Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Čokoládový termix

Čokoládový termix

  ,   , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Čokoládový termix
5.0 2

Termix neboli termizovaný tvaroh... Pokud hledáte snadný recept na dezert a jste milovníci čokolády, tuhle léty prověřenou klasiku určitě vyzkoušejte. Samotná příprava zabere jen pár minut. Pak už se jen musíte obrnit troškou trpělivosti a chvilku počkat než slastně ochutnáte první lžičku 🙂

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

200 g smetany na šlehání *

100 g hořké vysokoprocentní čokolády *

cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

250 g tučného měkkého tvarohu

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Smetanu v hrnci zahřejte téměř k varu.

Stáhněte teplotu a za stálého míchání nechte v horké smetaně rozpustit rozlámanou čokoládu.

Trošku čokolády si můžete nechat stranou na závěrečné ozdobení (na 5 porcí stačí cca 10 g).

Až bude čokoláda dokonale rozpuštěná a směs zcela hladká, odstavte ji z plotny a vmíchejte do ní tvaroh.

Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout. Zchlazením čokoláda opět ztuhne a zpevní tak i celou směs.

Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou a nastrouhanou čokoládou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.

Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny. Pro malinko delší uchování nechte termix v jedné misce a něčím zakryjte.

TIPY

Místo smetany ke šlehání lze použít i tu méně tučnou, určenou na vaření. Výsledný termix bude jen o trošku méně hustý.

Pro výraznější chuť a barvu můžete do teplé smetany s rozpuštěnou čokoládou vmíchat i trošku hořkého kakaa a nechat dobře rozpustit.

Termix lze použít i jako náplň do různých rolád a řezů.

Pro zajímavý barevný efekt můžete čokoládový termix navrstvit do skleniček s termixem vanilkovým a/nebo ovocným.

Čokoláda na závěrečné ozdobení se nejlépe strouhá pomocí škrabky na zeleninu.

A pokud se vám někdy stane, že nějaký dezert úplně nevyjde a upečené těsto se oproti očekávání rozpadne, nezoufejte a naopak toho elegantně využijte - rozdrobte ho do skleniček a doplňte termixem nebo domácím pribiňáčkem. Když přidáte šlehačku, kousky ovoce, hrstičku křupavých ořechů či granoly nebo lžíci ovocného rozvaru nikoho ani nenapadne, že jde o "nehodu" ❤️

* Výživové hodnoty jsou spočítané při použití smetany na šlehání, 90% hořké čokolády a erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou (nebo při úplném vynechání sladidla).

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota300 kcal / 1260 kJ
Sacharidy6 g *
Tuky28 g *
Bílkoviny7 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




14 Recenzí / komentářů

Kateřina

17 února, 2021

Tak jsem ho zkusila a je úplně skvělý, strašně jednoduchý a rychlý. Měla jsem doma jen 70% Lind čokoládu a sladidlo jsem nedávala žádné.

Lucka

18 února, 2021

Máte pravdu, že 70% čokoláda je sladká sama o sobě a sladidlo není potřeba. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️

Libuše

18 března, 2021

Dobrý den, tvaroh se dává do teplé čokolády? nesrazí se to? nebo nechat vychladnout?

Lucka

18 března, 2021

Dobrý den, ano do teplé. Nebojte, tvaroh se nesrazí. Naopak se hezky s teplou čokoládovou směsí spojí.

Bea

18 března, 2021

Dobrý deň, môžem použiť odtučnený tvaroh?

korka

18 března, 2021

Perfektné, chladí sa… vďaka, Lucka.

Lucka

18 března, 2021

Dobrý den, to bohužel neporadím. Nikdy jsem ho nezkoušela, takže neumím potvrdit, jak se bude chovat.

Lucka

18 března, 2021

❤️ Moc doufám, že se povedl a chutná.

Hanka

19 března, 2021

Výborný Dala jsem smetanu na vaření 12%, tvaroh polotučný a čokoládu na vaření a kousíček másla.

Lucka

20 března, 2021

Díky za sdílení varianty surovin. Mám velkou radost, že se termix povedl a chutnal ❤️

Ľubomíra

24 března, 2021

Lucko, dakujem za inspiraciu 🙂 ja som skusila uz aj trojombinaciu – jogurt tučný, ricotta a slahackova smotana, kakao + med doplnit podla chuti 🙂

Lucka

25 března, 2021

Máte pravdu, že s těmito ochucenými mléčnými krémy se dá hrát téměř donekonečna 🙂 Díky za komentář ❤️

Brigitt

6 května, 2021

Super, treba použiť tvaroh krémový a výsledok je úžasný 🙂 mňam, dá sa to jesť každý deň, veľká chuťovečka

Lucka

6 května, 2021

Ono to jde snad ze všech druhů (kromě tvrdého). Ale máte pravdu, že klasika tučný je nejlepší volba ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0