Panenka v krémových žampiónech
Panenka v krémových žampiónech
Hlavní jídla, Maso Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal bylinky, česnek, houby, parmazán, slanina, smetana, vepřová panenka
2017-05-06
Ohodnotit receptVepřová panenka je úžasně šťavnaté a chuťově výborné maso. Pokud teda víte, jak na ní 😉 Ideální je ji zprudka orestovat na pánvi a pak dopéct v troubě. Zkaramelizovaný povrch udrží v mase veškerou šťávu a každé sousto vás pak vynese na vrchol blaha. Pokud ho navíc doplníte krémovou omáčkou se žampióny, úspěch je zaručen. A když vám navíc slíbím, že její přípravou nestrávíte víc jak půl hodiny (během níž ještě stihnete i umýt nádobí), opravdu nemá smysl váhat. Co říkáte? 😉
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
3 hrsti lístků čerstvé petrželky
2 lžíce ghee
1 stroužek česneku
1/4 citrónu nebo 2 lžičky balzamika
200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 5 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
5 minut
25 minut
30 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Vepřovou panenku zbavte povrchových blan a tenkých konců. Na krájecím prkénku si nasekejte nadrobno 2 hrsti petrželky. Smíchejte ji s troškou soli a pepře a v této směsi vyválejte připravené maso.
Nahřejte si na plotně velkou pánev (vhodnou do trouby) na přibližně sedmý stupeň z devíti a rozpusťte na ní lžíci ghee. Na něm opečte panenku ze všech stran dozlatova.
Orestované maso vyjměte z pánve a dejte zatím stranou. Pod pánví snižte trošku teplotu (na pátý nebo šestý stupeň) a přidejte do ní další lžíci ghee. Přihoďte na čtvrtky nakrájené žampióny a jeden rozdrcený stroužek česneku. Směs velmi jemně osolte. Opravdu jen málo, jinak vám houby pustí veškerou šťávu a budou se spíš vařit než restovat. Omáčku navíc dochutí slanost parmazánu, takže s tím počítejte a se solí to nepřežeňte. Průběžně žampióny promíchejte.
Přibližně po 10 minutách by měly být houby opečené dozlatova a šťáva vypečená. Přisypte drcený kmín a vše zakapejte citrónem nebo balsamikem. Krátce prohřejte.
Do pánve přilijte smetanu a vmíchejte nastrouhaný nebo rozmixovaný parmazán. Přiveďte k varu. Jakmile začne směs bublat, vypněte plotýnku. Do pánve položte opečenou panenku a maso s omáčkou dejte dopéct do trouby předem vyhřáté na 200 °C na 10-15 minut.
Přesná doba pečení závisí na tloušťce masa i na míře jeho propečení na pánvi. Proto ho ke konci občas zkontrolujte dotykem prstu. Pokud vám neklade příliš odpor a maso je na dotyk měkké, ještě v pečení pokračujte. Na druhou stranu ale panenku nepřepečte. Byla by zbytečně vysušená. Raději ji nedopečte a vraťte po rozkrojení do trouby, než aby byla jak podešev. To už totiž nezachráníte 🙂
Spolu s panenkou dejte do trouby na kousku pečícího papíru opéct i plátky slaniny.
Hotovou panenku vyndejte z trouby a nechte chvíli odpočinout, než ji nakrájíte na silnější plátky. Kdybyste ji nakrájeli hned, zbytečně by z ní vytekla veškerá šťáva.
Maso nakrájené na plátky podávejte spolu s krémovými žampióny a smetanovou omáčku. Na talíři vše posypte rozdrobenou upečenou slaninou a nakrájenou petrželkou. Jako příloha se hodí třeba upečené batáty (neplatí pro Low Carb a Keto) nebo šťouchaný květák, vedle nešlápnete ani se zeleninovým salátem.
