Mrkvové řezy se skořicovým krémem
Mrkvové řezy se skořicovým krémem
Dezerty, Video recepty Bez lepku, Bez masa, Low Carb, Primal, Vegetariánské máslo, mrkev, pekany, slunečnicová semínka, smetana, vejce, vlašské ořechy
2019-11-23
Ohodnotit receptKdo by neznal (a nemiloval) mrkvový dort. Kombinace nasládlé mrkve a ořechů je totiž naprosto úžasná a spolu se skořicí dokáže navodit tu nejhezčí podzimní či zimní atmosféru. Pokud se vám ale nechce "činčat" s dortem, připravte tyto jednoduché řezy, které chutnají stejně skvěle ❤️
- Příprava: 1 hodina
- Vaření / pečení: 45 minut
-
1 hodina
45 minut
1 hodina 45 minut
- Množství: 6 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
TĚSTO
50 g vlašských ořechů nebo pekanů
4 vejce
cca 30 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
5 g prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 3 g běžného
KRÉM
150 g smetany ke šlehání
150 g tučného tvarohu, mascarpone nebo smetanového krémového sýru
cca 20 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
1 lžička mleté skořice
POSYPKA
20 g vlašských ořechů nebo pekanů
1 zarovnaná lžička mleté skořice
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 1 hodina
- Vaření / pečení: 45 minut
-
1 hodina
45 minut
1 hodina 45 minut
- Množství: 6 porcí
Postup
TĚSTO
Mrkev potřebnou na těsto a posypku nastrouhejte najemno. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a vložte na cca 20 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Občas mrkev prohrábněte, aby se lépe rovnoměrně vysušila. Pozor, ať se vyloženě neupeče dokřupava a nespálí. Měla by jen příjemně změknout a také výrazně (asi o třetinu) snížit svoji hmotnost.
Upečenou mrkev vyjměte z trouby. Jednu čtvrtinu odeberte stranou na posypku, tři čtvrtiny připravte do těsta. Nechte vychladnout.
Umelte na jemnou mouku slunečnicová semínka (nesolená, nepražená, loupaná) a naopak spíše nahrubo vlašské ořechy.
Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetičky soli vyšlehejte tuhý sníh.
Až se zpevní, zašlehejte do něj prášek do pečiva.
Žloutky smíchejte s 3/4 upečené mrkve, rozemletými slunečnicovými semínky, rozdrcenými ořechy a zvoleným sladidlem.
Postupně po částech do těsta jemně zapracujte sníh z bílků.
Řidší nadýchané těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do placky vysoké cca 1 cm.
Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte přibližně 25 minut, dokud se těsto nezpevní. Troubu zbytečně neotvírejte, ať těsto nespadne. Pouze ke konci jeho strukturu zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta, krátce ji v ní ponechejte a vytáhněte. Pokud bude vlhká, pokrytá drobnými kousky těsta, ještě chvíli pečte.
Po vytažení z trouby nechte korpus vychladnout a pak pomocí nože zarovnejte okraje.
Odřezky rozdrobte a dejte stranou na posypku.
Korpus otočte papírem nahoru a ten z něj sloupněte. Upečené těsto překrojte napůl na 2 díly.
KRÉM
Zatímco se těsto peče, připravte krém. Našlehejte tvaroh, mascarpone či smetanový sýr spolu se smetanou a skořicí. Podle chuti oslaďte. Uložte zatím do lednice.
POSYPKA
V pánvi rozehřejte máslo a opečte v něm upečenou mrkev, kterou jste si dali stranou posypku. Přisypte nahrubo rozdrcené ořechy, rozdrobené ořezky z korpusu a skořici. Krátce prohřejte.
ŘEZY
Jeden plát těsta potřete polovinou krému, přikryjte druhým plátem a potřete zbytkem krému. Posypte vychladnutou směsí z pánve. Nechte alespoň 30 minut uležet v lednici. Pak nakrájejte na kostky a podávejte.
