Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou

Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou
5.0 8

Vepřová panenka bývá prubířským kamenem mnoha domácích kuchařů. Nejeden z nich ji totiž peče či restuje příliš dlouho na vysokou teplotu a pak je maso zbytečně vysušené. Přitom k její základní přípravě opravdu stačí jen pár minut, které nechají maso krásně šťavnaté a měkoučké. Prostě takové, aby se při každém soustu rozplývalo na jazyku 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 10 minut

    40 minut

    50 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

400-500 g vepřové panenky

60 g pekanů

1 hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, saturejka aj.)

700 g směsi kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a batátů

2 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

2 lžíce majonézy (neplatí pro bezvaječnou dietu)

2 lžíce švestkového dipu

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 10 minut

    40 minut

    50 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na stejně tenké kousky.

Nasypte je na pečícím papírem vyložený plech, pokapejte olivovým olejem, promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°.

Pečte cca 20 minut (pak budete přidávat maso a péct dále).

Mezitím, co se peče zelenina, připravte si panenku.

Bylinky si nakrájejte nadrobno, rozdrťte si v hmoždíři pekany nebo je zabalené do kousku pečícího papíru rozbijte paličkou.

Smíchejte bylinky, pekany, trošku soli a pepře.

Směs rovnoměrně rozsypte po krájecím prkénku a pak po něm vyválejte váleček vepřové panenky.

Při tom na maso pořádně přitlačte, ať se co nejlépe obalí a směs na něm drží.

Po 20 minutách pečení přidejte k zelenině do trouby obalenou panenku, zvedněte teplotu na 200°C a pečte společně 15-20 minut.

Přesná doba závisí na výšce panenky, nižším kouskům stačí i méně než 15 minut.

Jakmile je panenka upečená (pomůckou může být pocit na dotek – pokud je příliš měkká ještě pečte, pokud je naopak už příliš tvrdá, bohužel jste ji již přepekli :-(; počítejte i s tím, že maso během odpočívání ještě trošku dojde), troubu vypněte, panenku vyndejte z trouby, lehce ji přikryjte alobalem a nechte cca 5 minut odpočinout.

Zeleninu zatím nechte v chladnoucí troubě.

Po odpočinutí panenku rozkrojte na větší špalíčky a podávejte s osolenou upečenou zeleninou.

Doplňte na talíři o majonézu a švestkový dip.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




25 Recenzí / komentářů

Anna M.

29 října, 2016

Jednoduchá a rychlá příprava a přitom naprosto vynikající. Tuhle panenku jsme měli dnes k obědu a olizovali jsme se až za ušima 🙂 Děkuji za všechny Vaše recepty jak tady na webu, tak v kuchařce!

Lucie

29 října, 2016

Ani nevíte, jakou mám z podobných zpráv radost 🙂 Moc moc díky za pochvalu.

Miroslav

19 prosince, 2016

Naprostá fantazie. Pokaždé slaví úspěch.

Lucie

19 prosince, 2016

Úspěch slaví kuchař za dobře odvedenou práci 😉 Mám radost, že recept chutná.

Renata

3 února, 2017

Dobrý den, chci se prosím zeptat, chtěla bych zkusit tenhle recept, ale chtěla bych péct panenku pomalé pečení podle Vašeho receptu, která byla vynikající šťavnatá, tady z toho rychlého pečení mám strach, abych ji neměla tvrdou, nebo nedopečenou. Ještě jsem chtěla poprosit o recept na švestkový dip. Předem moc děkuji za odpověď. R.Š.

Lucie

3 února, 2017

Dobrý den, tenhle recept úplně dodržet nelze. Při pomalém pečení se panenka nejdřív osmahne na pánvi, což tady kvůli ořechům nepůjde.
Můžete krok s orestování na pánvi vynechat, ale vůbec se nebojte ani rychlého pečení. I z něj je panenka krásně šťavnatá. Jednou vyzkoušejte s kratším časem. Pokud by byla panenka nedopečená, vraťte ji ještě na chvíli do trouby. A příště už budete perfektně vědět. Není třeba se bát, určitě se vám povede jedna báseň 🙂

Linda

8 února, 2017

Neskutečná dobrota!

