Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vanilkový termix

Vanilkový termix

  ,   , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Vanilkový termix
0.0 0

Z termixů je asi nejvíc oblíbený čokoládový. Lidi prostě čokoládu milují! Já osobně ale kopu za tým "vanilka" 🙂 Proto jsem MUSELA připravit recept i na tuhle vanilkovou dobrotu. Jestli to máte podobně jako já, nebo prostě jen chcete vyzkoušet další variantu termixu, určitě si tenhle hebký vanilkový krém se mnou připravte. A dejte vědět, který tým jste vy.

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

6 žloutků

250 g smetany ke šlehání

pár kapek vanilkového extraktu

20 g másla

cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

250 g měkkého tučného tvarohu

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Žloutky přeceďte přes sítko. Zbavíte je tak tuhých poutek, která by zbytečně narušovala jemnou strukturu termixu.

V malém hrnci za častého promíchání zahřejte téměř k varu smetanu s přidaným vanilkovým extraktem a máslem.

Postupně pár lžic horké smetany vmíchejte do žloutků, abyste je zahřáli.

Za stálého míchání tenkým pramínkem nalijte žloutkovou směs do hrnce k horké smetaně.

Pečlivě míchejte a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout (asi jako mírně řidší pudink).

Pozor, abyste to s teplotou nepřehnali. Směs se nesmí vyloženě vařit, jinak se žloutky srazí.

Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z plotny, oslaďte podle chuti a ještě za tepla vmíchejte tvaroh.

Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout.

Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.

Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny.

TIPY

Místo extraktu lze použít zrníčka z vanilkového lusku.

Pro snížení kalorické hodnoty a obsahu tuku můžete smetanu na šlehání nahradit její variantou na vaření a vynechat máslo. Jen počítejte s tím, že směs bude o něco řidší.

Pokud máte k dispozici kuchařský teploměr, použijte ho. Smetana se žloutky by při zahřívání měla dosáhnout, ale nepřekročit teplotu 85 °C.

Pro zajímavý barevný efekt můžete vanilkový termix navrstvit do skleniček s termixem čokoládovým.

Na fotce je jako posypka použitá bílá granola, připravená z upečené směsi bílku, plátků mandlí, sezamu a trošky sladidla a za tepla promíchaná s kousky kakaového másla.

* Výživové hodnoty jsou spočítané při použití erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota310 kcal / 1280 kJ
Sacharidy4 g *
Tuky29 g
Bílkoviny9 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0