedlo přinést inspiraci, ždibek té pochvaly si s radostí ponechám 🙂 Děkuju.
Iva
27 ledna, 2021
Dobry den,
Lze smetanu nahradit kokosovym mlekem?
Dekuji
Lucka
28 ledna, 2021
Dobrý den, ano můžete. Už to nebude tradiční Butter Chicken, ale chutnat bude skvěle 🙂 Případně zkuste jiné, podobné recepty, kde je použité kokosové mléko přímo
https://paleosnadno.cz/recept/kure-v-kesu-omacce/
https://paleosnadno.cz/recept/zlute-kureci-curry/
https://paleosnadno.cz/recept/pecene-kure-po-thajsku/
https://paleosnadno.cz/recept/kureci-korma/
Ať už vyberete jakýkoli recept, doufám, že si pochutnáte ❤️
Pavlína
23 března, 2021
Nejlepší recept na Butter chicken, co jsem kdy jedla, díky za něj.
Lucka
23 března, 2021
Nejlepší komentář, díky za něj ❤️ Mám velkou radost, že jste si pochutnala 🙂
Táňa
16 ledna, 2022
Dobrý den Lucie,
vynikající , další z vašich super receptů, manžel konstatoval, že lepsi než jedl v indické restauraci…
Ať se vám daří i v novém roce a těším se na další ” víkend s Lucií” to vařím vše dle vašich receptů. ( včera karbanátky se žampióny a špenátem)
Lucka
17 ledna, 2022
Dobrý den, Táňo, mám velkou radost, že jste si doma pochutnali ❤️ Chvála patří vám – vy jste vařila, vám se máslové kuře povedlo na jedničku s hvězdičkou 🙂
Také přeji vše nejlepší v novém roce a budu se těšit na další společné vaření.
Marek
24 dubna, 2022
Dobrý den,
Chtěl jsem se zeptat, použil jsem pasirovaná rajčata a omáčka byla strašne dlouho prostě kyselá a musel jsem tam nasypat asi kilo cukru aby to začalo chutnat tak jak má, ale díky tomu chutnala možná už moc sladce… jsem měl blíž k chicken mangu než burger chicken. Jestli byste mohla poradit nějakou značku, která nebývá kyselá. Dekuji 🙂
Lucka
24 dubna, 2022
Dobrý den, máte naprostou pravdu, že některá rajčata jsou extrémně kyselá. Osobně nedám dopustit na značku Mutti. Jejich výrobky jsou sice dražší, ale kvalitativně a chuťově jedny z nejlepších https://mutti-parma.com/cz/produkty/
Dana
26 září, 2023
Vynikající! Nechala jsem s kuretem mírně vařit asi 40 minut a pak ještě zredukovala bez masa.
Trochu pikantní
Lucka
27 září, 2023
Omáčka by měla být krásně hustá i bez potřeby redukovat. Měla by se o to postarat opečená cibule, rajčatový protlak a také částečně smetana ke šlehání. Ale ve vaší kuchyni jste královnou vy, do toho já vám nebudu mluvit 🙂
Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️ Díky za komentář 🙂
Majija
22 ledna, 2024
Včera jsem vařila a musím uznat, že chutnalo skvěle. ❤
Lucka
22 ledna, 2024
Mám radost, že jste si pochutnala ❤️ Děkuji Vám za milý komentář a krásné ohodnocení receptu 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Barbora
25 května, 2020
Děkujeme za skvělý recept! Tak nějak jsem doufala, že po chicken kormě a kešu omáčce přidáte i moje nejoblíbenější indické butter chicken, a dočkala jsem se. S přítelem nám Vaše zdravá indická jídla hrozne moc chutnají! Děkujeme! 🙂