Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Čokoládový termix

Čokoládový termix

  ,   , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Čokoládový termix
5.0 1

Termix neboli termizovaný tvaroh... Pokud hledáte snadný recept na dezert a jste milovníci čokolády, tuhle léty prověřenou klasiku určitě vyzkoušejte. Samotná příprava zabere jen pár minut. Pak už se jen musíte obrnit troškou trpělivosti a chvilku počkat než slastně ochutnáte první lžičku 🙂

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

200 g smetany na šlehání *

100 g hořké vysokoprocentní čokolády *

cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

250 g tučného měkkého tvarohu

  • Příprava: 4 hodin 20 minut
  • Vaření / pečení: 10 minut
  • 4 hodin 20 minut

    10 minut

    4 hodin 30 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Smetanu v hrnci zahřejte téměř k varu.

Stáhněte teplotu a za stálého míchání nechte v horké smetaně rozpustit rozlámanou čokoládu.

Trošku čokolády si můžete nechat stranou na závěrečné ozdobení (na 5 porcí stačí cca 10 g).

Až bude čokoláda dokonale rozpuštěná a směs zcela hladká, odstavte ji z plotny a vmíchejte do ní tvaroh.

Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout. Zchlazením čokoláda opět ztuhne a zpevní tak i celou směs.

Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou a nastrouhanou čokoládou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.

Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny. Pro malinko delší uchování nechte termix v jedné misce a něčím zakryjte.

TIPY

Místo smetany ke šlehání lze použít i tu méně tučnou, určenou na vaření. Výsledný termix bude jen o trošku méně hustý.

Pro výraznější chuť a barvu můžete do teplé smetany s rozpuštěnou čokoládou vmíchat i trošku hořkého kakaa a nechat dobře rozpustit.

Termix lze použít i jako náplň do různých rolád a řezů.

Pro zajímavý barevný efekt můžete čokoládový termix navrstvit do skleniček s termixem vanilkovým a/nebo ovocným.

Čokoláda na závěrečné ozdobení se nejlépe strouhá pomocí škrabky na zeleninu.

A pokud se vám někdy stane, že nějaký dezert úplně nevyjde a upečené těsto se oproti očekávání rozpadne, nezoufejte a naopak toho elegantně využijte - rozdrobte ho do skleniček a doplňte termixem nebo domácím pribiňáčkem. Když přidáte šlehačku, kousky ovoce, hrstičku křupavých ořechů či granoly nebo lžíci ovocného rozvaru nikoho ani nenapadne, že jde o "nehodu" ❤️

* Výživové hodnoty jsou spočítané při použití smetany na šlehání, 90% hořké čokolády a erythritolu s nulovou kalorickou hodnotou (nebo při úplném vynechání sladidla).

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota300 kcal / 1260 kJ
Sacharidy6 g *
Tuky28 g *
Bílkoviny7 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




2 Recenzí / komentářů

Kateřina

17 února, 2021

Tak jsem ho zkusila a je úplně skvělý, strašně jednoduchý a rychlý. Měla jsem doma jen 70% Lind čokoládu a sladidlo jsem nedávala žádné.

Lucka

18 února, 2021

Máte pravdu, že 70% čokoláda je sladká sama o sobě a sladidlo není potřeba. Mám velkou radost, že jste si pochutnala ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0