📖 Nová Svěží kuchařka 170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vanilkový termix

Vanilkový termix

  ,   , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Vanilkový termix
5.0 3

Z termixů je asi nejvíc oblíbený čokoládový. Lidi prostě čokoládu milují! Já osobně ale kopu za tým "vanilka" 🙂 Proto jsem MUSELA připravit recept i na tuhle vanilkovou dobrotu. Jestli to máte podobně jako já, nebo prostě jen chcete vyzkoušet další variantu termixu, určitě si tenhle hebký vanilkový krém se mnou připravte. A dejte vědět, který tým jste vy.

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

6 žloutků

250 g smetany ke šlehání

pár kapek vanilkového extraktu

20 g másla

cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

250 g měkkého tučného tvarohu

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Žloutky přeceďte přes sítko. Zbavíte je tak tuhých poutek, která by zbytečně narušovala jemnou strukturu termixu.

V malém hrnci za častého promíchání zahřejte téměř k varu smetanu s přidaným vanilkovým extraktem a máslem.

Postupně pár lžic horké smetany vmíchejte do žloutků, abyste je zahřáli.

Za stálého míchání tenkým pramínkem nalijte žloutkovou směs do hrnce k horké smetaně.

Pečlivě míchejte a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout (asi jako mírně řidší pudink).

Pozor, abyste to s teplotou nepřehnali. Směs se nesmí vyloženě vařit, jinak se žloutky srazí.

Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z plotny, oslaďte podle chuti a ještě za tepla vmíchejte tvaroh.

Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout.

Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.

Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny.

TIPY

Místo extraktu lze použít zrníčka z vanilkového lusku.

Pro snížení kalorické hodnoty a obsahu tuku můžete smetanu na šlehání nahradit její variantou na vaření a vynechat máslo. Jen počítejte s tím, že směs bude o něco řidší.

Pokud máte k dispozici kuchařský teploměr, použijte ho. Smetana se žloutky by při zahřívání měla dosáhnout, ale nepřekročit teplotu 85 °C.

Pro zajímavý barevný efekt můžete vanilkový termix navrstvit do skleniček s termixem čokoládovým.

Na fotce je jako posypka použitá bílá granola, připravená z upečené směsi bílku, plátků mandlí, sezamu a trošky sladidla a za tepla promíchaná s kousky kakaového másla.

* Výživové hodnoty jsou spočítané při použití erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou nebo při úplném vynechání sladidla.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota310 kcal / 1280 kJ
Sacharidy4 g *
Tuky29 g
Bílkoviny9 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

6 Recenzí / komentářů

Barunka

18 srpna, 2021

Chladí se, jsem moc zvědavá! Čokoládový dělám často.

Lucka

19 srpna, 2021

Doufám, že se povedl a chutná ❤️

Veronika

11 ledna, 2022

Dobrý den, mohla bych se zeptat jaký vanilkový extrakt přesně používáte? 🙂

Mám v plánu koupit, aby Vaše skvělé recepty byly se vším všudy! 🙂

Moc díky!

Lucka

13 ledna, 2022

Dobrý den, různě, například od Grešíka https://www.gresik.cz/ostatni-vyrobky/1133-vanilkovy-extrakt/
Ale jinak si ho i vyrábím sama – stačí do vodky (či jiného chuťově neutrálního alkoholu) naložit na několik měsíců až let použité vanilkové lusky.
Budu se těšit na společné vaření ❤️

Verona

4 května, 2022

Uz tuhnu oba v chladnicke. Ale aj ked boli este teple mali famoznu chut! Cisty luxus! 😀

Lucka

5 května, 2022

Opatrně, velmi rychle se na nich vytváří závislost 😀 Moc děkuju za milý komentář. Mám radost, že chutná ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky
Ještě nemáš žádné nabídky!

Zkontrolujte později, zda jsou k dispozici nějaké nabídky.