Lucie

8 února, 2017

To mám radost, že chutnalo 🙂

Zuzana

2 března, 2017

Luci, další recept od Vás vyzkoušen a výborné. Doplnila jsem o pastiňákové pyré a snědla to celá rodina. 🙂 Nejdraději mám rychlé recepty s minimem práce. 🙂 Díky díky 🙂

Lucie

2 března, 2017

To mám radost 🙂 Pastinákové pyré je skvělá volba.

Jitka

5 června, 2017

Dobrý den, myslíte, že by panenka šla takto připravit den předem a pak jen strčit do trouby?

Lucie

5 června, 2017

Dobrý den, nějak by to asi vymyslet šlo, ale moc se k tomu nepřikláním. Panence opakované ohřívání nesvědčí a vzhledem k tomu, že se jedná o rychlý recept, nevidím žádný důvod, proč přípravu kouskovat.

Jitka

5 června, 2017

Díky za odpověď. Měla jsem na mysli jen fázi obalení panenky ve směsi ořechů a bylinek předem. Zítra zkusím. Jinak chválím pěkné stránky a srozumitelné recepty. Je to moje první whole 30, den 10.

Lucie

5 června, 2017

Ořechy podle mého hodně zvlhnou, sůl dopředu nedoporučuji používat vůbec. Raději bych postupovala podle receptu 😉
Moc děkuju za pochvalu! Pokud vám moje stránky alespoň trošku pomáhají s Whole30, splnily svůj úkol. Což mě samozřejmě moc těší.

Jitka

6 června, 2017

Připraveno podle receptu a výborné.

Lucie

6 června, 2017

To mám radost! Moc díky za zprávu.

Božena

31 července, 2017

Hranolky z celeru a mrkve,neskutečná dobrota.

Kristyna

26 listopadu, 2017

Skvělý recept! Opravdu velká dobrota, po obědě se jen zaprášilo 🙂 Na přípravu také velmi jednoduché. Moc děkuji za tip!

Lucie

27 listopadu, 2017

Já moc děkuju za vyzkoušení receptu a za milou zprávu. Mám radost, že chutnalo 🙂

Michaela

19 ledna, 2019

Dobry den muzu se zeptat kolik to ma kcal? ( bilkoviny, sacharidy a tuky)Nikde jsem nenasla…pocitam si vse 🙂

Lucie

20 ledna, 2019

Dobrý den, to vám bohužel přesně neřeknu, protože záleží, jaké konkrétní suroviny a v jakém množství použijete (není uvedeno přesné množství panenky, druh zeleniny, záleží zda použijete švestkový dip atd.).
Pokud si počítáte kalorie a makra, budete si muset u tohoto jídla do tabulek zadat přesné množství i druh vámi použitých jednotlivých surovin. Bohužel to zrovna u tohoto receptu, tak jak je napsaný, nelze přesně vypočítat, omlouvám se.

Veronika

18 března, 2019

Úžasný recept! Rychlé, snadné a naprosto vynikající. Děkuji, děkuji, děkuji! 🙂

Lucie

21 března, 2019

Já děkuji, děkuji, děkuji za krásný komentář. 🙂 Ať chutná i příště.

Jarmila

9 dubna, 2019

Dokonalost sama, našla jsem ten recept v kuchařce a musela jej vyzkoušet. Jen jsme do krusty přidali parmezan a k tomu květákovou kaši. 🙂 Moc děkuji za inspiraci

Lucie

10 dubna, 2019

Já děkuju za vyzkoušení receptu a za sdílení nápadu na jeho přípravu a podávání. Mám velkou radost, že chutnalo.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0