Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Semínkový chléb

Semínkový chléb

  , , ,   , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Semínkový chléb
5.0 14

Další z receptů, který mi dal pěkně zabrat 😀 První pokus byla vlastně náhoda a jen zpracování zbytků semínek, které jsem doma měla k dispozici. Příliš jsem výsledku nevěřila, takže jsem ingredience nevážila a jen je sypala postupně dohromady. Ale to, co vzniklo, mě nadchlo 🙂 Jenže! Další pokusy o napodobení už tak slavné nebyly 🙁 Chleba se drolil, nebo byl naopak příliš lepkavý. Chvíli mi to trvalo, než jsem objevila optimální množství jednotlivých surovin. Ale teď už to mám „vychytané“, takže vám recept můžu představit. Dejte vědět, jak vám chutná.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

50 g kešu ořechů

50 g loupaných dýňových semínek

50 g loupaných slunečnicových semínek

30 g lněných semínek

30 g loupaného sezamu

10 g psyllia

1 lžička soli

1 lžička kmínu

1 lžíce olivového oleje

1 dcl vody

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 15 minut

    1 hodina

    1 hodina 15 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

V mixéru krátce promixujte kešu a dýňová semínka, popřípadě je rozdrťte nahrubo v hmoždíři nebo rozbijte paličkou na maso (zabalené v sáčku).

Výsledná konzistence by měla odpovídat cca rozpůleným dýňovým semínkům a třetinám kešu.

V mlýnku na kávu (nebo výkonném mixéru) rozdrťte na mouku len a sezam.

Všechny ingredience včetně slunečnicových semínek, psyllia, soli, kmínu, olivového oleje a vody dobře promíchejte a nechte cca 10 minut odpočinout.

Mezitím si nahřejte troubu na cca 180°C.

Vhodnou nádobu (já použila malý čtvercový pekáček o hraně 12 cm) vyložte pečícím papírem. Ten, aby lépe kopíroval tvar pečící nádoby, zmačkejte, navlhčete, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a pak ho rozprostřete po dnu a stěnách nádoby.

Odpočinuté těsto ještě jednou propracujte a naplňte jím pečící nádobu.

Povrch mírně utlačte, aby v chlebu nezůstaly vzduchové bubliny.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 60 minut.

Chleba po upečení vyndejte z pekáčku, nechte nejdříve vychladnout a pak teprve krájejte na tenké plátky (necelý 1 cm).

Podávejte s pomazánkou podle chuti, nebo jako doplněk k míchaným vajíčkům apod.

Chleba lze nakrájet i na kostičky a ty pak dokřupava upéct v troubě jako vložku do polévky.

Plátky chleba můžete i zamrazit a pak před použitím nechat rozpéct v troubě. Téhle varianty se ale u nás chleba nikdy „nedožil“ 😀

PS: Neděste se výsledného množství upečeného chleba. I když vám bude připadat, že na 2-3 osoby je to příliš malý bochníček, nezapomeňte, že chleba je díky semínkům opravdu hodně sytý a kaloricky bohatý. Navíc by na talíři neměl „hrát hlavní roli“, ale spíše tu „vedlejší“ 😉

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota425 kcal
Sacharidy15 g
Tuky33 g
Bílkoviny13 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




49 Recenzí / komentářů

Karla

15 února, 2016

zajímalo by mě,co je pojítkem,které drží chléb pohromadě. Předpokládám,že psylium?? Co ale použít v případě,kdy psylium není,nebo není dovoleno jíst. Mohly by to být vejce? Díky . Karla

Lucie

15 února, 2016

S vejci jsem nezkoušela, protože bylo mým cílem se jim vyhnout. Ale dle mého to půjde i bez nich i bez psyllia, protože hlavním pojítkem je rozemleté lněné semínko. Nicméně, v jiných podobných receptech vejce používají, takže to můžete zkusit. Dávkování vám ale bohužel neporadím, nemám odzkoušeno. Ať se podaří a chutná 🙂

Karla

15 února, 2016

díky za odpověď,vyzkouším

evapavlikova

15 února, 2016

Naprosto dokonale!

