Brownie dort z červené řepy » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Brownie dort z červené řepy

Brownie dort z červené řepy

    , , , , ,   , , , , , , , ,

Září 23, 2017

Hodnotit recept
Brownie dort z červené řepy
5.0 17

Možná některé z vás představa moučníku připraveného z červené řepy vyděsí. Ale nenechte se zmást zažitými zvyklostmi, že řepa patří jen do slaných receptů. V kombinaci s kakaem, hebkou čokoládovou polevou a efektním růžovým žíháním nadchne i její zaryté odpůrce. Jen tu tajnou ingredienci možná neprozrazujte dopředu 🙂

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 40 minut
  • 1 hodina

    40 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

200 g oloupané uvařené červené řepy

50 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)

3 vejce

30+20 g ghee nebo másla

100 g mandlové mouky

25 g hořkého kakaa

5 g prášku do pečiva nebo 8 g vinného kamene

30 g hořké vysokoprocentní čokolády

25 g kokosového másla

kokosové mléko (pár lžiček podle potřeby)

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 40 minut
  • 1 hodina

    40 minut

    1 hodina 40 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

Rozmixujte dohladka uvařenou červenou řepu (lze koupit v Lidlu) se zvoleným sladidlem. Jednu lžičku směsi si dejte stranou, do zbytku přimixujte vejce a 30 g rozměklého ghee.

Vedle promíchejte mandlovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

Obě směsi smíchejte a těsto nalijte do dortové formy (já použila průměr 17 cm), vyložené pečícím papírem, který jste si pro snazší manipulaci nejdřív zmačkali a navlhčili.

Těsto vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 40 minut. Přesná doba se může hodně měnit podle výšky těsta.

Pro zjištění, zda už je korpus propečený, zapíchněte do jeho středu špejli a zkontrolujte, zda vyjde čistá. Pokud ano, máte dopečeno.

Korpus vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Jakmile má pokojovou teplotu, vložte ho do lednice nebo klidně i na pár minut do mrazáku. Potřebujeme, aby byl jeho povrch hodně studený.

Na malé pánvičce si na nízkou teplotu rozehřejte 20 g másla a hořkou čokoládu. Směs nechte chvilku vychladnout a pak s ní pomocí mašlovačky z vrchu i ze stran potřete studený dort. Díky jeho vychlazení bude čokoláda na jeho povrchu rychleji tuhnout.

Rozehřejte si v mikrovlnce v malém hrnečku kokosové máslo. Pak do něj opatrně po malých dávkách přimíchejte rozmixovanou červenou řepu, kterou jste si dali stranou. Směs poměrně zhoustne, tak ji podle potřeby a požadované barvy jemně nařeďte troškou kokosového mléka. Touto směsí pokapejte dort a nechte ještě chvíli vychladit.

Pak už jen slastně vychutnávejte 🙂

* Při použití 50 g medu kalorická hodnota stoupne na 325 kcal a obsah sacharidů na 14 g.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie300 kcal
Bílkoviny10 g
Tuky26 g
Sacharidy7 g *

63 Recenzí / komentářů

Kateřina

Září 26, 2017

Dobrý den,

Dnes se chystám na tento lákající recept. Co bych mohla použit místo kokosového másla? Na malém městě ho neseženu a než by přišlo z nějakého e-shopu, tak to už nevydržím 😀

Lucie

Září 26, 2017

Kokosové máslo bohužel ničím nenahradíte, aby to vytvořilo stejný efekt (tuhne totiž už za teploty okolo 24 stupňů). Asi bych žíhání nahradila “obarvenou” šlehačkou nebo nějakým máslovým krémem.

Alena

Září 29, 2017

Je opravdu skvělý. Děkuji za Vaše recepty. Zatím vše, co jsem vyzkoušela nemělo chybu.

Lucie

Září 29, 2017

Já moc děkuju za jejich vyzkoušení a za milou zprávu. Mám radost, že chutná 🙂

lada

Září 30, 2017

Dá se máslo nahradit kokosovým tukem?

Lucie

Září 30, 2017

Ne, nedá. Máslo se chová a chutná trošku jinak.

