Recept na semínkový chléb » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Semínkový chléb

Semínkový chléb

  , , ,   , , , , ,   , ,

Prosinec 11, 2015

Hodnotit recept
Semínkový chléb
5.0 10

Další z receptů, který mi dal pěkně zabrat 😀 První pokus byla vlastně náhoda a jen zpracování zbytků semínek, které jsem doma měla k dispozici. Příliš jsem výsledku nevěřila, takže jsem ingredience nevážila a jen je sypala postupně dohromady. Ale to, co vzniklo, mě nadchlo 🙂 Jenže! Další pokusy o napodobení už tak slavné nebyly 🙁 Chleba se drolil, nebo byl naopak příliš lepkavý. Chvíli mi to trvalo, než jsem objevila optimální množství jednotlivých surovin. Ale teď už to mám „vychytané“, takže vám recept můžu představit. Dejte vědět, jak vám chutná.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

50 g kešu

50 g loupaných dýňových semínek

50 g loupaných slunečnicových semínek

30 g lněných semínek

30 g loupaného sezamu

10 g psyllia

1 lžička soli

1 lžička kmínu

1 lžíce olivového oleje

1 dcl vody

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

V mixéru krátce promixujte kešu a dýňová semínka, popřípadě je rozdrťte nahrubo v hmoždíři nebo rozbijte paličkou na maso (zabalené v sáčku).

Výsledná konzistence by měla odpovídat cca rozpůleným dýňovým semínkům a třetinám kešu.

V mlýnku na kávu (nebo výkonném mixéru) rozdrťte na mouku len a sezam.

Všechny ingredience včetně slunečnicových semínek, psyllia, soli, kmínu, olivového oleje a vody dobře promíchejte a nechte cca 10 minut odpočinout.

Mezitím si nahřejte troubu na cca 180°C.

Vhodnou nádobu (já použila malý čtvercový pekáček o hraně 12 cm) vyložte pečícím papírem. Ten, aby lépe kopíroval tvar pečící nádoby, zmačkejte, navlhčete, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a pak ho rozprostřete po dnu a stěnách nádoby.

Odpočinuté těsto ještě jednou propracujte a naplňte jím pečící nádobu.

Povrch mírně utlačte, aby v chlebu nezůstaly vzduchové bubliny.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 60 minut.

Chleba po upečení vyndejte z pekáčku, nechte nejdříve vychladnout a pak teprve krájejte na tenké plátky (necelý 1 cm).

Podávejte s pomazánkou podle chuti, nebo jako doplněk k míchaným vajíčkům apod.

Chleba lze nakrájet i na kostičky a ty pak dokřupava upéct v troubě jako vložku do polévky.

Plátky chleba můžete i zamrazit a pak před použitím nechat rozpéct v troubě. Téhle varianty se ale u nás chleba nikdy „nedožil“ 😀

PS: Neděste se výsledného množství upečeného chleba. I když vám bude připadat, že na 2-3 osoby je to příliš malý bochníček, nezapomeňte, že chleba je díky semínkům opravdu hodně sytý a kaloricky bohatý. Navíc by na talíři neměl „hrát hlavní roli“, ale spíše tu „vedlejší“ 😉

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Kalorie425 kcal
Bílkoviny13 g
Tuky33 g
Sacharidy15 g

37 Recenzí / komentářů

Karla

Únor 15, 2016

zajímalo by mě,co je pojítkem,které drží chléb pohromadě. Předpokládám,že psylium?? Co ale použít v případě,kdy psylium není,nebo není dovoleno jíst. Mohly by to být vejce? Díky . Karla

Lucie

Únor 15, 2016

S vejci jsem nezkoušela, protože bylo mým cílem se jim vyhnout. Ale dle mého to půjde i bez nich i bez psyllia, protože hlavním pojítkem je rozemleté lněné semínko. Nicméně, v jiných podobných receptech vejce používají, takže to můžete zkusit. Dávkování vám ale bohužel neporadím, nemám odzkoušeno. Ať se podaří a chutná 🙂

Karla

Únor 15, 2016

díky za odpověď,vyzkouším

evapavlikova

Únor 15, 2016

Naprosto dokonale!

Lucie

Únor 15, 2016

Díky 😉

Iveta Zachařová

Únor 15, 2016

Dobrý den, chléb jsem zkoušela, je vynikající akorát jsem ubrala sůl. Naprosto jednoduchý recept. Díky. Iveta Zachařová

Lucka

Duben 19, 2016

Dobrý den, jde místo sezamových a lněných semínek použít sezamová a lněná mouka?? A v jaké gramáži?? Těch 30g?? Děkuji za odpověď 😉

Daník

Duben 27, 2016

Dobrý den, jako pojítko lze použít i CHIA semínka.

Lucie

Květen 2, 2016

Dobrý den, ano, lze. Ve stejné gramáži, jako je uvedeno v receptu u semínek.

Petr

Červen 3, 2016

Vaše recepty jsou super, ale tady bych to moc netvrdil, pokud se bavíme o zdraví prospěšnosti, oxidace tuků.