Lucie

15 února, 2016

Díky 😉

Iveta Zachařová

15 února, 2016

Dobrý den, chléb jsem zkoušela, je vynikající akorát jsem ubrala sůl. Naprosto jednoduchý recept. Díky. Iveta Zachařová

Lucka

19 dubna, 2016

Dobrý den, jde místo sezamových a lněných semínek použít sezamová a lněná mouka?? A v jaké gramáži?? Těch 30g?? Děkuji za odpověď 😉

Daník

27 dubna, 2016

Dobrý den, jako pojítko lze použít i CHIA semínka.

Lucie

2 května, 2016

Dobrý den, ano, lze. Ve stejné gramáži, jako je uvedeno v receptu u semínek.

Petr

3 června, 2016

Vaše recepty jsou super, ale tady bych to moc netvrdil, pokud se bavíme o zdraví prospěšnosti, oxidace tuků.

Lucie

3 června, 2016

Ano, to máte pravdu. Každé pečení s ořechy a semínky není nejlepší variantou. Nicméně je nutné brát v potaz, že vnitřní teplota zdaleka nedosáhne vyšších hodnot a také se jedná o recept, který se v paleu zařazuje spíše výjimečně.

Maky

19 července, 2017

Luci, jste Buh!!!!!

Lucie

20 července, 2017

Bez vás, věrných čtenářů, bych nebyla vůbec nic 🙂

Sandra

3 srpna, 2017

Dobrý den, lze použít lněnou mouku, abych se vyhladrcení? :))

Lucie

3 srpna, 2017

Dobrý den, ano, lze.

monika

7 srpna, 2017

Zdravim, co je spatneho na peceni orechu a seminek prosim? Dekuji

Lucie

8 srpna, 2017

Při vyšších teplotách se v semínkách a ořeších přepalují obsažené tuky. Proto je lepší je tepelně upravovat buď jen krátce, popřípadě při teplotách maximálně okolo 160 °C.

Ivus

4 listopadu, 2017

Dělala jsem formou malých bochánků, abych zkrátila čas. Tedy za 20 min. jsem měla úplně luxusní, chuťově vynikající bochánky a to i bez drahých kešu oříšků. Mňam

Lucie

4 listopadu, 2017

Děkuji za sdílení obměny receptu 🙂 Mám radost, že chutnalo

Milena

12 listopadu, 2017

chléb je výborný !!!!

Lucie

12 listopadu, 2017

To mám radost 🙂 Patří k mým oblíbeným.

Katka

17 listopadu, 2017

Zkouším bez kešu a psyllia, protože to doma nemám. Manžel zkusil těsto s nedůvěrou, ale pak říkal že už se těší už se peče

Lucie

18 listopadu, 2017

Kešu ořechy vyloženě nutné nejsou, nicméně psyllium vidím jako důležitou ingredienci. Přesto doufám, že se chlebík povedl a chutnal.

Kristyna

27 listopadu, 2017

Opět super jednoduchý recept. Vynechala jsem kešu a přidala chia semínka. Chlebík je krásně vláčný a chuťově výborný!

Lucie

27 listopadu, 2017

Mám radost, že se chleba povedl a chutnal 🙂

Eva

17 ledna, 2018

Kolik sacharidů obsahije jeden krajíc ??

Lucie

18 ledna, 2018

Jeden krajíc může mít každý úplně jiný, protože ho ukrojí jinak silný, z jinak vysokého chleba, takže se takto nedá odpovědět.

Veronika Vávrová

17 února, 2018

Dobry den, jakou ma kalorickou hodnotu 100 g? Tuky, cukry, bilkoviny? Dekuji

Lucie

18 února, 2018

Dobrý den, výslednou gramáž hotového chleba jsem nevážila, takže na 100 g vám to bohužel neřeknu. Ale do receptu jsem doplnila výživové hodnoty na 1 porci.

Nela

16 dubna, 2018

Byl výborný!

Lucie

16 dubna, 2018

To mám velkou radost 🙂 Díky za komentář.

Zuzana

14 května, 2018

Dobrý den,
nevíte co jsem udělala špatně s pečením chlebu, když jsem jej pekla požadovaný čas a teplotu, ale chléb byl tvrdý jak kámen?
Děkuji za odpověď

Lucie

14 května, 2018

Dobrý den, myslím, že nic jste neudělala špatně. On to nemá být nadýchaný chleba, ale takový ten hutný, křupavý, se spoustou semínek, který se krájí na tenké plátky.

Moni

10 července, 2018

Výborný chlebík, povedl se i přesto, že jsem si ingredience namíchala dle zásob 😉 Pár receptů už jsem vyzkoušela… a tenhle chutnal nejvíc 🙂

Lucie

10 července, 2018

Mám radost, že chutnal. Patří k mým nejoblíbenějším 🙂 Ale je hodně hutný, stačí opravdu malý krajíček.

Radim

28 srpna, 2018

Dobrý den, máte zkušenost s pečením chleba v remosce? Děkuji. Radim

Lucie

29 srpna, 2018

Dobrý den, to bohužel nemám.

Hanka

18 února, 2019

Dobrý den, Lucie. Pro Whole30 tam je nevhodné to psylium?

Lucie

18 února, 2019

Dobrý den, Hanko, nejedná se o psyllium, do Whole30 je nevhodný jakýkoliv chleba, pečivo a dezerty. I kdyby byly z jinak povolených surovin. Je to jedno ze základních pravidel (konkrétně č. 7) https://paleosnadno.cz/whole-30/jak-zacit/

Denisa

21 února, 2019

Dobrý den, prosím 1porce vyjde cca na kolik gramu? Jinak je chleba výborný 🙂

Děkuji, Denisa

Lucie

21 února, 2019

Dobrý den, Deniso, přiznám se, že se přepočtu na gramy bráním. Ne u každého jídla to totiž jde použít – někomu se víc vyvaří tekutina a pak už gramy nesedí. Výživové hodnoty jsou spočítané na 1/3 výsledného množství podle receptu, tedy třetinu bochníčku. Odhadem by to mohlo být okolo 80-100 gramů chleba.
Díky za komentář. Mám radost, že chleba chutná 🙂

Jitka V.

19 března, 2019

Naprosto skvělý chlebíček! Děkuji za tento recept! Vše jsem dělala podle receptu a povedl sePekla jsem již 2x

Lucie

21 března, 2019

To moc ráda slyším! 🙂 Děkuji mnohokrát za vyzkoušení mého receptu.

Kateřina

13 června, 2019

Dobrý den paní Lucie, vyzkoušela jsem váš recept seminkový chléb i jogurtový a oba případy se vydařily, jsem s vašimi recepty moc spokojená, děkuji za ně a fandím ve vymýšlení dalších. Krásný den

Lucie

13 června, 2019

Dobrý den, Kateřino. To mám velkou radost, že chutnalo. Doufám, že bude chutnat i podle dalších receptů 🙂 Moc děkuji za milý komentář a přání. Mějte krásný den <3

Jana

23 října, 2019

Je možné místo jogurtu dát třeba kyšku nebo kysanou smetanu?

Lucka

23 října, 2019

Dobrý den, v tomto chlebu žádné mléčné výrobky nejsou použité.
Možná máte na mysli tento recept https://paleosnadno.cz/recept/jogurtove-pecivo/ V něm by kysaná smetana měla fungovat 🙂

Martina

11 ledna, 2020

Zdravím Lucko, skvělý chlebík, už hodně dlouho jsem nejedla nic tak dobrého s bylinkovým máslem – opravdu velká dobrota, navíc se skvělým pocitem, že ta spousta minerálů a vitamínů B prostě může tak dobře chutnat. První výrobek zdravé kuchyně, na kterou moje děti vůbec nic nenamítaly a s chutí povečeřely.

Lucka

12 ledna, 2020

Zdravím, Martino, moc děkuji za vyzkoušení receptu a za milý komentář. Mám velkou radost, že se chleba podařil a doma všem chutnal ❤️
Kombinace s bylinkovým máslem je skvělá volba. Jen to čtu a hned jsem na to dostala chuť 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0