Sežeňte si opravdu krémové (hnědé) žampióny. Mají totiž příjemnější a výraznější chuť než ty bílé. Možná vám ze začátku bude připadat, že hub je v receptu moc, množství ale nesnižujte. Hodně se během tepelné úpravy smrsknou a právě ony dodávají jídlu typickou chuť. Uvidíte, že se o ně nakonec budete u stolu prát 🙂
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
46 Recenzí / komentářů
Lucie
15 května, 2017
Uvidíte, že jim v tomhle receptu přijdete na chuť. Sežeňte si ale opravdu ty hnědé (krémové) žampióny.Ty bílé nejsou tak dobré.
Lenka Kozlíková
3 července, 2017
Vynikající
Lucie
4 července, 2017
Mám radost, že chutnalo 🙂
Lenka
4 září, 2017
No neměla jsem panenku, ale za to jsem měla vaše vynikající těstoviny bez mouky. Jejich kombinace s omáčkou se žampiony podle tohoto receptu nemá chybu. Opečená slanina už byla jen pověstnou třešinkou na dortu. Díky za inspiraci.
Lucie
5 září, 2017
A já díky za vyzkoušení receptu a skvělou obměnu. Mám radost, že chutnalo 🙂
Lucie
21 září, 2017
Výborný recept, doporučuji všem!!
Lucie
22 září, 2017
Mám radost, že recept chutná, a moc díky za doporučení 🙂
Vendula Bendová
26 září, 2017
Dobrý den, lze panenku péct i v pomalém hrnci? Děkuji 🙂
Lucie
27 září, 2017
Dobrý den, za určitých specifických podmínek ano. Ale tenhle recept se PH nehodí.
Radka
27 října, 2017
Nahradila jsem žampiony houbami z lesa a taky to bylo vynikající. Díky za recept.
Lucie
31 října, 2017
To musela být dobrota! Lesní houby jsou nejlepší volba 🙂
Kristyna
3 prosince, 2017
Další skvělý recept. Velmi jednoduchý a chutný. Děkuji za něj 🙂
Lucie
3 prosince, 2017
To já děkuju – za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂
Kristýna
20 dubna, 2018
Perfektní recept od perfektní kuchařky! ♥
Lucie
21 dubna, 2018
Moc díky za pochvalu receptu <3 Pochvala ale patří hlavně tomu, kdo vařil 😉
Lenka Sikorová
30 dubna, 2018
Výborné, dcera nejí vepřové, udělala jsem z kuřecích prsíček… luxusní jemné jídlo .
Lucie
30 dubna, 2018
Ano, kuřecí je skvělá volba. Mám radost, že chutnalo 🙂
Tereza
24 června, 2018
Trochu jsem se bála, abych nevysušila panenku, ale nic takového se nestalo. Neuvěřitelně jednoduché, rychlé a výborné jídlo.
Lucie
25 června, 2018
Mám velkou radost, že se jídlo povedlo ke spokojenosti. Moc děkuju za komentář 🙂
Renata
1 srpna, 2018
Mám vyzkoušené, je to luxusní. Parmazán a smetana výborná kombinace….natož ,kdo miluje houby,mňamka.Děkuji
Lucie
2 srpna, 2018
Renato, moc děkuji za komentář. Mám radost, že chutná <3
ilona
9 srpna, 2018
Tak včera jsem se do toho pustila. V životě jsem panenku nedělala. Překvapilo mě, jak rychlé je to jídlo. A bylo to opravdu výborné….vynikající. Místo žampionů jsem tedy použila směs hříbků 🙂 Díky
Lucie
10 srpna, 2018
Jakmile člověk zjistí, jak s panenkou pracovat, je to jedno z nejvděčnějších a nejchutnějších mas.
Mám radost, že se recept povedl a chutnalo podle něj. Hříbky jsou fantastická volba, cítím tu vůni a chuť až sem 🙂
TerezaV
3 září, 2018
skvělý recept! děkuji za inspiraci 🙂 jen jsem byla nucena vynechat slaninu, nemohla jsem sehnat kvalitní bez přidaného cukru a jiných ,,mňamek”
Lucie
4 září, 2018
Máte pravdu, že sehnat kvalitní slaninu dá docela práci. Ale mám radost, že chutnalo i tak 🙂 Díky za komentář.
