Recept na semínkový chléb » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Semínkový chléb

Semínkový chléb

  , , ,   , , , , ,   , ,

Prosinec 11, 2015

Hodnotit recept
Semínkový chléb
3.0 2

Další z receptů, který mi dal pěkně zabrat 😀 První pokus byla vlastně náhoda a jen zpracování zbytků semínek, které jsem doma měla k dispozici. Příliš jsem výsledku nevěřila, takže jsem ingredience nevážila a jen je sypala postupně dohromady. Ale to, co vzniklo, mě nadchlo 🙂 Jenže! Další pokusy o napodobení už tak slavné nebyly 🙁 Chleba se drolil, nebo byl naopak příliš lepkavý. Chvíli mi to trvalo, než jsem objevila optimální množství jednotlivých surovin. Ale teď už to mám „vychytané“, takže vám recept můžu představit. Dejte vědět, jak vám chutná.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 2-3 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

50 g kešu

50 g loupaných dýňových semínek

50 g loupaných slunečnicových semínek

30 g lněných semínek

30 g loupaného sezamu

10 g psyllia

1 lžička soli

1 lžička kmínu

1 lžíce olivového oleje

1 dcl vody

Postup

V mixéru krátce promixujte kešu a dýňová semínka, popřípadě je rozdrťte nahrubo v hmoždíři nebo rozbijte paličkou na maso (zabalené v sáčku).

Výsledná konzistence by měla odpovídat cca rozpůleným dýňovým semínkům a třetinám kešu.

V mlýnku na kávu (nebo výkonném mixéru) rozdrťte na mouku len a sezam.

Všechny ingredience včetně slunečnicových semínek, psyllia, soli, kmínu, olivového oleje a vody dobře promíchejte a nechte cca 10 minut odpočinout.

Mezitím si nahřejte troubu na cca 180°C.

Vhodnou nádobu (já použila malý čtvercový pekáček o hraně 12 cm) vyložte pečícím papírem. Ten, aby lépe kopíroval tvar pečící nádoby, zmačkejte, navlhčete, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a pak ho rozprostřete po dnu a stěnách nádoby.

Odpočinuté těsto ještě jednou propracujte a naplňte jím pečící nádobu.

Povrch mírně utlačte, aby v chlebu nezůstaly vzduchové bubliny.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 60 minut.

Chleba po upečení vyndejte z pekáčku, nechte nejdříve vychladnout a pak teprve krájejte na tenké plátky (necelý 1 cm).

Podávejte s pomazánkou podle chuti, nebo jako doplněk k míchaným vajíčkům apod.

Chleba lze nakrájet i na kostičky a ty pak dokřupava upéct v troubě jako vložku do polévky.

Plátky chleba můžete i zamrazit a pak před použitím nechat rozpéct v troubě. Téhle varianty se ale u nás chleba nikdy „nedožil“ 😀

PS: Neděste se výsledného množství upečeného chleba. I když vám bude připadat, že na 2-3 osoby je to příliš malý bochníček, nezapomeňte, že chleba je díky semínkům opravdu hodně sytý a kaloricky bohatý. Navíc by na talíři neměl „hrát hlavní roli“, ale spíše tu „vedlejší“ 😉

00:00

13 Recenzí / komentářů

Karla

Únor 15, 2016

zajímalo by mě,co je pojítkem,které drží chléb pohromadě. Předpokládám,že psylium?? Co ale použít v případě,kdy psylium není,nebo není dovoleno jíst. Mohly by to být vejce? Díky . Karla

Lucie

Únor 15, 2016

S vejci jsem nezkoušela, protože bylo mým cílem se jim vyhnout. Ale dle mého to půjde i bez nich i bez psyllia, protože hlavním pojítkem je rozemleté lněné semínko. Nicméně, v jiných podobných receptech vejce používají, takže to můžete zkusit. Dávkování vám ale bohužel neporadím, nemám odzkoušeno. Ať se podaří a chutná 🙂

Karla

Únor 15, 2016

díky za odpověď,vyzkouším

evapavlikova

Únor 15, 2016

Naprosto dokonale!

Lucie

Únor 15, 2016

Díky 😉

Iveta Zachařová

Únor 15, 2016

Dobrý den, chléb jsem zkoušela, je vynikající akorát jsem ubrala sůl. Naprosto jednoduchý recept. Díky. Iveta Zachařová

Lucka

Duben 19, 2016

Dobrý den, jde místo sezamových a lněných semínek použít sezamová a lněná mouka?? A v jaké gramáži?? Těch 30g?? Děkuji za odpověď 😉

Daník

Duben 27, 2016

Dobrý den, jako pojítko lze použít i CHIA semínka.

Lucie

Květen 2, 2016

Dobrý den, ano, lze. Ve stejné gramáži, jako je uvedeno v receptu u semínek.

Petr

Červen 3, 2016

Vaše recepty jsou super, ale tady bych to moc netvrdil, pokud se bavíme o zdraví prospěšnosti, oxidace tuků.

Lucie

Červen 3, 2016

Ano, to máte pravdu. Každé pečení s ořechy a semínky není nejlepší variantou. Nicméně je nutné brát v potaz, že vnitřní teplota zdaleka nedosáhne vyšších hodnot a také se jedná o recept, který se v paleu zařazuje spíše výjimečně.

Maky

Červenec 19, 2017

Luci, jste Buh!!!!!

Lucie

Červenec 20, 2017

Bez vás, věrných čtenářů, bych nebyla vůbec nic 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x