TIP NA OBMĚNU
Skořici můžete přimíchat i do těsta, a naopak ji vynechat v krému. Do toho pak pro chuť přidejte vanilku.
* Výživové hodnoty jsou rozpočítané pro použití erythritolu nebo při úplném vynechání sladidla.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
42 Recenzí / komentářů
Lucka
25 listopadu, 2019
To mám radost, že se recept líbí 🙂 Doufám, že si pochutnáte.
Broňa
25 listopadu, 2019
Paní Lucko smekám,před Vašimi nápady a už se těším až zase vyzkouším,a dokonce to se mnou baští i múj mlsný manžel a to už je opravdu co říct…zasluhou tohoto stravování jsem za rok dala 19 kilo dolů…děkuji
Lucka
26 listopadu, 2019
To já smekám před vámi! Shodit za rok tolik nechtěných kil je naprosto úžasný výsledek. Jste skvělá ❤️
Když doma chutná, je to vaše zásluha, to vy vaříte 🙂 Ale jestli můžu alespoň trošku přinést inspiraci, mám z toho neskutečnou radost. Děkuju.
Iveta Kotrč Sládkova
13 ledna, 2020
Dobrý den prosím jaké sladidlo používáte vy?
Jakub
13 ledna, 2020
Můžete, prosim, poradit, v čem melete ořechy a semínka? Vím, ze jsem to v nějakém receptu četl, ale nemůžu to najít…
Lucka
14 ledna, 2020
Dobrý den, jak kdy a jak kam 🙂 Většinou v malém množství erythritol, med nebo datle.
Lucka
14 ledna, 2020
Nejčastěji elektrický mlýnek na kávu od firmy Bosch.
Pavla
19 ledna, 2020
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nemohu mrkev dát do těsta syrovou. Nebo jaký je důvod mrkev předpékat ?
Děkuji.
Lucka
20 ledna, 2020
Dobrý den, záměrem předpečení mrkve je, aby těsto nebylo příliš mokré.
Zkoušela jsem to i bez toho, ale výsledek mě moc neuspokojil. Proto jsem zvolila tuto variantu 🙂
Kamila
2 února, 2020
Dobrý den, řez je vynikající, video bylo perfektní pomoc. Děkuji za tak skvělé recepty, které s námi sdílíte.
Lucka
3 února, 2020
Dobrý den, mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za pochvalu. Ani nevíte, jak ráda čtu, že jsou video recepty užitečné ❤️
Denisa Mrkvičková
4 února, 2020
Dobrý den, zamilovala jsem se, děkuji za recept! 🙂 Místo namletých slunečnicových semínek jsem použila mandlovou mouku, protože nemám mlýnek, a stejně jsou řezy vynikající.
Lucka
4 února, 2020
Dobrý den, moc děkuji za komentář. Mám velkou radost, že řezy chutnají ❤️
Mandlová mouka je skvělá volba. Poradila jste si výborně ❤️ Já bych ji jinak také zvolila, ale chtěla jsem tímto receptem lidem ukázat, že se dá péct i ze slunečnicových semínek.
Kateřina
16 května, 2020
Nikdy jsem nic mrkvového nezkoušela a docela jsem se bála. Musím uznat, že tohle je neskutečná lahoda, našla jsem nový oblíbený recept (během týdne už peču po 2. protoze to první zmizelo za den Příště budu muset dělat dvojnásobek). Moc děkuji za tak vynikající recept určitě podle Vás zkusím ještě něco dalšího
Lucka
17 května, 2020
Musím přiznat, že mě vždy ohromně potěší, když někdo překoná svoji počáteční nedůvěru, vyzkouší obávaný recept a nakonec mu chutná ❤️
Takže to já moc děkuji za překonání obav a za milý komentář, který mi udělal radost 🙂
Doufám, že bude chutnat i podle nějakého dalšího receptu ❤️
Božena
30 října, 2020
Zdravím, není to moc 340 kcal za 1 ks zákusek mrkvového dezertu když chci zhubnout? Vypadá skvěle zblajzla bych ho do minuty. Děkuji za odpověď příjemný zbytek dne.