Iveta
15 září, 2018
Výborný recept, ta finální chuť, když se všechny suroviny spojily, . Dělala jsem dnes poprvé a určitě ne naposledy . Celá rodinka se oblizovala. jen jsem žampióny podělili napůl s hříbky. Mňamka.Příloha špenátové grusetky s cudlema prohřáté na ghíčku.
Lucie
16 září, 2018
Takovéto komentáře jsou pro mě tou největší odměnou – když někomu chutná, dělá mi to obrovskou radost. Vím pak, že moje snažení má smysl:-)
Moc děkuji za komentář <3
Ilona
14 října, 2018
Skvělý recept. Vynikající chuť. Přidala jsem k žampiónům cca 10ks malých kapustiček, které mi zbyly v lednici-chuť kapusty s omáčkou, byla naprosto famózní. Moc děkuji za Vaše skvělé recepty.
Lucie
15 října, 2018
To mám velkou radost, že chutnalo. Kapustičky musely být výborné, díky za tip 🙂
Blanka
19 prosince, 2018
Výborné, ale omáčka se mi zdrcla. Čím to mohlo být?
Lucie
19 prosince, 2018
Mohla být jemně nakyslá smetana, mohl zapůsobit i balzamiko ocet. Občas se to bohužel stane. Pokud to nemělo vliv na chuť a pochutnala jste si, tak to ničemu nevadí.
Ljubica
13 ledna, 2019
Pěkné odpoledne! Skvělý recept! Panenka byla v mrazáku,zásoby smetany dostatečné,Portobelu hrozil co nevidět zánik, Parmazán nahrazen Džugasem -bohatýrem(Kaufland).Jako přílohu jsem zvolila špagetovou dýni co se tu už delší dobu povalovala. Manželovi jsem z dobroty srdce uvařila rýži,abych se vzápětí dozvěděla,že by chtěl taky dýni. No nevděk světem vládne.
Lucie
13 ledna, 2019
No to je teda nevděk 😀 Každopádně mám velkou radost, že chutnalo. Moc díky za vyzkoušení receptu a za milý komentář <3
Lenka
10 dubna, 2019
Skvělá záležitost. Rychlá a chutná.
Lucie
10 dubna, 2019
To mám radost, že chutnalo. Díky za komentář
Dáša
26 srpna, 2019
Vynikající a rychlé super děkuji za recept
Lucie
26 srpna, 2019
Já děkuju za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3
Irena
4 srpna, 2020
Ahoj Luci,
Pravé jsem obedvala tuto panenku a mám pocit ze jsem nic lepšího už dlouho nejedla,fakt super .
Ještě mě napadlo ze si příště k tomu udělám celerove pyré
Lucka
4 srpna, 2020
Ahoj, Irčo, to mám velkou radost, že chutnalo ❤️ Celerové pyré je super nápad! I když mně by k omáčce asi víc seděl celer pečený. Ale to už je o osobní chuti 🙂
Nikola
24 února, 2021
Vynikající recept! Neměla jsem parmazán, tak jsem dala goudu, místo ghee normálně na másle a výborné, chutnalo moc všem, prý si recept mám zapamatovat 🙂 děkuji.
Lucka
24 února, 2021
Já děkuji – za vyzkoušení receptu, milý komentář s pochvalou a také sdílení tipů na případnou obměnu receptu. Mám radost, že jste si pochutnala ❤️
Eliška
21 března, 2021
Naprosto vynikající recept. Všichni mě chválili. Tak jsem je odkazovala na Vás :-). Opravdu super – děkuji za výborný nápad!
Lucka
22 března, 2021
Mám opravdu upřímnou radost, že se panenka povedla, chutnala a vy dostala zaslouženou pochvalu. Protože vy jste vařila, vám se jídlo povedlo ❤️
Jsem moc ráda, že jsem přinesla inspiraci, a díky za reklamu 🙂
Petr
4 listopadu, 2021
Ve zkratce jsem muž a manželce jsem udělal radost. Výborný recept děkuji.
Lucka
5 listopadu, 2021
Super zkratka, vaše žena se má! ❤️ Mám velkou radost, že recept inspiroval a chutnalo podle něj 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Terka
15 května, 2017
Tak kvůli tomuhle se snad naučím jíst i ty houby… 🙂