Recept na plantainové chipsy a hranolky » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

plantain-chips

Plantainové chipsy a hranolky

plantain-chips

Plantainové chipsy a hranolky

  ,   , , , , ,   ,

Červenec 11, 2015

Hodnotit recept
Plantainové chipsy a hranolky
0.0 0

Tento recept už jsem chtěla dlouho vyzkoušet. Plantainy byl jednou ze surovin, kterou jsem před změnou své stravy vůbec neznala. A protože ráda zkouším nové chutě a ingredience (tím spíš, pokud patří do asijské kuchyně, která mi učarovala), bylo jasné, že k tomu prostě jednou dojde. Je to tady a já vůbec nechápu, proč jsem to tak dlouho odkládala 😀 Jsou výborné! Pokud čekáte, že plantainy budou chutnat jako banány, jste na omylu, i když tak vypadají. Spíše chuťově připomínají pečené brambory. Takže zkuste plantainy sehnat (osobně je v Praze kupuji buď na Francouzské 66, nebo v ovozelu u zastávky Štěpánská, dají se sehnat i v Sapě nebo v Globusu) a recept zkuste. Rozhodně za to stojí 🙂

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

cca 200 g oloupaných plantainů

2-3 lžíce olivového nebo kokosového oleje

2 zarovnané lžičky grilovacího koření

Postup

Plantainy oloupejte. Zní to snadno, ale až tak lehce, jako u banánů, to nejde. Nejlépe se proto plantainy loupou tak, že se podélce nakrojí slupka a ta se postupně po kouskách sloupne.

Potom si plantain nakrájejte na tvary, které odpovídají výslednému pokrmu – na tenké plátky, kolečka nebo hranolky. U hranolek a koleček si vystačíte s nožem, na plátky vám bude skvělým pomocníkem škrabka na brambory nebo plátkovací struhadlo (mandolína).

Smíchejte 2-3 lžíce oleje se zvoleným kořením. Osobně doporučuji domácí grilovací koření nebo kořenící himalájskou sůl Africká harisa od firmy Cereus, popřípadě použijte sůl s kořením podle vaší volby (vždy ale pozorně pročtěte složení, aby nebyly přimíchané nějaké nepovolené suroviny).

Nakrájené plantainy rozprostřete v jedné vrstvě na pečící plech vyložený pečícím papírem (já na jeden 200g plantain použila dva plechy) a slabě potřete připravenou směsí.

Vložte do trouby vyhřáté na cca 170°C a pečte cca 20 minut.

Podávejte jako snack (to neplatí pro Whole30), nebo jako přílohu k masu. Lze doplnit ochucenou majonézou nebo guacamole.

00:00

4 Recenzí / komentářů

Zdeněk Strnad

Únor 16, 2016

To zní jako skvělá low-sugar verze banánů!

Plantains are members of the banana family, but they are starchier and lower in sugar, which means that when they are ripe, they will still be green in color. If you get them when they are overripe, they may have started to turn yellow or black. While a banana makes a great, raw on-the-go-snack, plantains aren’t usually eaten raw because of the high starch content.

Lucie

Únor 16, 2016

Přesně tak 😉

Miroslav

Květen 27, 2016

Používáte zelený nebo zralý? Viděl jsem někde recepty na kaši ze zralých plantainů, ale zatím nevyzkoušel.

LG

Lucie

Květen 27, 2016

Na tenhle recept jedině nezralé, zelené. Kaši z plantainů jsem jedla. Když se dobře ochutí, je to paráda. Hodně receptů na použití plantainů najdete v latinsko-americké kuchyni.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation