Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Snídaňové dýňové vafle

Snídaňové dýňové vafle

  , ,   , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Snídaňové dýňové vafle
0.0 0

Až bude ten správný čas na klidnou a pohodovou snídani, určitě vyzkoušejte tyhle dýňové vafle s dušeným špenátem, houbami a ztraceným vejcem. I když vlastně... Proč si je uvařit jen na snídani? Hodí se i jako hlavní chod a samotné i jako jídlo zabalené s sebou na cesty.

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 15 minut

    30 minut

    45 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

DÝŇOVÉ VAFLE *

300 g máslové dýně nebo hokaido

1 vejce

100 g strouhané tvrdé mozzarelly

20 + 5 g jemně strouhaného sýru parmazánového typu

sůl

HOUBY, ŠPENÁT A VEJCE

300 g čerstvých hub (žampióny, hlíva, hřiby atd.)

20 g ghee

10 g másla

1 stroužek česneku

300 g čerstvého špenátu

3 vejce

ocet dle potřeby

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 15 minut

    30 minut

    45 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

DÝŇOVÉ VAFLE

Máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí omýt. Odstraňte semínka a dýni nastrouhejte najemno.

Nasypte ji do čisté bavlněné utěrky a promíchejte s troškou soli.

Po pár minutách dýni co nejlépe vymačkejte. Měla by vám zbýt cca polovina původní gramáže, tedy přibližně 150 g.

Vymačkanou dýni smíchejte s vejcem, nastrouhanou tvrdou mozzarellou a 20 g parmazánu (5 g parmazánu si nechte stranou).

Z připravené směsi vytvořte ve vaflovači placky (1 kus na 1 porci) a upečte je dozlatova. Po cca 8 minutách vafle v přístroji otočte (zespodu bývají většinou více opečené), posypte zbytkem parmazánu a ještě cca 2 minuty dopečte.

Hotové vafle nechte před podáváním minutku vychladnout - zpevní se a budou na okrajích křupat.

HOUBY

Očištěné houby nakrájejte na silnější plátky.

Ve velké pánvi rozpusťte ghee a za vysoké teploty připravené houby orestujte dozlatova. Nepodlévejte je, jen osolte. Velmi často je promíchejte, ať se nespálí.

Až houby zezlátnou, stáhněte teplotu plotýnky a do pánve přidejte máslo, rozdrcený česnek a trošku pepře. Za stálého míchání nechte rozvonět a krátce orestujte.

Opečené houby přesypte stranou.

ŠPENÁT

Vypněte plotýnku, do pánve po houbách nasypte špenát, jemně ho osolte a za občasného promíchání nechte zbytkovým teplem zavadnout.

ZTRACENÁ VEJCE

Na přípravu ztracených (zastřených, pošírovaných) vajec je pro optimální výsledek nejlepší použít co nejčerstvější vejce. Těm drží bílek krásně tvar a neobsahuje tekutější část, která se při vaření rozptýlí do vody.

Pokud nemáte přístup k čerstvě sebraným vejcím, pomozte si tím, že je přecedíte přes sítko. Tekutá část bílku odteče a vám zůstane pevnější vajíčko, které bude při vaření lépe držet tvar. Počítejte ale s tím, že čím starší vejce je, tím větší část bílku odteče.

V menším, ale vyšším hrnci přiveďte k varu vodu. Až začne vřít, přilijte ocet. Ten pomůže tomu, aby se povrch bílku co nejrychleji vysrážel a udržel tvar.

Teplotu plotýnky stáhněte, aby voda jen jemně perlila a už se vyloženě nevařila. Stoupající bubliny v prudce se vařící vodě by totiž narušily jemnou strukturu syrového vejce.

Rozklepněte vejce, přeceďte ho přes sítko a přelijte do malé mističky.

Pomocí lžíce vytvořte v hrnci s vodou vír a vejce z mističky opatrně vlijte do jeho středu. Pohyb vody pomůže bílek obalit okolo žloutku (zastřít ho).

Nyní si stopněte přesně 3 minuty (platí pro vejce M-L). Jakmile uplynou, vejce opatrně z hrnce vyjměte pomocí děrované naběračky.

Postupně takto připravte vejce na každou porci.

Video postup přípravy ztracených vajec najdete v receptu na polévku ze zelených fazolek.

SERVÍROVÁNÍ

Upečené vafle doplňte opečenými houbami, špenátem a ztraceným vejcem. Hned podávejte.

TIPY

Počítejte s tím, že dýně vám utěrku obarví. Proto si doma vyhraďte nějakou čistě na ždímání zeleniny a perte ji bez použití aviváže.

Nepoužívejte klasickou měkkou mozzarellu z nálevu. Raději ji nahraďte nějakým jiným tvrdým sýrem, například goudou.

Nechce se vám dělat s vaflemi nebo nemáte vaflovač? Nevadí 🙂 Placičky můžete upéct v troubě. Anebo je úplně vynechte a místo nich orestujte na pánvi nebo upečte v troubě plátky máslové dýně.

Zbyla vám upečená dýně od předchozího jídla? Použijte ji na přípravu vaflí (není ji nutné vymačkávat, rovnou ji rozmačkejte nebo rozmixujte s ostatními surovinami).

Místo ztracených vajec můžete udělat volská oka.

Pokud nechcete ráno ztrácet čas, lze si vše připravit dopředu - placky pak krátce rozpečte v troubě, vaflovači nebo toasteru, houby a špenát prohřejte na pánvi. Vejce jsou nejlepší čerstvě uvařená, ale i je lze připravit dopředu a pak jen krátce prohřát v mističce zalitím vroucí vodou.

* Samotné upečené vafle se hodí i jako skvělá varianta jídla zabaleného s sebou na cesty.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota410 kcal / 1700 kJ
Sacharidy13 g
Tuky27 g
Bílkoviny25 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0