Brownie dort z červené řepy » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Brownie dort z červené řepy

Brownie dort z červené řepy

    , , , , ,   , , , , , , , ,

Září 23, 2017

Hodnotit recept
Brownie dort z červené řepy
5.0 1

Možná některé z vás představa moučníku připraveného z červené řepy vyděsí. Ale nenechte se zmást zažitými zvyklostmi, že řepa patří jen do slaných receptů. V kombinaci s kakaem, hebkou čokoládovou polevou a efektním růžovým žíháním nadchne i její zaryté odpůrce. Jen tu tajnou ingredienci možná neprozrazujte dopředu 🙂

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 40 minut
  • 1 hodina

    40 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

200 g oloupané uvařené červené řepy

50 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

3 vejce

30+20 g ghee nebo másla

100 g mandlové mouky

25 g hořkého kakaa

5 g prášku do pečiva nebo 8 g vinného kamene

30 g hořké vysokoprocentní čokolády

25 g kokosového másla

kokosové mléko (pár lžiček podle potřeby)

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 40 minut
  • 1 hodina

    40 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Rozmixujte dohladka uvařenou červenou řepu (lze koupit v Lidlu) se zvoleným sladidlem. Jednu lžičku směsi si dejte stranou, do zbytku přimixujte vejce a 30 g rozměklého ghee.

Vedle promíchejte mandlovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

Obě směsi smíchejte a těsto nalijte do dortové formy (já použila průměr 17 cm), vyložené pečícím papírem, který jste si pro snazší manipulaci nejdřív zmačkali a navlhčili.

Těsto vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 40 minut. Přesná doba se může hodně měnit podle výšky těsta.

Pro zjištění, zda už je korpus propečený, zapíchněte do jeho středu špejli a zkontrolujte, zda vyjde čistá. Pokud ano, máte dopečeno.

Korpus vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Jakmile má pokojovou teplotu, vložte ho do lednice nebo klidně i na pár minut do mrazáku. Potřebujeme, aby byl jeho povrch hodně studený.

Na malé pánvičce si na nízkou teplotu rozehřejte 20 g másla a hořkou čokoládu. Směs nechte chvilku vychladnout a pak s ní pomocí mašlovačky z vrchu i ze stran potřete studený dort. Díky jeho vychlazení bude čokoláda na jeho povrchu rychleji tuhnout.

Rozehřejte si v mikrovlnce v malém hrnečku kokosové máslo. Pak do něj opatrně po malých dávkách přimíchejte rozmixovanou červenou řepu, kterou jste si dali stranou. Směs poměrně zhoustne, tak ji podle potřeby a požadované barvy jemně nařeďte troškou kokosového mléka. Touto směsí pokapejte dort a nechte ještě chvíli vychladit.

Pak už jen slastně vychutnávejte 🙂

* Při použití 50 g medu kalorická hodnota stoupne na 325 kcal a obsah sacharidů na 14 g.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie300 kcal
Bílkoviny10 g
Tuky26 g
Sacharidy7 g *

23 Recenzí / komentářů

Kateřina

Září 26, 2017

Dobrý den,

Dnes se chystám na tento lákající recept. Co bych mohla použit místo kokosového másla? Na malém městě ho neseženu a než by přišlo z nějakého e-shopu, tak to už nevydržím 😀

Lucie

Září 26, 2017

Kokosové máslo bohužel ničím nenahradíte, aby to vytvořilo stejný efekt (tuhne totiž už za teploty okolo 24 stupňů). Asi bych žíhání nahradila “obarvenou” šlehačkou nebo nějakým máslovým krémem.

Alena

Září 29, 2017

Je opravdu skvělý. Děkuji za Vaše recepty. Zatím vše, co jsem vyzkoušela nemělo chybu.

Lucie

Září 29, 2017

Já moc děkuju za jejich vyzkoušení a za milou zprávu. Mám radost, že chutná 🙂

lada

Září 30, 2017

Dá se máslo nahradit kokosovým tukem?

Lucie

Září 30, 2017

Ne, nedá. Máslo se chová a chutná trošku jinak.

Lucie

Říjen 1, 2017

Dobrý den,
děkuji za recept, je to opravdu moc dobré! Moc se mi líbí konzistence těsta, opravdu není poznat, že tam není mouka. Po doporučení z jiných webů vždycky přidávám ještě malou lžičku jablečného octa, aby prášek těsto ještě lépe nakypřil.
Dneska jsem použila tento předpis a upekla dýňový perník – místo řepy stejné množství dýňového pyré, místo kakaa stejné množství tapiokového škrobu, perníkové koření, trochu nahrubo posekaných ořechů navíc. Nahoru hořká čokoláda bez té kokosové polevy (ale by se taky dala oranžová verze udělat). Těsto má víceméně stejnou konzistenci a je to moc dobré!

