Recept na vepřovou panenku v ořechovo-bylinkové krustě
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou

Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Srpen 28, 2015

Hodnotit recept
Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou
5.0 3

Vepřová panenka bývá prubířským kamenem mnoha domácích kuchařů. Nejeden z nich ji totiž peče či restuje příliš dlouho na vysokou teplotu a pak je maso zbytečně vysušené. Přitom k její základní přípravě opravdu stačí jen pár minut, které nechají maso krásně šťavnaté a měkoučké. Prostě takové, aby se při každém soustu rozplývalo na jazyku 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 10 minut

    40 minut

    50 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

400-500 g vepřové panenky

60 g pekanů

1 hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, saturejka aj.)

700 g směsi kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a batátů

2 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

2 lžíce majonézy (neplatí pro bezvaječnou dietu)

2 lžíce švestkového dipu

Postup

Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na stejně tenké kousky.

Nasypte je na pečícím papírem vyložený plech, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°.

Pečte cca 20 minut (pak budete přidávat maso a péct dále).

Mezitím, co se peče zelenina, připravte si panenku.

Bylinky si nakrájejte nadrobno, rozdrťte si v hmoždíři pekany nebo je zabalené do kousku pečícího papíru rozbijte paličkou.

Smíchejte bylinky, pekany, trošku soli a pepře.

Směs rovnoměrně rozsypte po krájecím prkénku a pak po něm vyválejte váleček vepřové panenky.

Při tom na maso pořádně přitlačte, ať se co nejlépe obalí a směs na něm drží.

Po 20 minutách pečení přidejte k zelenině do trouby obalenou panenku, zvedněte teplotu na 200°C a pečte společně 15-20 minut.

Přesná doba závisí na výšce panenky, nižším kouskům stačí i méně než 15 minut.

Jakmile je panenka upečená (pomůckou může být pocit na dotek – pokud je příliš měkká ještě pečte, pokud je naopak už příliš tvrdá, bohužel jste ji již přepekli :-(; počítejte i s tím, že maso během odpočívání ještě trošku dojde), troubu vypněte, panenku vyndejte z trouby, lehce ji přikryjte alobalem a nechte cca 5 minut odpočinout.

Zeleninu zatím nechte v chladnoucí troubě.

Po odpočinutí panenku rozkrojte na větší špalíčky a podávejte s osolenou upečenou zeleninou.

Doplňte na talíři o majonézu a švestkový dip.

00:00

10 Recenzí / komentářů

Anna M.

Říjen 29, 2016

Jednoduchá a rychlá příprava a přitom naprosto vynikající. Tuhle panenku jsme měli dnes k obědu a olizovali jsme se až za ušima 🙂 Děkuji za všechny Vaše recepty jak tady na webu, tak v kuchařce!

Lucie

Říjen 29, 2016

Ani nevíte, jakou mám z podobných zpráv radost 🙂 Moc moc díky za pochvalu.

Miroslav

Prosinec 19, 2016

Naprostá fantazie. Pokaždé slaví úspěch.

Lucie

Prosinec 19, 2016

Úspěch slaví kuchař za dobře odvedenou práci 😉 Mám radost, že recept chutná.

Renata

Únor 3, 2017

Dobrý den, chci se prosím zeptat, chtěla bych zkusit tenhle recept, ale chtěla bych péct panenku pomalé pečení podle Vašeho receptu, která byla vynikající šťavnatá, tady z toho rychlého pečení mám strach, abych ji neměla tvrdou, nebo nedopečenou. Ještě jsem chtěla poprosit o recept na švestkový dip. Předem moc děkuji za odpověď. R.Š.

Lucie

Únor 3, 2017

Dobrý den, tenhle recept úplně dodržet nelze. Při pomalém pečení se panenka nejdřív osmahne na pánvi, což tady kvůli ořechům nepůjde.
Můžete krok s orestování na pánvi vynechat, ale vůbec se nebojte ani rychlého pečení. I z něj je panenka krásně šťavnatá. Jednou vyzkoušejte s kratším časem. Pokud by byla panenka nedopečená, vraťte ji ještě na chvíli do trouby. A příště už budete perfektně vědět. Není třeba se bát, určitě se vám povede jedna báseň 🙂

Linda

Únor 8, 2017

Neskutečná dobrota!

Lucie

Únor 8, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂

Zuzana

Březen 2, 2017

Luci, další recept od Vás vyzkoušen a výborné. Doplnila jsem o pastiňákové pyré a snědla to celá rodina. 🙂 Nejdraději mám rychlé recepty s minimem práce. 🙂 Díky díky 🙂

Lucie

Březen 2, 2017

To mám radost 🙂 Pastinákové pyré je skvělá volba.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x