Lucie

Říjen 1, 2017

Dobrý den,
děkuji za recept, je to opravdu moc dobré! Moc se mi líbí konzistence těsta, opravdu není poznat, že tam není mouka. Po doporučení z jiných webů vždycky přidávám ještě malou lžičku jablečného octa, aby prášek těsto ještě lépe nakypřil.
Dneska jsem použila tento předpis a upekla dýňový perník – místo řepy stejné množství dýňového pyré, místo kakaa stejné množství tapiokového škrobu, perníkové koření, trochu nahrubo posekaných ořechů navíc. Nahoru hořká čokoláda bez té kokosové polevy (ale by se taky dala oranžová verze udělat). Těsto má víceméně stejnou konzistenci a je to moc dobré!

Lucie

Říjen 1, 2017

Dobrý den, děkuji za pochvalu receptu a poskytnutí jeho skvělé obměny 🙂

Lucie

Říjen 9, 2017

dobry den, recept zni skvele, muzete mi rici, co to je mandlova mouka?

Lucie

Říjen 10, 2017

Dobrý den, jedná se o najemno rozemleté mandle. Správně by měly být i odtučněné, ale ne vždy tomu tak je. Koupíte v prodejnách se zdravou výživou, v obchodech s oříšky nebo přes internet.

Lucie

Říjen 10, 2017

Dekuji za odpoved, muzu tedy pouzit i obycejne rozemlete mandle? Musim pote neco v receptu zmenit?

Lucie

Říjen 10, 2017

Jeste mam jeden dotaz, prave pecu a bud mi uniklo nebo je mala chybicka…krok 1, umixovaa jsem repu s ghee a 50 g sladidla. Pote ale pisete v kroku 2 znovu smichat sladidlo, mandlovou mouku, prasek do peciva a kakao. Jake sladidlo mate namysli? ja pouzila celych 50g v kroku 1. Jine sladidlo uz v receptu neni zmineno. Dekuji

Lucie

Říjen 10, 2017

Ano, můžete. Měnit není potřeba nic.

Lucie

Říjen 10, 2017

Aaaaa, chybička se vloudila. Díky za upozornění, opraveno. Sladidlo se dává jen jednou, do té tekuté směsi, aby se lépe rozpustilo.

Lucie

Říjen 10, 2017

Tak upeceno, musim rict, ze jsem velmi prekvapena krasne vlacnou konzistenci. Kolac je opravdu vynikajici. Vasi stranku jsem nasla teprve vcera, ale uz mam spoustu planu, co z vasich receptu zkusim 🙂 A myslim si, ze velice brzo si poridim i vase kucharky protoze me zaujalo spousta jidel ke kterym v ukazce kucharky nejsou recepty 🙂 Planujete delat i tistenou verzi?

Lucie

Říjen 11, 2017

To mám radost, že se brownie dort povedl a chutnal 🙂 Tištěná kuchařka je v plánu, určitě ale nebude jen prostou kopií těch elektronických, bude se obsahově lišit. Jsem moc ráda, že se vám recepty líbí <3

Dana

Říjen 13, 2017

Dobrý den,
je možné něčím nahradit v receptu vajíčka, prosím? Máme na ně v rodině alergii, nicméně bych recept velmi ráda vyzkoušela,

Lucie

Říjen 14, 2017

Dobrý den, to bohužel neporadím 🙁 Variantu bez vajíček jsem nezkoušela. Pokud si nedržíte sacharidy nízko, asi bych zkusila použít banán nebo plantainy.

Evka

Říjen 14, 2017

Chystam se upect jako narozeninovy dort. Myslite,ze mam zvetsit davku na 20cm formu?

Lucie

Říjen 15, 2017

Asi ano, volila bych 1,5 násobné množství. Držím palce, ať se povede a dort na oslavě všem chutná 🙂

Štěpánka

Říjen 19, 2017

Chystám se péci tento dort. Kolik by jste doporučila sladila tekuté stévie?

Lucie

Říjen 19, 2017

Bohužel neporadím, nepoužívám ji. Na mě je strašně hořká, s kovovoým ocasem. Přidejte jen trošku, ochutnejte a postupně případně přidávejte. Každý výrobek má navíc jinou sladivost, takže univerzální odpověď neexistuje.

Štěpánka

Říjen 19, 2017

Dobře, děkuji za radu. 🙂

Zuzana

Říjen 28, 2017

Vyzkouseno a jen se zaprasilo ;). Vychlazeny chutnal opravdu dobre.

Lucie

Říjen 28, 2017

To mám radost, že chutnalo. Díky za vyzkoušení receptu a za zprávu.

Zuza

Říjen 30, 2017

Lucko děkuji!! Úžasný recept! Jen jsem místo polevy na čokoládu udělala jinou dobrotu – do mixéru se zbytky řepy – kokos, trochu másla, trochu medu a vznikl krásně růžový krém, který jsem namazala dovnitř. Vypadá i chutná to dokonale. 🙂

Lucie

Říjen 31, 2017

Zuzko, já děkuju za sdílení skvělého nápadu na obměnu dortu. Mám velkou radost, že chutnalo.

Anka

Říjen 31, 2017

Upeceny a uz aj zjedeny a musím povedať že bol fakt výborný , srdečná vďaka za receptik

Lucie

Říjen 31, 2017

Mám radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za zprávu!

crashy

Listopad 22, 2017

nadšená 🙂

Lucie

Listopad 23, 2017

To moc ráda čtu, díky 🙂

Pavla

Listopad 24, 2017

Výborný “dort” 🙂
Ještě jsem rozkrojila a mázla růžovým krémem z tvarohu, kysané smetany a sušené rozmixované červené řepy).
Děti jsem nechala nejdřív ochutnat než jsem jim prozradila hlavní ingredienci, i přesto si šly dvakrát přidat 🙂

Lucie

Listopad 25, 2017

Mňam! Skvělé vylepšení <3 Ani se nedivím, že si děti chodily přidávat.

Gábina

Prosinec 4, 2017

Dobrý den 🙂 kde prosím vás seženu kokosové máslo? Děkuji

Lucie

Prosinec 4, 2017

Dobrý den, v DM drogerii (kokosmus), v prodejnách se zdravou výživou, přes net, občas mají i ve větších supermarketech či u Vietnamců (často označené jako Creamed Coconut).

mirim

Leden 7, 2018

Slova mého 7letého syna: “Mami, ten dort mi udělej i se svíčkama, na narozky a na svátek.” Dort jsme před ním museli bránit vlastním tělem, abychom všichni z rodiny alespoň okusili. 🙂 Smekám před Vámi pomyslný klobouk.

Jitka

Leden 12, 2018

Dobrý den, super recept,děkuji!

Lucie

Leden 16, 2018

To já děkuju za zprávu. Mám radost, že se dort povedl a chutnalo 🙂

Lucie

Leden 17, 2018

Jak přede mnou? Já ten dort u vás doma nepekla 😉 Mám ale velkou radost, že se u syna setkal s takovým nadšením <3

Vroni2277

Leden 19, 2018

Výborný dort, i moji skeptičtí puberťáci a adolescenti prachsprostě “sežrali” a poté se jen divili z čehože to je, když je to tak dobrý.

Lucie

Leden 19, 2018

Jak ty vryté předsudky občas lidem brání si na něčem pochutnat, že? 😀 Mám velkou radost, že se dort povedl a chutnal.

Míša

Leden 20, 2018

Lucie, prosím o radu, čím nahradit mandlovou mouku. Ráda bych se vyhla oříškům pro děti. Snažím se zorientovat v paleo stravě a s moukama ještě vůbec nevím. Respektive vím, které ne, ale nevím, které ano. Děkuji za pomoc!

Lucie

Leden 21, 2018

Míšo, každá mouka se chová trošku jinak a přiznám se, že jich až tak moc nepoužívám. Vlastně jen mandlovou, kokosovou, tapiokovou a pak rozemletý len. Místo mandlové mě pouze napadá kokosová (v množství o něco menším než polovičním, protože extrémně hodně saje), nicméně výsledek bývá spíše sušší a drolivý. Jak velké děti jsou, nebo proč je důvod se vyhnout oříškům?

Lenka

Leden 23, 2018

Naprosto výborné!