Lucie

Červen 3, 2016

Ano, to máte pravdu. Každé pečení s ořechy a semínky není nejlepší variantou. Nicméně je nutné brát v potaz, že vnitřní teplota zdaleka nedosáhne vyšších hodnot a také se jedná o recept, který se v paleu zařazuje spíše výjimečně.

Maky

Červenec 19, 2017

Luci, jste Buh!!!!!

Lucie

Červenec 20, 2017

Bez vás, věrných čtenářů, bych nebyla vůbec nic 🙂

Sandra

Srpen 3, 2017

Dobrý den, lze použít lněnou mouku, abych se vyhladrcení? :))

Lucie

Srpen 3, 2017

Dobrý den, ano, lze.

monika

Srpen 7, 2017

Zdravim, co je spatneho na peceni orechu a seminek prosim? Dekuji

Lucie

Srpen 8, 2017

Při vyšších teplotách se v semínkách a ořeších přepalují obsažené tuky. Proto je lepší je tepelně upravovat buď jen krátce, popřípadě při teplotách maximálně okolo 160 °C.

Ivus

Listopad 4, 2017

Dělala jsem formou malých bochánků, abych zkrátila čas. Tedy za 20 min. jsem měla úplně luxusní, chuťově vynikající bochánky a to i bez drahých kešu oříšků. Mňam

Lucie

Listopad 4, 2017

Děkuji za sdílení obměny receptu 🙂 Mám radost, že chutnalo

Milena

Listopad 12, 2017

chléb je výborný !!!!

Lucie

Listopad 12, 2017

To mám radost 🙂 Patří k mým oblíbeným.

Katka

Listopad 17, 2017

Zkouším bez kešu a psyllia, protože to doma nemám. Manžel zkusil těsto s nedůvěrou, ale pak říkal že už se těší už se peče

Lucie

Listopad 18, 2017

Kešu ořechy vyloženě nutné nejsou, nicméně psyllium vidím jako důležitou ingredienci. Přesto doufám, že se chlebík povedl a chutnal.

Kristyna

Listopad 27, 2017

Opět super jednoduchý recept. Vynechala jsem kešu a přidala chia semínka. Chlebík je krásně vláčný a chuťově výborný!

Lucie

Listopad 27, 2017

Mám radost, že se chleba povedl a chutnal 🙂

Eva

Leden 17, 2018

Kolik sacharidů obsahije jeden krajíc ??

Lucie

Leden 18, 2018

Jeden krajíc může mít každý úplně jiný, protože ho ukrojí jinak silný, z jinak vysokého chleba, takže se takto nedá odpovědět.

Veronika Vávrová

Únor 17, 2018

Dobry den, jakou ma kalorickou hodnotu 100 g? Tuky, cukry, bilkoviny? Dekuji

Lucie

Únor 18, 2018

Dobrý den, výslednou gramáž hotového chleba jsem nevážila, takže na 100 g vám to bohužel neřeknu. Ale do receptu jsem doplnila výživové hodnoty na 1 porci.

Nela

Duben 16, 2018

Byl výborný!

Lucie

Duben 16, 2018

To mám velkou radost 🙂 Díky za komentář.

Zuzana

Květen 14, 2018

Dobrý den,
nevíte co jsem udělala špatně s pečením chlebu, když jsem jej pekla požadovaný čas a teplotu, ale chléb byl tvrdý jak kámen?
Děkuji za odpověď

Lucie

Květen 14, 2018

Dobrý den, myslím, že nic jste neudělala špatně. On to nemá být nadýchaný chleba, ale takový ten hutný, křupavý, se spoustou semínek, který se krájí na tenké plátky.

Moni

Červenec 10, 2018

Výborný chlebík, povedl se i přesto, že jsem si ingredience namíchala dle zásob 😉 Pár receptů už jsem vyzkoušela… a tenhle chutnal nejvíc 🙂

Lucie

Červenec 10, 2018

Mám radost, že chutnal. Patří k mým nejoblíbenějším 🙂 Ale je hodně hutný, stačí opravdu malý krajíček.

Radim

Srpen 28, 2018

Dobrý den, máte zkušenost s pečením chleba v remosce? Děkuji. Radim

Lucie

Srpen 29, 2018

Dobrý den, to bohužel nemám.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lenka Prostejov před 1 hodinou
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Prestice před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Helena Úvaly před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Petr Plzeň před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Monika Pardubice IV-Nemošice před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Soňa Červené Janovice před 5 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Jana před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Květa Hamry nad Sázavou před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jan Olomouc před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Martin Brno před 10 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Andrea Praha 10 před 10 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Iva Újezd u Brna před 12 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 3 Items
zakoupil/a: Jana Vyškov před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Michaela Brno před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Ivana Nosislav před 15 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Renata Plzeň před 24 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: veronika před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Markéta Praha před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Lucie Jilemnice před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Danuse Francova Lhota před 1 dnem
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.