Lucka
30 října, 2020
Zdravím 🙂 To je relativní, záleží na mnoha faktorech, jako je třeba váš nastavený celkový denní příjem, počet jídel za den a jejich kalorická hodnota, vaše fyzická aktivita, četnost dezertů v jídelníčku atd. Takže univerzálně odpovědět nelze 🙂 Ale osobně bych, tak nebo tak, jakékoliv dezerty zařazovala opravdu jen občas.
Zuzana
26 listopadu, 2020
Výborný recept, jenom se mi trochu rozpadá korpus. Chuťově vynikající. Děkuji za recept.
Lucka
26 listopadu, 2020
To mě moc mrzí, že korpus nevyšel úplně na jedničku. Ale mám velkou radost, že chutnalo ❤️
Markéta
27 listopadu, 2020
Dobrý den, Lucie,
řezy jsou naprosto famózní, svěží a nadýchané jak peřinka. Trochu jsem se bála těch slunečnicových semínek, jestli jejich chuť nebude rušivá, a vůbec ne, všechno do sebe zapadá. Díky za recept, ráda se u vás budu inspirovat i nadále, nejen ve sladkých receptech 🙂
Lucka
27 listopadu, 2020
Dobrý den, Markéto,
moc děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář ❤️
Mám velkou radost, že se řezy povedly, a doufám, že si stejně pochutnáte i na dalších receptech 🙂
Vera
29 března, 2021
Testo jsem po vytazeni z plechu nemohla rozriznout na pul, jelikoz bylo moc slaboucke, mela jsem asi vetsi plech, ale stacilo prekrojit na pul a dat dve vrstvy:) krem jsem mela z mekkeho tvarohu, ktery priste zkusim nahradit necim jinym, jelikoz se ani v robotu zcela nerozmichal a zustaly hrudky. Podavala jsem jeste s bobkem tvarohu vedle a bylo to opravdu vynikajici!
Lucka
29 března, 2021
S tím překrojením jste to udělala naprosto správně 🙂 Je to vidět i ve video postupu, těsto se neřeže po celé délce (jako třeba dortový korpus), ale překrojí a překlopí.
Za měkký tvaroh se omlouvám, má to být tučný tvaroh – ten se rozmíchá bez hrudek. Už jsem to v surovinách opravila. Moc děkuju za upozornění 🙂
Mám velkou radost, že se řezy povedly a chutnaly ❤️ Díky za vyzkoušení receptu a za komentář.
Věra
15 května, 2021
Dobrý den Lucie,
náhodně jsem našla na internetu Vaši webovou stránku a po prohlédnutí jsem některé recepty zkusila uvařit. První bylo kuřecí na paprice, následovaly halušky a dnes ke kávě jsem upekla mrkvové řezy, byly úžasně nadýchané, prostě skvělé . S manželem jsme nadšeni, moc nám vše chutnalo, mňam. Určitě budu zkoušet další recepty, děkuji Vám za inspiraci a přeji hezký den.
Lucka
15 května, 2021
Dobrý den, Věro, mám radost, že jste mě našla a že vás recepty nalákaly k vyzkoušení. A úplně nejvíc mě těší, že jste si doma pochutnali ❤️
Ale jak často píšu – recepty jsou inspirace, výsledek je vždy v rukou konkrétního kuchaře. Takže jestli vše vyzkoušené chutnalo, chvála patří hlavně vám. Vy jste vařila a pekla, vám se jídla povedla ❤️
Miša
7 října, 2021
Vyzkoušela jsem, je jednoduchý a výborný.
Lucka
8 října, 2021
Děkuji za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že vám chutnalo ❤️
Betty
24 října, 2021
Dobrý den Lucie,
Chtěla bych se Vás zeptat na názor na čekánkový sirup jako sladidlo. Jestli s ním máte zkušenosti? Mám těhotenskou cukrovku a stravu si hlídám ale chutě se mnou občas mávnout že bych snědla celou cukrárnu a ovocem to nejde zahnat a miluji čokoládu a vše s ní spojené ale ten cukr… Zmíněné sladidlo používám již delší dobu ale spíše nesladím páč nepeču, jde spíše o kávu a čaj a to už jsem si zvykla nesladit vůbec.
Děkuji za Váš případný názor a přeji hezký den
Lucka
25 října, 2021
Dobrý den, Betty,
osobně s čekankovým sirupem moc zkušenost nemám, takže můžu předat jen info od ostatních.
Někomu vyhovuje, někoho příliš nadýmá a prohání. Po tepelné úpravě se prý také mění obsah fruktózy a glykemický index (ale nezkoumala jsem blíže).
S alternativou cukru si každý musí najít pro sebe tu správnou variantu, u každého je to úplně jiné. Pokud nepečete, tak pár kapek čekankového sirupu je ok, když ho používáte dlouhodobě a nezpůsobuje vám trávicí obtíže. Jen si sežeňte a používejte ten čistý, bez přísad (bývá označovaný jako “pro děti”).
Eva
30 listopadu, 2021
Tak toto je opravdu peckadělám stále a stále dokola a chutná všem co už u nás ochutnali,dokonce chutná i těm nejzarytějším odpůrcům zdravé stravy(že je to z mrkve říkám až vždy po prvním soustu)..děkuji za recept a vlastně všechny recepty od Vás..jen tak dál
Lucka
1 prosince, 2021
Děkuju za super reklamu zdravějšímu mlsání a milý komentář ❤️ Hodně potěšil! Mám velkou radost, že chutná.
Marta Turečková
6 února, 2022
Tak tentokrát jsem se pustila do sladkého. A musím opět jen chválit. Výborné! Trochu krému mi zbylo tak jsem udělala ještě dezert do pohárku a s posypkou. Těším se na další recepty.
Lucka
6 února, 2022
Když se daří a chutná, je to hlavně vaše zásluha. Ale mám velkou radost, že jsem mohla přinést inspiraci ❤️
Budu se těšit na viděnou u nějakého nového receptu 🙂
Martina
14 února, 2022
TOP rezy
Lucka
14 února, 2022
Děkuju za komentář! Mám radost, že vám řezy chutnaly ❤️
Janča
10 dubna, 2022
Ahoj Lucko,
zkusila jsem tyto řezy a je to luxusní Moc děkuji za tip.
Janča
Lucka
10 dubna, 2022
Ahoj, Jančo, to mám velkou radost, že se řezy povedly a chutnaly ❤️ Díky za milý komentář 🙂
Jitka
27 března, 2023
Ahoj Lucko,
tedy řeknu vám, že opravdu luxusní recept. Dnes jsem měla na něco, tak obrovskou chuť a hledala jsem u vás, co jsem ještě neměla. A stálo to za tu práci. Výsledek byl perfektní a moc mi pomohlo vaše video.
A když už si dokonce dal i můj muž, který musí všechno extra sladké, tak to je co říct.
Ať se vám daří!
Lucka
28 března, 2023
Ahoj, Jitko, mám velkou radost, že jste si doma pochutnali oba i s manželem ❤️
Děkuju za vyzkoušení receptu a za milý komentář 🙂
Mějte se krásně a budu se zase někdy těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu.
MARIE
10 února, 2024
Mám dotaz,chystám se upéct mrkvové řezy,ale po vysušení mrkve mam jen 40 g, zdá se mi to málo.
Lucka
10 února, 2024
Kolik mrkve jste prosím nastrouhala a dala prosušit do trouby? Péct se dává společně mrkev potřebná jak do těsta, tak i na posypku, tedy dohromady 240 g. Po 20 minutách by jí mělo zůstat cca 160 g. Nesušila jste třeba jen mrkev na posypku? 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Zdenka
25 listopadu, 2019
To vyzerá perfektne, čoskoro upečiem.