Čokoládový termix
Čokoládový termix
Dezerty, Snídaně Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské čokoláda, smetana, tvaroh
2021-02-11
Ohodnotit receptTermix neboli termizovaný tvaroh... Pokud hledáte snadný recept na dezert a jste milovníci čokolády, tuhle léty prověřenou klasiku určitě vyzkoušejte. Samotná příprava zabere jen pár minut. Pak už se jen musíte obrnit troškou trpělivosti a chvilku počkat než slastně ochutnáte první lžičku 🙂
- Příprava: 4 hodin 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
4 hodin 20 minut
10 minut
4 hodin 30 minut
- Množství: 5 porcí
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště
Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.
Suroviny
100 g hořké vysokoprocentní čokolády *
cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
- Příprava: 4 hodin 20 minut
- Vaření / pečení: 10 minut
-
4 hodin 20 minut
10 minut
4 hodin 30 minut
- Množství: 5 porcí
Postup
Smetanu v hrnci zahřejte téměř k varu.
Stáhněte teplotu a za stálého míchání nechte v horké smetaně rozpustit rozlámanou čokoládu.
Trošku čokolády si můžete nechat stranou na závěrečné ozdobení (na 5 porcí stačí cca 10 g).
Až bude čokoláda dokonale rozpuštěná a směs zcela hladká, odstavte ji z plotny a vmíchejte do ní tvaroh.
Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout. Zchlazením čokoláda opět ztuhne a zpevní tak i celou směs.
Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou a nastrouhanou čokoládou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.
Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny. Pro malinko delší uchování nechte termix v jedné misce a něčím zakryjte.
TIPY
Místo smetany ke šlehání lze použít i tu méně tučnou, určenou na vaření. Výsledný termix bude jen o trošku méně hustý.
Pro výraznější chuť a barvu můžete do teplé smetany s rozpuštěnou čokoládou vmíchat i trošku hořkého kakaa a nechat dobře rozpustit.
Termix lze použít i jako náplň do různých rolád a řezů.
Pro zajímavý barevný efekt můžete čokoládový termix navrstvit do skleniček s termixem vanilkovým a/nebo ovocným.
Čokoláda na závěrečné ozdobení se nejlépe strouhá pomocí škrabky na zeleninu.
A pokud se vám někdy stane, že nějaký dezert úplně nevyjde a upečené těsto se oproti očekávání rozpadne, nezoufejte a naopak toho elegantně využijte - rozdrobte ho do skleniček a doplňte termixem nebo domácím pribiňáčkem. Když přidáte šlehačku, kousky ovoce, hrstičku křupavých ořechů či granoly nebo lžíci ovocného rozvaru nikoho ani nenapadne, že jde o "nehodu" ❤️
* Výživové hodnoty jsou spočítané při použití smetany na šlehání, 90% hořké čokolády a erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou (nebo při úplném vynechání sladidla).
Sdílejte recept s přáteli
Výživové hodnoty na 1 porci
Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
18 února, 2021
Máte pravdu, že 70% čokoláda je sladká sama o sobě a sladidlo není potřeba. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Kateřina
17 února, 2021
Tak jsem ho zkusila a je úplně skvělý, strašně jednoduchý a rychlý. Měla jsem doma jen 70% Lind čokoládu a sladidlo jsem nedávala žádné.