Lucie

Leden 23, 2018

To mám velkou radost, že chutnalo <3

Míša

Leden 24, 2018

Kvuli alergii na orechy. Coz je sice i kokos, ale ten bych mohla pri teto prilezitosti vyzkouset, pokud by tam nebyly jine orechy…pohledala jsem po netu…asi zkusim dynovou mouku. Jina me moc nenapada. Je to sice pro deti, ale rada bych ochutnala

Lucie

Leden 25, 2018

Chápu. Tak to pak prosím dejte vědět, jak se dort s dýňovou moukou vydařil. Držím palce 🙂

Danka

Únor 28, 2018

Dobrý deň, ďakujem za úžasný recept dnes idem piecť po druhý krát, nie je síce ozdoba taká krásna ako Vaša, ale polepsim sa mám formu až 20 priemer, želám pekný deň a veľa úžasných receptov

Lucie

Únor 28, 2018

Dobrý den, mám radost, že recept chutná tak, že se k němu vracíte 🙂 To je vždycky ta největší pochvala. Vzhled není vůbec důležitý (možná na fotku), důležitá je chuť. Děkuji za přání<3

Alena

Březen 11, 2018

Lucie, jste moje bohyně. Opět skvělý recept. Jednoduché, nápadité, chuťově úžasné. První paleo dezert, co chutnal i manželovi. Děkuji.

Lucie

Březen 12, 2018

Být bohyně by se mi líbilo 😀 Ale myslím, že jí jste spíš vy, protože vy jste pekla, váš dort se doma setkal s úspěchem <3 Z čehož mám velkou radost. Moc díky za zprávu 🙂

Jana

Březen 21, 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, ve Vašich receptech – včetně tohoto – používáte vinný kámen. Je to to samé jako kypřící prášek s vinným kamenem, který je běžně dostupný v supermarketech a není to tedy čistý vinný kámen, pokud to chápu dobře? Nebo je potřeba opravdu čistý vinný kámen a kde se případně dá koupit? Děkuji!

Lucie

Březen 22, 2018

Dobrý den, uznávám, že název vinný kámen je matoucí a mám to v plánu ve všech receptech upravit. Jedná se opravdu o vámi uváděný prášek do pečiva s vinným kamenem. Nicméně vinný čistý kámen se koupit dá přes net. Přesnou adresu bohužel neporadím.

Lilianna

Květen 2, 2018

Tento recept vřele nedoporučuji, protože po prvním ochutnání na něm vzniká těžká závislost! ❤️ Lucie, jste moje Magdalena Dobromila Rettigová, děkuji Vám

Lucie

Květen 3, 2018

Lilianno! To mi nedělejte! Normálně se mi po prvních pár slovech vašeho komentáře zastavilo srdce 😀 Ale ta úleva potom <3
Mám velkou radost, že brownie chutná. Moc děkuju za komentář. Ale příště prosím opatrněji 😀 :-*

Irena

Červen 5, 2018

Lucko,dalsi z vyzkousenych receptu a opet super 🙂

Lucie

Červen 6, 2018

Ireno, tak to mám velkou radost. Moc díky za komentář 🙂

Gabka

Červen 11, 2018

Úžasný recept, já teda místo horní bílé vrstvy dala pekan.oříšky. Děkuji a moc doporučuju

Lucie

Červen 12, 2018

To já děkuju. Za vyzkoušení receptu a za komentář. Pochvala vždy potěší 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Marta

Červenec 8, 2018

Dobrý den Lucko, mohu místo kokosového másla použít Kokosmus z DM? Děkuji 🙂

Lucie

Červenec 8, 2018

Dobrý den, Marto, ano, ono je to totiž to samé, jen s jiným názvem.

Petra

Červenec 13, 2018

Paní Lucko, moc Vám děkuji za tento recept. Je nejlepší dezert ze všech. Já si ji upeču dle Vašeho receptu pak si ji rozkrojim pomažu marmeládou bez cukru a krémem s mascarpone a šlehačky . Pak dám krém i nahoru a to je teprve lahůdka a chutná i mé 15 měsíční dcerce. Děkujeme

Lucie

Červenec 16, 2018

Petro, to zní fantasticky <3 Musí to být lahůdka! Mám radost, že dort chutná 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Jaroslava před 39 minutami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Jana před 14 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Pavel před 20 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Eliška před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Tomáš před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Hana před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Michaela před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Sára Trutnov před 3 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Karolina před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 3 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Ivana před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Veronika před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jaroslava před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jitka před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Michaela před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Ivana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Veronika před 4 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Ludmila před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Andrea před 5 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x