Lucie

Říjen 1, 2017

Dobrý den, děkuji za pochvalu receptu a poskytnutí jeho skvělé obměny 🙂

Lucie

Říjen 9, 2017

dobry den, recept zni skvele, muzete mi rici, co to je mandlova mouka?

Lucie

Říjen 10, 2017

Dobrý den, jedná se o najemno rozemleté mandle. Správně by měly být i odtučněné, ale ne vždy tomu tak je. Koupíte v prodejnách se zdravou výživou, v obchodech s oříšky nebo přes internet.

Lucie

Říjen 10, 2017

Dekuji za odpoved, muzu tedy pouzit i obycejne rozemlete mandle? Musim pote neco v receptu zmenit?

Lucie

Říjen 10, 2017

Jeste mam jeden dotaz, prave pecu a bud mi uniklo nebo je mala chybicka…krok 1, umixovaa jsem repu s ghee a 50 g sladidla. Pote ale pisete v kroku 2 znovu smichat sladidlo, mandlovou mouku, prasek do peciva a kakao. Jake sladidlo mate namysli? ja pouzila celych 50g v kroku 1. Jine sladidlo uz v receptu neni zmineno. Dekuji

Lucie

Říjen 10, 2017

Ano, můžete. Měnit není potřeba nic.

Lucie

Říjen 10, 2017

Aaaaa, chybička se vloudila. Díky za upozornění, opraveno. Sladidlo se dává jen jednou, do té tekuté směsi, aby se lépe rozpustilo.

Lucie

Říjen 10, 2017

Tak upeceno, musim rict, ze jsem velmi prekvapena krasne vlacnou konzistenci. Kolac je opravdu vynikajici. Vasi stranku jsem nasla teprve vcera, ale uz mam spoustu planu, co z vasich receptu zkusim 🙂 A myslim si, ze velice brzo si poridim i vase kucharky protoze me zaujalo spousta jidel ke kterym v ukazce kucharky nejsou recepty 🙂 Planujete delat i tistenou verzi?

Lucie

Říjen 11, 2017

To mám radost, že se brownie dort povedl a chutnal 🙂 Tištěná kuchařka je v plánu, určitě ale nebude jen prostou kopií těch elektronických, bude se obsahově lišit. Jsem moc ráda, že se vám recepty líbí <3

Dana

Říjen 13, 2017

Dobrý den,
je možné něčím nahradit v receptu vajíčka, prosím? Máme na ně v rodině alergii, nicméně bych recept velmi ráda vyzkoušela,

Lucie

Říjen 14, 2017

Dobrý den, to bohužel neporadím 🙁 Variantu bez vajíček jsem nezkoušela. Pokud si nedržíte sacharidy nízko, asi bych zkusila použít banán nebo plantainy.

Evka

Říjen 14, 2017

Chystam se upect jako narozeninovy dort. Myslite,ze mam zvetsit davku na 20cm formu?

Lucie

Říjen 15, 2017

Asi ano, volila bych 1,5 násobné množství. Držím palce, ať se povede a dort na oslavě všem chutná 🙂

Štěpánka

Říjen 19, 2017

Chystám se péci tento dort. Kolik by jste doporučila sladila tekuté stévie?

Lucie

Říjen 19, 2017

Bohužel neporadím, nepoužívám ji. Na mě je strašně hořká, s kovovoým ocasem. Přidejte jen trošku, ochutnejte a postupně případně přidávejte. Každý výrobek má navíc jinou sladivost, takže univerzální odpověď neexistuje.

Štěpánka

Říjen 19, 2017

Dobře, děkuji za radu. 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Naďa (Mnichovo Hradiště) zakoupil/a před 1 hodinou
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Jana (Ivančice) zakoupil/a před 2 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Eva (Litvínov) zakoupil/a před 2 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Kateřina (Smiřice) zakoupil/a před 4 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Alexandra (Bratislava) zakoupil/a před 9 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Drahomíra (Praha 4) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Dana (Příbram) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
jana (Bělá pod Bezdězem) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Lucie (Kralice nad Oslavou) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Alena (Pacov) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Zuzana (Bratislava) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Vladislava (Ludgeřovice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
Lucie (Praha 3) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Nikola (Zlonice) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michaela (Pardubice- Studánka) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Lenka (Praha 5) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Lenka (Most) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jiřina (Kostelec nad č. lesy) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Pavla (Praha 8 - Karlín) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
František (Dolní Rožínka) zakoupil/a před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x